In Godly we trust!

21.02.2020 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Finansavisa slår opp i store bokstaver at Tor Olav Trøim kan ha tapt alle milliardene han fikk av John Fredriksen da de skilte lag. Der er særlig Borr Drilling som går ræva for Trøim og så lurer man kanskje på hva dette får å si for Vålerenga Fotball Elite. Trøim har spytta inn en haug av penger i et dypt sort hull i årevis. Det er det mulig han ikke lenger kan gjøre. Vi kan ikke lenger stole på Trøim. Så hvem skal vi da stole på?

Vålerengas pengetre kan være en saga blott.

 

Finansene

Det er ikke nødvendigvis så ille for Vålerenga at Trøim ikke har en masse penger lenger. Dag-Eilev Fagermo har fortsatt ikke henta andre enn Fredrik Oldrup Jensen til klubben, stikk i strid med hva forgjengeren Ronny Deila gjorde. Deila skulle satse på de unge, men kjøpte inn mikroskopisk bedre ferdigutvikla vare i stedet for å bruke ett år på å utvikle egenproduserte talenter.

 

Det ser allerede ut til å bli en saga blott. Årets oppkjøring mer enn antyder at Osame Sahraoui skal dyrkes fram. Det vil sjølsagt kunne gi litt varierende resultater, for er det noe som gjerne varierer mye, så er det prestasjonene til juniorspillere. Men i fjor var det kun unntaksvis at laget presterte stabilt godt.

 

Kun to ganger klarte lage å gjenta en seier. Etter 5 – 1 borte mot Ranheim slo de Strømsgodset 2 – 0 hjemme og etter 4 – 1 borte mot Haugesund slo de Bodø/Glimt 6 – 0 hjemme. Fem ganger på rad klarte de derimot å gjenta ett tap. Kun en drøy måned mellom 14. april og 16. mai klarte laget å unngå tap. Seks kamper på rappen; mens laget klarte en stabil rekke på tolv kamper på rad uten seiere fra 4. august til 26. oktober. Unge spillere med varierende prestasjoner hadde vært kjærkomment i fjor. Tenk om laget kunne ha storspilt i fire kamper i den tolv kamper lange rekka uten seiere.

 

Det hadde gitt ti til tolv poeng mer i løpet av sesongen. Vålerenga ville vært foran Brann, Stabæk, Haugesund og Kristiansund. Nedrykksangsten ville vært borte. Bare syv ganger i sesongen evna Vålerenga å score flere enn ett mål. Ni ganger slapp de inn flere enn et mål. Bare seks ganger holdt de nullen bakover. I fjor var lysglimta ytterst få, mens de tunge stundene dukka opp desto hyppigere. Litt mer ungt blod, mer varierte prestasjoner – det vil nesten garantert gi bedre resultater – i hvert fall på sikt.

 

Så vi tror ikke nødvendigvis det er så dumt at Vålerengas onkel ikke er så rik lenger. Penga har gjort at de har forvalta talentfabrikken elendig. Fordi det har sitti en med penger og bladd opp hver gang det var mulig å hente en middelmådighet som var ørlittegranne bedre enn det talentet vi kunne bygd opp. De unggutta som slapp til – de slapp til på grunn av skader.

 

Krasnodar

Fotballgutta spiller søndag mot Krasnodar 2 og vi antar at det blir en mer eller mindre andreoppstilling – ettersom gutta også skal ut i kamp på mandag mot Sandefjord. Det nærmer seg med andre ord avslutninga av Vålerengas tredje treningssamling i varmen i årets oppkjøringa. Krasnodar er på andreplass i den russiske ligaen, poenget foran Lokomotiv Moskva og blir en bra match for våre unggutter.

 

Kampen mot moskovittene tirsdag var også sterk av Vålerenga, på tross av et noe forsmederlig tap 0 – 2. En tapt luftduell i starten av kampen og en giganttabbe av Kristoffer Klaesson førte til baklengsmåla, men ellers var det Vålerenga som styrte det meste og som også skapte de fleste målsjansene på gressplenen i Marbella. Den russiske serien starter opp igjen allerede neste helg og at Vålerenga dermed holdt følge – og styrte kampen mot dem – var svært posistivt.

