Magisk helg

09.09.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det har vært en helt fantastisk vålerengahelg, der tre av klubbens lag har spilt viktige seriekamper. Det blei tre seiere og et par av seierne var virkelig av de helt store. Vålerengas damelag ligger på medaljeplass i toppserien og er i semifinalen i NM i det vi går inn i høstjakta. I det vi altså teller september. Det er ikke så lenge til medaljene skal deles ut og Vålerenga har en god mulighet på både cupgull, seriesølv og Champions League-kvalifisering sommeren 2020.

 

Utklassa Klepp

Klepp, med sin forsvarsfemmer har vært Norges klart gjerrigste lag denne sesongen. Ikke bare har de latt være å slippe inn mål, de har nesten ikke slippi til målsjanser heller. Kun syv mål hadde de slippi inn på tretten kamper. Et snitt på 0,54 mål per kamp. Med vålerengas snitt på 1,57 mål per kamp var det lite som tyda på at dette skulle bli noe annet enn en slitekamp for våre jenter. Så feil kunne vi ta.

 

For Vålerenga herja virkelig i denne kampen og Rikke Marie Madsen var nære på å sette inn 1 – 0 tidlig da hu kom igjennom og fra skrå vinkel slo tunnel på kleppkeeper Lindsey Burke Harris, men Amanda Paige Frisbie fikk avklart på målstreken. Vålerenga fortsatte å herje på venstresida, denne gang var det innlegg fra Andrine Tomter, men Natasha Dowies heading fra fem meter gikk meteren over mål. Madsen hadde en ny god mulighet også, men denne gangen gikk ballen i nettveggen.


Rikke Marie Madsen med tunnel på keeper uten å få mål. Foto: Morten Larød.

 

Men så kom målet – etter bare ti minutters spill på Vålerengas tredje målsjanse. Sherida Spitse slo et hjørnespark innoverskrudd mot mål fra høyre, skaffet av ingen ringere enn Madsen. Victoria Ludvigsten stupte inn foran keeper som muligens var borti ballen med fingertuppene før den gikk i tverrliggeren. På bakre stolpe kom Maruschka Waldus og triksa ballen baklengs i mål. Assistentdommeren vinka for offside, men dagens meget gode kampleder, en svensk utvekslingsdommer, godkjente målet.

Maruschka Waldus triksa ballen baklengs over mållinja. Foto: Morten Larød.

 

Klepp hadde én målsjanse. Gry Tofte Ims og Hanne Kogstad kom to mot én og Ims slo inn til Kogstad. Tina Dalgård tok et sugende løp og kasta seg inn i duellen og fikk forstyrra Kogstad nok til at hu måtte kaste seg fram i avslutningsøyeblikket. Hannah Seabert var ute med en herlig beinparade og Vålerenga fikk avverga muligheten.

 

Resten av omgangen eide Vålerenga og anført av en meget god Madsen slo Dalgård en herlig crosser som åpna venstresida. Madsen gikk til dødlinja sog serverte ballen til Ajara Njoya som fra seks meters holdt breisida ballen inn i nettmaskene. Det skulle bli mer. Njoya framtvang en dårlig pasning i bakre ledd og Dowie snappa ballen og kom aleine med Harris. Der gjorde hu ingen feil og fem minutter før pause kunne Vålerenga juble for sitt tredje mål i omgangen. Klepp var rundspilt. Det så ut som vålerengajentene dansa fotball mellom stillestående grønnkledde trær i vålerengaparken. Sjansestatistikken telte 8 – 1 i favør Vålerenga og i målprotokollen sto det 3 – 0.


Ajara Njoya fikk en lett jobb med å sette inn dagens andre. Foto: Morten Larød.

Til andre omgang gjorde Ollie Harder tre bytter, mens Eli Landsem virka å være mer fornøyd med sine jenter. Klepp kom mer med i kampen, men klarte ikke å skape trøbbel for Seabert. Kanskje skulle Vålerenga også hatt ei straffe da Frisbies hånd redda Waldus avslutning. Det var på syv meter, men ballens retning var mot nettmaskene og det var ingenting keeper Harris kunne ha gjort for å ha avverga scoring, men dommeren får jo ikke se reprise og strengt tatt så må vi vel vente til neste år på at en slik hands skal dømmes straffe for.

