Pyrotechnik ist kein Verbrechen!

07.11.2019 av under Gjetord | 1 kommentar

Det har blussa opp en gammel diskusjon rundt tribunekampene på norske fotballarenaer etter blussinga på Åråsen og dertil reaksjonene med bluss på alle arenaer i forrige serierunde. På sin høye hvite kjepphest sitter Norges Fotball Fiender og prøver å ro seg unna debatten med sine mange løgnaktige utspill. Det starta med generalsekretær Pål Bjerketvedt som uttalte at det ikke blei benytta bluss på stadioner i Tyskland. Særlig!

Mandag kveld var det en debatt på Euroports kveldssening mellom Nils Fisketjønn og tidligere NSA-talsmann, nå leder i Stabæk Support, Bjørnar Posse Sandboe. Det blei vist til et møte som Fisketjønn forsøkte å blåse av, men der Sandboe satt med referat fra Oslo Brannvesen om at Norges Fotball Fiender hadde tatt initiativet til et møte mellom Norges Fotball Fiender, Direktoratet for sikkerehet og beredskap og Oslo Brannvesen, der konklusjonen etter møtet var at all bruk av pyroteknikk skulle være ulovlig. Fisketjønn blei sjakk matt av Sandboe og prøvde å ro seg unna med at dette ikke var konklusjonen fra møtet.

 

Fisketjønn blei grilla på de mange gangene de har gått bak ryggen på supporterne og lurt dem med nye regelendringer som kommer bardus på og lurte på om ikke dette var akkurat den samme greia. Fisketjønn begynte å stamme. Juge og blei tatt med buksene nede. for direkte latterliggjort er Fisketjønn når han satt der i Eurosports studio mandag og ikke kjente til konklusjonen fra møtet – og etter at Norges Fotball Fiender la ut sine versjoner på hjemmesida med at denne påstanden fra Sandboe  var det ikke hold i. For det var noen andre som hadde noe å si i går også. Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap. Deres versjon er ikke til å misforstå. «Det er forbudt for publikum å bruke bluss på norske fotballtribuner.»

 

Det er et problem med dette. Norsk Supporter Allianse har fått godkjent import av bluss til formål for bruk på fotballstadioner. Supporterklubbene sjøl har utdanna en rekke pyroteknikere til å håndtere blussing, men i følge DSB så må det «leies inn profesjonelle scenepyroteknikere». Det er altså en forsvarlig løsning å leie inn pyroteknikere, men ikke å benytte seg av de pyroteknikerne man har i supporterklubben sjøl. Dette viser med all tydelighet at DSB ikke har kjennskap til hva som har foregått, at Norges Fotball Fiender igjen har klart å legge hindringer i veien. Heldigvis er Ann Christin Olsen-Haines bare fungerende avdelingsdirektør i avdeling for forebygging og sikkerhet i DSB. Det er håp om at det kommer inn noen med sunt norsk folkevett i stedet for et mehe som er Norges Fotball Fienders, Nils Fisketjønns og Geir Ellefsens forelengede arm for å fjerne pyroteknikk fra norske fotballtribuner. For møtet var i følge Oslo Brannvesen initiert av Norges Fotball Fiender og ikke DSB.

 

Direktør i DSB Cecilie Daae måtte deretter ut i sosiale medier og fortelle at disse blussa, som altså ikke er lovlige i henhold til Olsen-Haines , men som Norsk Supporterallianse har impotert til bruk på tribuner, altså er lovlig å bruke allikevel – og av supporterklubbene på tribunene slik det er gjort rede for i søknaden for import. Det neste beviset for at Olsen-Haines er lurt inn i Norges Fotball Fienders skremselpropaganda og forsøk på å fjerne bluss fra tribunene. Att på til var det altså Oslo Brannvesen som tipsa supporterne om møtet, referatet fra møtet og at det var Norges Fotball Fiender som tok initiativet til møtet – og det er vel de som har peiling på dette og ikke pampene på kontorene til DSB og Norges Fotball Fiender.

 

Det blei tatt opp sikkerhetsansvarlig – eller riksklovnen som han er blitt nå – Geir Ellefsen, som går rundt til klubbene og setter daglig leder personlig ansvarlig. Den samme riksklovnen som forsøkte å stoppe kampen på Åråsen allerede før kampen. Noe han sjølsagt ikke har hjemmel til å gjøre og han burde heller aldri vært sikkerhetsdelegat på den kampen. En mer konfliktskapende sikkerhetsjef enn Ellefsen er det vanskelig å tenke seg. Mannen som er så udugelig på dialog at da han jobba i politiet og de ønska dialog med Klanen og casuals for å få til en ordning, så blei ikke Ellefsen invitert – av politiet. Det blei hemmeliggjort for ham. Det var det en enkel grunn til. Politiet visste at dersom Ellefsen dukka opp, så ville det bli umulig å føre en dialog. Ellefsen fører nemlig bare en forutinntatt monolog av det han sjøl har konstruert oppe i sitt eget hode.

 

Tilbake til studioet til Eurosport der Fisketjønn fikk store problemer med å svare for seg allerede tidlig. Det blei vist til anti-pyro foredraget til Dr. Tom Smith, som er betalt av UEFA for å spre frykt for TIFO og med bruk av bilder fra krigsskader. På foredraget var klubbene, politiet og fire departementer. På tross av at NSA og flere andre supporterorganisasjoner har avslørt Dr. Tom Smith og UEFA på dette tidligere, så velger altså Norges Fotball Fiender å stole blindt på denne rapporten. Det på tross av at det aldri har skjedd en alvorlig skade på norske fotballarenaer tilknytta bruk av pyroteknikk.

