Drømmestart, medaljekamp og spenning

16.09.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas innebandygutter fikk en drømmestart i eliteserien og vant sin første kamp. Fotballjentene slo Sandvika og kjemper om edelt metall og Champions League-kvalifisering. Sekstenåringene er klare for semifinale i NM, mens håndballjentene gjorde det helt greit da de gjorde ferdig Nord-Norge i serieåpninga. Størst skuffelse var det med ishockeyen, men i dag er det glemt. Nå er det eliteserieball.

Vålerengas G16-lag er videre i NM. Foto: Kenneth Berger.

 

Sarpsborg 08

Vålerengas herrelag reiser i kveld til Sarpsborg for å møte bånnlaget i Eliteserien. Sarpsborg med ei rekke på ti kamper der de ikke har vinni, men i de ni siste har de bytta på med uavgjort og tap i annen hver kamp. Statistikken sier derfor at Sarpsborg 08 skal tape oppgjøret, men statistikk stemmer ikke alltid. For heller ikke Vålerenga har hatt det bra i det siste. Seks kamper på rad uten seier og alt som ligna på medaljehåp er ute.

 

Vålerenga har falt ned på en åttendeplass og uten seier mot Sarpsborg 08 så er veien videre nedover svært kort. Haugesund er poenget bak, undulatene to og nå har Stabæk også kommi innafor skuddhold og er kun tre poeng bak Vålerenga. Det er heldigvis fortsatt åtte poeng ned til nedrykk, men uten poeng i Sarpsborg vil alle tre nedrykkslaga ligge åtte poeng bak Vålerenga. Laget har så absolutt ikke redda plassen.

 

Så er spørsmålet hva de kan få til mot Geir Bakkes mannskap. Problemene med en statisk midtbane er der fortsatt. Herolind Shala er nemlig fortsatt ikke klar etter sin skade. Bakerst blir det i hvert fall Kristoffer Klaesson med Kjetil Haug som innbytter. Så er det spørsmål i forsvaret. Efraín Juárez er klar igjen etter skaden og vi har en skummel følelse av at målscoreren fra sist Christian Borchgrevink dermed blir skvisa ut igjen til fordel for rutine. Det skjer nok også i midtforsvaret der vi antar Johan Lædre Bjørdal og leiesoldaten Pierre Kanstrup tar plassene på bekostning av Ivan Näsberg. Sam Adekugbe får helt sikkert venstrebacken.

 

På midten er det hyggelig å se at Erik Israelsson, etter flere gode opptredener på rekruttlaget, er tilbake igjen i troppen. Vi tror dog ikke han får spille og regner med at Magnus Lekven, Mohammed Abu og Matthías Vilhjálmsson har klippekort der fortsatt. Også Felix Horn Myhre er i troppen.

 

Framover har Ousmane Camara vist seg bra fram på rekruttlaget, men vi tipper at en trio bestående av Aron Dønnum, Mayron George og Bård Finne starter der framme, med Camara og Deyver Vega som innbyttere. Vi tror Vålerenga stiller med følgende lag:

Kristoffer Klaesson

Efraín Juárez – Johan Lædre Bjørdal – Ivan Näsberg – Sam Adekugbe

Magnus Lekven – Mohammed Abu

Matthías Vilhjálmsson

Bård Finne – Mayron George – Aron Dønnum

Innbyttere: Kjetil Haug, Christian Borchgrevink, Ivan Näsberg, Erik Israelsson, Felix Horn Myhre, Ousmane Camara og Deyver Vega.

 

Sandvika

Typisk vestlandsvær med vind og regn møtte Vålerenga i Bergen. En svært viktig kamp for Vålerenga som kunne ta andreplassen som gir Champions League-kvalifisering foran Ajara Njoyas gamle klubb. Et reelt toppoppgjør og det skulle vise seg å bli ett tett og jevnt oppgjør i første omgang. Det tok 21 minutter før Vålerenga fikk sin første sjanse. Et frispark fra Sherida Spitse strøyk innom et sandvikahuet og traff innsida av stolpa. Millimeterne var ikke på Vålerengas side og ballen forsvant ut på feil side av motsatt stolpe og det blei kun et resultatløst hjørnespark ut av det.

