Uka som gikk og helga som kommer

14.02.2020 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Sotahjørnet har vært litt ute av stand til å skrive så mye denne vinteren, men vi tar en oppsummering av det viktigste som har skjedd den siste uka. Nå har jo fotballgutta reist på treningssamling igjen, mens damene spiller treningskamp. Hockeyen nærmer seg faretruende sluttspill uten full dekning på backplassen og håndballen og basketballen gjør det sterkt i sine divisjoner, mens innebandygutta sliter maks. Vi har ikke noe om det, men sjølsagt støtter vi startsupporteren i sin kamp mot Romeriket Politikammers hårreisende bøter for gledesjubling.

No pyro – no party! Foto: Hjesus.

 

Fotballgutta

Det har skjedd litt i Vålerenga den siste uka. På onsdag feira vi at Haakon Lunov forsvant og allerede dagen etterpå kunne klubben presentere den nye assistenttreneren – Kenneth Dokken. Han kommer fra jobben som trener for Notodden der blant annet Christian Borchgrevink var på utlån. Dokken nevner et par cuptap for Vålerenga og at han hadde det veldig morsomt på nardokamp sammen med Klanen.

 

Nok en morsom ting skjedde på onsdag. Da blei Mohammed Dajani oppgradert fra rekruttlaget til a-laget. Jobben er den samme – fysisk trener. For de som så rekruttkampa i fjor er dette også stor glede. Spillere som Osame Sahraoui, Brede Sandmoen og Sander Werni nedla betydelig flere løpemeter, akselerasjoner og makssprinter enn gutta i tilsvarende posisjoner på a-laget. Bevegelse er som kjent en temmelig viktig faktor i moderne fotball. Det er ikke lenger plass til en Jan Mølby som står parkert i midtsirkelen.

 

Det spesielle med «Moa» Dajani er at han blir den tredje treneren i seksmannsteamet som kommer fra egne rekker. Riktignok har Dajani trent andre lag og til og med Palestinas G16-landslag tidligere; men han kom til klubben som G14-trener før 2018-sesongen. Igor Aase har, med unntak av 2014-sesongen i Tromsø, vært sammenhengende trener i Vålerenga siden 2007. Johannes Moesgaard har vært her enda lenger – siden 2006 – og går dermed på sin femtende sesong som vålerengatrener. Det er halve trenerteamet.

 

Så skal man ikke helt glemme mannen som har vært her lenger enn de fleste på tribunen. Gjermund Østby blei keepertrener for Vålerenga under Egil «Drillo» Olsen og Lars Tjernås i 1999. Han går dermed inn i sin 22. sesong som vålerengtrener. Internasjonalt har det også blitt. Aase er russer, Dajani palestiner, Østby gjøviking, Moesgaard oslogutt, Dokken lørenskoging og Fagermo bærumsgutt.

 

I dag blei det også klart at Lars Tjærnås slutter som sjefsspeider for Vålerenga og med det sparer vel klubben en god del lønnskostnader. Tjærnås sin jobb har stort sett vært å hente talenter fra osloregionen til klubben. Med alle samarbeidsklubbene som nå har kommi, så bør vel ikke den jobben være like interessant lenger.

 

Nå har gutta reist til Marbella og dit har også Fredrik Olderup Jensen dratt. Dermed kan det tyde på at Zulte Waregem-spilleren, med fortid i Odd og som har vært på utlån i IFK Göteborg og nettopp Odd de siste to åra, blir vålerenggutt i løpet av veldig kort tid. I så tilfelle skal han kjempe om den defensive midtbaneplassen i Vålerenga, mot Magnus Lekven og Mohammed Abu. Oldrup Jensen har kontrakt med belgerne til sommeren 2021, så vi antar at det mest av alt er snakk om et lån.

 

Fotballjentene

Det har ikke skjedd så mye hos jentene etter at Jalen Tompkins prøvespilte og Catherine Bott debuterte i 1 – 1 oppgjøret mot Hjørring forrige helg. Det er ny treningskamp mot Stabæk på Nadderud kunstgressbane 1 lørdag. Den er flytta fram til 11:30. Grusomt tidlig, men streames av Klanens Webradio her:

Det er Stabæks herrelag som er grunn til forskyvinga av kamptidspunktet. De skal spille klokka 14:00 på samme bane, så dermed måtte jentene vike og ta et tidligere og mest sannsynlig kaldere tidspunkt.

