Champions League og NM-finaler

21.11.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det nærmer seg NM med stormskritt og Vålerenga har tre lag i finalene. G16 starter opp på fredag klokka 16 mot Viking i gymsalen på Fornebu, klokka 19:30 er det J19 sin tur mot Klepp. Til slutt er det damene som spiller lørdag klokka 16:00 mot undulatene. NM avslutter fotballsesongen for damene som lørdag sikra Champions League-kvalifisering. Det er moro. Mer om dette i morgen.

 

Arna-Bjørnar

Vålerengas damer gjorde jobben i Arna. På tross av en frossen bane, såpass hard at bare dommeren mente den var forsvarlig å spille på, så leverte de varene de måtte levere. Vi lurer dog på hvordan Bergen kommune kunne si at de gjorde hva de kunne for å få banen spilleklar. Det virka som alt de hadde forsøkt var å strø litt salt på banen, men saltet brøyt ikke ned i det som var problemet, frossent gummigranulat.

 

Litt frostvæske og en runde med slådden hadde sikkert gjort susen. Vi er uansett overraska over hvor mange toppserieklubber som spiller på stadioner uten undervarme og Avaldsnes måtte flytte sin kamp til Djervbanen i denne runden. For Vålerenga spilte det liten rolle. Det var få som trudde på hjelp fra Fart og ganske riktig tok Klepp ledelsen 2 – 0 i Hamar før det var spilt ti minutter.

 

Men på Arna Stadion spilte det liten rolle. Klanen tok seg til rette og plasserte seg der de syntes det passa best, under tak – som var det eneste stedet det var forsvarlig å stå ettersom det hadde regna og fryst på og var glattis på tribunene uten tak. Konfettitifo ved innmarsj ga en flott ramme til kampen. Vålerenga dominerte fra start, men det tok syv minutter før det eksploderte. Andrine Tomter spilte kort på Marie Dølvik på venstrekanten og Dølvik serverte en helt nydelig hælflikk som sendte Tomter igjennom med masse rom. Inne sentralt frigjorde Ajara Njoya seg, pasninga kom, men skuddet fra tyve meter satt ikke godt nok plassert og keeper Sandra Stavenes redda.

 

Så, 13:13 ut i kampen rappa Rikke Madsen ballen feilvendt femogtyve meter fra Vålerengas mål. Ballen gikk til Stine Ballisager, Veronica Ludvigsen, som dro av Rikke Nygaard, spilte Tina Dalgård, Ballisager igjen og så Dalgård. Inn til Sherida Spitse og tilbake til Hannah Seabert. Ut på Maruschka Waldus, inn på Spitse og tilbake til Seabert. Kort ut til Ballisager og tversover til Waldus. Ballen gikk over midtstreken til Dejana Stefanović over til Ludvigsen som satte fart framover, dytta ballen ut til Madsen som på andre touch løfta ballen opp i tverrliggeren og ned i målet til Arna-Bjørnar. Madsen første vålerengamål på tida 14:03, 50 sekunder etter at hu sjøl gjenvant ballen. Vi er dog litt ufornøyd med scoringa for da undertegnede var liten spilte vi med en regel som sa at hele laget måtte innom ballen før det var lov til å score; men hverken Tomter, Dølvik eller Njoya fikk være med på veien mot målet.

 

Midtveis ut i omgangen så pressa Njoya på et tilbakespill mot Stavenes. Stavenes var helt ute til høyre nesten der sekstenmeterstreken treffer dødlinja og spilte ut ballen. Det utspillet kom ikke lenger enn 35 meter der Dølvik vant duellen og enkelt plasserte ballen i åpent mål. Tid for scoring var 22:17. Etter 32 minutter burde det ha stått 0 – 3. Dølvik satte voldsom fart på venstrekanten og fikk med seg Tomter. Hu spilte inn mot Ludvigsen som hoppa over ballen og lot Spitse ta den i stedet. Njoya blei spilt igjennom i riktig tid og aleine med keeper skulle hu bare løfte den over Stavenes, men ballen skrudde noen centimeter utafor den lengste stolpa. Rett før pause fikk Vålerenga hjørnespark og Spitse slo inn fra venstre. Stefanović fikk hodet på ballen, men dessverre klarte keeper å stoppe den med en beinparade. Dermed sto det 0 – 2 til pause.

 

Tom inutter ut i andre omgang snappa Madsen ballen inne i straffefeltet og serverte Njoya på tre meter, men ballen sklei av foten hennes og Njoya misbrukte sin andre enorme sjanse på å rage aleine på Vålerengas toppscorerliste.

