UDI, fotballkamper og hockey

09.08.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det nærmer seg nok en begivenhetsrik helg og på Sotahjørnet hytter vi neven mot UDI som sørger for at to av Vålerengas spillere mest sannsynlig ikke får spille i helga. Problemet er oslorelatert og gjør at osloklubber risikerer å tape terreng til motstanderne på grunn av UDIs saksbehandlingstid. Ellers trasker vi igjennom en rekke fotballkamper som skal spilles i helga og jubler over at det endelig er mulig å kjøle seg ned på Jordal – riktignok med en treningskamp. Men is i sommervarmen – noe så digg!

 

Forskjellsnorge

Vålerenga sliter med å få spillerne sine spilleklare. Årsaken er at Vålerenga ligger i Oslo og at UDI ikke akkurat jobber for at Vålerengas spillere skal få arbeidstillatelsen sin i tide. Det tok fjorten arbeidsdager fra Hannah Seabert var signert og søknad sendt til Vålerenga fikk time hos UDI. På mandag er det to uker sida den timen var og fortsatt er ikke arbeidstillatelsen klar, slik at Seabert kan meldes inn i toppserietroppen. Betydelig raskere gikk det å få time til Mayron George, men heller ikke der er arbeidstillatelsen klar ennå og det er derfor tvilsomt om vi får se Seabert i troppen på lørdag og George i troppen søndag.

Det store problemet er altså at dette er spillere fra utenfor EU/EØS-området og på tross av at begge har arbeidstillatelse i Danmark, så bruker UDI altså en evighet på papirmølla si. Det er en skandale og det er en stor disfavør av osloklubber. Kommer du fra ei bittelita bygd på Jæren eller på Karmøy kan du gå på ditt lokale lensmannskontor og få dette fiksa nærmest på dagen, men i Oslo tar det altså en evighet.

 

Tidligere kunne Vålerenga som arbeidsgiver jukse litt og bosette spillerne midlertidig i Oppegård eller Ski kommune og få en midlertidig arbeidstillatelse. Det er ikke lenger mulig. Da mener vi Norges Fotball Fiender må på banen og kunne gi midlertidig spillertillatelse i påvente av arbeidstillatelse. Tinja-Riikka Korpela og Chidera Ejuke er for lengst borte fra Vålerenga. Erstatterne er her, overgangsvinduet er åpent; men UDIs treghet nekter dem å utføre jobben de skal gjøre. Det på tross av at begge to altså har arbeidstillatelse i Danmark – altså i EU/EØS der det altså skal være fri flyt av arbeidskraft. Flass!

 

Kolbotn

Vi starter med toppserielaget som med en femmålsseier kan klatre opp til andreplass på tabellen ettersom de to laga to poeng foran oss, Klepp og Sandvika, møtes innbyrdes. Vålerenga tar imot Kolbotn på Valle. Et ribba Kolbotn som nylig mista sin beste spiller, Karina Sævik, til Paris Saint Germain. Det var lagets desidert viktigste spiller og med syv mål har hu scora 37 prosent av alle måla til Kolbotn denne sesongen. Deres klart viktigste og mest kreative spiller som både kan drible av spillere, scorer mye sjøl; men samtidig er servitør på svært mye av det Kolbotn har gjort på offensiv banehalvdel.

 

Dette er et lag som ynder å spille i 3 – 5 – 2 formasjon, men de er ikke i nærheten av å være like ballsikre som Vålerenga. Med Vålerengas ballbesittelse blir det nok heller en 5 – 3 – 2 formasjon de vil ligge i; men hvem de skal bruke som makker til Isabell Lehn Herlovsen på topp nå som Sævik er borte er ikke lett å si. Eline Hegg er det mest naturlige valget, men altaværingen er en helt annen spillertype enn Sævik og kan ikke holde på ballen og vente på laget slik Herlovsen og Sævik kan. Det er ikke noe tvil om at seriefemmeren er kraftig svekka inn mot høstsesongen. Til kampen på lørdag har de også Hedda Øvestad og Maja Nordahl ute med skader.

