Romjulshockey, keeperjakt og terminlister

27.12.2019 av under Gjetord | 1 kommentar

Det er romjul og det betyr hockey. I hvert fall for de av oss som følger Vålerengas herrelag og U21-lag som begge har to kamper i romjula. Men det har skjedd ting også på fotballsida. Terminlistene er klare for eliteserien, toppserien og PostNordligaen og vi tar en kort titt på dem til slutt. Før det, så ser vi litt på keeperproblematikken som damelaget plutselig fikk da Guro Pettersen blei svensk.

 

Romjulshockey

Romjula er her og det betyr ishockey. Vålerenga holder fortsatt en fjerdeplass, men det bare så vidt. Lørdagens motstander, Frisk Asker, følger hakk i hæl; men hjemme på Furuset Forum har vi trua på at Vålerenga gjør som de pleier – tar alle tre poenga. De kommer fra et tap i Gjøvik og med drøye 2 400 tilskuere bør det være siste gang Vålerenga forsøker et sånt stunt. Det betyr bare tap og nå tjener de heller ikke penger på å bruke Fjellhallen. Da er det bedre å spille i Forum der sjansene for poeng er betydelig større. Prøv heller å få til en winter-classic på Valle. Det kunne ha trekki bra med folk.

Frisk ligger altså på femteplass og er motstander både lørdag og mandag. Vålerenga sliter med skader, men det håpes på at Filip Gunnarsson skal være tilbake igjen på is til dette oppgjøret. Spennende blir det uansett. Vi håper sjølsagt på tre poeng lørdag. Møt opp i Forum.

 

Keeperjakt

Guro Pettersen hadde utgående kontrakt denne sesongen og er nå den fjerde spilleren som forlater Vålerenga etter årets sesong. Hu har valgt å reise til Piteå, som er nesten så langt inn i Bottenvika som det går an å komme. Piteå endte på sjetteplass i fjorårets Damallsvenskan, så det betyr at Pettersen ikke blir å se i Champions League, men hu får muligheten til å være helprofesjonell fotballspiller. Hu har signert en kontrakt på ett år med opsjon på ett til.

 

Dermed må Vålerenga altså ut på keeperjakt. Hannah Seabert er riktignok under kontrakt, men våre to juniorkeepere Sara Kilen og Elife Salihu har ennå ikke debutert i Toppserien – og det blir nok for risikabelt med tanke på Champions League-kvalifisering. Av fjorårets tre keepere var det det Pettersen som var den beste. En redningsprosent på 77% mot Tinja-Riikka Korpelas 74% og Seaberts 68%. Vålerenga hadde tre keepere som var svake i feltarbeidet, men med to helt i toppklasse på utspill. Det var kun Stabæks Ingrid Hjelmseth, som nå legger opp, som var bedre enn Seabert med føttene. Vi skal ikke ta all statistikken, men mens Hjelmseth traff på 78% av offensive langpasninger, traff Seabert med 73% og Pettersen med 72%.

 

Det finnes ingen gode feltkeepere i toppserien; men skal vi trekke fram to keepere fra årets sesong er det umulig å komme utenom Klepps Lindsey Bruke Harris. En meget solid keeper. En annen keeper som fikk alt for lite spilletid i årets Toppserie var Ida Norstrøm, groruddølen som har vært undulatenes reservekeeper i to sesonger. Fire kamper og kun 263 spilte minutter er dog litt lite å vise til, men en redningsprosent på 85 er i særklasse i toppserien. Til sammenligning har Liverpools Alisson, Arseneals Bernd Leno og Manchester Uniteds David De Gea redningsprosenter på henholdsvis 78, 73 og 69 i Premier League, så Norstrøm skiller seg definitivt ut.

 

Utover landets grenser finnes det sjølsagt også keepere å hente. Australske Lydia Williams ville sjølsagt vært en perfekt spiller å få etter at W-league er ferdig. Aline Reis fra Granadilla Tenerife hadde vært en god keeper, men er kanskje litt liten. Katrine Abel fra Brøndby er solid, men sjølsagt går vi for PSGs chilenske stjernekeeper Christiane Endler.

