Seriesølv?

01.11.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerenga har to matchballer på å sikre seriesølvet i årets Toppserie og med det også kvalifisere seg til Champions League-kvalifisering sommeren 2020. De leder for øyeblikket med fire poeng på Klepp og Sandvika og med seier hjemme mot Avaldsnes vil begge deler være i boks, uansett hvordan det går i oppgjøra mellom Klepp og Arna-Bjørnar og Sandvika og Kolbotn.

Celin Bizet jubler for mål i cupkampen tidliere i år. Foto: Morten Larød.

 

Dessverre har ikke Kolbotn veldig mye å spille for lenger. De har redda plassen, ligger på syvendeplass og kan i beste fall bli nummer seks ved å gå forbi Røa. Arna-Bjørnar har litt mer å spille for. De ligger fem poeng foran kvalikplassen og frykter nok at Kringsjå skal vinne vestkantderbyet hjemme mot Røa og kanskje også vinne siste serierunde borte mot Kolbotn. I så fall trenger Arna-Bjørnar inntil to poeng på de to siste kampa for å slippe kvalikkamp mot Fløya, så det er litt å kjempe for der.

 

Det er et litt spesielt opplegg rundt denne kampen. Ikke bare er det sponsorene som betaler inngangsbilletten, men tre kvarter før kampstart er det «klubbfest» inne i kantina, med prisutdeling og noen ord fra spillere og trenere  på scena. Det er åpent for alle og for de som ønsker å få mer innsikt i hvilke unge talenter som banker på døra til Toppserien om noen år, vil dette være en veldig fin anledning. Skulle Vålererenga vinne kampen eller på en eller annen måte fortsatt lede an i sølvkampen med fire poeng, så blir det medaljeseremoni rett etter kampslutt. Som vanlig kommer spillerne til kantina etter kampen. Kampstart er så tidlig som 13:00.

 

Avaldsnes kommer til kampen med syv seiere og ett tap på sine siste åtte kamper, men Vålerenga har en bra statistikk de også med seks seiere og én uavgjort på de syv siste kampa. I tillegg kommer to seiere i cupen, blant annet 3 – 0 over Avaldsnes så strengt tatt har Vålerenga ei rekke på åtte seiere og én uavgjort på de siste ni kampa. Sjølsagt savner laget Natasha Dowie, men med hattrick av Ajara Njoya i cupen mot Arna-Bjørnar, bør det være mulig å score nok mål til å slå Avaldsnes også.

 

Det blir et spørsmål hvordan man starter. Avaldsnes spiller med en V på midtbanen, normalt med Olaug Tvedten som anker og kroaten Ana Jelenčić og Maria Sørenes som indreløpere. Det er ingen midtbane som bør skremme vannet av særlig mange på Vålerengas midtbane. Vi ser for oss at det blir mye juling for Tvedten og Sørenes.

 

Det er først og fremst høyrekant Giovanna de Oliveira som er farlig hos dem, sjøl om også midtspiss Rasheedat Ajibade har scora noen mål; men hu bør man bare gå i kroppen på. Triksing fungerer ikke mot solide midtstoppere som Stine Ballisager og Maruschka Waldus. Andrine Tomter trenger dog å ha en god dag på jobben; mens vis ser for oss at det blir mer rom for Tina Dalgård til å storme i angrep i en duo på høyresida med Rikke Marie Madsen.

 

Vi tror Vålerenga stiller følgende lag mot Avaldsnes:

Hannah Seabert

Tina Dalgård – Stine Ballisager – Maruschka Waldus – Andrine Tomter

Sherida Spitse – Dejana Stefanović

Victoria Ludvigsen

Rikke Marie Madsen – Ajara Njoya – Marie Dølvik

Innbyttere: Guro Pettersen, Stine Reinås, Ingrid Søndenå, Emilie Østerås, Tine Celine Karstensen, Synne Sofie Christiansen og Celin Bizet.

 

Skarring

Vålerengas herrelag har en serie på tolv strake kamper uten seier. Det var heftig derby sist uke og nå kommer en ny storkamp når den største bygda i Norge kommer på besøk til den eneste byen landet har å oppdrive. Det bør være håp om poeng for bergenserne har ikke vinni på de siste seks kampa. Faktisk har de siste fem endt med poengdeling. Bergenserne har rast nedover og befinner seg nå på vår syvende plass, men har allerede redda plassen.

 

For Vålerengas del er det nå fem poeng ned til kvalik og seks poeng ned til direkte nedrykk når fjerde siste kamp skal spilles. Og det kan bli verre. Strømsgodset spiller fredag hjemme mot Rosenborg og skulle de ta tre poeng vil nervene allerede da komme. Før vår kamp på søndag spiller Sarpsborg 08 mot Tromsø og nok en hjemmeseier i det oppgjøret og Vålerenga vil være to poeng over kvalik. Ranheim spiller hjemme mot Stabæk og vinner de vil det altså være tre poeng ned til direkte nedrykk før vår kamp spilles. Et tap kan fort sette Vålerenga i nedrykksstrida med begge beina.