 

Så hva kommer så Vålerenga med. Hannah Seabert er mest sannsynlig ikke klar og det gjør valget av keeper enkelt. Guro Pettersen står og mest sannsynlig er Sara Nilssen Kilen tilbake på benken. Hu skal i hvert fall testes på trening i dag etter å ha vært ute med kyssesyke. Så sparte Vålerenga både Stine Ballisager og Stine Reinås i cupkampen på onsdag, mens Andrine Tomter og Svanhild Sand nok er ute fra backposisjonene, sjøl om de er i trening. Vi tror det blir Ballisager på høyrebacken, Reinås og Maruschka Waldus sentralt og så kjemper Tina Dalgård og Ingrid Søndenå om venstrebacken. Søndenå leverte en god søknad med målet mot Røa, mens Dalgård slo to gode crossere i NM-kampen som ga henholdsvis målsjanse og straffe. Dersom ikke Tomter eller Sand er i troppen, så er det nok Maren Hauge som kommer inn som en ekstra spiller der.

 

Midtbanen tror vi er ganske klar. Sherida Spitse og Dejana Stefanović som indreløpere og Ajara Njoya i tierrollen. Victoria Ludvigsen kjemper om en plass, men vi tror hu må belage seg på å starte på benken. Ingrid Schjelderup, Kine Fløtre og Tine Celine Karstensen sliter med skader og dermed er det Emilie Østerås er de eneste alternativene der i tillegg til Ludvigsen.

 

På topp sliter fortsatt Marie Dølvik med noe småtteri og vi regner ikke med at hu er med i troppen. Dermed blir det Jenna Dear til høyre, Natasha Dowie sentralt og Rikke Marie Madsen til venstre. Madsen fikk hvile mot Fortuna og det tror vi er lurt. Hu har økt treningsmengdene drastisk etter at hu gikk fra dansk 3F-serie til norsk toppserie. Celin Bizet og Synne Sofie Christiansen er alternativene på topp.

 

Vi tror på dette laget mot Kolbotn:

Guro Pettersen

Stine Ballisager – Stine Reinås – Maruschka Waldus – Tina Dalgård

Dejana Stefanović – Sherida Spitse

Ajara Njoya

Jenna Dear – Natasha Dowie – Rikke Marie Madsen

Innbyttere: Sara Nilssen Kilen, Ingrid Søndenå, Maren Hauge, Victoria Ludvigsen, Emilie Østerås, Celin Bizet og Synne Sofie Christiansen.

 

Strømsgodset

Herrelaget møter Strømsgodset på Marienlyst søndag. Det er et såra Strømsgodset som mest sannsynlig rykker ned i år. Ti poeng på seksten kamper er svakt og de taper altså 63 prosent av kampa sine; men enda verre blir det når det kan konstateres ett poeng på de siste syv kampa og tre strake tap. De har altså gitt motstanderne tre poeng i 86 prosent av de siste syv kampa.

 

Det burde i utgangspunktet skremme en hver vålerengasupporter, for da pleier det som regel å snu nettopp mot oss. Og statistikken er heller ikke lystig på Marienlyst. De tre siste kampa har endt 2 – 0 til hjemmelaget. De fire siste kampa har endt med tap og i 2016 tapte vi sågar to ganger på Marienlyst. Vi må helt tilbake til 2014 for å finne en seier. Totalt sett er statistikken 14 – 5 – 5.

 

Godset har terminert kontrakta med Marcus Pedersen og har mista Yacouba Sylla til Cluj og Andreas Hoven til Sogndal. Så har de henta inn en hel haug av spillere. Keeper Martin Hansen fra Basel; forsvarsspillerne Prosper Mendy fra CD Badajoz, Duplexe Tchamba på lån fra Strasbourg og Christoffer Lindkvist tilbake fra lån i Kristiansund; midtbanespillerne Jack Ipalibo  på lån fra Villareal og Mikkel Maigaard Jakobsen fra Raufoss og spissen Moses Mawa fra KFUM.

