Heia Vålerenga-dagen

18.10.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Gjetordet har hatt en liten pause, men er tilbake igjen for å forberede folket på helga. Det er en bonanza av kamper på lørdag og det inviteres til «Heia-VIF-dagen» med et tilbud på 200 kroner for å se hjemmekamp i både Norsk Tipping-ligaen, Getligaen som Eliteserien eller 100 kroner dersom du har sesongkort for Vålerenga enten i Getligaen eller Eliteserien.

Eliteserien

Dette er et flott tiltak og det ryktes nå også at det blir en kraftig reduksjon i sesongkortprisene til Vålerenga neste sesong. Det er ganske tydelig at folk ikke er interessert i å betale så mye som det har kosta å gå på Eliteseriekampa til Vålerenga denne sesongen. For eksempel hadde de et ganske bra konsept med folke-VIP på hovedtribuna i fjor som var ganske populært; men i år ødela de det. De dytta folka som satt midt på hovedtribunen ut mot sidene og økte prisene på midtfeltet betraktelig. Resultatet er at midt på hovedtribunen er det et helt tomt felt.

 

På Sotahjørnet har vi stilt klubben i kritisk lys en god stund og det er interessant å følge med på debatten nå som det har blitt en lang rekke av kamper uten seier. Mye av det vi har tatt opp tidligere kommer nå tilbake – Kjetil Rekdal og Joakim Jonsson var vel først ute med sin tirade mot klubben.  Jesper Mathisen, Bengt Eriksen, Vidar Davidsen, Ingebrigt Steen Jensen og nå til slutt har også flere spillere fra Oslo gått ut med uttalelser til VG. Det vi synes er mest betenkelig er at klubbens ledelse bare fnyser av kritikken. Samtidig flykter folk fra tribunen, ansatte avsettes og laget raser nedover tabellen.

 

Det er all grunn til å ta dette på alvor. Klubben har ei rekke på ti kamper uten seier. Vi må helt tilbake til 1999 for å finne en like lang rekke uten seier. Tyve år der altså. Den gangen var det åtte tap og to uavgjorte. Kun tre ganger i historien har Vålerenga hatt enda dårligere rekker. I 1994 gikk klubben elleve kamper uten seier, seks tap og fem uavgjorte – skulle Stabæk vinne på lørdag så tangeres den kampen. I 1989 gikk også klubben elleve kamper uten seier. Den gangen blei det ti tap og kun én uavgjort. Aller verst gjorde Vålerenga det i nedrykkssesongen 1975. Rekka den gangen stoppa på femten kamper, åtte tap og syv uavgjorte. Med seks kamper igjen av denne sesongen kan den rekorden ryke i år.

 

Både Vålerenga og Stabæk kommer inn til kampen med to uavgjortresultater. Vi skal se ekstra opp for Daniel Braaten, Oliver Valaker Edvardsen og Steinar Strømnes som alle har spilt i Vålerenga tidligere. Den typiske matchvinneren finnes blant disse tre i tillegg til sisteskansen Marcus Sandberg. I tillegg til Eliteseriens yngste kaptein, Andreas Winche-Lanche, som scora i 1 – 1 oppgjøret på Nadderud. Vi slipper heldigvis å bli påført ekstra smerte å bli senka av Emil Bohinen – sønnen til Lars som gikk ut i VG nylig og ytra et brennende ønske om å trene Vålerenga – ettersom han har karantene for fire gule kort.

 

Hva kommer så Vålerenga med? Keepervalget har vært et irritasjonsmoment for svært mange på tribunen. Ronny Deila valgte sist å sette inn igjen Adam Larsen Kwarasey. Begrunnelsen er at han da får en kaptein bak forsvaret; men det er en kaptein som har gjort mange tabber i Eliteserien i to sesonger nå. Med Kristoffer Klaesson får Vålerenga en matchvinner bakerst. En matchvinner som har redda hardere skudd fra kortere hold i krysset før, enn det Birk Risa utligna med for Odd sist. Hvem veit – kanskje hadde Klaesson redda to poeng i den kampen.

