Toppoppgjør mot Ullern

17.09.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

I kveld spiller Vålerengas rekruttgutter bortekamp mot Ullern som før denne serierunden holdt andreplassen i avdelinga. Med seier vil Vålerenga ha et meget godt grep om opprykket og også ved uavgjort vil det se veldig lovende ut. Det er nå åtte poeng ned til Ørn-Horten, ni poeng ned til Ullern og ti poeng til FK Tønsberg. En seier vil altså bety at Vålerenga øker dette til elleve, tolv og tretten poeng, mens med tap er de kun seks poeng foran Ullern.

Brede Sandmoen er leverer alltid. Senker han Ullern. Foto: Kenneth Berger.

 

Først og fremst må Vålerenga passe seg for Finn Badou Jor som har scora fjorten mål for Ullern i år. Lars Jensen Austnes har ni, men Rasmus Sørensen Løvseth har syv. For Vålerenga så har Sander Werni 16 mål, Brede Sandmoen 14 og Erik Israelsen 7 mål.

 

Det har ikke kommi noen tropp fra Vålerenga, men vi regner med at Ivan Näsberg, Markus Nakkim og Erik Israelsson er med av overårige spillere, Kjetil Haug, Christian Borchgrevink, Felix Horn Myhre og Ousmane Camara trenger også å spille. Det gjør at vi tror Vålerenga stiller dette laget:

Kjetil Haug

Christian Borchgrevink – Markus Nakkim – Ivan Näsberg – Oskar Opsahl

Felix Horn Myhre – Erik Israelsson

Osame Sahraoui

Brede Sandmoen – Sander Werni – Ousmane Camara

Innbyttere: Jørgen Johnsen, Brage Skaret, Hans Jacob Thomsen, Odin Thiago Holm, Trygve Aarstad, Elias Taubo og Joacim Sereba.

 

Nedrykksstrid?

Ronny Deila gjorde som vi frykta i gårsdagens gjetord. Han kasta ut banens beste mot Rosenborg, Christian Borchgrevink og satte inn Efraín Juárez på høyrebacken. Att på til den tredje høyrebacken i startelleveren på tre kamper. Det var Juárez som sto feilplassert, ikke dekka opp mannen sin og ikke rakk fram for å blokkere skuddet da målet til Sarpsborg 08 kom.

 

I andre omgang tok Vålerenga ut leiesoldaten Mayron George og lot heller Aron Dønnum få leke seg i tierrollen. Det hjalp bektraktelig. Dønnum var et friskt pust og sto bak nesten samtlige sjanser og halvsjanser Vålerenga produserte i andreomgang. Vår klart beste utespiller. Dessverre førte det ikke til mål og tap for Sarpsborg 08 var igjen et faktum.

 

Bakerst sto også Kristoffer Klaesson en glimrende kamp – igjen. Det er unggutta fra egne rekker som leverer. Det må klubben tenke igjennom. Faktisk må sport ta innover seg at det kun er egenproduserte spillere som leverer varene for tida. Da er ikke resepten å sette Christian Borchgrevink ned på andrelaget igjen. Vålerenga kan faktisk rykke ned.

 

Det er spilt syv runder siden seriepausa. Vålerenga har plukka to poeng på disse syv rundene. Det gjenstår ni runder. La oss ta en titt på hva som blir ståa dersom alle laga produserer like mange poeng de neste syv kampa som de har gjort i disse rundene.

 

Lag K M P
1 Molde 27 +40 63
2 Bodø/Glimt 27 +22 57
3 Rosenborg 27 +18 51
4 Odd 27 +5 47
5 Kristiansund 27 +8 43
6 Brann 27 +8 42
7 Viking 27 +5 41
8 Haugesund 27 +6 35
9 Lillestrøm 27 -9 35
10 Stabæk 27 -4 33
12 Vålerenga 27 -10 29
11 Mjøndalen 27 -14 29
14 Strømsgodset 27 -22 28
13 Tromsø 27 -27 28
15 Sarpsborg 08 27 -8 25
16 Ranheim 27 -23 23

 

Da vil Vålerenga altså stå ett poeng over kvalikplassen og fire poeng over direkte nedrykk. Vålerenga har da igjen Molde på Valle – mest sannsynlig et tap – og deretter Mjøndalen borte med kniven på strupa. Sarpsborg 08 vil ha igjen Haugesund i Sarpsborg og i siste kamp har de undulatene på Åråsen. Et scenario der undulatene vil juble hver gang Sarpsborg 08 scorer mål og Vålerenga rykker nærmere nedrykk. Dette er vi langt nærmere å klare enn den fjerdeplassen som Deila lovte før sesongen.

 

Dermed ruller ballen om at «Prosjekt Deila» nå er over. Det spekuleres i dette og VPN har skrivi en dagbok med odds fra Nordicbet som forteller oss at oddsen på at Deila er trener ved sesongstart 2020 har stigi til 5. Skal vi tro avstemminga til VPN så ønsker de fleste å bli kvitt Deila. Noen allerede nå, andre vil vente ut sesongen.

 

Problemet med Deila, som så mange før er at han egentlig ikke vil bruke Vålerengas unge spillere. Det er derfor progresjonen ikke finnes. De fleste supporterne er nå enige i det. Vålerenga må begynne å tenke langsiktig igjen, slik Kjetil Rekdal forsøkte å gjøre. 73 prosent mener at Christian Borchgrevink bør være Vålerengas faste høyreback. Efraín Juárez har kun 9 prosent av stemmene. Midtstopperparet rangeres som Johan Lædre Bjørdal og Ivan Näsberg forholdsvis tett, med Markus Nakkim som tredjemann. Svært få vil ha leiesoldat Pierre Kanstrup.

