Sats på unggutta på midten

30.08.2019 av under Gjetord | 4 kommentater

Etter noen dager i svart våkner gjetordet fra dvalen igjen. Det var en grusom fotballkamp vi var vitne til i Bodø på mandag. En kamp Vålerenga egentlig tapte allerede før kampen. I intervjuet før kampen uttalte Ronny Deila «Jeg føler at det laget vi har på banen i dag kjenner hverandre veldig godt.» Makan til vissvass. Pierre Kanstrup hadde vært i klubben i ei uke. Så jævla godt kjent blir man ikke på ei uke og Amin Nouri har jo også hatt et ganske langt opphold i klubben. Hadde Deila satt inn Markus Nakkim som midtstopper ville det vært hold i påstanden. Ivan Näsberg og Nakkim har spilt på samme lag siden de var tretten år og vært midtstopperpar siden de var seksten. De har en link. De kjenner hverandre.

 

Søndag er det Rosenborg som står på motsatt side på Valle. Et lag i form og da kan ikke Deila holde på med den idiotien vi så i Bodø. Et av de tåpelige åfunna var å ha med seksten år gamle Odin Thiago Holm. En spiller som nettopp har kommi til klubben og har så vidt fått spille noen rekruttkamper uten å utmerke seg. Det virker som svært dårlig politikk. Han har ingen ting å bidra med i eliteserien for øyeblikket. Kanskje har han det neste år, men per dags dato trenger han å ta nivå fire i Norge før han skal ta det øverste nivået. Og da finnes det bedre alternativer å bruke.

 

For når det største problemet til Vålerengas eliteserielag er midtbanen, så er det kanskje der det burde settes inn unggutter. Mot Bodø var det tre midtbanespillere som ikke løp. Magnus Lekven og Mohammed Abu er begge sittende midtbanespillere, mens Matthías Vilhjálmsson egentlig er midtspiss og ikke en særlig bevegelig tier. Det mangler rett og slett løpskraft på den midtbanen. Bedre blei det ikke av at Mohammed Abu jukser på absolutt alle løp. Han stopper tyve meter før Vålerengas mål og førti meter før motstandernes mål. Sjøl når han følger en bodøværing på løp inn mot Vålerengas boks, så stopper Abu opp tyve meter før dødlinja og blir stående å se på at spilleren får løpe udekka og upressa inn i Vålererengas sekstenmeterfelt. Abu må rett og slett benkes.

 

Så er spørsmålet om Vålerenga har noen til å fylle rollen som boks til boksspiller når Herolind Shala er ute med armbrudd. På Sotahjørnet mener vi at klubben har det. De har en løpsmaskin på rekruttlaget. En spiller som aldri jukser på et eneste løp og jobber knallhardt både framover og bakover på banen. I motsetning til de rutinerte midtbanespillerne er han også en målscorer og har flest mål av midtbanespillere i Norge for øyeblikket. Brede Sandmoen bør nå settes rett inn mot Rosenborg. Han var god igjen i rekruttkampen mot Grei, scora mål igjen og er nå oppe i tretten mål.

Brede Sandmoen er løpsmaskinen Vålerenga trenger. Foto: Hjesus.

 

Aller best i den kampen var dog Osame Sahraoui. En spiller født til å bekle tierrollen. Så er spørsmålet om han er for ung. Planen var jo at Niklas Castro skulle ta den tierrollen, men det første Deila gjorde etter å ha kvitta seg med Kjetil Rekdal var jo å sende Castro  på dør. Ei uke seinere henta han inn Abdisalam Ibrahim på en svindyr kontrakt som Viking ikke hadde råd til å ha ham på og så kjøpte han Daniel Berntsen fra Djurgården i stedet. Ingen av de klarte noen gang å løfte Vålerengas lag, mens arvesølvet nok en gang forsvant før året de virkelig skal slå igjennom – året de fyller treogtyve. Så er spørsmålet om Sahraoui er litt for ung for eliteserien ennå – men ettersom Castro herjer i Aalesund og Vålerenga står uten en tier i troppen, så har vel klubben ikke så mye annet valg enn å prøve. Vel og merke dersom de ikke ønsker å bli løpt i senk av Rosenborg.