 

Resultatet av dette er slettes ikke at bluss vil forsvinne fra norske fotballtribuner. Resultatet er mest sannsynlig en eskalering. En eskalering med mer maskering, mer ukontrollerte former og uten at det er nødvendige sikkerhetstiltak rundt, som sinkbøtter med sand. Sotahjørnets spådom er at det vil bli blussa ulovlig på nær sagt alle norske eliteseriekamper ut denne sesongen. Det er heller ikke usannsynlig at flere kamper vil få midlertidige stopp som følge av kasting av bluss og bangers inn på banen. Det Norges Fotball Fiender og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap gjør i dette tilfelle er mest sannsynlig å skape en protestbevegelse.

 

Det er ingen tvil. Norges Fotball Fiender gir svært strenge bøter for ulovlig blussing og har tidligere trua med poengtrekk for det samme. Poengtrekket har de ikke hjemmel til i lovverket, hvilket flere fotballklubber og advokater har vist til en rekke ganger. Trusselen dukker allikevel opp med jevne mellomrom. Sammenfalt med foredraget til Dr. Tom Smith som Norges Fotball Fiender gjentatte ganger henviser til, på tross av at det er bevist juks i foredraget, innkallinga til møtet, konklusjonen og løgnen på riksdekkende TV mandag er bevis for at de høye pamper i Norges Fotball Forbund ikke ønsker bluss – på tross av at de til supporterne prøver å gi inntrykk av noe annet. Pyrotechnik ist kein Verbrechen!

 

Bronse – kan bli sølv

Vålerengas fotballjenter sikra lørdag bronsemedaljen i Toppserien. Deres første medalje noensinne, men for de som var der endte kampen med en skikkelig nedtur. Vålerenga tok ledelsen 1 – 0 etter at Marie Dølvik snappa ballen ute på venstrekanten fra keeper, la inn foran mål der Victoria Ludvigsen vant hodeduellen og stanga ballen i mål. Med seier ville Vålerenga sikre seriesølvet som gir Champions League-kvalik og overtida var på vei til å renne ut da Celin Bizet fikk ballen på Avaldsnes banehalvdel, rett foran benken og publikum.

 

For oss i overkant nervøse var det sjølsagt starta ei klokke i tilleggstida som var på tre minutter. Den viste 2:48. Tolv sekunder igjen og veien til cornerflagget var vid åpen for Bizet. Dette kunne ikke gå galt, men junioren gjorde nettopp en juniorfeil. Vålerenga gikk for å score 2 – 0. Håpløst. Et innlegg endte opp hos keeper og Avaldsnes kontra inn utligninga på tillegstida 3:01. Det skal ikke være mulig å rote det bort på den måten. Hvorfor fikk hu ikke stallordre om å gå til hjørneflagget fra benken? De må da vel ha oversikt over tilleggstida de også?

 

Nå blir det desto vanskeligere. Jentene må mest sannsynlig vinne borte mot Arna-Bjørnar i siste serierunde, lørdag 16. november. Det er vel få som har den store trua på at Fart skal ta poeng fra Klepp. Champions League vil være ekstremt viktig for klubben og vi tror også interessen for damefotball generelt vil få en opptur. Det har vært magre år. Fotballklubben til Vålerenga har ikke spilt europacup siden 2011.

 

Plassen redda

Etter tolv strake nederlag klarte Vålerengas herrelag endelig å vinne en fotballkamp igjen. Det var Brann det gikk ut over. Den første seieren siden Bodø/Glimt 5. juli. Til alt hell ser det ut til å være nok til å redde årets sesong fra nedrykk. Helt over er det dog enda ikke. Det er fullt mulig at Strømsgodset vinner sine tre siste kamper og dermed går forbi oss. Likeså kan både Tromsø, Sarpsborg 08 og undulatene vinne to kamper og Stabæk trenger bare å ta ett poeng mot Mjøndalen for å gå forbi oss og klubben havner på kvalik; men direkte nedrykk er nå i hvert fall en saga blott. Med mindre Mjøndalen vinner sine tre siste og topper det med å knuse oss 6 – 0 i siste serierunde.

 

Dermed er spørsmålet hva som blir lagoppstillinga i de siste serierundene. Vi mener at denne sesongen allerede er ødelagt, men i det minste blir det ikke nedrykk. Da bør framtida få mest mulig spilletid resten av sesongen. Det betyr Kristoffer Klaesson i mål i stedet for Adam Larsen Kwarasey. Det betyr Markus Nakkim som midtstopper i stedet for leiesoldat Pierre Kanstrup. Det betyr at Felix Horn Myhre, Sander Werni, Osmane Camara og Brede Sandmoen må få spilletid i de tre siste kampa.

 

Vi tviler vel på at det skjer, for med Ronny Deila som trener har vel egentlig bare Felix Horn Myhre fått  noen innhopp, men aldri fått sjanser med mindre skader har holdt de eldre utafor spill. Det blir nok fortida som får stå ut sesongen. Akkurat mot Tromsø regner vi for øvrig med at det er trugeføre. Vi har aldri prøvd å spille fotball med truger, men antar at Erik Israelsson da er et alternativ. Det pleier jo å se ut som om svensker går på truger sammenligna med nordmenn i skisporet…

 

  1. Kåre Thorkildsen sier:

    Tolv strake nederlag? Rett skal være rett, seks tap, ikke strake, og seks uavgjort.