 

Fem av dem starta mot Bodø/Glimt, det var kun keeper Martin Hansen som ikke gjorde det. Det endte jo ikke så bra for 1 – 3 til bodøværingene forteller vel at dette er et håpløst prosjekt av lagets nye danske trener Henrik Pedersen. Det er jo noen tidligere vålerengaspillere der også, som begge starta kampen mot Bodø – Herman Stengel og Mustafa Abdellaoue.

 

Toppscorer Abdellaoue har gjort hele tre mål i årets sesong og sjøl om Vålerenga har solgt toppscorer Chidera Ejuke, så har fortsatt Aron Dønnum, Bård Finne og Matthías Vilhjálmsson med sine fem mål hver, samt Herolind Shala med fire mål scora flere enn deres toppscorer. Det bør være store muligheter til å score flere mål enn tomgodset i denne kampen.

 

At Kristoffer Klaesson nå er førstekeeper er vel for øyeblikket vedtatt. Han presses riktignok av en god Kjetil Haug, men Klaesson kan ikke klandres for baklengsmål og har også gjort noen ekstreme redninger som har holdt laget inne i kampen. Han er nødt til å få ny tillit. I forsvaret er det heller ikke så mye å endre på. Sidebackene Efraín Juárez og Sam Adekugbe gjør det bra for tida. Amin Nouri er tilbake på treningsfeltet, men er ikke meldt inn i troppen og Christian Dahle Borchgrevink er dermed det eneste alternativet. På stopperplass er Jonatan Tollås Nation skada, men vi stoler på Johan Lædre Bjørdal og Ivan Näsberg og med Markus Nakkim i bakhånd er Vålerenga godt sikra.

 

På midtbanen er det også gangske fastsatt. Magnus Lekven og Herolind Shala har vært overlegent best som indreløpere og Matthías Vilhjálmsson har gjort en god jobb som tier. Mohammed Abu og Felix Horn Myhre er alternativene på indreløperplass, mens Erik Israelsson er alternativet i tierrollen.

 

På topp er det tynnere. Med Mayron George fortsatt ventende på arbeidstillatelse og med en fortsatt skada Peter Michael og Fitim Azemi i Tromsø er alternativet til Bård Finne som midtspiss fraværende. Sander Werni er ikke med i spillertroppen lenger, ellers kunne han ha vært et alternativ. Det er egentlig ganske rart, for Fredrik Oppegård er på utlån og han står fortsatt oppført i troppen. Aron Dønnum og Deyver Vega er de foretrukne på kantene. I backup har vi Magnus Retsius Grødem, men han leverte ikke i treningskamp for rekruttlaget og dermed er det fare for at det blir et alternativ med Felix Horn Myhre dersom Vega ikke er klar for å starte kampen. Da er det nok kanskje bedre å bruke Brede Sandmoen som virkelig har levert varene for rekruttlaget i år.

 

Vi tror Vålerenga stiller følgende lag mot Strømgsgodet:

Kristoffer Klaesson

Efraín Juárez – Johan Lædre Bjørdal – Ivan Näsberg – Sam Adekugbe

Magnus Lekven – Herolind Shala

Matthías Vilhjálmsson

Deyver Vega – Bård Finne – Aron Dønnum

Innbyttere: Kjetil Haug, Markus Nakkim, Christian Dahle Borchgrevink, Mohammed Abu, Felix Horn Myhre, Erik Israelsson og Brede Sandmoen.

