Trippel NM-finale i gymsalen

22.11.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerenga Fotball har klart kunsstykket å få tre av sine fire lag til NM-finale i en gymsal i Bærum. To av dem går allerede i dag. Det er først G16 som møter Viking klokka 16 og deretter J19 som møter Klepp klokka 19:30. Vi anbefaler alle en tur ut for å se klubbens framtid denge vestlandet. Lørdag er det damene som skal i aksjon og det ryktes at både dronninga, kronprinsessa og halve kongeriket vil ligge for Vålerengas føtter denne ettermiddagen.

 

NM-finale Damer

Årets tredje NM-finale for Vålerenga Fotball er det damene som  spiller. Den går lørdag klokka 16:00 i den gamle gymsalen – også kjent som Fornabúð. Motstander er Setskog som solgte seg til Høland, videre til Strømmen og så tilbake igjen til togstasjonen mest kjent for at tilreisende supportere fra Oslo øst har skapt en pyrodebatt som forbundet ser ut til å tape så det synger etter.

Illustrasjon: Klanen.

 

Det er Norges to beste lag som møtes, nummer én og to i serien, de to laga som skal ut i Champions League neste sesong; men der bare ett lag har vinni kamper de siste tre serierundene – Vålerenga. Uavgjort 2 – 2 mot serieåtter Kolbotn, tap 1 – 2 for tolvteplassen og bånnlaget Fart (30 prosent av poenga Fart tok i 2019-sesongen) og til slutt uavgjort 2 – 2 mot nok et nedrykkslag, ellevteplasserte Stabæk skremmer absolutt ingen inn mot dette oppgjøret.

 

Vålerenga er fortsatt ubeseira med Eli Landsem på benken og ettersom det ryktes at ny trener inn for neste sesong er nært forestående, så stoler vi på at rekka til Landsem forblir uten tap. Det betyr at Vålerengas damelag tar sin første bøtte. Det går gratisbusser fra Øst til kampen og Vertshusbussen kjører fra Vålerenga Vertshus og Bohemen. Inngangen er gratis, men man må ha billett som du for eksempel kan hente i Sjappa.

 

Undulatene fikk som vanlig en kort bortetur og en enekl seier 0 – 5 over middelhavsfareren i andredivisjon Høybråten og Stovner i andre runde av cupen. Vålerenga fikk opprykkskandidat Raufoss, men viste seg med et sterke resultat. 0 – 6 etter mål av Maruschka Waldus, Celin Bizet, Natasha Dowie, Ajara Njoya, Sherida Spitse på straffe og til slutt Dowie igjen. I åttendelsfinalen fikk undulatene hjemmekamp mot førstedivisjonslaget Amazon Grimstad og vant komfortabelt 4 – 0. Vålerenga møtte Fortuna Ålesund borte, nok en lang reisevei og havna under, men et straffemål av Dowie sørga for uavgjort til pause. Med ti minutter igjen ordna Dowie ledelse og to minutter seinere var hattricket i boks. Vålerenga vant 1 – 3 og slapp til femtenåringen Emma Iversen de siste fem minuttene av kampen.

 

I kvartfinalen venta Kolbotn borte for undulatene, som vant komfortabelt 1 – 3, mens Vålerenga vant enda mer komfortabelt 3 – 0 over Avaldsnes etter nok et Dowie-hattrick. Semifinalene trekkes og først opp av hatten får hjemmekamp. Rettferdigheten sa at undulatene måtte reise til Trondheim, men de vant dessverre 0 – 2 etter overtidsmål i begge omganger. Vålerenga måtte til Arna og havna tidlig under, men Stine Ballisager utligna midtveis i første opmgang med sitt første mål for klubben. I andre omgang scora Njoya hattrick.

