Østkantspell, Glimt og seier i byderby

26.08.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

På Vålerenga spilles det i disse tider Østkantspellet «Neste Kamp – kjerka» som er en videreutvikling av jubileumsforestillinga på Oslo Nye Teater. Og det er å anbefale på det varmeste. Undertegnede var på premieren og må innrømme at han ikke har ledd så mye siden en klubb på vestkanten gikk konkurs. Dette må rett og slett bli en tradisjon på Vålerenga. Vi anbefaler alle turen til kjærka der Smia serverer helstekt villsvin og vertshuset står for drikkevarene.

Østkantspellet leverte så til de grader. Foto: Hjesus.

 

Glimt

Vålerengas herrelag har reist til Bodø for å møte serietoeren. Et lag Vålerenga slo 6 – 0 på Valle i juli, men siden den seieren har Vålerenga fire strake kamper uten seier og har kun tatt to poeng. Glimt på sin side vant fire strake kamper etter det tapet før de spilte uavgjort sist og har altså tatt tretten poeng. Det er ståa.

 

Det er et skadeplaga Vålerenga som har reist til Bodø. Adam Larsen Kwarasey og Peter Michael er riktignok i trening igjen, men Jonatan Tollås Nation er ute for resten av sesongen og Herolind Shala har brekt armen. I tillegg er Efraín Juárez ute med strekk og Johan Lædre Bjørdal ute med kort. Ousmane Camara har ennå ikke fått arbeidstillatelse og dermed er det et ganske tynt lag som reiser nordover.

 

Vålerenga har tatt med Odin Thiago Holm i troppen, hvilket overrasker oss veldig, da han ikke har vært blant de beste på juniorlaget og vi ville finni det langt mer naturlig å ha med Sander Werni i troppen, eventuelt Brede Sandmoen. Vi tror på følgende lag i Bodø:

Kristoffer Klaesson

Christian Borchgrevink – Markus Nakkim – Ivan Näsberg – Sam Adekugbe

Magnus Lekven – Mohammed Abu

Matthías Vilhjálmsson

Aron Dønnum – Mayron George – Bård Finne

Innbyttere: Kjetil Haug, Pierre Kanstrup, Amin Nouri, Erik Israelsson, Felix Horn Myhre, Deyver Vega og Odin Thiago Holm.

 

Byderby

Vålerengas jenter reiste opp til ei knusktørr kunstgressmatte på Grefsen. Men på tross av treig bane og mange kamper i beina, så utklassa de Kringsjå i første omgang. Det tok under to minutter før Vålerenga fikk den første enorme sjansen på et hjørnespark fra Sherida Spitse som Victoria Ludvigsen nesten løp inn i nettmaskene.

Tifogruppa stilte med Sankt Hallvard. Foto: Hjesus.

 

Vålerenga dominerte stort, men etter ti minutters spill lurte de Kringsjå opp på banen. Dermed kunne Dejana Stefanović bryte på sekstenmeterstreken, sette fart framover, ta med seg Sherida Spitse som dunka langt opp å Natasha Dowie på venstrekanten. Dowie trakk seg inn i sektenmeterfeltet og spilte hardt på Njoya mitt foran mål på sekstenmeterstreken. Hu vente opp og ved hjelp av Rikke Marie Madsen som sto i veien for tre kringsjåjenter fikk Njoya rom til å fyre av. Et knallhardt skudd føyk som et prosjektil inn i keeperhjørnet og Vålerenga tok oppskriftsmessig ledelsen.

Ajara Njoya hamrer inn 0 – 1. Foto: Morten Larød.

 

Vålerenga burde ha økt ikke lenge etterpå også, men Dowie skøyt ti centimeter utafor etter å ha blitt spilt igjennom av Njoya. Etter syvogtyve minutter har vi notert følgende i blokka: «Jøss, Kringsjå holder på ballen i opptil flere trekk av gangen. Fem eller seks pasninger før de mista den…» Så dominerende var rett og slett Vålerenga i denne første omgangen og da skulle det bare mangle at de også økte ledelsen. Stine Ballisager slo langt og presist fram til Dowie som var sterkest i feltet, fikk tatt ned kula og dytta den tilbake til Spitse som hamra til fra tyve meter. Dermed sto det 0 – 2.

Sherida Spitses første scoring for sesongen. Foto: Morten Larød.

 

Kringsjås eneste farlighet kom etter et tilbakespill fra Ballisager, der Hannah Seabert stoppa ballen før hu slo den kort til Maruschka Waldus. Et kringsjåbein var borti ballen og Waldus fikk press og måtte bare forsøke å måke ballen unna. Den gikk rett i beinet på Jenny Røsholm Olsen som fikk fyra av fra atten meter, en liten meter til side for målet. Med andre ord var det Vålerenga som skapte målsjansen til Kringsjå.

 

Rett før pause var Vålerenga nære unna å punktere kampen. Et langt frispark fra Spitse fant hodet til Dowie som heada ballen ned i femmeteren. Der kom Ballsiager aleine med keeper Karen Oline Sneve, men fra litt skrått hold satt hu ballen rett i leggen på Sneve. Dermed så gikk Vålerenga til pause med 0 – 2 ledelse.