 

Vålerenga mangla også Herolind Shala, som jo var Vålerengas beste spiller i fjor; men han nærmer seg spilleklar igjen. Det som foreløpig bekymrer litt er at laget sliter med å score mål. Odin Thiago Holm scora målet i første treningskamp mot Mjøndalen. Kun mot Ullensaker/Kisa har en spiss scora. Da var det Peter Michael som satte inn lagets første mål før Bård Finne, Felix Horn Myhre, Deyver Vega og to mål av Brede Sandmoen skapte 7 – 0 seieren. Vega og Magnus Lekven scora mot Häcken. Mathías Vilhjálmsson scora i 1 – 3 tapet for Slavia Praha. Aron Dønnum og Ousmane Camara scora mot Nörrköping. Det betyr rett og slett at kun Sandmoen og Vega som har scora mer enn ett mål så langt i oppkjøringa. Ingen av dem er midtspiss og det er bekymringsverdig.

 

Riktig nok har Vålerenga klart seg uten store målscorere før. I sølvsesongen 2004 blei Freddy dos Santos toppscorer med åtte år, i gullsesongen 2005 scora Morten Berre ni og i bronsesesongen 2006 blei det Jan Derek Sørensen med ni mål som var Vålerengas toppscorer. I sølvsesongen 2010 scora Mohammed Abdelloue femten mål og Luton Shelton tolv. Dos Santos med ti mål i 2003, Berre med ti mål i 2013, Viđar Örn Kjartansson med femogtyve mål i 2014 og Bård Finnes ti mål i 2018 er de eneste gangene Vålerenga har hatt spillere som har scora tosifra antall mål i eliteserien på totusentallet. Kjetil Rekdal scora elleve mål i førstedivsjon i 2011 og mangelen på store målscorere bekymrer Sotahjørnet nok en gang før seriestart; men vi har et håp – at Peter Michael skal blomstre. Han fikk bare fire kamper fra start i 2018 – totalt 505 minutter før han blei skada. Men han putta tre mål. Det er 168 minutter per mål – eller 16 mål på 30 kamper. In Godly we trust!

 

Nakkim

Markus Nakkim ser ut til å være på vei til Mjøndalen. Han er der på prøvespill nå og klubben som sneik seg foran undulatene med ett mål og sørga for at de måtte ut i nedrykkskamper ser ut til å bli Nakkims neste stopp. Nakkim har egentlig lang kontrakt med Vålerenga, men ettersom Dag-Eilev Fagermo ikke har Nakkim med i planene sine, så får han nok gå vederlagsfritt.

 

På vei inn er det ikke så mye nytt. Flamur Kastrati fortsetter å prate seg til Vålerenga, men det ser ikke ut til at Fagermo biter på – foreløpig. Og tross alt scora Kastrati kun tre mål på nitten kamper for Kristiansund i fjor. Da er det nok mer sannsynlig at Torgeir Børven får en retur til Valle. 28-åringen fra Øystese scora 21 mål for Odd i fjor og blei med det toppscorer i eliteserien. Kontrakta hans i Odd varer ut juli og det betyr at Vålerenga allerede kan snakke med ham om en overgang og dessuten hente ham vederlagsfritt i sommer.

 

Sigurðardóttir

Vålerengas damelag har henta den islandske landslagsstopperen Ingibjörg Sigurðardóttir fra Djurgården. 22-åringen fra Grindavík har allerede 27 landskamper for Island og har skrivi under på en toårsavtale med Vålerenga. En vinnerskalle som gjør kampen svært hard om å komme i startelleveren til Vålerenga. I tillegg til å spille stopper har hu også landskamper som høyreback og er en offensiv spiller.

Også keeper Jalen Thompkins har nå signert for klubben og laget begynner dermed å se ganske komplett ut. Keeperen har kamper for USAs J15, J16 og J17-landslag og fyller 23 år i år. Torsdag en treningskamp mot Kvik Haldens G16-lag og vant 1 – 0 etter mål av Ajara Njoya – hennes første for sesongen, men akkurat som hos herrene er det akkurat den posisjonen som midtspiss som bekymrer mest.

 

Njoya var best i fjor som hengende spiss og Natasha Dowie tok seg av midtspissplassen da laget fungerte som best. I år er det Isabell Herlovsen som har den jobben, men hu har enda ikke spilt en eneste treningskamp og sliter med en skade i leggen. Overgangsvinduet er åpent til 1. april og vi ser ikke helt bort i fra at det kommer inn en målscorer på tampen av det vinduet.