 

Mot Odd satt Sam Adekugbe på benken. Christian Borchgrevink og Ivan Näsberg var vingene, med Johan Lædre Bjørdal og leiesoldat Pierre Kanstrup som stoppere. Det kan være skummelt. Stabæks venszuelanske høyreback Ronald Hernández er veldig rask og en venstresida vår mot Odd med Mohammed Abu og Bård Finne offensivt risikerer å sette opp venstrebacken i mange undertallssituasjoner og da mener vi farta og akselerasjonen til Sam Adekugbe er viktig. Sentralt stoler vi heller ikke på Kanstrup som vi synes gjør mange feil i løpet av kampen. Det er mulig det er kommunikasjonsproblemer fordi han er ny i laget, men vi vil heller ha Näsberg inn som stopper, samtidig har Borchgrevink karantene etter ett gult kort for Notodden og tre for Vålerenga.

 

På midtbanen så ser det ut til at Mohammed Abu har fått plassen som venstre indreløper i Herolind Shalas fravær. Det betyr at Vålerenga har spilt med to seksere i Magnus Lekven og Abu og Aron Dønnum i tieren. Etter vår mening trengs det en boks til boks-spiller ved siden av Lekven og Shala er nå tilbake fra karantene mot Odd og bør være sjølskreven som venstre indreløper. Han er også mye raskere enn Abu og kan dermed hjelpe venstrebacken fra å havne i undertallssituasjoner. Erik Israelsson har vært klart best på rekruttlaget og bør være sjølskreven i troppen. Tryggheten i spillet hans var det Vålerenga mangla det siste kvarteret mot Odd. Mohammed Fellah må spille seg i form på rekruttlaget.

 

Angrepet er det ikke så mye å si om. Bård Finne og Deyver Vega på kantene og Matthías Vilhjálmsson på topp. Ousmane Camara er spennende, mens leiesoldat Mayron George er for lat og statisk. Så mener vi Brede Sandmoen må få et innhopp. At han ikke spilte G19-kampen på onsdag er kanskje et varsku om at nettopp det kammer til å skje i denne kampen. Dette er laget vi mener bør møte Stabæk:

Kristoffer Klaesson

Amin Nouri – Johan Lædre Bjørdal – Ivan Näsberg – Sam Adekugbe

Magnus Lekven – Herolind Shala

Aron Dønnum

Deyver Vega – Matthías Vilhjálmsson – Bård Finne

Innbyttere: Adam Larsen Kwarasey, Pierre Kanstrup, Markus Nakkim, Erik Israelsson, Brede Sandmoen, Felix Horn Myhre og Ousmane Diallo.

 

Toppserien

Vålerengas damer møter Fart i en meget spennende serieavslutning i Toppserien. Fartbana var beitemark for kyra fra fjøset på Hamar før de bytta ut godt beitegress med plast. Som seg hør og bør hadde Kolbotn fått med seg dette da Fart kom på besøk til Oslo til en utsatt kamp og behandla dem som dyr på KFUM-banen. Et resultat av kaoset og den elendige forfatningen Sofiemyr Stadion er i er at neste hjemmekamp for Kolbotn spilles på Jessheim Stadion. Hjemmekampen deres mot LSK Kvinner spilles altså i Romerike – gratulerer.

 

Men tilbake til Fart, som nå altså har rykka ned fra Toppserien. De er har ei rekke på ni kamper på rad uten seier. Syv tap og to uavgjort. Vålerenga kommer med ei rekke på seks kamper uten tap. Fem seiere, men dessverre uavgjort sist mot Røa. Laget har ett 5 – 0 tap, fire 4 – 0 tap, blant annet mot Vålerenga, og fire 3 – 0 tap. Ni av nitten kamper har de altså store tap og det gir Vålerenga en alle tiders mulighet til å bedre målforskjellen som kan bli avgjørende for medaljer og europacupspill i årets serie.