Med unnatk av kampen mot Raufoss der Vålerenga gjorde en generaltabbe og Dowie scora to, mens Njoya scora ett, har det altså vært hattrick fra Vålerenga i alle rundene. To av Dowie og ett av Njoya. Ettersom Dowie er i Australia nå, så er det dermed mest opp til Njoya å score hattrick lørdag. Vi setter oddsen på Njoya-hattrick til 1,001. Vi gjør en kvalifisert gjetting på dette laget:

Hannah Seabert

Tina Dalgård – Stine Ballisager – Maruschka Waldus – Andrine Tomter

Sherida Spitse

Dejana Stefanović – Victoria Ludvigsen

Rikke Marie Madsen – Ajara Njoya – Marie Dølvik

Innbyttere: Guro Pettersen, Stine Reinås, Ingrid Søndenå, Tine Celine Karstensen, Synne Sofie Christiansen, Julia Caroprese og Celin Bizet.

 

NM-finale J19

Årets andre NM-finale for Vålerenga Fotball er det J19 som spiller. Den går fredag klokka 19:30 mot Klepp i den gamle gymsalen – der et lappeteppe, som ikke er festa i underlaget, skal sørge for vanskelige spilleforhold. Vålerengajentene spiller sin første finale noen sinne og det året før de egentlig skal være best. I årets finale spiller Vålerenga sannsynligvis med kun to spillere som er sisteårsjunior, Adriana Imeri og Thale Thunem. Motstanderen er dog svært vanskelig og det er sannsynligvis Norges to beste juniorlag som møtes også her.

 

Inngangen til kampen kunne dog vært bedre. Jenny Slåtta har vært ute nesten hele sesongen med korsbånd, mens Emilie Østerås nylig har operert kneet. Kine Fløtre har problemer med hælen og i tillegg er Sofie Brændshøi ute etter et overtråkk på treninga tirsdag. Det er dermed et noe svekka vålerengalag som stiller i fredagskveldens cupfinale, men vi har trua på at de skal klare seg igjennom det allikevel.

 

Klepp kommer mest sannsynlig med fem spillere som er fast i toppserien. Matilde Alsaker Rogde, Madeleine Hille Mellemstrand, Marthine Østenstad og Marie Hella Andresen. Alle fem var på banen i siste serierunde i Toppserien da Klepp møtte Fart. I tillegg har de Marthine Østenstad og Anette Snørteland Jensen som har tre toppseriekamper hver seg denne sesongen.

 

Begge lag kom inn i andre runde av cupen, ettersom de blei topp seks i toppserien i fjor. Klepp knuste Egersund 0 – 10, mens Vålerenga slo Medkila 1 – 6 etter mål av Julia Caroprese, Tine Celine Karstensen, Nadia Pinto, Celin Bizet, Fløtre og Caroprese igjen. Klepp fikk det tøffere i åttendelsfinalen og havna under 1 – 0 for Viking, men utligna på straffespark midtveis i første omgang. De scora også et mål midtveis i andre omgang og vant dermed 1 – 2. Vålerenga overkjørte Ottestad og vant komfortabelt 6 – 1 etter mål av Fløtre, Flaa, Silje Fjeldstad, Cornelia Toorp-Hansen, Torp-Hansen igjen og til slutt Bizet på overtid.

 

I kvartfinalen havna Klepp igjen under etter et sjølmål etter åtte minutter, men utligna ved Mellemstrand som også avgjorde kampen på straffe et kvarter før slutt. 2 – 1 over Amazon Grimstad skremmer ingen for andre kamp på rad; men også Vålerenga sleit i sin kamp og havna under mot Stord. Et langskudd av Sofie Réz etter en drøy halvtime og en iskald Pinto tolv minutter før slutt etter å ha blitt bytta inn bare sekunder tidligere avgjorde kampen til 1 – 2 på den forblåste vestlandsøya.

 

I semifinalen tok Kolbotn ledelsen på overtid i andre omgang, men rota det til og fikk en utligning med siste spark på ballen. To ganger fem minutter tillegg klarte ikke å avgjøre kampen, men Klepp vant til slutt 2 – 5 etter straffesparkkonkurranse. I Vålerengas semifinale scora Bizet mål etter en halvtime i hver omgang hjemme på Valle. Trondheims-Ørn reduserte ni minutter før slutt, men Vålerenga vant 2 – 1 og er altså klare for sin første NM-finale.

