Til kvartfinale etter tam forestilling

08.08.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det blei tyngre enn forventa borte mot FK Fortuna Ålesund for Vålerengas damelag i åttendelsfinalen i Norgesmesterskapet i går. Vålerenga starta med mange av de nest beste og spillere som Rikke Marie Madsen, Jenna Dear, Stine Ballisager og Stine Reinås var ikke en gang med i troppen. Fravær var det også av det herlige angrepsspillet som knuste Røa og Manchester United.

 

På en tørr og humpete gressmatte var det et vålerengalag som spilte for halv maskin og i løpet av den første halvtimen var det kun én målsjanse å spore. Tina Dalgård slo inn fra venstresida og på bakre stolpe steg Maren Hauge til værs, men ballen sklei av pannebrasken hennes. Da var det spilt i nesten tretten minutter. Det var egentlig alt som skjedde den første halvtimen.

 

Etter en halvtime slo Guro Pettersen ut på Hauge som sklei i mottaket og fortunaspiller Agata Drozdzik snappa ballen og satte fart framover på venstresida. Fortuna kom med fem mot fire. Hu spilte vegg med Mette Osvold Muri sentralt i banen og kom inn i straffefeltet. Fra skrått hold la hu inn mot bakre stolpe der Vålerenga hadde både Maruschka Waldus og Tina Dalgård til å dekke opp de to fortunaspillerne, men begge blei ballwatching og Kari Erstad Skovly sneik seg inn på bakre stolpe og scora fra tre meter.

 

Tre minutter seinere kom nok et innlegg fra Dalgård. Denne gangen var det Emilie Østerås som var inne i feltet. Ballen spratt og traff hånda til Ellijanne Skrede Anderson og dommeren var nådeløs og blåste straffe. Natasha Dowie finta keeper til venstre og satte ballen i det andre hjørnet. Vålerenga utligna. En noe heldig scoring.

 

Det var alt som skjedde i en sørgelig første omgang. Det sto 1 – 1 i målprotokollen og 1 – 2 i målsjanser. Meget svakt og det første morsomme som egentlig skjedde var småjentelaget til FK Fortuna som hadde kaosbokstavtifo i pausa. I andre omgang la Vålerenga litt om. Hauge blei flytta ned på back, Søndenå inn som stopper og Stefanović fram på midtbanen.

Det hjalp ikke og rett før timen var spilt satte Monica Knudsen inn Sherida Spitse for Østerås. Det hjalp sporenstreks og bare minuttet etter innhoppet spilte hu igjennom Celin Bizet via skulderen til Stine Mårstøl Reite. Bizets avslutning på volley gikk ti centimeter utafor det lengste hjørnet. To minutter seinere kom Ajara Njoya inn for Christiansen. Dermed blei Dowie dytta fram som spiss, Bizet lagt ut på kanten, mens Njoya tok tierrollen.

 

Allikevel skulle det ta 33 minutter av andre omgang før det skjedde noe som helst. Dalgård kasta til Spitse som slo inn. Dowie sneik seg inn mellom to fortunaforsvarere og fikk heada ballen én meter før keeper nådde ut. Og bare to minutter seinere punkterte Vålerenga kampen. Igjen starta det med et innkast. Bizet kasta til Spitse som spilte tilbake til Waldus på midtstreken. Kula gikk til Søndenå, tilbake til Waldus og tilbake til Søndenå igjen. Søndenå satte så fart framover og lempa kula tvers over til Bizet. Hu fant Njoya som vendte seg opp feil vei inne i boksen og måtte spille ut av boksen over mot høyre til Hauge. Hauge slo inn på første touch og da var det ingen som lenger klarte å plukke opp Dowie som heada inn hattricket fra ti meters hold.

 

Syv minutter før full tid kom Emma Iversen inn 15 år, fem måneder og 6 dager gammel. Det plasserer hu på en tredjeplass over tidenes yngste cupdeltakere bak Kamer Qaka og Emilie Østerås. Det var Stefanović som gikk ut. Morsomt med tredje generasjon «Ivers» på Vålerenga. Fra før har jo bestefar Odd og onkel Steffen.

 

Vålerenga fikk en sjanse til, men frisparket til Spitse traff stolpa som holder nettet oppe bak mål. Det holdt jo, men 1 – 3 i målprotokollen og 1 – 5 i sjanser er svakt og minner om undervurdering av Vålerenga og et lag som ikke var påskrudd i jugendbygda. 839 tilskuere fikk spenning i åtti minutter, men svært lite finspill. Det kan trygt sies at laget kom seg ned på jorda igjen etter kampa mot Manchester United og Røa. På lørdag må det en helt annen instilling, intensitet og kvalitet til da Kolbotn gjester Valle i toppserien.

 

Vålerenga stilte følgende lag:

Guro Pettersen

Ingrid Søndenå – Dejana Stefanović – Maruschka Waldus – Tina Dalgård

Emilie Østerås – Victoria Ludvigsen

Natasha Dowie

Maren Hauge – Celin Bizet – Synne Sofie Christiansen

Innbyttere: Sherida Spitse (32 min for Østerås), Ajara Njoya (29 min for Christiansen), Emma Iversen (7 min for Stefanović)

 

Vålerengas beste
   Natasha Dowie
  Tifojentene
Fløytetøyta

 

Kvartfinale

Vålerenga kom seg altså til kvartfinale og av laga som gikk videre var Arna-Bjørnar, Avaldsnes og Trondheims Ørn de tre laga man kunne ønske seg. De ligger på henholdsvis 10., 9. og 8. plass på tabellen og har 11, 11 og 12 poeng og spilte dessuten alle tre hjemmekamp i åttendelsfinalen. Vålerenga var heldige og fikk Avaldsnes og kampen er beramma til onsdag 21. august klokka 18:00 på Valle.

 

I de andre kvartfinalene så møtes Trondheims-Ørn og Sandvika som begge hadde hjemmekamp i forrige kamp. Trondheims-Ørn hadde 294 kilometers reisevei fra Ørn Arena til Herdbanen da de møtte Herd i sekstendelsfinalen. I følge google tar det 5 timer og 17 minutter. De ville nok følt seg snytt dersom de ikke fikk hjemmekamp for Sandvika hadde 27,9 kilometers reisevei eller en halvtime til Ravnanger da de møtte Askøy i samme runde.

 

Også Kolbotn og LSK Kvinner hadde hjemmekamper i åttendelsfinalen. LSK Kvinner møtte Høybråten og Stovner i sekstendelsfinalen og det er kun 13,9 kilometer eller 17 minutters kjøretur fra flyhangaren på Kjeller til Høybråten kunstgress. Dermed var det ingen tvil om at Kolbotn med sine 74 kilometer og 70 minutters reisevei til Hønefoss Stadion i sekstendelsfinalen.

 

Den siste kvartfinalen var det aldri tvil om. Arna-Bjørnar hadde hjemmekamp sist og med Åsane i sekstendelsfinalen var det på tide at de fikk en langtur. Den skal til Røa som har vært meget uheldige med reisebelastninga i de to første kampa. Nanset med 128 kilometer og 87 minutters reisevei og nå sist Medkila borte på Harstad Stadion gjør at de så langt har hatt tyngst reisebelastning.

 

Hjemmeoppgjøret mot Avaldsnes er en kjempeanledning for Vålerenga til å forbedre fjorårets NM da det blei stopp i kvartfinalen. Avaldsnes har så langt i sesongen ikke vinni en eneste bortekamp annet enn da de møtte andredivisjonslaget Bryne i sekstendelsfinalen i NM.