 

Vålerenga har 39 poeng og +14, Sandvika har 38 poeng og +12, mens Klepp har 35 poeng og +17 med tre kamper igjen å spille. Fart har tatt opp noen ungjenter i det siste som sikkert vil få prøve seg nå som laget uansett ikke har håp om å overleve. Det bør Vålerenga kunne utnytte. Mina Kjørum, Lise Janbu Eide og Maren Kristine Andersen er tidligere vålerengjenter på laget. Vi forstår ikke helt dette laget. De har kun tre klubbutvikla spillere, med nevnte Kjørum som den eneste kjente av dem. og Ingrid Bårdseth blei tatt opp fra rekruttlaget dems så seint som 11. oktober. De har noen få spillere fra Ottestad, Elverum og Trysil, men ellers virker dette laget å kun hente spillere langveisfra. På et pottitjorde i ingemannsland virker det rett og slett ganske snålt.

 

Det er ingen karantener på noen av laga. Det er fint, men vi registrerer at Kjørum ikke har vært med Fart siden august og de virker å ha en del skadeproblemer. Emilie Østerås, Tine Celine Karstensen og Kine Fløtre kjemper for å bli spilleklare til semifinalen i NM J19 mot Trondheims-Ørn torsdag og er nok ikke aktuelle for denne kampen. Svanhild Sand sliter fortsatt med ettervirkninger av hjernerystelsen og Natasha Dowie er tilbake i australia. Ellers har Vålerenga et slagkraftig lag også. Det er gratis inngang på kampen og de tilbyr også gratis hockeykamp i Getligaen etterpå. Kanskje kommer det noen hockeysupportere fra Hamar kun fordi de hater Vålerenga.

 

Keeperplassen blir nok Hannah Seabert i denne kampen også. I forsvaret har Stine Ballisager i de siste kampa fått høyrebackplassen på bekostning av Tina Dalgård, etter at Stine Reinås er tilbake fra skade og har kommi inn som midtstopper. Det gir mer trygghet bakover, men litt mindre fart. På midtbanen gjorde Vålerenga endringer sist og spilte uten tier, med Ajara Njoya og Rikke Marie Madsen som spisser. Det synes vi var en dårlig løsning og vi ønsker laget tilbake i 4 – 3 – 3 med Njoya i tierrollen.

 

For å få laget mest mulig likt spillemessig ser vi for oss Marie Dølvik som midtspiss. Hu er stor og sterk og kan holde på ballen, slik Dowie gjorde det. Vi ønsker oss rett og slett minst mulige endringer av spillet og så at Njoya ikke trivdes like godt som midtspiss som hu gjør i en litt friere rolle i mellomrommet mellom indreløperne og spissen.

 

Vi mener Vålerenga bør stille dette laget mot Fart:

Hannah Seabert

Stine Ballisager – Stine Reinås – Maruschka Waldus – Andrine Tomter

Dejana Stefanovic – Sherida Spitse

Ajara Njoya

Victoria Ludvigsen – Marie Dølvik – Rikke Marie Madsen

Innbyttere: Guro Pettersen, Tina Dalgård, Ingrid Søndenå, Ingrid Schjelderup, Mia Huse, Synne Sofie Christiansen og Celin Bizet.

 

Post Nord-ligaen

Vålerengas rekruttgutter har allerede rykka opp og møter serietoer Ørn Hørten til kamp lørdag formiddag. Vi mener Vålerenga bør stille med Mohammed Fellah fra start. Det vil gi Fellah nitti minutter med verdifull kamptrening som kan få ham i eliteserieform. Å få noen minutters innhopp i Eliteserien holder ikke. Rundt Fellah vil det uansett bli ungt og hans rutine kan være med på å hjelpe laget i denne kampen.