 

Keeper Tompkins har fortsatt ikke signert kontrakt, men er med laget og vi antar at hu skal spille én omgang mot Stabæk også. Keeperplassen er den eneste plassen Vålerenga nå ikke har god dekning på etter at Guro Pettersen valgte å reise til Piteå.

 

Det som har skjedd er at Tine Celine Karstensen har skrivi under på sin første proffkontrakt som strekker seg ut 2021. Nordstrandsjenta kom til Vålerenga før 2018-sesongen etter én sesong på Kringsjå. Før det spilte hu i Bækkelaget. Karstensen er en spiller som er skapt for tierrollen og har imponert så langt i oppkjøringa. Hu debuterte i toppserien høsten 2018 og står så langt med tre innhopp. Hu er sisteårs junior i år.

 

Emilie Østerås har signert en ny kontrakt som binder henne til Vålerenga ut 2022. Tveitajenta kom til klubben som elleveåring og er den yngste debutanten i Toppserien i Vålerengas historie med 15 år og 153 dager. Andreårs-junioren har spilt sentralt på midtbanen så langt, men i fjor begynte hu å spille flere kamper som midtstopper – både i NM for J19 og for rekruttlaget. Fjorårssesongen blei mye ødelagt på grunn av en kneskade, men nå er Østerås operert og klar for å utfordre de etablerte a-lagsstjernene.

 

I tillegg kom nyheten om at Synne Jensen er tatt ut på landslagssamling i Algarve. Moro for henne, men jævlig irriterende å miste spillere i den viktige tida rett før seriestart. Etter Sotahjørnets mening ødelegger Algarve for klubblaga i Norge.

 

Hockeygutta

Landslagshockeyen er ferdig og Jørgen Karterud og Martin Røymark snudde oppgjøret mot Stjernen torsdag med sine mål i tredje periode. Det var deilig, for dermed henger Vålerenga fortsatt med i medaljekampen og avstanden ned til Stjernen på sjetteplass er nå på ni poeng. Det skal godt gjøres å ta igjen på bare syv kamper.

 

Lørdag skal de ned i det hølet som en gang i tida het Østfold én gang til. Da er det Sparta som skal få unngjelde. Sparta ligger elleve poeng bak Vålerenga og tre poeng kreves om laget skal holde følge med Lillehammer og Frisk. Det er henholdsvis fem og fire poeng opp, men Lillehammer har kun seks kamper igjen.

 

Backsituasjonen er dog kritisk. Vålerenga spilte med Andreas Stene som back mot Stjernen, men hadde allikevel bare fem backer med i Stene, Linus Rotbakken, Kalle Ekelund, Villiam Strøm og Emil Holm Larsen. Mats Trygg og Lars-Erik Franche-Enersen mangla altså, i tillegg til Daniel Sørvik og Axel Eidstedt som er ferdige for sesongen.

 

Nå veit ikke vi hvor lenge Trygg og Franche-Enersen er ute, men det er svært kort tid igjen til sluttspillet starter. Godt under én måned faktisk. Framover begynner laget nå å se solid ut og Steffen Søberg hadde småpene 96,8 i redningsprosent mot Stjernen og ser ut til å ha nytt godt av landslagspausa.

 

Hockeyjentene

Hockeyjentene tapte i går 1 – 2 for Hasle-Løren og styrer mot en fjerdeplass i årets serie. Det er først og fremst et generasjonsskifte på gang hos jentene og vi regner med at de kommer sterkere tilbake med ny amfi neste år.