 

Jinghage inn

Det har sett kritisk ut på backplass i Vålerenga, men i gårsdagens kamp mot Narvik var det svært positivt å se Vålerengas backsituasjon med tanke på det forestående sluttspillet. Etter én kamp på lån i allsvenskan for Västerås, kom Lars Junghage fra førstedivisjonsklubben Köping til Vålerenga. Den spillende backen fra Heden fyller tredve år på tirsdag og blir en nøkkelspiller for Vålerenga i sluttspillet.

 

Etter lang tid med store backproblemer var også Mats Trygg tilbake på is torsdag og dermed går Vålerenga inn mot sluttspillet med langt sterkere mannskap enn frykta. I går sendte de Narvik hjem uten et eneste poeng. Jørgen Karterud scora i kampens første overtallsspill før Vålerenga rota det til i det neste overtallsspillet som kom litt over midtveis i kampen. Heldigvis svarte Henrik Olsén under minuttet seinere og Vålerenga tok den andre rasten med ettmålsledelse.

 

I tredje periode var det aldri tvil. Narvik så slitne ut og hadde mer enn nok med å forsvare seg. Tobias Lindström scora i nok et overtall før Olsén gikk fra Huk til Hvervenbukta, dro av keeper og satte pucken inn i nettmaskene. 4 – 1 seieren ga fornya håp om hjemmefordel i kvartfinalene. Frisk tok nemlig kun ett poeng hjemme mot Sparta og med fem kamper igjen av årets getliga, så ligger de bare poenget foran Vålerenga.

 

Det er ikke helt over med tanke på medalje heller, men da kreves det tre poeng på søndag mot Lillehammer i aulaen til Kristin. Sannsynligvis må Vålerenga vinne rubbel og bit i de fem siste kampa for å passere dem.

 

Sparta

Hockeyjentene havna under borte mot Sparta i går, men reiste seg mesterlig. Fam Pettersen utligna i overtall i midtperioden og i den tredje perioden var Vålerenga nådeløse. Camilla Bakkene, Sara Martoni og Bakkene igjen sørga for 4 – 1 seier til våre jenter, som med to kamper igjen av serien fortsatt har et håp om å klare bronsemedalje.

 

Lørenskog

Vålerengas U21-lag styrer mot det som ser ut til å bli et seriesølv. Lørdag møter de kjøpeskauen i ungdomshallen. Det er en kamp våre unge talenter bør og skal vinne. De bor så mye kvalitet i dette laget, noe vi har sett også i getligaen – etter at flere av dem har fått bra med spilletid i årets sesong.

 

Bodø

Vålerengas håndballgutter kjemper i toppen av andredivisjon og etter at serieleder Oslo-studentene kun klarte uavgjort borte mot Bodø 2 forrige helg, er de á poeng med studentene, men med to kamper mer spilt. Søndag møter Vålerenga nettopp bodøværingene i Jordalhallen og seier kreves dersom Vålerenga skal ha håp om å gå rett opp igjen til førstedivisjon. Det ser litt vanskelig ut, men er slettes ikke umulig. Også Nordstrand henger med i opprykkskampen.

 

Skjebnekamp

Vålerengas innebandygutter har fått det tøft i eliteserien og står ovenfor en skjebnekamp lørdag. Med kun to kamper igjen å spille ligger de sist med ni poeng, samme poengsum som Harstad har – og dessverre er det Harstad som har hjemmekamp i helga. Vålerenga står i alvorlig fare for å rykke rett ned igjen, men seier i Harstadhallen betyr mest sannsynlig at Vålerenga får spille kvalifiseringskamp for å unngå nedrykk. Det er bare å krysse fingre og tær.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportspub

Lørdag 14:00 Innebandy: Harstad – Vålerenga Herrer, Eliteserien, Harstadhallen

Lørdag 16:00 Hockey: Vålerenga U21 – Lørenskog, U21 Elite, Jordal Ungdomshall

Søndag 14:00 Håndball: Vålerenga Herrer – Bodø 2, 2. divisjon avd 1, Jordalhallen

Søndag 15:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Krasnodar 2, Treningskamp, Santa Maria 1

Søndag 16:00 Hockey: Lillehammer – Vålerenga Herrer, Getligaen, Kristins Hall