 

Det er sjølsagt ikke enkelt å gjette et lag ut i fra så mange skader. Vi prøver allikevel og dytter ankeret Mia Huse ned på stopperplass. Da må tierrollen ned på ankerplass. Den oppgaven har vi bare sett Julia Caroprese i én gang og da storspilte hu borte mot Raufoss med seks eller syv andredivisjonsdebutanter rundt seg. Vi går for fart og løpskraft på topp og gjetter på dette laget:

Sara Kilen

Adriana Imeri – Eline Gulliksen – Mia Huse – Sofie Réz

Julia Caroprese

Tine Celine Karstensen – Emma Iversen

Cornelia Torp-Hansen – Celin Bizet – Marit Flaa

Innbyttere – Ingrid Haug, Silje Fjeldstad, Thale Thunem, Selma Saastad, Pernille Velten-Simonsen, Nadia Pinto og Mari Ormholt Hanssen.

 

NM-finale G16

Årets første NM-finale for Vålerenga Fotball er det G16 som står for. Fredag klokka 16:00 møter de Viking i den gamle grå gymsalen – som noe feilaktig en gang i tida blei omtalt som blå eller blue dream arena. Det blir en høyst interressant kamp mellom Norges to klart beste sekstenårslag også i denne finalen. Det er nesten så man tror det er rigga, men [sarkasme] så huska vi jo på at det jo er forbundet som arrangerer kampen og forbundet gjør jo aldri noe bak ryggen på noen, supportere for eksempel, eller behandler klubber forskjellig med reisebelastning, bøtesatser og poengtrekk, så vi slo i fra oss den tanken ganske raskt. [/sarkasme]

 

Både Vålerenga og Viking gikk uten poengtap igjennom sine respektive nasjonale puljer med femten poeng etter fem kamper. I Nasjonalt sluttspill A tok de da også de to øverste plassene. Begge med 22 poeng. Det endte uavgjort i Stavanger etter at Thomas Knutsen sendte Vålerenga i ledelsen, mens Ask Fosse Ekeland utligna for Viking. På hjemmebane hadde Vålerenga derimot en svart dag og tapte hele 0 – 3 etter to mål av Jakob Boma og ett av Simen Kvia-Egeskog.

 

I NM gikk Vålerenga direkte til regionale runder der de banka Gran 0 – 14, Moss 1 – 4 og Eidsvold Turn 2 – 0. Viking sin kvalik gikk dog ikke helt på skinner. De starta bra, slo Madla 0 – 17, i neste runde Vaulen 2 – 4 og i tredje runde slo de Vard Haugesund 5 – 1. I fjerde runde kom det dog et tap, 6 – 3 for Bryne og dermed måtte de ut i en ekstra kvalifiseringskamp mot toeren på nordvestlandet for å nå nasjonale runder. Der slo de Fana 5 – 2 og kom seg videre.

 

I første nasjonale runde, åttendelsfinalen, vant Viking 2 – 5 over Bryne, mens Vålerenga slo Tromsdalen 1 – 3 etter å først ha leda 0 – 1 ved mål av Knutsen, for så å få matchvinnerscoringa tre minutter ut i første ekstraomgang – også det ved Knutsen før Shreeraam Sritharan punkterte kampen i siste spilleminutt i andre ekstraomgang. En solid 4 – 1 seier fulgte til begge laga i kvartfinalene. Vålerenga over Brann etter mål av Josias Furaha, Mathias Emilsen, Knutsen og Saladin Lekhal; Viking slo sendte undulatene på dør. Semifinalen blei nok ei leikestue for Vålerenga. Kristiansund røyk med 4 – 0 etter to mål av Andreas Stensrud og ett av Sander Fredheim Barbosa og Daniel Granlund Strømdahl. Viking måtte ut i ekstraomganger etter 2 – 2 mot Sarpsborg 08, men scora i siste minutt av den første og slapp straffesparkkonkurranse.