 

Sist ut av klubben er Magnus Retsius Grødem. Etter at han har scora henholdsvis ett (Tønsberg) og fire (Drøbak-Frogn) mål i de to siste rekruttkampa. U21-landslagsspilleren har nå gått til Vejle på nivå to i Danmark på en fireårskontrakt. Mest sannsynlig er det ikke snakk om store summen for Grødem ettersom han selges til det nivået og nok en gang slipper klubben et kjempetalent før har fått sjansen til å bli skikkelig god. Man må huske på at den menneskelige hjerne utvikles til og med fylte 23 år. Det er en grunn til at det er U23-landslag og det finnes kun én toppscorer i eliteseriens historie som har slått igjennom på eliteserienivå før det året han fylte 23. Det er Rade Prica. Hvorfor skal Vålerenga alltid være så jævla utålmodig med unge spillere? Hvis dem er gode nok til å slå igjennom som nittenåringer som er dem eliteseriespillere i maksimalt én sesong før de går til Belgia, Nederland eller noen andre større ligaer.

 

Et annet problem mot Glimt var høyresida vår. Den var grusom. Amin Nouri så ut som en rundingsbøye og Deyver Vega tok vel ikke et eneste defensivt løp for å hjelpe Nouri, som ofte blei aleine med to mann. Det blei heller ikke gjort taktiske grep underveis i kampen og i følge Magnus Lekven i pauseintervjuet spilte visstnok Vålerenga bra i første omgang. Fakta er at vi blei pissa på og var heldige som ikke tapte tosifra mot Glimt. En meget god Kristoffer Klaesson i mål hadde fem-seks matchvinnerredninger. Synd med feilen på det første målet, men alt i alt en meget god kamp av Vålerengas sisteskanse.

 

Vi mener Vålerenga bør stille følgende lag mot Rosenborg:

Kristoffer Klaesson

Christian Borchgrevink – Johan Lædre Bjørdal – Ivan Näsberg – Sam Adekugbe

Magnus Lekven – Brede Sandmoen

Osame Sahraoui

Aron Dønnum – Matthías Vilhjálmsson – Bård Finne

Innbyttere: Kjetil Haug, Markus Nakkim, Amin Nouri, Erik Israelsson, Felix Horn Myhre, Mayron George og Sander Werni

 

Opsahl og Hauso

Oskar Opsahl er henta hjem fra Skeid etter et svært mislykka opphold der han kun har fått spille kamper for Skeids rekruttlag i fjerdedivisjon. Det styrker rekruttlaget inn mot sluttspurten om opprykket for rekruttlaget. Samtidig går Harald Martin Hauso på lån til moderklubben Oppsal ut sesongen. Oppsal kjemper for å unngå nedrykk til Norsk-Tippingligaen så det blir et steg opp for Hauso. Oppsal ligger sist i avdelinga si, men har kun to poeng opp til Senja, tre til Mjølner og fem til Elverum og Odd 2.

 

Oppsal møter Bærum i neste kamp. Bærum ligger på en syvendeplass i avdelinga og Leo Cornic har spilt de fire siste oppgjøra for klubben og det ser dermed ut til at i hvert fall det utlånet fungerer. Verre er det med Sakarias Opsahl som har fått henholdsvis 30, 25, 0, 8, 0 og 0 minutter for Ullensaker/Kisa i OBOS-ligaen og har de to siste kampa spilt på rekruttlaget dems i Norsk-Tippingligaen. Samúel Kári Friðjónsson spiller jevnt og trutt for Viking. Felipe Carvalho har spilt ni kamper for Club Nacional og har pådratt seg tre gule og ett rødt kort.

 

Landslag

Stine Ballisager spilte hele kampen som høyre midtstopper da Danmark knuste Malta 8 – 0 og tok en oppskriftsmessig ledelse i gruppe B i EM-kvalifiseringa. Rikke Marie Madsen var ubenytta reserve i kampen. Danmark møter Israel på tirsdag. Ajara Njoya og Kamerun klarte bare 1 – 1 i første kamp mot Ethiopia i OL-kvalifiseringa. Returoppgjøret i Yaoundé går tirsdag.

 

Sherida Spitse og Nederland møter Estland i deres første kvalifiseringskamp i Gruppe A i dag, mens Dejana Stefanović og Serbia møter Kazakhstan på søndag i gruppe G. Marie Dølvik har meldt forfall til U23-landslaget, mens Emilie Østerås og Celin Bizet er med J19-landslaget som spiller treningskamper mot Island og Sverige i Luleå og Piteå.