 

Sarpborg 08

Rekruttjentene møter Sarpborg 08 borte på søndag. Vålerenga 2 ligger litt utsatt til på tabellen med bare to poeng ned til streken, så en trepoenger vil være kjærkommen mot Sarpsborg 08. Særpingene har et par spillere som er kjente fra Vålerenga. Midtbanespiller Camilla Bønøgård var i a-troppen til Vålerenga under Leif Tsolis uten å få spilletid, mens ving Adele Thomassen forlot Vålerengas rekruttropp nå i sommer for å få mer spilletid.

 

Det er egentlig ikke så mange vi frykter i sarpelaget, men med cupkampen onsdag er det alltid et usikkerhetsmoment hvilke spillere som frigjøres fra a-laget. Vi antar at Elife Salihu står i mål etter den formidable innsatsen i Norway Cup, men forsvaret er verre å kombinere. Adriana Imeri på høyrebacken og Eline Gulliksen som midtstopper er vel det eneste vi føler oss nogenlunde sikre på. Så er det vel kanskje Johanne Eide Brun i en eller annen rolle, men vi tror hu vil bli brukt lenger fram i banen. Mest sannsynlig høyreving, så håper vi Andrine Tomter og Svanhild Sand kan bytte på å spille på backen. Det mest nærliggende alternativet er Ingrid Haug som midtstopper etter en god innsats i Norway Cup eller Sofie Réz som sideback dersom hu er tilbake fra ferie.

 

På sentral midtbane er Emilie Østerås noe usikker, men hu fikk kun én omgang onsdag så vi regner henne inn. Dessverre er midtbanemotorene Kine Fløtre og Tine Celine Karstensen ute med skader og det levner få andre alternativer enn å benytte Julia Caroprese og Mia Huse sentralt på midten. Det er en sterk midtbane, men det blir ungt bak der og det spørs om ikke Caroprese må dyttes ut på venstrevingen. Thale Thunem, Emma Iversen, Silje Fjeldstad og Sofie Brændshøi er nok de som er nærmest. «Ivers» fikk jo også debuten sin med noen minutter mot Fortuna på onsdag.

 

I angrepet så er det igjen vanskelig å spå. Nadia Ryan Pinto er sjølskreven midtspiss, men Lea Høiness har nå forlatt landet for studier i USA. Da er det tynt rundt Pinto. Spørsmålet er om Celin Bizet, Synne Sofie Christiansen og Maren Hauge frigjøres. Kanskje blir det Svanhild Sand i en offensiv rolle. Marit Flaa fikk noen minutter i to kamper i Norway Cup, men får garantert ikke mer enn en halv omgang. Selma Saastad og Mari Ormholt Hanssen fikk begge en smell i Norway Cup og er tvilsomme og spiss Kristina Larsen er så vidt vi veit kun på hospitering i klubben. Da er det lite annet enn Cornelia Torp-Hansen som er tilgjengelig. Så er vi usikre på Anna Solskjær og Mina Mathiassen-Nymoen som vi ikke har sett på lenge. Problemet er at det også er en J17 Regional kamp på lørdag der det nødvendigvis må være noen spillere også.

 

Vi gjetter på følgende lag mot Sarpsborg 08:

Elife Salihu

Adriana Imeri – Ingrid Haug – Eline Gulliksen – Andrine Tomter

Mia Huse – Emilie Østerås

Emma Iversen

Johanne Eide Brun – Nadia Ryan Pinto – Julia Caroprese

Innbyttere: Sara Nilssen Kilen, Svanhild Sand, Thale Thunem, Silje Fjeldstad, Marit Flaa, Cornelia Torp-Hanssen og Anna Solskjær.

 

Stabæk

Vålerengas G19 Interkrets-lag spiller i dag mot Stabæk på Valle. Det er merkelig det som har skjedd med Stabæk. De har gått fra å være et topplag i Interkrets A til at de i år kjemper for å unngå nedrykk til Interkrets B. Vålerenga kjemper om seieren og må vinne dette oppgjøret for å holde følge med undulatene på toppen av tabellen.

