Kamp mot Sandvika på La Manga

27.02.2020 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas damelag møter Sandvika på La Manga i kveld. Med tre og en halv uke igjen til seriestart bør spillet begynne å sitte nå. For når jentene kommer hjem fra La Manga så skal landslagsspillerne spille for Norge. En håpløs idiotisk greie som regelrett ødelegger sesongoppkjøringa til damelaget.

 

Det betyr at Synne Jensen (Norge A), Marie Dølvik (Norge U23), Celin Bizet (Norge J19), Stine Ballisager (Danmark), Rikke Marie Madsen (Danmark), Sherida Spitse (Nederland), Dejana Stefanović (Serbia) og Ingibjörg Sigurðardóttir (Island). Det er åtte spillere det. Heldigvis er hverken Hannah Seabert (USA) eller Catherine Bott (Australia) tatt ut og med Andrine Tomter og Emilie Østerås så vidt i gang etter skader, samtidig som det ikke ser ut som Ajara Njoyas Nigeria faktisk ikke spiller kamper til uka, så er det nå i hvert fall noen spillere tilgjengelige på feltet for Jack Majgaard.

 

Det betyr altså at kveldens kamp langt på vei er siste gang mange av jentene ser hverandre på et par uker. Sandvika har sterke resultater så langt i oppkjøringa; men motstanden har vært så som så. Førstedivisjonsklubben Åsane røyk 7 – 0, andredivisjonslaga Stord og Loddefjord henholdsvis 5 – 0 og 7 – 0 og nå til slutt det nyoppkjøpte toppserielaget Trondheims-Ørn (R.I.P) 1 – 0; men det var hele elleve poeng som skilte fjerdeplassen til Sandvika og syvendeplassen til Trondheims-Ørn (R.I.P.) i fjorårets sesong. I tillegg har Trondheims-Ørn (R.I.P) mista Malin Sunde til nettopp Sandvika og Julie Adserø som har lagt opp. Inn har de henta to førstedivisjonsspillere hvilket tyder på at Trondheims-Ørn (R.I.P.) mest sannsynlig er et dårligere lag i år enn i fjor.

 

Idéen om å kutte ned på antall lag var jo nettopp at kvaliteten skulle bli bedre, men i stedet er det færre norske jenter som vil på spille på øverste nivå neste år. Det blir enda viktigere for klubba å hente utenlandske gode spillere og undertegnede tror Norges Fotball Fienders valg vil sentralisere enda mer til Oslo og Bergen, mens resten av landet vil lide. Hva vil det gjøre for serien dersom Trondheims-Ørn (R.I.P.) og Avaldsnes rykker ned til fordel for konkursboet etter Asker og Øvrevoll Hosle? Da vil seksti prosent av toppserien komme fra Oslo Fotballkrets og det er ikke akkurat så lange togturen gjennom Romeriksporten og ut til Kjeller der Setskog/Høland spiller hjemmekampa sine heller.

 

Sandvika har vel også forsterka seg noe fra i fjor. Midtbanespiller Marije Brummel, spiss Ingrid Altermark og reservekeeper Benedicte Iversen Håland har gått ut, det samme har Synne Vatnem som heller ikke spilte en eneste kamp i fjor. Oda Bogstad (Arna-Bjørnar) og Sandra Stavenes (Arna-Bjørnar) er begge keepere og henta til klubben. Det gjør at vi mistenker at Nora Gjøen skal ut også. I så tilfelle er det kraftig i minus på keepersida.

 

Vilde Hasund (Lyn) kan bidra med et sted mellom 4 og 8 ekstra mål, Guro Bergsvand (Stabæk) og Malin Sunde (Trondheims-Ørn (R.l.P.)) styrker forsvaret, men om de går inn i førsteelleveren er vi tvilende til. Ida Holm Neset (Stord) kan bli god på sikt men er fortsatt junior. Mathilde Sangolt (Sotra) og Vilde Drange Veglo (Os) er juniorspillere med et par landskamper fra et par år tilbake, uten at vi kjenner så mye til dem. Så har de henta Elise Alsaker Kvinge og Synne Vatshelle Raa tilbake fra utlån i Åsane.

 

I sum tror vi ikke Sandvika er styrka fra i fjor og det blir en kamp om å komme blant de fire beste som slipper nedrykkspulja. Dette er et lag Vålerenga normalt sett skal slå og nå begynner seristarten å nærme seg. Kampen vises på direktesport.