 

Rekruttjentene

Rekruttjentene spilte en solid kamp på mandag og slo Fart 2 0 – 1 borte. Dermed fikk jentene litt avstand ned til nedrykksstreken og har i stedet fått heng på tredjeplassen i 2. divisjon avdeling 1. Jentene møter xxx på Valle søndag. Laget som ligger på tredjeplass, fem poeng foran Vålerenga, men med én kamp mer spilt. Kampen blir streama av Klanens Webradio. Kampen blir streama av Klanens Webradio og kan sees her.


Rekruttgutta

Vålerengas rekruttgutter gjorde det enkelt mot Grei og vant til slutt 2 – 6 på Grei Kunstgress på tirsdag. Brede Sandmoen, Sander Werni og Osame Sahraoui scora vært sitt mål før pause, så reduserte Grei to ganger før Odin Thiago Holm, Joacim Sereba og Christian Borchgrevink scora i tur og orden. Dermed topper de fortsatt tabellen med tolv poeng foran Ørn Horten og Ullern. Det er nå 27 poeng igjen å spille om, så det er fortsatt litt jobb igjen å gjøre før opprykket er i boks. Gutta møter Frigg på Marienlyst på mandag.

 

G19

Vålerenga klarte kun uavgjort i den første kampen i G19 Nasjonal Sluttspill A hjemme mot Start. Fredrik Holme utligna på et straffespark for Vålerenga. Kampen gikk torsdag. I Interkrets A møter gutta Fredrikstad på Valle på lørdag og med seier vil de ta over tabelltoppen.

J17

Vålerengas J17-lag reiser til Bærum og møter Øvrevoll Hosle på søndag. Laga ligger midt på tabellen med ti poeng. Serien er nå blitt redusert til ni lag etter at Storhamar har blitt diska for å ha benytta dobbelt så mange hospitanter som det er lov til å gjøre.

 

G16

Vålerengas G16-lag reiser søndag til Sandnes for å møte Sandnes Ulf i Nasjonalt Sluttspill A. Vålerenga topper tabellen med ti poeng av tolv mulige. Ulf har tatt ett poeng og etter denne kampen har alle lag møtt hverandre én gang og serien er halvspilt.

 

Ylven

Martin Laumann Ylven har valgt å legge opp og blir dermed ikke å finne i Vålerenga Hockeys stall denne sesongen. Vi takker Ylven for flere gode sesonger og regner med å se ham på tribunen i Furuset Forum framover. Neste treningskamp er på mandag mot Stjernen i nettopp forumet på Furuset.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:00 Fotball: Island – Norge J19, treningskamp, Gammelstadens IP – Luleå

Fredag 18:00 Fotball: Estland – Nederland Damer, EM kval gruppe A, Lilleküla Stadium – Tallinn

Lørdag 16:00 Fotball: Vålerenga G19 – Fredrikstad, Interkrets A, Valle kgb 2

Søndag 12:00 Fotball: Kazakhstan – Serbia Damer, EM kval gruppe G, Namyz Stadium – Shymkent

Søndag 13:00 Fotball: Sverige – Norge J19, treningskamp, LF Arena – Piteå

Søndag 15:00 Fotball: ØHIL – Vålerenga J17, Regional Serie, Hosle Arena

Søndag 15:00 Fotball: Sandnes Ulf – Vålerenga G16, Nasjonalt sluttspill A, hovedbanen 2

 

 1. Finn Egeland sier:

  Jeg kan ikke begripe at dere mener at Lekven bør starte. Han bidrar ingenting fremover, han spiller totalt uten fremdrift. Defensivt så taper han både fartsdueller og fysiske dueller.

  Dette er ingenting personlig, men lekven er sportslig megakrise når han spiller fast hvert år. At han spiller fast i VIF i 3 år eller mer viser jo at noe er seriøst galt med fotballtenkingen i klubben

 2. Andre sier:

  Brede er god men mangler nok ennå litt. Har jo scoret mest fra kant posisjon eller 10er. Sett inn Felix og Abu samt prøv Osama i 10ern. Det kunne vært spennende. Ellers enig at Odin nok har ett par sesonger på å utvikle seg før han er moden for ES. Lekven bidra ikke med noe så skal man satse må man gjøre noe helt annerledes. Abu spilte ikke allverden sist men han kan… Det gjelder faktisk ikke Lekven. Så enig med Finn over.

 3. Ronny sier:

  Personlig mener jeg at Horn Myhre og Israelsson bør være på midtbanen. Israelsson var faktisk den eneste som spilte på seg et gult kort mot Glimt, ville også satt ut Ivan mot Kanstrup til denne kampen.

 4. Kåre Thorkildsen sier:

  Oskar Opsahl ble først skadet og deretter sjuk!