Sandmoen med proffkontrakt

16.12.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Silly season på fotballbanen fortsetter og den første signeringa for 2020-sesongen er klar. Det var Brede Sandmoen fra egen juniorstall. En gledelig signering synes vi og dermed tar vi en liten titt på resten av stallen også. Både a-stallen, rekruttstallen og hva vi tror kan komme opp fra guttestallen. Tross alt må det nok gjettes litt for det er jo en hel måned til laget møtes igjen etter nyttår.

 

Sandmoen

Brede Sandmoen debuterte på rekruttlaget til Vålerenga den 1. mai 2016 da han kom inn som innbytter for Simen Juklerød i 2 – 3 seieren borte mot Lysekloster på Framo Stadion et stykke utafor skarreberget. En tidlig debut i PostNord-ligaen for en sekstenåring. Da hadde han bare en knapp måned tidligere spilt sin første – og så langt eneste – landskamp for Norges G16-lag mot Portugal. Et kjempetalent som ikke helt klarte å ta steget fullt ut de første åra. Det blei med tre kamper som sekstenåring, syv som søttenåring og åtte kamper som attenåring. Først i år, som sisteårsjunior har det tatt av for Sandmoen.

Brede Sandmoen er sikker fra straffemerket. Foto: Kenneth Berger.

 

For sjøl om Vålerenga måtte ned på nivå tre etter fjoråret, så er 22 av 26 kamper imponerende. Og fra før av å ikke ha mål på rekruttlaget scora holmengutten hele seksten mål. Enten han har spilt høyrekant eller sentralt på midtbanen har Sandmoen vært en av bærebjelkene som har sørga for at rekruttlaget har rykka opp. Ikke bare har han bøtta inn en rekke viktige mål, han har også vært motoren som har løpt i stykker motstanderne. Mange har stussa på at han ikke fikk slippe til på slutten av sesongen, da løpskraft var noe som var mangelvare på eliteserielaget, men det blei med en kamp på benken hjemme mot Molde i nest siste serierunde.

 

Sandmoen har fått en treårskontrakt og er dermed vålerengaspiller ut 2022. Det var dog ikke gitt at det skulle bli Vålerenga for holmentalentet etter at de rykka ned til tredjedivisjon etter 2015-sesongen. Nærmere klubber som Stabæk og Bærum jakta spilleren, det samme gjorde også Mjøndalen; men det var tidligere bærumtrener Morten Tandberg som fikk napp i spilleren. Det var kanskje ikke helt tilfeldig. Holmen spilte i Vålerengas pulje i PostNord-ligaen den sesongen.

 

Stallen 2020

Med den første signeringa i boks er det på tide å titte litt på stallen slik vi mener den bør se ut i 2020. Hvilke plasser trenger vi nye spillere på? Hvor har vi god dekning og hvor kan vi hente opp unge talenter.

 

Keepere

På keeperplass har Vålerenga tre eller fire spillere i a-stallen. Adam Larsen Kwarasey og Kristoffer Klaesson har kontrakt ut 2020, mens Kjetil Haug har til sommeren 2022. I tillegg har Vålerenga fire keepere som holder junioralder. Sisteårsjuniorene Jørgen Johnsen og Sander Nordby og andreårsjuniorene Magnus Sjøeng og Christoffer Bugge. Sistnevnte gikk på utlån til KFUM 2 på høstsesongen for å få spilletid på høyt nivå. Petter Karlsen gikk på utlån til Gjelleråsen i høst og har nå skrivi permanent kontrakt der.

 

Det mest naturlige som skjer her er nok at Klaesson er førstevalget og skriver en lang kontrakt og at Kwarasey enten blir leid ut eller solgt i løpet av sesongen. Johnsen skal uansett være god nok som sisteårsjunior til å være tredjekeeper. Med ytterligere to ekstreme keepertalenter som er sisteårs guttespillere neste sesong og nok skal få litt erfaring i junior interkrets, tror vi klubben gjør lurt i å kvitte seg med lønnskostnadene til Kwarasey.

 

Backer

At kjøpesenterbacken Efraín Juárez ikke skulle bli noen stor hit i Vålerenga skjønte vel de fleste og han er nå ute av klubben. Det samme er Jonas Levernes som fikk noen kamper for rekruttlaget i fjor, men som nå fortsetter karrieren i Kjelsås. Vålerenga har fem sidebacker under kontrakt. Amin Nouri, Christian Borchgrevink og Leo Cornic, som blir sisteårsjunior neste sesong som i utgangspunktet er høyrebeinte (Nouri er beggebeint, men i utgangspunktet høyre); Sam Adekugbe og Oskar Opsahl, som også blir sisteårsjunior, som er venstrebeinte.