 

I andre omgang falt Vålerenga helt sammen og inviterte Kringsjå inn i kampen. Camilla Linberg fikk skyte upressa fra hjørnet av sekstenmeteren og traff tverrliggeren helt borte i Seaberts lengste kryss etter rundt ti minutters spill. Det var et forvarsel for Vålerenga var ikke flinke til å dekke opp; men det virka ikke som om jentene helt tok varselskuddet på alvor.

Den hadde nok ikke Hannah Seabert tatt, nei. Foto: Morten Larød.

 

Vilde Hasund spilte fram Iselin Sandnes Olsen på venstresida og på innlegget fikk Linberg stå helt aleine på tolv meters hold. Volleyskuddet hennes traff metallet en halv meter opp på stolpa, men denne gangen gikk ballen inn i nettmaskene og ikke ut. 1 – 2 og det blei nervøst på tribunen.

 

Vålerenga burde ha scora på slutten. Ludvigsen vant kula midt på Vålerengas banehalvdel og innbyttere Emilie Østerås spilte fram til Dowie. Rikke Marie Madsen kom på et sugende løp på venstresida og Vålerenga så ut til å komme tre mot to med innbytter Celin Bizet på høyresida

Det er her vi lurer på hva det er som skjer oppe i huet på fotballspillerne. En så rask spiller som Bizet burde tatt det samme løpet på høyresida. Som innbytter kan hu heller ikke skylde på at hu var sliten, men Bizet jogga etter og dermed klarte Kringsjå sånn delvis å holde forsvaret sammen og i avslutningsøyeblikket måtte Madsen skyte på første.

Ingen skal fortelle meg at Dowie løper fortere med ball enn Bizet gjør uten. Å ikke gidde å ta et sånt løp kan fort koste Vålerenga en europacupplass. Det er ikke usannsynlig at målforskjellen avgjør så tett som det er i toppen. Blø for drakta!

 

Vålerenga stilte følgende lag mot Kringsjå:

Hannah Seabert

Ingrid Søndenå – Stine Ballisager – Maruschka Waldus – Tina Dalgård

Sherida Spitse

Dejana Stefanović – Ajara Njoya

Victoria Ludvigsen – Natasha Dowie – Rikke Marie Madsen

Innbyttere: Stine Reinås (45 min for Waldus), Celin Bizet (30 min for Stefanović) og Emilie Østerås (17 min for Njoya).

 

Vålerengas beste
   Ajara Njoya
  Sherida Spitse
Natasha Dowie

 

Tromsdalen

Vålerengas G16-lag var i Tromsdalen i åttendelsfinalen i cupen og nok en gang fikk vi se et vålerengalag som dominerte kampen stort. Mathias Emilsen slo inn fra høyresida og Tomas Knutsen forsøkte å heade ballen ned i feltet, men traff en motstander. Det gjorde ingenting. Da tok Knutsen bare kula tilbake og hamra den inn i langhjørnet fra femmeteren. Da var det spilt i 29 minutter.

 

Vålerenga klarte aldri å punktere kampen. De hadde en drøss målsjanser, men sikta rett på keeper hver gang. Så fikk Tromsdalen et hjørnespark. Vålerenga fikk ikke klarert ordentlig og Tromsdalen fikk skutt fra tyve meter. Den kula satt via tverrliggeren og inn helt oppe i krysset fra Thomas Johannes Isaksen. Da var det bare fire minutter igjen til pause.

 

Det skulle bli trøbbel rett før pause. Miran Kuci fikk gult kort og Vålerenga måtte spille fem minutter i undertall, men Storm Strand-Kolbjørnsen gjorde en mesterlig redning. I andre omgang fortsatte Vålerenga å kjøre på, men blei stoppa i en femminutters periode da både Saladin Lekhal of Berger Kisaruko fikk gule kort med et drøyt minutts mellomrom. Da spilte Vålerenga ni mot elleve, men holdt stand.

 

Til slutt måtte dommeren også gi gult kort til en tromsdøl da Knutsen blei feid ned rett utafor straffefeltet, men minuttet etterpå ga hu også et gult kort til Magnus Riisnæs for munnbruk og dermed fikk ikke Vålerenga spille i overtall. Etter uttallige brente sjanser blei det ekstraomganger. Da rappa Knutsen kula inne i femmeteren til Tuil og fra nesten død vinkel scora han i det lengste krysset. Tre minutter ut i den første ekstraomgangen. Og et par minutter ut i den andre ekstraomgangen spilte Knutsen igjennom Shreeraam Sritharan og aleine med keeper satte han inn 1 – 3.

 

Dermed er gutta videre til kvartfinale som ett av tre bortelag i åttendelsfinalen bør de dermed være sikra hjemmekamp i kvartfinalen. Odd, Kristiansund, undulatene, Brann og Stabæk er laga som er videre med hjemmekamp i åttendelsfinalen, mens Sarpsborg 08 og Viking er de to øvrige bortelaga. Viking var ikke lenger enn i Bryne og Sarpborg 08 var i Fredrikstad, så Vålerenga har en god mulighet til å få hjemmekamp også i en eventuell semifinale.

 

Vi tipper at Viking får hjemmekamp mot Odd og at Brann og Kristiansund møtes. Dermed får Vålerenga og Sarpsborg 08 hjemmekamper mot enten undulatene eller Stabæk.

 

Vålerenga i dag:

19:00 Fotball: Bodø/Glimt – Vålerenga Herrer, Eliteserien, Aspmyra

20:00 Fotball: Fart 2 – Vålerenga 2 Damer, 2. divisjon avd 1, Fart kunstgress