 

Det blir spenning i disse kampa. Det kan vi love, men Viking har en liten fordel i forhold til Vålerenga. De kan stille med alle sine beste spillere, mens Vålerenga ikke får benytta Odin Thiago Holm og Christos Zafeiris i NM, fordi de har kontrakt med Vålerenga Fotball Elite og G16-laget tilhører Vålerenga Fotball. I tillegg er viktige Mathias Emilsen skada, så det betyr egentlig at Vålerengas midtbane er ganske rasert i forhold til hva den kunne vært. Vålerenga har dog svært mange gode spillere og fortsatt matchvinnere i begge ender av banen og gode erstattere på midten. Årets utviklingsspiller i Vålerenga, Storm Strand-Larsen, er en ekstrem keeper som i mange tilfeller kan minne litt om Kristoffer Klaesson på sine unge dager. Og se opp for høyrekanten, raske og driblesterke Matheo Minh-Khang Hoang. Vi annonserer det like greit med én gang. Han blir matchvinneren – enten i form av assist eller som målscorer.

At Emilsen er ute gjør det definitivt mer vrient å gjette laget, men vi gjør et forsøk sjøl om vi ikke har vært på treningene i høst:

Storm Strand-Kolbjørnsen

Miran Kuci – Aleksander Skogly-Jensen – Berger Bisara Kisaruko

Ousmane Diallo Toure – Magnus Riisnæs – Ayman El-Hammichi – Thomas Knutsen

Matheo Minh-Khang Hoang – Josias Furaha – Andreas Stensrud

Innbyttere: Morten Stakkeng Vang, Jonatan Nordstrøm, Yassin Osman, Morten Nordengen Knudsen, Shreeraam Shritharan, Sebastian Galvez og Saladin Tijmons Lekhal.

 

Grüner

Vålerenga møtte Grüner i getligaen i Furuset Forum torsdag og allerede før kampen var det god stemning. Olsenbrødrene, som slettes ikke er brødre, Thomas og Colin Spaberg mottok blomster for 200 spilte getligakamper. Dessuten hadde Vålerenga en debutant i mål. Unggutten Tobias Breivold har vært på utlån i Narvik og spilt noen kamper der. Der har han stått særdeles godt og skaffa seg getligaens tredje beste redningsprosent på 93,7. Det var nok til å bli henta hjem og benke Joacim Svendsen i en kamp der Steffen Søberg fikk hvile. Vi synes det er en riktig vurdering av Vålerenga. Svendsen er blitt 25 år og sjøl om 92,4 er en helt grei redningsprosent i getligaen, så er det ingen tvil om at attenåringen er spilleren Vålerenga skal satse på som Søbergs arvtaker.

 

Det starta dog ordentlig dårlig. Allerede etter 3:24 satte Marius Carho Hansen den første pucken i nettmaskene bak debutanten og Vålerenga var på hæla. Thomas Olsen var svært nære å utligne minuttet seinere etter en fin pasning fra Magnus Brekke, men den gamle vålerengakeeperen Mikkel Wik redda forsøket. Vålerenga fikk overtallsspill etter at Grüner var litt for ivrige i å sette inn på spillere i et bytte rett etterpå, men Vålerenga klarte ikke å etablere spillet.

 

Vålerenga fikk en kjempemulighet rett etter at overtallspillet var over. Martin Røymark kjempa seg forbi grünerspillerne inn i sona på venstresida, spilte til Tobias Lindström som passa til en helt ledig Mats Trygg i slottet. I stedet for å skyte sjøl passa Trygg tilbake og Lindström styrte pucken mot det som så ut som åpent mål. På merkeligvis klarte Wik å stoppe pucken på mållinja og få slått den unna.

 

Med drøyt fire minutter igjen av perioden fikk Vålerenga et nytt overtallsspill etter at Carho Hansen kom alt for seint inn med ei takling. Kalle Ekelund spilte pucken over til Lindström som finta skudd og dytta den tilbake til Trygg på blålinja. Trygg lada kanonen og Wik kapitulerte. Vålerenga utligna og det var svært fortjent. Vålerenga var nære på å ta ledelsen ved styringer av både Filip Lalande og Andreas Stene på slutten, men det sto uavgjort 1 – 1 etter første periode.