 

Vi reagerer på at Saduldin Ahmad al Saloumi spilte forrige kamp mot Follo. Dersom det ikke er gjort unntak fra regelen om at en spiller kun kan spille for to klubber i løpet av en sesong, så var ikke al Saloumi spilleberettiga. Da han gikk fra Drøbak-Frogn i sommer var han nemlig en kort tur innom Nesodden og står oppført med seks a-lagskamper for dem. Dermed kan han ikke spille for rekruttlaget; men at Vålerenga Fotball Elite ikke kan regelverket er ikke noe nytt.

 

Vi mener Vålerenga 2 bør stille følgende lag mot Ørn Horten:

Kjetil Haug

Hans Jacob Thomsen – Fredrik Holme – Brage Skaret – Oskar Opsahl

Jonas Levernes – Osame Sahraoui

Mohammed Fellah

Joacim Sereba – Sander Werni – Odin Thiago Holm

Innbyttere: Martin Riisnæs, Brede Pedersen, Marcus Melchior, Trygve Aarstad, Florind Lokaj og Elias Taubo.

 

Getligaen

Etter en herlig kamp mot Frisk Asker der Vålerenga blei de første til å ta skalpen deres i år, kom den sure svie borte mot Stjernen tirsdag. Vålerenga holder foreløpig fjerdeplassen og presser Lillehammer i kampen om tredjeplassen. De har begge tatt 60% av mulige poeng i år, men Lillehammer har spilt elleve kamper og Vålerenga kun ti.

 

Sparta er svakere og ligger på en sjetteplass så langt i sesongen. Før årets sesong henta de Kristian Jakobsson fra MODO og han er deres poengkonge med fire mål og fire målgivende så langt denne sesongen. Tobias Lindström har nå kommi i gang for Vålerenga og står med ni poeng, fem mål og fire pasninger, mens Kalle Ekelund presser ham knallhardt, men har tatt sine ni poeng med kun tre mål og seks pasninger. Thomas Olsen følger så med fire målo og fire pasninger. Vi synes også det er verdt å nevne at Martin Røymark har scora fire mål, sjøl om han så langt kun står med én pasning.

 

Det blir en hard kamp i Furuset Forum, men som vanlig forventer vi at Steffen Søberg stenger buret og at det holder å score ett eller to mål for å vinne kampen. Det at Thomas Olsen har fått i gang scoringsmaskineriet er viktig. Nå har Vålerenga to farlige rekker og det kan bli spennende med tanke  på framtida. Fortsatt er jo klubben i en mellommodus før Jordal Amfi står klar neste sesong – men de har vært sterke i Furuset Forum.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportspub

Lørdag 13:00 Fotball: Vålerenga 2 Herrer – Ørn Horten, Post Nord-ligaens avd 2, Valle kgb 5

Lørdag 15:00 Fotball: Fart – Vålerenga Damer, Toppserien, Fartbana

Lørdag 16:00 Hockey: Vålerenga Herrer – Sparta, Getligaen, Furuset Forum

Lørdag 16:00 Hockey: Lillehammer – Vålerenga U21, U21 Elite, Kristins Hall

Lørdag 16:00 Håndball: Bodø 2 – Vålerenga Herrer, 2. div avd 1, Bodø Spektrum A

Lørdag 20:30 Fotball: Vålerenga Herrer – Stabæk, Eliteserien, Valle kgb 5

Søndag 14:00 Hockey: Sparta – Vålerenga Damer, Eliteserien, Sparta Amfi

Søndag 14:00 Håndball: Tromsdalen – Vålerenga Herrer, 2. div avd 1, Tromsdalshallen

Søndag 14:00 Håndball: Haslum 2 – Vålerenga Damer, 2. div avd 1, Nadderud

Søndag 18:30 Fotball: Rælingen – Vålerenga J17, J17 Regional Serie, Marikollen