 

Etter toogtredve minutter tredde Dejana Stefanović igjennom Natasha Dowie, men det blei litt skrått hold og sjøl om avslutninga var bra, klarte hu ikke helt å treffe det lengste hjørnet. Men bare to minutter seinere feila Vålerenga i forsvar. Maruschka Waldus heada ballen inn i farlig sone. Celin Bizet spurta til og kom først, men forsøkte å ta med seg kula i stedet for å dunke den ut til innkast. En lang tå fra Maria Brochmann og Vålerenga mista ballen femogtyve meter fra mål sentralt i banen. Med litt flaks havna ballen hos Madeleine Veivåg som kunne spille Kennya Cordner igjennom på venstresida. Hu satt ballen i stolpa og returen havna rett i beina til Lisa Naalsund som hadde tom kasse. Et svært unødvendig baklengsmål. Ballen skal ikke heades inn i det rommet der Waldus – med mindre du har full kontroll på at det kun er vålerengaspillere der.

 

Vålerenga fortsatte med forsvarsrot og på et utspill fra Seabert, spilte Stefanović ballen upresist tilbake og Brochmann fikk ballen servert på tom kasse, men satte lærkula ti centimeter utafor stolpa. Det sto seg til pause med ledelse til hjemmelaget og det var lite som tyda på at dette skulle bli en særdeles målrik andreomgang; men undere har skjedd før.

 

Og det starta med litt merkelige situasjoner. Først spilte Njoya fram Dowie. Hu tråkler seg igjennom og blir spent bein på av Ingrid Marie Spord, mister litt balanse og kontroll på ballen og Sandvika får rydda unna. Svært få skjønner noe da dommeren blåser straffe, men etter å ha sett tv-bildene kan vi konkludere med at dommeren gjør rett. Spord felte Dowie, men Dowie falt ikke – fikk allikevel korrekt idømt straffespark for det er jo frispark sjøl om du ikke legger deg ned og filmer. Sterkt dømt av Ingvild Langnes Aarland. Det tok dog lang tid før spillerne skjønte at det var dømt straffe. Og for publikum som ikke har repriser i slow motion var det sannsynligvis ganske frustrerende. Spitse gikk og henta ballen, la den til rette på ellevemetersmerket, sendte keeper Nora Gjøen-Gjørsæter til høyre og plasserte ballen sikkert i Gjøen-Gjørsæters venstre hjørne. Utligning etter to minutter av andre omgang.

 

Sandvika gikk rett i angrep og fikk hjørnespark fra venstre. Spord slo inn og Stine Ballisager heada ballen ut. Marije Brummel var først på andreballen og storma inn i Vålerengas sekstenmeter med Celin Bizet halsende bak. Bizet kasta noe uvørent fram et bein som Brummel rutinert benytta til å bli felt av. Nok en straffe og nok en gang korrekt dømt av Aarland. Naalsund sendte Seabert til venstre og satte ballen til høyre for Seabert. Like sikker straffe som Spitse sin og dermed sto det 2 – 1.

 

Det morsomme er at Sandvika ikke hadde lært, for bare seksti sekunder seinere blei det ny straffe. Njoya og Dowie spilte vegg og Njoya var på vei ned mot dødlinja og faktisk litt på vei ut av straffefeltet. Ingrid Stenevik kasta seg inn i en voldsom sklitakling og feia ned Njoya uten å være i nærheten av å treffe ballen. Hu hører ei fløyte og du kan tydelig se at Stenevik skjønte at hu har driti seg voldsomt ut. Vi er faktisk overraska over at det ikke blei kort. Voldsom takling. Spitse fyra denne gangen av straffa nesten midt i mål og Gjøen-Gjørsæter redda, men ga retur og på den var Spitse først og scora sitt andre mål for dagen. Men tre straffer på fire minutter på Stemmemyra. Det er sjelden kost.

