Slåss om seriebronse

26.02.2020 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas iskrigere møtte serievinner Åj Lars i Furuset Forum i går. Det skulle bli nok en god dag for Vålerenga som trenger alle poenga de kan få i sluttspurten av årets getliga. Det står om en bronsemedalje og hjemmefordel i kvartfinalene. Og Vålerenga viste nok en gang at de er å regne med. Før kampen var den innbyrdes poengfordelinga 11 – 1, på tross av jevne kamper. Tre av gangene har sluttresultatet blitt 2 – 1 i favør Åj Lars – den ene etter straffeslag. Det siste oppgjøret i Stavanger endte 4 – 2.

 

Med Thomas Olsen tilbake etter tre kampers karantene har Vålerenga fire slagkraftige rekker og de har i tillegg tre solide backpar. I går var det kun seksten år gamle Leo Halmrast som var tenåring på Vålerenga og laget ser solid ut inn mot sluttspillet.

 

Vålerenga fikk også en god start på kampen og dominerte stort. Flere store sjanser kom i den første perioden, men det skulle drøye nesten til hvilen før målet kom. Det var etter et fantastisk powerplayspill som endte i en knallhard ispuck fra Tobias Lindström som gikk mellom beina på Henrik Holm. Da var vi inne i periodens to siste spilleminutter.

 

Midtperioden starta svakt og utligninga kom nesten øyeblikkelig. Så juksa Holm på Jonas Oppøyen en tominutter og kampen var snudd. Vålerenga slo hardt tilbake. Bombaderte Holm med skudd og nok en gang med under to minutter igjen på uret, så satt gummiskiva i mål. Denne gang var det Viliam Strøm som limte den opp i krysset.

En sjanseløs Holm måtte se Strøm sette pucken i nettet. Foto: André Kjernsli.

 

Til tredje periode gjorde Vålerenga endringer på rekkeoppsettet. Jørgen Karterud gikk ned i tredjerekka og Thomas Olsen kom opp i førsterekka. Grepet gjorde at tredjerekka scora seiersmålet ved Magnus Brekke.

 

Tre poeng setter et voldsomt press på Lillehammer, som da må ta alle tre poenga i Sparta Amfi i morgen, for ikke å bli passert av Vålerenga med seier i garasjen på lørdag. Også Frisk må vinne borte i Narvik torsdag, for å henge med Vålerenga når de gjester Grünerhallen på lørdag. Torsdag 5. mars er det Storhamar i Furuset Forum, mens Frisk og Lillehammer barker sammen i Askerhallen.

 

Vålerenga skal så til Grünerhallen i siste serierunder, der Lillehammer gjester Stavanger og altså har kun bortekamper igjen i sine tre siste oppgjør, mens Frisk skal til Fredrikstad. Og så starter sluttspillet. Fra tolvte mars går det slag i slag med kamper annen hver dag fram til 7. og 8. april da semifinalene skal være ferdig.

 

I år er det lagt inn ei ukes pause før finalene som starter opp 14. april. Dersom man vinner i fire strake semifinaler er man ferdig 1. eller 2. april. Da er det ei lang pause som kan ødelegge rytmen inn mot finalen. Sånn undertegnede ser det er det i år en stor fordel å spille syv semifinaler slik at man ikke kommer for langt ut av kamprytmen.

 

Seier

I går stilte Vålerengas fotballgutter med ti av elleve spillere fra start som ikke spilte på søndag. Unntaket var Osame Sahraoui som fikk andreomgangen. Det blei en typisk treningskamp med tunge bein, lite show og mest kriging. Det ga dog noen viktige svar. Først og fremst at Jonatan Tollås Nation ser ut til å fungere godt allerede i sin første omgang etter et langt skadefravær. Om ikke annet – det er en meget positiv ting å ta med seg.

 

Kombinasjonsspill mellom Aron Dønnum, Magnus Lekven og Matthías Vilhjálmsson skapte kampens eneste mål, da Vilhjálmsson unngikk offsiden med minste mulige VAR-margin og Dønnum var våken da Sandefjord tok et raskt frispark. Sånn sett ser det meste ut til å være på rett vei for Vålerenga før denne sesongen starter.

 

Dønnum var også nest sist på ballen da Bård Finne blei spilt igjennom, men skøyt i hånda på hvalfangeren i stedet for i nettmaskene. Ellers var det tre store sjanser til Sandefjord, men Kristoffer Klaesson viste klasse og holdt nullen.