 

Håndballgutta

Håndballgutta tok en sterk seier hjemme mot Nordstrand på tirsdag. 28 – 26 etter hele elleve pinner på Henrik Andreas Bremnæs Petersen. Det gjør at laget nå topper tabellen med tre poeng på Oslo-studentene og seks poeng på Nordstrand. Det spørs dog om ikke ledelsen ryker allerede i helga. Vålerenga har spilt mange kamper og to av de fire kampa Oslo-studentene har til gode, spiller de i helga. Det er borte mot de to bånnlaga Bodø 2 og Bravo fra Tromsdalen. Sjøl om det er lange borteturer er det nok lite håp om at de skal gå på en smell på noen av de kampa. Å rykke opp til førstedivisjon ser dermed litt vrient ut.

 

Håndballjentene

Håndballjentene ligger midt på tabellen i 2. divisjon avdeling 1, men kjemper allikevel en beintøff kamp for å unngå nedrykk. Fra Tromsø på ellevte til Junkeren på femte skiller kun fire poeng, Vålerenga på syvendeplass med elleve poeng har dermed kun to poeng opp til femte og to ned til nedrykk. Søndag møter de nettopp Junkeren i Jordalhallen klokka 14:00 og med seier der tar de et langt steg mot fornya kontrakt.

 

Opprykk til førstedivisjon kan de ikke lenger klare. Til det har Nordstrand tatt for mange poeng allerede, men tar de en femte- til syvendeplass som nyopprykka bør de være fornøyde.

 

Innebandygutta

Etter et forventa stortap mot Tunet sist, spiller innebandygutta en viktig kamp i eliteserien borte mot Gjelleråsen på lørdag. Med kun ni poeng ligger Vålerenga helt sist på tabellen og trenger en trepoenger. Gjelleråsen er på syvendeplass med 23 poeng. Vålerenga kan ikke lenger nå sluttspill, men med tre kamper igjen er de bak Harstad på innbyrdes og kun to poeng bak Sandnes på sikker plass. Det er ikke over ennå og Vålerenga har en nøkkelkamp borte mot Harstad. Men Harstad og Sandnes møtes også innbyrdes, dermed antar vi Vålerenga må slå enten Gjelleråsen eller NOR 92 i siste serierunde for å slippe kvalik. Harstad må de bare slå for å overleve uansett.

 

Innebandyjentene

Innebandyjentene har en langt hyggeligere tabellposisjon i førstedivisjon øst. Etter uavgjort 3 – 3 borte mot Øreåsen sist har de redda plassen. Med to kamper igjen å spille ligger jentene på en fjerdeplass og havner et sted mellom tredje og sjetteplass i årets serie.

 

Basketgutta

Basketballgutta har gjort en meget sterk serie i 2. divisjon vest og slo serietoer Asker 2 64 – 59 i F21 sist. Det gjør at Vålerenga på sett og vis kan kalles serieleder på tross av at de ligger på tredjeplass. Gjenferdene fra Skien topper, men har spilt seksten kamper mot Vålerengas 13 og dermed er ikke fire poeng avskrekkende avstand. Asker 2 ligger fortsatt to poeng foran Vålerenga, men har spilt femten kamper. De har riktignok ikke flere kamper før i mars, dersom ikke kampen mot Bislet snart blir beramma. De har dog et tøft program igjen – borte mot Asker 2 og hjemme og borte mot fjerdeplasserte Kongsberg er potensielle bananskall. Bislet og Skjetten 2 leiker de seg til seiere mot.

 

Basketjentene

Basketjentene ligger også på tredjeplass på tabellen og kan – med seier i de syv siste kampa – vinne 2. divisjon øst. Også de vant sin siste kamp og er i kamp med Kjelsås og Bygdøy for å vinne serien.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportsbar

Lørdag 11:30 Fotball: Stabæk – Vålerenga Damer, Treningskamp, Nadderud kgb 1

Lørdag 15:30 Innebandy: Gjelleråsen – Vålerenga Herrer, Eliteserien, Lihallen

Lørdag 16:00 Hockey: Sparta – Vålerenga Herrer, Getligaen, Sparta Amfi

Lørdag 17:00 Hockey: Storhamar – Vålerenga U21, U21 Elite, Nordlyshallen

Søndag 14:00 Håndball: Vålerenga Damer – Junkeren, 2. div avd 1, Jordalhallen