 

Marie Dølvik kom inn for Dejana Stefanović og markerte seg med kampens eneste store dommerfeil. En sugende takling, reint på ball blei det dømt frispark i mot Dølvik på. Frisbie reiste seg opp rasende og gjorde en mellomting mellom slag og dytt på Dølvik. Det endte med gult til Dølvik, men det skulle det ikke vært. Frisbie skulle derimot ha fått direkte rødt kort og marsjordre. Tydelig frustret av å bli pissa på av Vålerenga.

 

Njoya var dog ikke ferdig for dagen og forsøkte seg to ganger mer eller mindre aleine med keeper. Den første avslutning sneik seg ti centimeter utafor stolpa, men den andre – etter å ha blitt spilt vakkert fram av Sherida Spitse – satt i nettmaskene. 4 – 0. Belønninga for scoringa var å bli bytta ut før spillet blei satt i gang igjen.


Jubel etter kampen. Foto: Morten Larød.

En rein maktdemonstrasjon og Vålerenga passerte samtidig Klepp på tabellen. I neste kamp møter jentene Sandvika i Bergen. Med tomålsseier der passeres også Sandvika på tabellen og Vålerenga vil da ligge på andreplass som betyr Champions League-kvalifisering.

 

Vålerenga stilte følgende lag mot Klepp:

Hannah Seabert

Tina Dalgård – Stine Ballisager – Maruschka Waldus – Andrine Tomter

Sherida Spitse – Dejana Stefanović

Ajara Njoya

Victoria Ludvigsen – Natasha Dowie – Rikke Marie Madsen

Innbyttere: Marie Dølvik (30 min for Stefanović), Celin Bizet (5 min for Njoya) og Emilie Østerås (overtid for Dowie).

 

Vålerengas beste
   Rikke Marie Madsen
  Ajara Njoya
Tina Dalgård

 

Sliteseier mot Mjøndalen 2

Rekruttgutta møtte rekruttgutta til Mjøndalen på søndag. Vålerenga 2 trengte en seier etter tapet sist for Frigg og sjøl om det ikke var den beste kampen de har spilt, så leverte unggutta varene – godt hjulpet av gamlefar Erik Israelsson som virkelig har vist profesjonalitet på rekruttlaget. Det var et svært ungt forsvar som starta kampen og ettersom gutta brant sjanse på sjanse i første omgang så det ganske vanskelig ut. Men i den andre omgangen skulle det løsne i målprotokollen.

 

Brede Sandmoen slo en helt vanvittig god gjennombruddspasning på førti meter til Ousmane Camara. Camara la ned ballen og plasserte den sikkert til side for keeper. Vålerenga var i føringa, men sjøl om det så bra ut bakover føltes det ikke betryggende. De fleste satt og frykta en baklengs på slutten, slik laget hadde for vane å gjøre i fjor med en meget ung forsvarsrekke. Frykten blei ikke mindre da Osame Sahraoui gikk av banen en drøy halvtime før slutt etter å ha vært banens gigant – igjen. Det er ingen som sprinter oftere, er vanskeligere å ta i fra ballen eller skaper mer trøbbel for motstanderne enn Sahraoui.

 

Men med kvarteret igjen var det mjøndalenkeeper Gard Bergmann Thomas som var ute på femogtredve meter som sweeper og dumma seg ut. Camara, Sander Werni og Elias Taubo gjorde en utmerka jobb med å ta ut pasningsalternativene til Thomas. Der en fornuftig keeper da hadde banka ballen langt pokker i vold opp på tribunen, så valgte Thomas i stedet å spille den inn i midtsirkelen – rett på skuddfoten til Erik Israelsson som skøyt på direkten fra to meter inn på Mjøndalens banehalvdel. Ballen gikk mot det åpne målet og datt ned rett under tverrliggeren. Et perfekt utført femtimetersskudd.