 

Terminlister

Terminlistene for fotballen har kommi. For eliteserien ser den da også ganske grei ut med vålerengaøyne. Serieåpning i april hjemme mot Molde før de kommer i flytsona, deretter borte på en stadion med varmelamper, før det blir to nye hjemmekamper på rappen gir en god mulighet til å få en solid start på sesongen og komme i flytsona. Kortreist hjemmekamp mot Sarpsborg 08 på 16. mai. Bortetur til Sandefjord i juli lukter det båttur av. Dessverre er det blitt bortekamp mot Molde under Norway Cup. Igjen avsluttes serien borte i Mjøndalen. tre uker for seint. Skal det bli en slags tradisjon?

Toppserien 2020 blir første gang det virkelig blir snakk om råttent spill i Norge. Galemattiasene i Norges Fotball Fiender har skapt et system som er skapt for korrupsjon, kaos og kålrabi. Det er kutta ned til ti lag i toppserien og førstedivisjon. Etter et grunnspill spiller nummer 1 – 4 dobbelt seire om å bli seriemester og 5 – 10, pluss de to øverste i førstedivisjon en enkel serie om å spille i toppserien i 2021. I første divisjon spiller lag nummer 3 – 10 enkel serie. Vinneren møter det tredje dårligste laget i toppseriens nedrykkspulje om deltakelse i toppserien 2021.

 

Dette er sjølsagt helt idiotisk. Absolutt alle europeiske herreligaer som har gjort lignende stunt har hatt tilbakegang både sportslig og publikumsmessig. Det er bare å sjekke UEFA-koeffisientene opp med tabellene på nifs.no. I tillegg skal det vist forsøkes med fredagskamper og mandagskamper i toppserien. Som om ikke det er prøvd ut nok i eliteserien allerede. Det virker som om de som bestemmer dette i Norges Fotball Fiender ønsker toppserien alt mulig vondt.

 

Oppsettet er også helt idiotisk. Fjorårets best besøkte kamp, byderbyet mellom Vålerenga og Kringsjå, er lagt til mandag 23. mars. Dagen etter Holmenkollen skiskytterfestival. Det er sikkert mange som er interessert i å stå på beinkald betong denne dagen. Vi merker oss også at Kolbotn har serieåpning hjemme. Ikke på Sofiemyr gressbane i hvert fall… Det er lagt opp til hjemmekamp fredag 15.05 mot undulatene. Den éne sommerhelga som det var mulig å få til kombinert tur mellom eliteserien og toppserien feiler sjølsagt også i år. Herrene møter Brann borte 11. juli, men i stedet for å sette opp Sandvika borte for Vålerengas toppseriejenter, så sender de dem helt til Klepp. 5,5 time med buss videre der altså. Det virker rett og slett som at Norges Fotball Fiender saboterer med vilje. Serien avsluttes siste helga i august.

 

Vålerenga 2 Herrer har havna i PostNord-ligaens avdeling 2. Der finner vi byderbyer mot Skeid og Kjelsås og korte turer til Eidsvold Turn, Fredrikstad, Kvik Halden og Moss. Men først og fremst blir det flest langturer. Alta, Brattvåg, Florø, Fløya, Hødd, Senja og Tromsdalen. Brattvåg og Hødd hører sjølsagt ikke hjemme i denne avdelinga, men burde ha vært i den andre, sammen med Nardo, Levanger, Sotra og Rosenbort 2. Så kunne heller Asker og Bærum som ikke hjører hjemme i den avdelinga vært i avdeling 2. Det hadde gjort det veldig mye enklere reisemessig – for begge ligaer.

 

Vi kommer tilbake med mer om ligaene og de forskjellige motstanderne når det nærmer seg sesongstart. I mens kan dere studere gutter 16 interkrets-terminlista. For den er faktisk klar allerede…

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportspub

Lørdag 16:00 Hockey: Vålerenga Herrer – Frisk Asker, Getligaen, Furuset Forum

Søndag 17:00 Hockey: Vålerenga U21 – Nidaros, U21 Elite, Jordal Ungdomshall

 

  1. sverre arne brandal sier:

    Hei! Etterlysning: Hvor er det blitt av sotahjørnet/gjetord. Det er helt tyst.