 

Vålerenga fortsatte å skape sjanser. Etter 57 minutter la Njoya tilbake til Ludvigsen som spilte én touch til Stefanović, som på en touch spilte Dølvik som med hælen flikka igjennom Stefanović. Stefanović blei felt bakfra, men fikk en fot på ballen og dommeren valgte å ikke blåse straffe. Ti minutter seinere satte Dølvik på turboen igjennom, fossa fram og spilte igjennom Njoya. Hu blei forsøkt grisetakla av Helene Lokøy Gloppen, som att på til løfta foten en meter opp i lufta for å felle Njoya, men hu hoppa heldigvis unna taklinga – ellers hadde nok fort cupfinalen gått fløyten også. Njoya mista dog balansen noe og avslutninga aleine med keeper gikk over målet. Et under at dommer Karoline Marie Jensen ikke ga kort for taklingsforsøket til Gloppen, for det taklingsforsøket lukta det direkte rødt av. Hu så hu kom for seint til ballen, løfta beinet for å være sikker på å felle spilleren. Det er rødt i min bok.

 

Åtte minutter før full tid slo Spitse igjennom Madsen på høyresida, men avslutninga gikk i nettveggen. Mer skjedde ikke og Vålerenga tok en komfortabel 0 – 2 seier og seriesølv.  Champions League-kvalifisering er dermed også i boks. Det betyr et lite gruppespill for å komme inn i selve turneringa som er rein cup. Hvem Vålerenga får møte blir trukki 19. juni i Nyon. Så skal det være en kvalifiseringsrunde som spilles 12., 15. og 18. august. Mest sannsynlig ber Vålerenga om å få arrangere den og som et av de høyest seedede laga får de sannsynligvis også det. Det er kanskje litt tidlig å begynne spekulasjonene, men ut i fra seeding vil vi anta at et lag fra en liga rundt nummer tyve er det vanskeligste vi kan møte. Jentene fikk seriesølv og Klanen feira med bluss.

Blussing på Arna Stadion. Foto: Hjesus.

 

 

Kolbotns kaptein til Vålerenga

Vålerengas første signering foran neste sesong er allerede klar, bare to dager etter at Champions League-kvalifiseringa var i boks. Sigrid Heien Hansen kommer fra Kolbotn der hu denne sesongen har vært kaptein. Hansen er i utgangspunktet midtbanespiller, men kan også spille midtstopper, noe hu har gjort nesten konsekvent denne sesongen i Kolbotn. 24-åringen fra Sandane var innom Jølster og Fortuna Ålesund før hu kom til toppserieklubben Arna-Bjørnar i 2014 og blei der i tre sesonger.

 

Vi er litt usikker på hva denne signeringa egentlig betyr. Vålerenga har fra før av fire solide midtstoppere. Maruschka Waldus har kontrakt ut neste sesong, Stine Ballisager, Stine Reinås og Ingrid Søndenås kontrakter går ut etter denne sesongen. Vi kan ikke se for oss at Vålerenga ikke signerer Ballisager på en lengre kontrakt etter en sesong der hu har spilt seg inn til fast plass på det danske landslaget og vært en meget solid midtstopper for Vålerenga. Vi synes også det vil være merkelig om klubben ikke signerer Reinås videre, dersom de ikke har mer informasjon enn undertegnede om spillerens potensielle skadesituasjon. Med en junior i bakhånd i Emilie Østerås, som er Norges største stoppertalent, etter vår mening, så virker det rart å signere en midtstopper.

 

Nå skal det sies at også undulatene kjempa om signaturen til Hansen og vi mistenker et øyeblikk at Vålerenga har tenkt å forsterke midtbanen med denne signeringa. Altså at Heien Hansen skal tilbakeskoleres til midtbanespiller, for der er Vålerenga tynne. Sherida Spitse har riktignok kontrakt ut 2021, så er vi usikre på hvor lang kontrakt Stefanović skreiv med Vålerenga i sommer. Victoria Ludvigsens og Ingrid Schjelderups kontrakter går ut etter sommeren; mens Jenna Dear forsvant i sommer. Riktignok har Vålerenga en rekke gode juniortalenter, men de ønsker nok å ha flere voksne valgalternativer på midten, særlig med Champions League forestående. Schjelderup tviler vi på at kommer tilbake i toppfotballen etter ryggproblemene og i det siste har Reinås kommi inn som midtbanespiller på slutten av kampa, så her er det nok kanskje åpent for flere signeringer også.

 

Grüner

Hockeygutta skal i aksjon igjen i dag på Furuset. Det har halta litt i det siste og laget har falt ned til en femteplass på tabellen, men avstanden opp til seriesølv er kun fem poeng. Det er jevnt og med Grüner på besøk skal det være tre poeng til Vålerenga.

 

Vålerenga idag:

Hockey: Vålerenga Herrer – Grüner, Getligaen, Furuset Forum.