 

Ni minutter ut i omgangen skaffa Rikke Marie Madsen et frispark på høyresida. Andrine Tomter løp over for å ta det innoverskrudd. Stefanović steg til værs, vant duellen med Stenevik og heada ballen ned på huet til Bizet som fikk styrt den inn foran mål der Dowie lura. Brummel kasta en fot i været for å blokkere ballbanen, men endte med å styre ballen rett på keeper Gjøen-Gjørsæter som bare så vidt fikk blokkert den før Dowie satte puppa til og styra læret inn i nettmaskene fra to meters hold. Vålerenga hadde snudd kampen fra 1 – 0 til 2 – 3  på ti minutter i andre omgang.

 

Dowie var meget god og bare to minutter seinere tredde hu igjennom Njoya aleine med keeper, men assistentdommeren holdt ikke samme klasse som hoveddommeren og så ikke at Njoya var halvmeteren onside i det Dowie slapp ballen. Det var Spord som oppheva offsiden og Vålerenga blei snytt for et potensielt nytt mål.

 

Etter 62 minutter snappa Njoya ballen høyt i banen og serverte Dowie, men avslutninga gikk over aleine med keeper. Der skal vel egentlig en spiss score mål hver gang. I stedet scora Sandvika påN et brudd der Tina Dalgård og Ballisager ikke tok ut Kenya Cordner og Andrine Tomter og Maruschka Waldus lå fem meter dypere enn dem og dermed oppheva offsiden. Cordner gjorde ingen feil aleine med Seabert og nok en gang mot spillets gang, så scora Sandvika. Det sto likt igjen.

 

Det varte ikke særlig lenge. Med enogtyve minutter igjen på uret kom Vålerenga nok en gang i føringa. Ballisager brøyt ballen nesten oppe ved midtlinja og spilte fram til Dowie som elegant slapp ballen mellom beina, noe som finta Spord på ræva og sendte Njoya aleine med keeper. Hu visste at Gjøen-Gjørsæter ikke er god til å knipe og sendte ballen elegant inn i nettmaskene med en tunnel.

 

Så var plutselig Seabert på bærtur, kom for seint mot Cordner og takla henna på tyve meter ute ved hjørnet av sekstenmeteren. Vålerenga hadde tre spillere inne i sekstenmeterfeltet, så Seabert slapp med gult kort. Tre minutter før full tid var det Marte Hjelmhaug som felte Njoya og hindra at Vålerenga kom i en én mot én duell på Sandvikas banehalvdel og fikk fortjent gult kort. Dermed blei det ikke flere mål og det går mot en meget spennende sesongavslutning.

 

Både Sandvika og Vålerenga står på 32 poeng og ti plussmål. Sandvika holder fortsatt andreplassen med 33 scora mål, mens Vålerenga bare har 30. Bak lurer også Klepp, som har tre poeng mindre også pluss ti mål, men en hengekamp mot Fart 25. september. I mellomtida må Vålerenga gjøre jobben hjemme mot Trondheims-Ørn, så får vi håpe at Klepp får det vanskelig på Kringsjå og Sandvika det samme i flyhangaren på Kjeller.

 

Vålerenga stilte følgende lag mot Sandvika:

Hannah Seabert

Tina Dalgård – Stine Ballisager – Maruschka Waldus – Andrine Tomter

Sherida Spitse – Dejana Stefanović

Ajara Njoya

Celin Bizet – Natasha Dowie – Rikke Marie Madsen

Innbyttere: Marie Dølvik (31 min for Bizet), Stine Reinås (9 min for Madsen)

 

Vålerengas beste
   Natasha Dowie
  Ajara Njoya
Stine Ballisager

 

NM

Vålerengas G16-lag slo Brann enkelt 4 – 1 lørdag og gikk til semifinalen i NM. Josias Furaha sendte Vålerenga i ledelsen allerede før det var spilt tre minutter. Thomas Knutsen fikk et gult kort etter elleve minutter og Vålerenga fikk fem minutter med én spiller mindre, men da de blei elleve igjen, så fikk Vålerenga straffe som Mathias Emilsen satte i nettmaskene. Rett før pause økte Thomas Knutsen til 3 – 0.