 

Dermed beholdt Vålerenga en nipoengsledelse på Ullern som er neste motstander. Sakte men sikkert nærmer de seg et opprykk. Det er syv kamper igjen – kanskje må så mange som fire av dem vinnes. Det er fortsatt en vei igjen å gå, men når de klarer seg igjennom sånne kamper som dette der landslagsspillerne er borte og det fås lite hjelp fra a-laget så ser det svært lovende ut.

 

Vålerenga 2 stilte med følgende lag mot Mjøndalen 2:

Kjetil Haug

Hans Jacob Thomsen – Brede Pedersen – Fredrik Holme – Oskar Opsahl

Erik Israelsson – Felix Horn Myhre

Osame Sahraoui

Brede Sandmoen – Sander Werni – Ousmane Camara

Innbyttere: Martin Riisnæs (45 min for Opsahl), Elias Taubo (31 min for Sahraoui), Joacim Sereba (9 min for Werni), Jacob Blixt Flaten (5 min for Sandmoen) og Jonas Levernes (2 min for Thomsen).

 

Vålerengas beste
   Erik Israelsson
  Osame Sahraoui
Ousmane Camara

 

Ydmyka Kringsjå

Rekruttjentene hadde besøk av konkursboet til Kringsjås rekruttlag på Valle søndag. Etter en god førsteomgang der Vålerenga dominerte stort, og de da også ledelsen. Adriana Imeri kom opp langs høyresida til om lag femogtredve meter fra dødlinja. Der titta hu opp og så Celin Bizet snike seg inn bak vestkantens forsvarsmur og hu curla ballen over forsvaret til Kringsjå og traff Cubafoten som kom flyvende og dunka ballen inn på hel volley. Det sto seg til pause; men i andre omgang skulle vi virkelig få se cubansk salsafotball ispedd en stor dose italiensk balletto.

 

Vålerenga fikk hjørnespark fra høyre og det betyr innoverskrudd fra Julia Caroprese. Caroprese forsøkte samme variant som Spitse hadde suksess med dagen i forveien. Margaux Batt fikk en finger på den med kringsjåkeeperen klarte ikke å hindre at ballen datt ned på bakre stolpe der Emilie Østerås kom og hamra kula inn i nettmaskene fra to meters avstand. Da var det spilt bare syv minutter av andre omgang.

 

Og det skulle kun ta to minutter til før den neste ballen satt i nettet. Bizet snappa opp en dårlig pasning i krinsjåforsvaret og skøyt vakkert i mål fra rundt tredve meters hold og bare fire minutter seinere var cubafoten på farta igjen – denne gang aleine med keeper etter å ha blitt nydelig tredd igjennom av Caroprese. Hu plasserte ballen sikkert til side for keeper og hattricket var et faktum.

 

Tre minutter seinere fikk Vålerenga nok en gang hjørnespark fra høyre. Caroprese la ballen til rette, titta opp og så at Østerås denne gang var på vei inn mot bakre hjørne av femmeteren – så da la hu ballen der og nok en gang hamra Østerås til på hel volley og ballen føyk opp i nettaket. Vålerenga hadde scora fire mål på ni minutter.

 

Frustrerte vestkantfruer skjønte svært lite av hva som foregikk og etter at assistdronninga Caroprese nok en gang tredde Bizet igjennom aleine med keeper sto det plutselig hele 6 – 0 i protokollen med åtte minutter igjen av kampen. Men Caroprese var ikke ferdig med det. Nok en gang forsøkte hu å spille igjennom Bizet, denne gangen kom dog en kringsjåtupp i veien for pasninga som spratt opp i huet på en annen kringsjåforsvarer og datt ned rett foran beina på Nadia Pinto som plasserte ballen til side for keeper. Vi krediterer en slags målgivende på Caroprese på den også og da endte hu på fem målpoeng, Bizet med fire mål, Østerås med to mål, Pinto med ett mål og Imeri med én målgivende.