 

I andre omgang om Ivan Näsberg inn for Tollås Nation. Det skjedde ikke så mye, men Vålerenga fikk én stor sjanse. Den komm etter at Sahraoui herja på venstresida, blei grisetakla, men spratt opp igjen og fortsatte angrepet. Det endte med ei rekepasning til Lekven som på uforståelig vis satte kula over tverrliggeren fra femmeterstreken. En dårlig klarering av Christian Borchgrevink ga Sandefjords eneste sjanse i andreomgang, men hvalbiffen skøyt gikk utafor.

 

Vålerenga ser ut som et solid lag og har også litt ekstra finesse i Dønnum og Sahraoui som kan skape ekstra publikum på stadion. Sahraoui gikk ut med skade etter én times spill, men det så ikke alvorlig ut. Fredrik Holmé kom da inn som spiss og helt på slutten kom også Brede Pedersen inn for Dønnum.

 

Kontinuitet og egenproduserte spillere

Vålerenga starta kampen med fire egenproduserte spillere, andre omgang med fem og satt inn ytterligere to i løpet av andreomgangen. I serieåpninga i fjor var det ikke én eneste spiller som hadde spilt for Vålerenga som junior som kom på banen. Klaesson, Markus Nakkim, Näsberg og Felix Horn Myhre forblei ubenytta reserver.

 

Nakkim fikk riktignok 38 minutter mot Kristiansund i andre serierunde og fikk starte i tredje serierunde, men det var fordi kjøpesenterspilleren pådro seg rødt kort og karantene. Näsberg starta fra femte serierunde fordi Sam Adekugbe var skada. Dønnum starta i åttende serierunde fordi Deyver Vega var skada og Bård Finne halvskada. Nå ser det ut som våre egenproduserte spillere endelig skal få bevise at de duger – uten at treneren tvinges til å bruke dem på grunn av skader og karantener.

 

At det kun er Fredrik Oldrup Jensen som har kommi inn er også nytt. I sitt første overgangsvindu henta Ronny Deila syv spillere, tre sentrale midtbanespillere og fire angrepsspillere. Muhamed Keita (27), Abdisalam Ibrahim (26), Fitim Azemi (25), Daniel Berntsen (24), Bård Finne (22), Chidera Ejuke (19) og Felix Horn Myhre (18) – rangert fra eldst til yngst. De fire eldste har floppa.

 

Adam Larsen Kwarasey kom i sommervinduet, men så kom det plutselig fire nye forsvarsspillere i det vintervinduet: João Meira (31), Amin Nouri (28), Felipe Carvalho (25) og Sam Adekugbe (23). Ikke nok med det; men etter å ha henta fire angrepsspillere ett år tidligere kom det to nye nå. Sam Johnson (25) og Peter Michael (20). I sommervinduet kom to midtbanespillere: Erik Israelsson (29) og Mohammed Abu (27).

 

Og det var jo ikke noe bedre i fjor. Forsvarsspillere inn var Johan Lædre Bjørdal (33) og Efraín Juárez (32), på midtbanen kom Herolind Shala (27) og i angrep Matthías Vilhjálmsson (32) og Deyver Vega (27). I sommervinduet kom keeperne Kjetil Haug (21) og Jørgen Johnsen (18) , forsvarsspiller Pierre Kanstrup (31), midtbanespillerne Mohammed Fellah (30) og Odin Thiago Holm (16), samt angrepsspillerne Mayron George (26) og Osmane Camara (21).

 

28 spillere inn på tre år. Det er nesten en ny ellever for hvert eneste år. Derfor er det lov til å smile over at det så langt er kun Fredrik Oldrup Jensen som er henta inn i dette overgangsvinduet. Det tyder på at Dag-Eilev Fagermo tenker kontinuitet.

 

Christiansen til Kolbotn

Synne Sofie Christiansen har forlatt Vålerenga til fordel for Kolbotn og blir dermed den femte spilleren som forlater Vålerenga etter fjorårssesongen. Vi har ikke sett det nevnt hverken på Vålerengas eller Kolbotns sider, men overgangen er utført av Norges Fotball Forbund 20. februar.

 

Christiansen fikk kun fire seriekamper i fjor og det er for lite når man har passert 23 år. I oppkjøringa har hu vært testa som venstreback, men med Andrine Tomter på vei tilbake og både Tina Dalgård og Catherine Bott som backer, er det nok tvilsomt om det ville blitt særlig med spilletid i år.

 

Resten av laget har reist til La Manga. Den troppen teller 22 spillere inkludert hospitantene Mia Huse og Tine Celine Karstensen. De spiller treningskamp mot Sandvika i morgen og den streames av direktesport.