 

Vålerenga stilte følgende lag mot Sarpsborg 08:

Kristoffer Klaesson

Efraín Juárez – Johan Lædre Bjørdal – Pierre Kanstrup – Sam Adekugbe

Magnus Lekven – Mohammed Abu

Matthías Vilhjálmsson

Aron Dønnum – Mayron George – Bård Finne

Innbyttere: Deyver Vega (45 min for George), Felix Horn Myhre (14 min for Lekven) og Ousmane Camara (8 min for Finne).

 

Vålerengas beste
   Kristoffer Klaesson
  Aron Dønnum
Bård Finne

 

Akademiklassifiseringa

Som første klubb når Vålerenga Fotball 5 stjerner – full pott – i akademiklassifiseringa. Den skal fortelle noe om klubbenes talentavdelinger og det er en rekke forskjellige parametre som skal fortelle noe om hvordan klubben gjør det. Klassifiseringa teller dessverre bare på guttesida i klubben, men vi veit at Vålerenga på mange måter jobber etter mye av det samme på jentesida. Men en klassifisering burde være på sin plass der også. Rapporten gjelder 2018, men baserer seg på enkelte data fra 2016 til og med 2018.

 

Punktene 1: Forankring, styret, ledelse og ansatte; 4: Kompetanse og 5: Økonomi & fasiliteter gir ikke poeng, men er en stjernekategori. Vålerenga får full pott med fem stjerner på alle disse. Så scorer Vålerenga fullt på kategoriene 3: Planverk og 20: Skole/fotball.

 

Punkt 2: Spillerlogistikk gir 16,5 av 20 poeng. Dette deles opp i 3. 1: Andel nasjonalt utvikla, klubbutvikla og frispillere i sammensetning av a-stall; 2: Distribusjon av spilletid for nasjonalt utvikla, klubbutvikla og frispillere; 3: Alderssammensetning. Dette er et punkt Vålerenga altså er ganske gode på, men kun så lenge vi snakker adademiklassifisering. Ettersom dette kun er en akademiklassifisering er ikke kjøp og salg av frispillere regna inn. Du kan altså bytte hele troppen av a-lagets frispillere og nasjonutviklede spillere hvert overgangsvindu uten at det synes i denne rapporten.

 

Produktivitet er det mulig å få 30 poeng på og her er klassifiseringa til Vålerenga 23, hvilket gir karakteren Svært god. Det er jo ikke mulig. Klubbens mest produktive spillere i treårsperioden 2016 – 2018 er nemlig Ghayas Zahid med kun 1,5 år i Vålerenga, Ivan Näsberg 2 år i Vålerenga, Herman Stengel 3 år i Vålerenga, Niklas Castro 1 år i Vålerenga og Markus Nakkim 0,5 år i Vålerenga. Altså i perioden det er snakk om er det kun Stengel som har vært der hele tida. La oss se litt nærmere på dette.

 

Produktivitet i egen klubb scorer Vålerenga 38% på. Landsgjennomsnittet er riktignok 35%, men i kategoriseringa er det den nest dårligste av de fire karakterene det er mulig å få, ansats. Det er en syvendeplass av klubbene. På kategorien landslag (yngre) er Vålerenga nest best i klassen med andreplass og 81 % utfyllingsgrad hvilket gir karakteren Svært god (den beste). Det er i høy grad denne som trekker opp, der landsgjennomsnittet kun er 36 %. I tillegg leverer Vålerenga svært godt i kategorien «etter overgang». 73% mot landsgjennomsnittets 29%. Dette er også nest best i landet. Vålerenga leverer altså talenter til de andre klubbene og ikke til seg sjøl. Noe å tenke på når det kommer til at klubben liksom var ganske god på spillerlogistikk.

 

Punkt 5: Treningsplanlegging får 32,9 poeng av 35 mulige. Dette er også svært god karakter, men splitter vi det ned i de ti underpunktene, så ser vi at individuel utviklingsplan med 72% og fotballmentalitet med bare 52% kun er i klassifiseringa god. Det er altså et godt utviklingspotensiale også på dette punktet.

 

Punkt 6: Kampplattform gir 17 av 20 poeng. Det er vel muligens fordi Vålerenga ikke har spilt G19 Nasjonal i disse tre åra på grunn av reisebelastninga i Post-Nordligaen.

 

Punkt 7: Samarbeidsmodeller er klubbens svakeste punkt. Kun 7 poeng av 20 mulige. Akkurat det punktet er vel sterkt stigende de siste åra og blir nok kraftig forbedra allerede når rapporten fra 2019  kommer.

 

Landslag

Storm Strand-Kolbjørnsen og Norges G15-landslag spiller mot Sverige i dag.

 

Ski

Vålerengas håndballgutter har kommi fint i gang med serien med en solid seier over Kolbotn i første kamp. I dag møter de Ski i Jordalhallen. Det er så langt tre lag som står med fire poeng etter to kamper og Vålerenga kan bli det fjerde i kveld. Gutta spiller nå i andredivisjon og det blir spennende å se om de kan rykke rett opp i førstedivisjon igjen på første forsøk.

 

Vålerenga i dag:

17:00 Fotball: Norge G15 – Sverige, Treningskamp, Stranda Stadion

19:00 Fotball: Ullern – Vålerenga 2 Herrer, Norsk-Tippingligaens avd 2, Ullern Arena

19:30 Håndball: Vålerenga Herrer – Ski, 2. div avd 1, Jordalhallen