 

Andre omgang blei langt slappere fra Vålerenga som virka fornøyde og ville spare litt på kreftene. Men da Brann reduserte så gikk eksploderte Vålerenga igjen og gikk rett i angrep og innbytter Saladin Lekhal økte til 4 – 1. Det var bare hjemmelag som gikk videre og med bortetur til Tromsdalen i åttendelsfinalen så fikk dermed Vålerenga hjemmekamp også i semifinalen. Motstander der blir Kristiansund. Kampen er foreløpig satt opp 13. oktober klokka 15:00, men er ikke beramma ennå.

 

Rekruttdamene

Vålerengas rekruttdamer spilte en håpløs taktisk kamp i en fryktelig vind på Høybråten søndag. Høybråten & Stovner tok ledelsen 1 – 0 på et hjørnespark som må karakteriseres som en keepertabbe. Vålerenga utligna da Synne Sofie Christiansen blei spilt aleine med keeper, dro av keeper og gjorde noe så sjeldent som å score med høyrefoten. Visste ikke at hu hadde den til noe annet enn å stå på, men tydeligvis. En forsvarstabbe av Mina Mathiassen-Nymoen gjorde dog at Høybråten & Stovner vant 2 – 1 da de kom aleine med Sara Kilsen.

 

Taktisk var det en totalt håpløs andreomgang av Vålerenga. De forsøkte å spille ballen rett fram og igjennom i bakrom, men hadde så mye medvind at ballen bare gikk fortere og fortere. På den lille banen på Høybråten kunne de jo egentlig skutt fra avspark og ballen ville bare fått mer og mer fart der den slynga seg i vindkastene mot mål. Det er vel ikke mer enn 45 – 46 meter til målstreken fra midtbanen på den banen, men på tross av det valgte jentene å la være å skyte. De løsna faktisk ikke et eneste skudd i hele andre omgang på tross av at det var ganske mange skuddsjanser fra tredve meter og gode skuddbein på banen. Går de for Nobels Fredspris eller hva er dette for noe?

 

Seier i debuten

Vålerengas innebandygutter debuterte i eliteserien med bortekamp mot Sandnes. Magnus Arne Tviberg fikk æren av å score Vålerengas første eliteseriemål noen sinne etter bare 69 sekunder, men Sandnes snudde og leda 2 – 1 litt over midtveis i første periode. Vålerenga fikk straffe og Patrick Strandbygaard Martinsen satte den.

 

I midtperioden tok nok en gang Vålerenga ledelsen, denne gang ved Mats Løkken og nok en gang snudde Sandnes det slik at de leda 4 – 3 før siste periode. Fredrik Håkan Jansson utligna for Vålerenga med et drøyt kvarter igjen og med drøyt tre minutter igjen blei Herman Bjørndal-Friis matchvinner og Vålerenga er dermed ubeseira i elitserien.

 

Nord-Norge

Vålerengas håndballjenter er tilbake i andredivisjon og starta sesongen med to bortekamper i Nord-Norge. I åpningskampen mot Tromsø lørdag leda de 11 – 14 til pause, men tapte til slutt knepent  25 – 24. Guro Kristoffersen Lysnes blei toppscorer med åtte mål, to av dem på straffe.

 

Dagen etter  var det Junkeren i Bodø og nok en gang tok Vålerenga ledelsen før pause og leda 10 – 13. Denne gangen holdt de inn og med 22 – 24 til slutt. Hilde Jacobsen Egset blei toppscorer med fem mål, ett på straffe. En grei start i to vanskelige bortekamper.

 

Frisk

Like bra gikk det ikke for hockeygutta som dominerte stort mot Frisk Asker i Askerhallen lørdag. Dessverre så klarte de ikke å sette sjansene sine, sjøl ikke på tilnærma tom kasse ville pucken inn. Frisk satte ett mål i hver periode. Den første i spill fem mot tre og den andre i fem mot fire og den tredje i spill fem mot fem. Tap i serieåpninga der altså. Gutta må komme sterkere tilbake.

 

Vålerenga i dag:

19:00 Fotball: Sarpsborg 08 – Vålerenga Herrer, Eliteserien, Sarpsborg Stadion