 

Ekstra ille gikk det ut over Vålerenga forrige lørdag. Johan Lædre Bjørdal gikk av svimmel og blei sendt på legevakta. I tillegg fikk Bård Finne en grisetakling i ankelen og måtte ut. Vi antar ingen av dem er klare til søndagens kamp og det gir laget et lite problem offensivt, sjøl om Aron Dønnum heldigvis er tilbake etter karantene. Vi mener Vålerenga bør stille dette laget på søndag:

Kristoffer Klaesson

Christian Borchgrevink – Markus Nakkim – Ivan Näsberg – Sam Adekugbe

Magnus Lekven – Herolind Shala

Aron Dønnum

Deyver Vega – Matthías Vilhjálmsson – Sander Werni

Innbyttere: Adam Larsen Kwarasey, Pierre Kanstrup, Amin Nouri, Felix Horn Myhre, Erik Israelsson, Brede Sandmoen og Ousmane Camara.

 

Nasjonalt sluttspill A

Vålerengas G16-lag møter Tromsø borte i nest siste runde av Nasjonalt Sluttspill A. Vålerenga ligger på andreplass, målforskjellen bak Viking og trenger hjelp eller å score uhorvelig mange mål for å passere Viking på tabellen. Vi tror Vålerenga stiller meget sterkt i denne kampen. Det er nå ingen grunn til at en spiller som Odin Thiago Holm skal spares i dette oppgjøret. Kanskje kan det gjøre susen i de siste oppgjøra slik at de elleve måla Viking har i forsprang spises opp over to kamper.

 

Dommerhjelp

Oljepakket fra Stavanger kjøpte seg til slutt seier i det som så ut til å bli deres første tap for sesongen. Tobias Lindström hamra Vålerenga inn i ledelsen i overtallsspill i midtperioden og Stavanger så ut til å gå målløse av isen. Så kom en meget kontroversiell dommerhjelp til unnsetning. Linus Rotbakken fikk to minutters utvisning tre minutter før full tid for å spille pucken direkte over vantet. Problemet var bare at pucken ikke gikk rett over vantet, men traff soleklart vantet først før den gikk opp på tribunen. Det endte med at Stavanger dermed fikk muligheten i overtallsspill, tok ut keeper og spilte seks mot fire. Vålerenga kjempa tappert, men i det Rotbakken kom inn på isen igjen, så utligna Stavanger – 56 sekunder før full tid.

 

Dessverre klarte Stavanger også å vinne på straffer og rekka av gratispoeng fra dommere til Stavanger i DNB Arena økte med nok én kamp. Elendig dommeravgjørelse fratok Vålerenga en andreplass på tabellen.

 

Lørdag er det byderby mot Manglerud Star – et oppgjør man heldigvis rekker akkurat dersom man reiser fra fotballfest på Valle og tar banen opp til Furuset Forum. Det er en god mulighet for Vålerenga til å klatre på tabellen. Manglerud Star har vært meget svake i år, men vi veit at de pleier å løfte seg når det blir byderby. Uansett skal Vålerenga være gode nok til å ta dette hjem.

 

Fjøsnisser

Det er toppoppgjør i U21 Elite i Jordal Ungdomshall samtidig med byderbyet i Forum. De uringule fjøsnissene fra Hamar topper serien med 29 poeng etter tretten kamper, mens serietoer Vålerenga har 28 poeng på bare elleve kamper. De spilte sist i Nordlyshallen og da vant Vålerenga 2 – 5 etter mål av Carl Erik Kraabøl, Leo Halmrast, Jens Jacob Bjørnslett, Joacim André Martinsen og til slutt et powerplaymål av Halmrast igjen. Keeper Tobias Breivold er på utlån til Narvik, men det bør ikke bety all verdens. Vålerenga har flere gode juniorkeepere.

 

Gjelleråsen

Vålerengas innebandygutter har fått en tøff start på sin første sesong i Eliteserien og har kun tatt fire poeng på de første åtte kampa. Søndag møter de Gjelleråsen i Teglverket og det er et lag de kan slå. Gjør de det er sannsynligheten for at de klatrer opp på trygg plass ganske stor.

 

Bortekamper i fjøs

Håndballjentene reiser nordover og møter serietreeren i prestefjøset på Hamar lørdag, før de reiser videre til Jorekstad for å slakte seriesyver LFH09. Det er tett og bare tre poeng skiller opp fra Vålerengas tiendeplass i 2. divisjon til tredjeplassen og går alt etter planen kan jentene klatre opp dit i løpet av helga.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportspub

Lørdag 13:00 Fotball: Vålerenga Damer – Avaldsnes, Toppserien, Valle kgb 5

Lørdag 16:00 Hockey: Vålerenga Herrer – Manglerud Star, Getligaen, Furuset Forum

Lørdag 16:00 Hockey: Vålerenga U21 – Storhamar, U21 Elite, Jordal Ungdomshall

Lørdag 16:00 Håndball: Storhamar – Vålerenga Damer, 2. div avd 1, Prestrudhallen

Søndag 13:40 Fotball: Tromsø – Vålerenga G16, Nasjonalt Sluttspill A, Alfheim

Søndag 14:00 Innebandy: Vålerenga Herrer – Gjelleråsen, Eliteserien, Teglverket

Søndag 14:45 Håndball: LFH09 – Vålerenga Damer, 2. div avd 1, Jorekstad Idrettshall

Søndag 20:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Brann, Eliteserien, Valle kgb 5