 

Dersom det er hold i at klubben skal satse ungt, så må Borchgrevink satses på nå. Med Adekugbe på venstre og Nouri som kan steppe inn på begge sidene, så ser vi ikke helt behovet for de store forsterkningene her heller. Også Markus Nakkim og Ivan Näsberg har gjort sine saker bra, de gangene de har steppa inn på back i fjor. Så har vi de to juniorene. Begge var på utlån i fjor. Opsahl fikk et kortvarig mislykka opphold i Skeid og kom hjem raskt, mens Cornic fikk høstsesongen i Bærum. Vi tror ikke det kommer inn noen nye og den eneste sisteårsjunioren på backplass er Hans Jacob Thomsen. Vi tror ikke han får kontrakt. Men bak der er det tynt. Kun Edonis Mulaj og Ole-Tobias Brendeland som begge blir andreårsjuniorer er i dagens rekruttropp.

 

Derfor tror vi at det skal opp noen fra guttelaget som tok NM-gull i år på backplassen, sjøl om det er litt vanskelig å sette posisjonene på det laget som vanligvis har spilt i 3 – 4 – 3 formasjon. Vi regner inn Berger Busara Kisaruko og Ousmane Diallo Toure som sidebacker.

 

Midtstoppere

Pierre Kanstrup er på utgående kontrakt og Jonatan Tollås Nations skadesituasjon er fortsatt usikker og med utgående kontrakt kan det være snakk om karrierestopp. Om Felipe Carvalho kommer tilbake er også uvisst og dermed er det kun tre spillere med eliteserieerfaring klare til oppkjøringa starter 13. januar. Johan Lædre Bjørdal har halvannet år igjen av sin kontrakt, mens Ivan Näsberg har to og en halv sesong igjen og Markus Nakkim tre. Dermed er det kontraktsmessig Näsberg og Nakkim Vålerenga skal satse på som et langtrekkende stopperpar. Juniorene Harald Martin Hauso, som var på utlån til Oppsal i PostNord-ligaen på høstsesongen, og Brage Skaret har også proffkontrakter.

 

Rekruttlaget skal være godt dekka med Fredrik Holme som imponerte i høstsesongen, Martin Bech Riisnæs, Brede Pedersen og Ian Barobe. Sistnevnte var utlånt til Grorud rekrutt i 4. divisjon på høstsesongen. Opp fra guttelaget er vi også sikre på at både Miran Kuci og Aleksander Skogly-Jensen kommer. Også Victor Braaten Sollien bør være aktuell.

 

Uansett er dette en plass Vålerenga er utsatt på med a-laget. Dersom hverken Tollås Nation eller Carvalho kommer tilbake kan det være risikabelt. Vi ser derfor for oss at det kan komme inn en midtstopper allerede i vintervinduet på en korttidskontrakt. Det avhenger sjølsagt av skadesituasjoner og hvordan juniorene gjør det i sesongoppkjøringa. Med det spillet Holme viste i høstsesongen, så ser vi ikke bort i fra eliteseriedebut neste sesong. Av Bosmanspillerne i eliteserien er vel Vito Wormgoor, Lars Sætra og Ruben Gabrielsen de mest aktuelle.

 

Midtbane

En trøblete lagdel for Vålerenga i fjorårssesongen. Da Chidera Ejuke forsvant og Herolind Shala blei skada, så var det ingen motor igjen på midtbanen. Mohammed Fellah kom inn, men imponerte ikke. Kanskje var det for tidlig og vi antar at han får vinteren til å forsøke å spille seg til kontrakt for 2020-sesongen. Kommer han i form har Vålerenga en god tier. Vålerenga hadde to spillere på utlån i denne lagdelen. Samúel Kári Friðjónsson gjorde sine saker bra i Viking, men spørsmålet er om han passer sammen med Ronny Deila og Jørgen Ingebrigtsen. Vi tror ikke det og regner med at han ikke kommer tilbake til klubben. Sakarias Opsahl gikk på utlån til Ullensaker/Kisa og spilte seg etter hvert inn i OBOS-laget. Det blei åtte innhopp og fire kamper fra start, men det inkluderte de to siste serierundene.