 

 

Moesgaard ut

Dag-Eilev Fagermo fortsetter å gjøre endringer i trenerteamet og den neste som måtte ut var Johannes Moesgaard. Det synes vi er trist, for Moesgaard har vært i klubben i en årrekke og skal ha en stor del av æren for å ha utvikla spillere som Nicolai Næss, Ivan Näsberg, Håvard Nielsen, Sander Berge, Aron Dønnum, Christian Borchgrevink og Ghayas Zahid.

 

Det hele skal skyldes at Fagermo kun ønsker å ha én assistenttrener og det valget har falt på Kenneth Dokken. Dermed blei på mange måter opprykket fra spillerutvikler til assistent under Ronny Deila Moesgaards bane i Vålerenga. Moesgaard fikk opprykk fra assistenttrener på rekruttlaget og hovedtrener for G19 til spillerutvikler for a-laget av Kjetil Rekdal før 2015-sesongen. Han starta trenerkarrieren som trener for G12-laget i 2006 og fulgte laget hele veien opp til rekruttlaget før han etter flere solide sesonger i PostNord-ligaen altså blei spillerutvikler under Kjetil Rekdal.

 

Å være fotballtrener er en utrygg jobb, men vi antar at Moesgaard raskt finner seg en ny klubb. Det typiske ville vel være om han slo Vålerenga som hovedtrener for Odd eller Vålerenga 2 som hovedtrener for Kvik Halden i år.

 

Werni til Kisa

Sander Werni går på utlån til Ullensaker/Kisa denne sesongen. Det er et godt skritt opp for spissen som har vært Vålerengas rekruttlags toppscorer i to sesonger nå. Måltjuven putta tretten mål på 24 kamper i PostNordligaen i 2018 og tyve mål på 25 kamper i Norsk-Tipping-ligaen i fjor. Det er en imponerende statistikk for rælingen som fyller tyve år i år.

 

Debuten på a-laget har foreløpig latt vente på seg og dermed blir et utlån til en OBOS-klubb et steg opp for Werni. Kisa blei nummer åtte i fjor med en toppscorer som kun scora seks mål og han har i tillegg gått til Sandefjord. Det blir nok en god erfaring for Werni og en mulighet til å ta ytterligere et steg mot eliteserien.

 

Øl

Etter at Vålerengas damelag gikk foran og viste at det går helt fint å servere øl på toppseriekamper uten at det blir fyll og bråk av det, så endrer forbundet retningslinjene. Dermed blir det lovlig å selge brunt tøysevann på norske fotballarenaer til hvermannsen og ikke kun til vipene som det har vært til nå. Det vil dog ikke være lov til å ta med seg ølen ut på tribunene.

 

Dette ønsker vi velkommen og applauderer. Vålerenga er allerede i gang med å se på hvordan de kan løse dette på best mulig måte. Endelig blir fotballfans sett på og behandla som voksne mennesker med egen fri vilje på norske fotballarenaer. Kjærkomne inntekter for klubbene vil det også være.

 

Sjølsagt er det noen som skal skrike og bråke. Jorunn Gleditsch Lossius i Kristen Fundamentalistisk Plage er sjølsagt rasende og kommer, sammen med Pernille Huseby trekkende med kronargumentet barn.

Vel, familietribunene vil som alltid være fri for alkoholservering. Det er ivaretatt i god tid før kristenfundamentalisten skreik. Det kommer ikke til å bli mer fyll heller, mest sannsynlig slår det ut andre veien. Det har vært tøyd litt av andre klubber før og i Stavanger har det vært sånn på ishockeyarenaen i lang tid uten at det har vært problemer.

 

Det man slipper er at folk styrter i seg tre halvlitere rett før de sprinter inn på kampområdet og tar med seg ei lommelerke med sprit inn på tribunen for å ha litt ekstra underveis i kampen. I stedet tar man seg en øl på stadion før kamp og en øl igjen i pausa – helt lovlig – uten å skjule noe. Publikum, som før blei sittende igjen på puben i det kampen blei sparka i gang og heller tar den på puben der de får øl, kan komme tilbake på tribunen.

 

Så er det fortsatt sånn i Norge at man har regler for alkoholservering – og de er ganske strenge. Sjenkebevilling kommer til å være noe klubbene vil være avhengig av å beholde, dermed kommer oversjenking aldri til å bli en problemstilling inne på stadionområdet. Dette kommer til å gå helt fint.

 

Vålerenga i dag:

18:00 Fotball: Vålerenga Damer – Sandvika, Treningskamp, La Manga