Svensken, dansken og Vålerenga

07.02.2020 av under Gjetord | Ingen kommentarer

I helga er det klart for historien om svensken, dansken og Vålerenga som er ute i verden for å finne ut hvem som er best til å vinne treningskamper. Først ut er svensken… Sånn starter alle disse vitsene og til slutt er det Vålerenga som ler. Dette har vi jo lært siden vi var små. Damelaget har for øvrig med to nye spillere til sin treningskamp.

IFK Norrköping

Vålerengas fotballherrer møter IFK Norrköping i kamp om femteplassen i Atlantic Cup fredag. Det blir uten Dag-Eilev Fagermo på benken. Han har reist hjem til Norge for å begrave faren sin som døde av lungekreft tirsdag. En trist nyhet for Fagermo og familien hans. Faren rakk å bli 84 år. Sotahjørnet kondolerer til Fagermo med familie.

 

Tilbake til Atlantic Cup og Vålerengas kamp. Hjem fra Portugal har også Herolind Shala dratt for å ta bilder av ankelen, mens Deyver Vega skal være klar for kampen mot Norrköping. Norrköping blei nummer fem i en rekordjevn svensk serie i fjor. Ett poeng skilte de tre øverste laga og fire poeng fra serievinner Djurgården og ned til fjerdeplassen der AIK endte. De fire øverste laga to mer enn to poeng i snitt. Norrköping var fem poeng bak AIK med sine 57 poeng, 1,9 poeng i snitt per kamp. Normalt burde det holde til sølv eller bronse, men i Sverige i fjor ga det altså kun en femteplass. Uansett kom de unna seiren med seksten seiere, ni uavgjort og bare fem tap.

 

Med tanke på at laget starta sesongen ekstremt dårlig med 1 – 5 – 2 gjorde de en formidabel avslutning på sesongen. De har, som Vålerenga, et ungt lag og det blir spennende å se hvordan Vålerenga komponerer startelleveren sin i denne kampen. Mistanken er at startelleveren allerede har begynt å sette seg etter Slavia Praha-kampen og vi tror ikke det blir store endringene fra den kampen. Noe blir det sjølsagt, ettersom Shala ikke lenger er i Portugal. Det kunne være interessant å teste Brede Sandmoen fra start med Magnus Lekven i den dype rollen. Felix Horn Myhre fikk ikke til så mye da han kom inn mot Slavia Praha. Jo mer vi tenker på det, desto mer ønsker vi å få testa Sandmoen som boks til boks-spiller i en midtbanetrio med Lekven og Osame Sahraoui.

 

Helt der framme antar vi Bård Finne og Aron Dønnum er de klare valga på kantene, ettersom Vega fikk seg en smell mot Slavia Praha og at det derfor er naturlig at han får hvile. Så skulle vi like å se Sander Werni også. Han er den eneste av de som er med i Portugal som ikke har spilt der nede ennå; men de to siste åras toppscorer på rekruttlaget og også i Norsk-Tippingligaen og PostNordligaen, bør være en spiller Vålerenga tester ut – enten som midtspiss eller som ving. Kampen streames av direktetesport.

 

Fortuna Hjørring

Damelaget møter Hannah Seaberts gamle klubb Fortuna Hjørring i sin neste treningskamp. Den spilles lørdag klokka 13:00 på Hjørring Stadion på Jylland. Det blir en spennende kamp mot de regjerende danske mesterne. Der blir det et gjensyn med toppseriens Laila Himle som mange nok kjenner fra Arna-Bjørnar, Avaldsnes og Sandvika, men som dro til Hjørring i fjor.

 

Vålerenga har en keeper på prøvespill, amerikanske Jalen Justine Thompkins, og hu har imponert såpass på trening at hu har blitt med ned til Danmark. Vi antar dermed at Thompkins og Hannah Seabert skal stå én omgang hver. Klubben er nå svært nære å signere en erstatter for Guro Pettersen som reiste til Piteå. Jenta fra Phoenix fyller 23 år 14. februar og er nettopp ferdig på universitetet i Colorado der hu har studert psykologi. Statistikken som collegespiller er det ikke noe å utsette på. Det eneste vi setter et lite spørsmålstegn ved er at Vålerenga nok en gang ender opp med en keeper som er under 170 centimeter lav. Når det er sagt, så er hu jevnhøy med den beste norske damekeeperen gjennom tidene, Bente Nordby.

 

Thompkins er dog ikke den eneste spilleren som kommer til å debutere i denne kampen. Denne uka var endelig høyreback Catherine Joan Bott på plass i Norge og det er forventa at hu starter den første treningskampen. Jenta fra New Zealand fyller 25 år 22. april og står med seksten landskamper og ett mål for New Zealand, et landslag som ligger på 23. plass på FIFA-rankinga om lag 160 poeng bak Norge. Hu kommer til Vålerenga fra svenske Vittsjö.

 

Vålerenga har dermed henta en keeper med kallenavn «JJ» og en høyreback med kallenavn «CJ». Dette er sjølsagt for dårlig. Riktig nok hadde herrelaget en spiller med kallenavn «KK» på nittitallet, men det var fordi «Kenta» var opptatt. Her må jentene på jobb og lage noen skikkelige kallenavn. «Tippen», «Bamse», «Bonden», «Henger’n», «Tiger-Tom», «Proffen», «Snapper’n», «Ørnie» og «Panzer» er klassiske klengenavn for vålerengaspillere.

 

Tunet

Innebandygutta møter Tunet i Teglverket på søndag. De ligger kritisk til, nederst i Eliteserien, og trenger sårt trepoengere framover. Det er det vel lite trolig at de klarer mot serietoer Tunet som kun er poenget bak serielederen; men alle kamper skal spilles. Detter er lagets siste hjemmekamp, de avslutter borte mot syvendeplasserte Gjelleråsen, ellevteplasserte Harstad og sjetteplasserte NOR 92. Kanskje holder det å slå Harstad.

 

Øreåsen

Innebandyjentene ligger bedre an og kjemper om en topp tre plass i kvinnenes førstedivisjon avdeling øst. Østensjø/Dverg er allerede klare for spill om opprykk til Eliteserien og BMIL 2 ser ut til å ta en sikker andreplass. Bak der er det dog tett. Sarpsborg 2 ligger tre poeng foran Vålerenga. Deretter følger Sagene 2 poenget bak og ytterligere ett poeng bak er Tunet 2. Vålerengas motstander på lørdag, Øreåsen har bare tatt fire poeng så langt i årets serie og dette er en kamp jentene skal vinne. Så avslutter de årets serie med hjemmekamp mot Tunet 2 og bortekamp mot Sarpsborg 2. Tre strake seiere og tredjeplassen er godt innen rekkevidde.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportspub

Fredag 20:00 Fotball: IFK Norrköping – Vålerenga Herrer, Atlantic Cup, Estádio da Nora

Lørdag 13:00 Fotball: Fortuna Hjørring – Vålerenga Damer, Treningskamp, Hjørring Stadion

Lørdag 14:30 Innebandy: Øreåsen – Vålerenga Damer, 1. div øst, Øreåsenhallen

Søndag 14:00 Innebandy: Vålerenga Herrer – Tunet, Eliteserien, Teglverket