 

Vålerenga starta midtperioden i undertall etter at Lindström avslutta førsteperioden med en krysstakling og Grüner dro til med et skudd i tverra. Lindström kom rett ut på isen og satte inn en åpen istakling på Carho Hansen som de hørte smellet av helt ned til Grünerhallen. Deilig! Vålerengas første store sjanse kom etter fire minutter. Ekelund fant Lalande på lengste, men Lalande løfta pucken over tverra; men i neste bytt kom Vålerenga tre mot én. Stene sklei inn mot målet med pucken med to blad Olsen i posisjon på åpent mål. Grünerbacken kasta seg ned og Wik venta pasning. I stedet limte Stene pucken opp i det nærmeste krysset. Vålerenga var i ledelsen.

 

Åtte minutter ut i perioden rant Ekelund ned tidligere vålerengaspiller Preben Birkeflot og Grüner fikk overtallsspill. Det tok atten sekunder før de utligna etter at Breivold først hadde redda to avslutninger, men måtte gi tapt på en retur. Det tok dog ikke lang tid før Vålerenga spilte overtallsspill i fem mot fem. Villiam Strøm dytta pucken til Lindström bak mål som dro seg både bakover og fremover før han serverte Thomas Olsen rett foran målgården. Så var Vålerenga altså i ledelsen igjen etter å ha hatt pucken i nitti sekunder eller deromkring i Grüners sone.

 

Med seks minutter igjen av midtperioden var Oskar Blegen svært nære å styre inn et skudd fra Trygg, men styringa traff et par centimeter utafor. Vålerenga fikk nå et voldsomt trøkk og et skudd fra Røymark like etterpå landa mellom beina på Wik. Lindström var frampå, men på finurlig vis klarte wik å hindre mål og han redda også U21-lagets kaptein Emil Holm Larsens skuddforsøk noen få sekunder seinere. Grüner hang i repa etter Vålerenga og etter nesten fem minutter med blodslit for å holde unna til pause orka de ikke lenger å telle og satte innpå så mange spillere de klarte for å få en dropp i spillet. Dermed måtte de spille undertall ut perioden og starte den siste perioden med 31 sekunder i undertall.

 

Første halvdel av tredje periode var et lite gjesp, men med ti sekunder igjen til halvspilt fikk Røymark en glitrende pasning fra Ekelund og kom aleine med Wik. Han dro av Wik og satte pucken i åpent mål. Dermed føltes det hele ganske trygt på tribunen. Det så ikke ut til at Grüner skulle være i stand til å skape noe særlig i denne perioden. Det var tilbake til at Vålerenga spilte overtallsspill i spill fem mot fem igjen. Dog uten at de klarte å omsette de enorme sjansene i mål. Sjøl ikke i åpent mål klarte Brekke å sette pucken innafor stengene, men ettersom han blei takla knallhardt bakfra fikk Vålerenga godkjent teknisk mål. Vi tror det er getligaens første i år – det er i hvert fall Vålerengas første.

 

Med 28 sekunder igjen fikk #28 straffe. Thomas Olsen fikk lov til å ta den, men han klarte ikke å lure Wik. Dermed endte kampen 5 – 2. Vålerenga knappa innpå både Frisk og Lillehammer og det er nå to poeng opp til fjerde- og tredjeplassen, fire poeng opp til sølvet. Lørdag møter de Stjernen i Furuset Forum.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 16:00 Fotball: Viking – Vålerenga G16, NM Finale, Gymsalen på Fornebu

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportspub

Fredag 19:30 Fotball: Klepp – Vålerenga J19, NM Finale, Gymsalen på Fornebu

Lørdag 16:00 Fotball: LSK Kvinner – Vålerenga Damer, NM Finale, Gymsalen på Fornebu

Lørdag 16:00 Hockey: Vålerenga Herrer – Stjernen, Getligaen, Furuset Forum

Lørdag 16:00 Hockey: Vålerenga U21 – Frisk Asker, U21 Elite, Jordal Ungdomshall

Søndag 14:00 Innebandy: Vålerenga Herrer – NOR 92, Eliteserien, Teglverket

Søndag 15:00 Håndball: Alta – Vålerenga Herrer, 2. divisjon avd 1, Altahallen

Søndag 17:30 Hockey: Hasle-Løren – Vålerenga Damer, Elitserien, Løren Ishall

Søndag 18:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Molde, Eliteserien, Valle kgb 5