Tre debutanter til jugendbygda

07.08.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det mangler ikke på potensielle debutanter når Vålerengas damelag reiser til jugendbygda for å møte andredivisjonslaget Fortuna fra Ålesund i åttendelsfinale i norgesmesterskapet. Vi tror ikke det blir særlig spennende og vi regner egentlig med at den store spenninga blir i om Vålerenga vinner tosifra eller ikke – men moro er det uansett og laget må jo tross alt gjennomføre i nogenlunde stil dersom det skal bli bøtte i år.

 

FK Fortuna slo Molde, som topper deres egen 2. divisjon avdeling 6, i første runde 2 – 1 hjemme på Aksla Stadion etter mål av Martine Arnestad Olsen og Kristine Gulbrandsen. Molde reduserte fire minutter før slutt. I andre runde møtte de nok et lag fra sin egen serie, nemlig serietoer KIL/Hemne. Snakk om spennende oppsett. KIL/Hemne leda 0 – 2 på Aksla stadion til det sto igjen tyve minutter. Da scora Anna Kristin Brenne og da hu scora ti minutter seinere også, så endte det med ekstraomganger. I siste spark på ballen i første ekstraomgang fullførte Brenne hattricket og da Solveig Engås la på til 4 – 2 åtte minutter før slutt var det klart at Fortuna gikk videre.

 

Dette er et lag som er nummer fire i 2. divisjons avdeling 6 og har et litt spesielt slagord: «Verdens minste fotballklubb.» Det medfører nok ikke riktignhet men Fotballklubben Fortuna Ålesund blei stifta 25. august 1991 da kvinnegruppa brøyt med moderklubben Guard etter uenighet om satsing på jenter. Det var først i 1995 at klubben skøyt fart oppover tabellen da de tok over plassen til Spjelkavik og som Spjelkavik IL/Fortuna kom de opp på andre nivå. Fra og med 1996 het de FK Fortuna Ålesund.

 

Laget fikk én sesong i toppserien. Det var i 2009, men resulterte i nedrykk etter bare tre poeng. Da spilte de kampa på Color Line Stadion, en stadion som er én av tre de fortsatt bruker. I fjor vant FK Fortuna NM for J19 og fem av jentene fra NM-vinnerne starta i det siste cupoppgjøret med ytterligere to som ubenytta innbyttere.

 

Så hva da med Vålerenga. De banka Raufoss, topplaget fra vårt eget rekruttlags avdeling hele 0 – 6 på NAMMO Stadion. Maruschka Waldus, Celin Bizet, Natasha Dowie, Ajara Nchout, Sherida Spitse og til slutt Dowie igjen sørga for det resultatet i en kamp der Raufoss’ keeper Selma Panengstua var kampens beste spiller.

 

Etter å ha scora ti mål på de to siste oppgjøra, fire mot Manchester United og seks mot Røa, så forventer vi egentlig tosifra her. Vålerenga har sendt en sekstenjenters stor tropp, men har ikke tatt med Elife Salihu og stiller dermed uten reservekeeper på benken. Hannah Seabert har tydeligvis ennå ikke fått arbeidstillatelsen fra UDI. Det er kanskje på tide at folk derfra kommer på jobb nå. Hva skal man med overgangsvindu når UDI er den store bremseklossen. Å bruke over én måned på arbeidstillatelse for en spiller som har arbeidstillatelse fra EU er uhørt.

 

Uansett blir det dermed Guro Pettersen i mål. Forsvarsspillerne Vålerenga har tatt med er Maruschka Waldus, Ingrid Søndenå, Tina Dalgård og Eline Stensen Gulliksen. Sistnevnte er 2002-modell og rydda opp i stor stil under Norway Cup for J17 Elite-laget. Hu har spilt i noen treningskamper for a-laget, er en duellsterk spiller og først og fremst midtstopper; men har også spilt noe som back. Hu kom til Vålerenga fra Fjellhamar før 2018-sesongen. Det er klart, det er flere enn de fire som kan spille i forsvar, men i utgangspunktet er det disse fire som er forsvarsspillere.

Eline Stensen Gulliksen er den første potensielle debutanten. Foto: Morten Larød.

 

På midtbanen er Dejana Stefanović, Sherida Spitse, Victoria Ludvigsen, Emilie Østerås og Julia Caroprese med. Julia Caroprese er den andre mulige debutanten, født i 2001 og har vært Vålerenga 2s beste i de siste rekruttkampa. Blant annet var hu helt enorm da et rekruttlag, som så mer ut som J17 Regional utifra lagoppstillinga, sensasjonelt klarte 0 – 0 borte mot serieleder Raufoss. Hu er normalt sett indreløper eller tier, men i den kampen løste hu rollen som anker og ryddejente fortreffelig. Caroprese har et frykta venstrebein, men på tross av stor skuddstyrke er det først og fremst som servitør hu er best. Hu er liten av vekst og har ofte vært litt for svak i duellene, men fra i fjor til i år er det tydelig at hu har begynt å trene vekter for duellstyrken er nå på plass. Hu kan også spille ving. Caroprese kom fra Teisen allerede i seksårsalderen, så hu kan vi reine som rein vålerengavare.

Julia Andreassen Caroprese er fra Vålerengas sterke 2001-årgang. Foto: Morten Larød.

 

I angrep har Vålerenga fyllt opp for alvor og det er helt klart at det er mål laget skal score. De har tatt med Natasha Dowie, Ajara Njoya, Celin Bizet, Synne Sofie Christiansen, Maren Hauge og Emma Iversen. Sistnevnte er 2004-modell og blei matchvinner i Norway Cup-finalen på lørdag og det var ikke overraskende at det var nettopp henne. Barnebarnet til «Ivers» har noen målgener å slekte på og det viser hu fram støtt og stadig. J15-landslagsspilleren kom til klubben fra Høyrbråten og Stovner før 2018-sesongen og kan også spille indreløper. Dersom Emma Iversen skulle få sin debut vil hu bli den tredje yngste debutanten for Vålerenga i NM noen sinne. Med sine 15 år og 159 dager vil hu dytte Monica Henriksen (15 år og 160 dager) ned på en fjerdeplass. Kamer Qaka (15 år og 32 dager) og Emilie Libakken Østerås (15 år og 80 dager) er de to yngste i historien.

Emma Iversen kan komme på topp tre yngste debutanter. Foto: Morten Larød.

 

Jentene har kamp igjen allerede på lørdag, så vi tror de skal spare noen spillere og gjetter på følgende lag mot FK Fortuna:

Guro Pettersen

Ingrid Søndenå – Eline Stensen Gulliksen – Maruschka Waldus – Tina Dalgård

Victoria Ludvigsen

Dejana Stefanović – Julia Caroprese

Celin Bizet – Ajara Njoya – Synne Sofie Christiansen

Innbyttere: Sherida Spitse, Emilie Østerås, Natasha Dowie, Maren Hauge og Emma Iversen.

 

Kampen vises på NRK.no og kan sees her fra klokka 18:20.

 

Vålerenga i dag:

18:30 Fotball: FK Fortuna Ålesund – Vålerenga Damer, NM 1/8-finale, Aksla Stadion

top