 

7 – 0 over Kringsjås rekruttlag er magisk. Det var ikke noe dårlig lag Kringsjå stilte med heller. Joanna Bækkelund og Anna Linnea Palm har stort sett spilt fast i toppserien i år. Una Søyland har syv og Emilie Closs fire toppseriekamper denne sesongen. Allikevel blei de totalt rundspilt. Vålerenga 2 stilte med følgende lag mot Kringsjå:

Guro Pettersen

Adriana Imeri – Mina Mathiassen-Nymoen – Ellen Wang – Ingrid Søndenå

Mia Huse – Emilie Østerås

Julia Caroprese

Johanne Bruun – Celin Bizet – Marit Flaa

Innbyttere: Sofie Réz, Nadia Pinto, Selma Saastad og Eline Gulliksen

 

Vålerengas beste
   Julia Caroprese
  Celin Bizet
Emilie Østerås

 

Landslag

Odin Thiago Holm spilte hele kampen, mens Christos Zafeiris kom inn etter 65 minutter da Norges G16-lag tapte 2 – 1 mot Polen i Syrenka Cup. Neste dag starta begge to, men Holm blei bytta ut til pause da Norge tapte 1 – 0 for Georgia og blei sist i Syrenka Cup.

 

Brage Skaret og Trygve Aarstad spilte begge hele kampen da Norge G17 tapte 3 – 1 for Sverige. Skaret spilte også hele 1 – 1 kampen mot Østerrike mens Aarstad kom inn ved pause. Gutta møter Irland i siste kamp i firenasjonersturneringa i dag.

 

Leo Cornic spilte hele kampen og Fredrik Oppegård kom inn etter 64 minutter da Norges G18 lag spilte 0 – 0 mot Sverige men tapte på straffespark. Cornic starta også mot Wales, men blei bytta ut 7 minutter før slutt etter å ha fått et gult kort. Oppegård starta på benken men kom inn etter 66 minutter. Norge vant kampen på straffer etter at det sto 2 – 2 etter ordinær tid.

 

Kristoffer Klaesson satt på benken da Norges U21-landslag vant 2 – 1 i den første kampen i EM-kvalifiseringa. De spiller igjen mot Ungarn i morgen.

 

Hockey

Vålerengas hockeygutter fikk sitt første tap mot norske lag i treningskampen mot Sparta 5. september. Da kom de under 4 – 0 i Sparta Amfi før Flip Lalande og Thomas Olsen sørga for at det blei 4 – 2 til slutt, men på lørdag var de tilbake på vinnersporet igjen og slo Stavanger Åj Lars 2 – 3 i Stavanger. Leo Halmrast sendte Vålerenga i ledelsen i første periode. Åj Lars slo tilbake med to spillere mer på isen i midtperioden, men Filip Gunnarsson trengte bare én spillers overtall for å sørge for at det sto 1 – 2 etter to perioder. Nok en gang utligna Åj Lars, men Tobias Lindström sørga for at det til slutt sto 2 – 3 på tavla med bare tretten sekunder igjen av kampen.

 

Dermed er alle treningskamper over for denne gang og Vålerenga har bra resultater, ikke minst med seieren over Eisbären Berlin i Dolomiten Cup på CVen for årets sesong. Nok en gang virker det som om Roy Johansen klarer å lage gull ut av litt unge gutter og en tynn stall gjennom beinhard treningskultur. Lørdag starter serien for Vålerengas del borte mot Frisk Asker i det som er et skikkelig kålrabioppsett fra forbundet.

 

Stavanger vs Stjernen og Narvik vs Storhamar tyvstarter to dager tidligere, så er det altså full runde lørdag før Stavanger og Storhamar møtes tirsdag og de vil da ha spilt tre kamper, Stjernen og Narvik vil ha to kamper og resten av laga kun én kamp. Med andre ord kan vi ikke benytte vanlig tabell i starten av årets serie heller på tross av at det nå er ti lag i getligaen igjen.

 

Og det fortsetter med bare kål. Frisk får f.eks kamp 22.09, 24.09, 26.09 og 29.09. Et slags minisluttspill for dem allerede i september der altså. For Vålerengas del har typisk nok den klare turvalget som de fleste hadde sett seg ut på forhånd – Narvik – klart å bli to torsdagskamper i Nordkraft Arena. Hvorfor? Det normale ville vært at én av kampa gikk på en lørdag og at det kunne blitt et par hundre reisende fra Oslo til den ene lørdagskampen i Narvik. Nå må man altså ta seg to dager fri fra jobb for å kunne reise. Det er det dessverre ikke alle som får til.