 

Vi er usikre på hva slags lag de sender, men det blir sannsynligvis ungt og med rekruttkamp på mandag er det ikke helt lett å spå noe særlig. Christos Zafeiris er nok i hvert fall uaktuell, for han har vært på landslagsoppdrag, men at det blir kanskje sekstenåringer å se på benken. Med kort reise for a-laget på søndag, er det ingen grunn til å holde igjen på keeperplassen i hvert fall, så vi regner med Petter Karlsen i mål.

 

I forsvaret gjetter vi på at Brede Pedersen og Fredrik Holme danner stopperpar, med Martin Riisnæs på høyrebacken og Ole-Tobias Brændeland på venstreback. På midtbanen stoler vi på Marcus Melchior og Florind Lokaj og at de får med seg Trygve Aarstad som er tilbake fra ett års opphold i Köbenhavn.

 

I angrepet ser vi for oss Mathias Bråten på topp, med Joacim Sereba og Yasir Sa’Ad som vinger. Vi tror på følgende lag mot Stabæk:

Petter Karlsen

Martin Riisnæs – Fredrik Holme – Brede Pedersen – Ole-Tobias Brændeland

Marcus Melchior – Trygve Aarstad

Florind Lokaj

Yasir Sa’Ad – Mathias Bråten – Joacim Sereba

Innbyttere: Magnus Sjøeng, Ian Barobe, Edonis Mulaj, Jacob Blixt Flaten, Amel Muratovic, Odin Thiago Holm og Marcus Victorio.

 

Rapid Athene

J17-laget vant Norway Cup og møter Rapid Athene i Regional serie på Valle lørdag. Dessverre kolliderer kampen med toppserien. Laget som vant Norway Cup må nok belage seg på å stille svakere når de møter Rapid. Flere av spillerne vil være viktige for rekruttlaget og dermed blir det andre som må steppe opp som støttespillere i dette oppgjøret. Det skiller tre poeng mellom laga så vi forventer et jevnt oppgjør. Vi tror på følgende lag mot Rapid:

Karin Heramb-Aamodt

Hannah Soot – Selma Saltvig Hagen – Jenny Emhjellen Håland – Martyna Buslowicz

Sofie Runhovde Brændshøi

Henriette Velten-Simonsen – Silje Fjeldstad

Sofie Angen – Christina Torp-Hanssen – Pernille Velten-Simonsen

Innbyttere: Isha Haidar, Ida Walberg, Caroline Larød, Iben Erlandsen, Thea Johansen, Åse Stefansen og Youssra Boukaddor.

 

Hockey

Søndag spiller hockeylaget sin første treningskamp for sesongen. Motstander i Jordal Ungdomshall er tigrene fra Asker. Det blir spennende, men også en kamp som ikke sier så alt for mye ettersom gutta knapt nok har vært på is mer enn i ti dager når oppgjøret spilles. Er du uansett lei av sommervarmen og lengter til kjøligere tider er Jordal Ungdomshall stedet. Dessverre går kampen såpass seint at det ikke er mulig å se hele kampen dersom du skal ta buss til Drammen.

 

Vålerenga i  helga:

Fredag 18:14 Pub: Allennquiz, Bohemen Sportspub

Fredag 18:30 Fotball: Vålerenga G19 – Stabæk, Interkrets A, Valle kgb 2

Lørdag 15:00 Fotball: Vålerenga Damer – Kolbotn, Toppserien, Valle kgb 5

Lørdag 15:00 Fotball: Vålerenga J17 – Rapid Athena, Regional, Valle kgb 2

Søndag 15:00 Fotball: Sarpsborg 08 – Vålerenga 2 Damer, 2. div avd 2, Sarpsborg Stadion

Søndag 17:00 Hockey: Vålerenga Herrer – Frisk Asker, Treningskamp, Jordal Ungdomshall

Søndag 20:00 Fotball: Strømsgodset – Vålerenga Herrer, Eliteseirien, Marienlyst Stadion