 

Erik Israelssons kontrakt går ut til sommeren og vi tror ikke den blir forlenga. Magnus Lekven har ut sesongen. Han fyller 32 år i januar og teller på knappene om hvor lang karrieren blir. Var dog en av våre beste midtbanespillere, men må levere på minst samme nivå. Mohammed Abu var ikke i nærheten av Lekven som defensivt anker, men har lengre kontrakt. Kanskje kan Opsahl spille seg inn i den defensive rollen i løpet av sesongen. Uansett har ikke klubben penger til en ny signatur der.

 

Herolind Shala er Vålerengas nummer åtte og han skal i utgangspunktet slåss med Felix Horn Myhre og Brede Sandmoen om plassen; mens tieren for øyeblikket altså er Aron Dønnum og kanskje Fellah. Odin Thiago Holm skal også dekke denne rollen og har proffkontrakt, men er nok for ung enda.

 

Blant juniorene er det mange spennende spillere. Osame Sahraoui var særdeles god i fjor og kan bli klubbens nye Ghayas Zahid. En fantastisk tier det nesten er umulig å ta i fra ballen. Dirigenten Marcus Melchior blir også sisteårsjunior neste år. Han har slitt mye med skader, men forhåpentligvis kan han ta et nytt steg i sitt siste år. Det er mye talent i klubben. Trygve Solberg Aarstad, Florind Lokaj, Jakob Blixt Flaten og Yasir Abdiqadir Saàd er de neste vi venter spent på utviklingsstega til. Så får vi se om Fredrik Oppegård kommer hjem fra sitt utlån i PSV til sommeren, når utlånet går ut.

 

Christos Zafeiris var den klare 2003-er til å ta del i dette laget, men blei noe merkelig gitt bort til Grorud og bare to uker seinere kom Leicester på banen. Her er det ikke helt lett å spå hvem som kommer opp fra guttelaget. Skader sendte både Eskild Braaten Fredriksen og Mathias Johnsrud Emilsen i litt trøbbel. Spiss Thomas Knudsen spilte midtbane i NM-finalen sammen med 2004-spillere. Vi går for de to nevnte på tross av skader. Kommer det inn noen her, så er Etzaz Hussain ledig på markedet og vil løse den offensive rollen som Vålerenga sliter med.

 

Angrep

Vi slår sammen vinger og spisser og teller opp at Vålerenga skal ha to vinger og én spiss i startelleveren. Mayron George blei henta inn på korttidslån i høst. Han tror vi ryker rett ut igjen. Fitim Azemi gjorde sine ting bra på utlån og bør få en sjanse til å spille seg inn på laget gjennom vinteren. Peter Godly Michael skulle spille seg inn på laget til Skeid, men klarte ikke det etter korsbåndsskaden. Han trenger nok også en vinter. Det betyr at klubben i utgangspunktet har tre midtspisser. Dersom Azemi selges er det kanskje plass til én til.

 

På vingene har vi egentlig allerede brukt opp Aron Dønnum som tier, dersom det ikke løsner for Mohammed Fellah i løpet av vinteren. Deyver Vega, Bård Finne og Ousmane Camara, som Sotahjørnet mener fikk alt for få sjanser i høst/vinter, er de åpenbare kandidatene sammen med de siste to års toppscorer på rekruttlaget, Sander Werni. Finnes kontrakt går ut etter 2020-sesongen, men resten har gode kontrakter.

 

Fra juniorlaget spøker det nok hardt for sisteårsjuniorene Elias Taubo og Joacim Sereba. Vi tror ingen av dem signerer med Vålerenga. Neste sesongs sisteårsjunior Emanuel Longe Grønner var på utlån hos Kringsjå og scora en rekke mål der. Han blir spennende. Også Mathias Bråten må levere sakene sine i år som sisteårsjunior. Andreårsjunioren Lukas Thorsen Håll fikk hele sesongen spolert i år. Han får forsøke igjen i neste sessong, sammen med Amel Muratovic. Så er det de som skal opp fra guttelaget. Den lille vingen Matheo Minh-Khang Hoang kan til tider minne om George Best og han bør være sjølskreven opp i juniortroppen. Det samme med midtspiss Josias Furaha og vi tror også Thomas Knutsen har en god mulighet.