Makan til hjemmedømming

24.09.2011 av under 2011, Damer, Fotball | 7 kommentater

1. divisjon for kvinner er tydeligvis ikke en seriøs liga i forbundets lokaler på Ullevaal. Det til tross for at to av laga skal opp til toppserien som skal gi rekrutteringsgrunnlaget for landslaget. Til kampen mellom Sarpsborg 08 og Vålerenga blei Terje Ølmheim satt opp. Dette er en dommer som bor 2400 meter unna Sarpsborg stadion og dømmer for Hafslundsøy, en klubb i Sarpsborg kommune. Dette stinker. Hvordan kan man få en rettferdig dømming, når det settes opp dommere som helt klart ønsker og vil favorisere det ene laget?

En av Vålerengas mange cornere i kampen. Foto: Hjesus

 

Vålerenga starta kampen best og dominerte banespillet. Det eneste Sarpsborg hadde som ligna et angrep var da midtstopper Hilde Ånneland triksa seg til gullballen som bakerste jente, med spissen Anne Marthe Birkeland i ryggen. Show skal det være når Vålerenga spiller. Vålerenga fikk den første målsjansen. Marianne Hanssen spilte fram Marte Libach, som under hardt press fikk av gårde et skudd. Keeper var raskt nede og fikk stansa farta på ballen. Dessverre hadde vi ingen på løp inn etter retur og keeper Christine Darbakk fikk tak på ballen.

 

Minuttet etterpå fikk sarpingene sin første sjanse. Elise Molteberg vant en duell og heada igjennom Birkeland. Aleine med Reidun Jensen gjorde hu ingen feil og Vålerenga lå under. Vålerenga fortsatte med et bra press i to tre minutter til, og fikk av gårde et par brukbare skudd. Men så skar alt seg. Spillerne begynte å bruke lang tid med ballen før de slo pasninger. Pasningene var enten for løse slik at sarpingene fikk snappa, eller de blei slått direkte til en i blå drakt. Det er ugunstig når man spiller i hvitt. I en periode på nesten en halvtime klarte ikke Vålerenga å slå mer enn to pasninger etter hverande til rett spiller. Dermed tok Østfold United helt over.

 

Etter flere gode forsøk fra særpingene måtte Hanne Mellingsæter ty til en klarering på strek etter en corner. Vålerenga var hardt pressa, men etter hvert kom de tilbake igjen. Tone Løkås slo et lavt innlegg mot første stolpe. Der dukka Marianne Hanssen opp, men hardt pressa styra hu ballen noen centimeter på feil side av stanga. Og så blei Mellingsæter skada og måtte ut. Inn kom Pernille Bakken.

 

Ida Nordby dro av to spillere og var på vei rett igjennom forsvaret til Østfold United. Hu blei felt stygt på 20 meter, men ingen kort kom opp. Fem minutter før pause spilte så Heidi Valø igjennom Libach aleine med keeper. Keeper kom ut, men Libach var først og fikk styrt ballen over henne. Dessverre én meter utafor.

 

To minutter før pause kom en svært omdiskutert situasjon. Sigfrid Skobba mista kontrollen på ballen med Hanssen i press. For at Hanssen ikke skulle komme igjennom aleine med keeper Darbakk, brukte Skobba klart og tydelig hånda og slo ballen inn igjen. Et soleklart gult kort, men Ølmheim valgte å lukke øya. Når Vålerenga klagde så holdt han selvfølgelig også for øra, rista på huet og sang la-la-la-la.

Maria Arnesen har akkurat vendt bort to spillere og fikk fyrt av et skudd. Foto: Hjesus

 

Til andre omgang tok Vålerenga ut Libach og satte inn Kristin Haugstad, som tidlig i omgangen fikk av gårde et hardt skudd fra hjørnet av sekstenmeteren. Dessverre gikk det rett på Darbakk. Så kom Ølmheim i fokus igjen. Sharon Hansen forserte tretti meter med ballen. På 20 meter spilte hu vegg med Hanssen og var aleine med keeper. Bakfra kom en østfolding og meide henne ned, totalt uten mulighet til å nå ballen. Straffe? Aldri i verden, sa særpingen Ølmheim.

 

Men så endelig. Maria Arnesen slo en innoverskrudd corner og den gikk rett inn. Det sto en spiller på streken og ville klarere, men hu kunne ikke hindre at ballen passerte hele streken og assistentdommeren fra Fredrikstad ga ikke Ølmheim en sjanse i havet til å la være å godkjenne.

 

Fem minutter seinere fikk Vålerenga på ny corner. Arnesen slo inn igjen, men østfoldingene fikk klarert høyt og langt. Ballen datt ned på 30 meter. Der sto Camilla Huse og klinka til på hel volley. Ballen suste inn i nettmaskene bak Darbakk og heller ikke nå var det mulighet for Ølmheim til å annulere.

 

Vålerenga feira som gale og østfoldingene gikk rett i angrep. De glei merkelig lett igjennom og Sharon Hansen kasta seg inn i en sklitakling. Hu var på ballen, men særpingen falt og korrupte Ølmheim dømte selvfølgelig straffe. Det var jo hans lag denne gang. Mia Voltesvik satt den nede til høyre for Jensen, som selv gikk til venstre. Dermed var laga atter en gang like langt.

 

Vålerenga var svært nærme seiersmålet. Først et skudd fra Arnesen med retning mot lengste kryss. Den så ut til å skru inn, men Darbakk fikk slått den over til corner. Corneren blei klarert, men ballen kom raskt tilbake til Arnesen. Hu la inn og fant pannebrasken til Ånneland, men dessverre gikk headinga en halvmeter utafor.

 

Vålerenga valgte nå å flytte Camilla Huse fram på midtbanen. Dermed kom Susanne Lillestøl inn på høyreback, mens Ida Nordby måtte se den siste halvdelen av omgangen fra benken. Det var omtrent tyve minutter igjen da Vålerenga fikk frispark 33 meter fra mål temmelig på midten. Arnesen gjorde seg klar, dro til med et kjempeskudd – i tverrligger. Rikosjettet traff panna til Valø, men headinga mot tom kasse gikk over.

 

Tre minutter før full tid reiste de tilmøtte Vålerengasupporterne seg igjen.  Hanssen blei vakkert spilt igjennom av Valø. Avslutninga gikk forbi Darbakk og var på vei over mållinja og alle trakk pusten for å juble. Utrolignok kasta en sarpsborgforsvarer seg etter ballen og fikk beina den ut. Dermed gikk Vålerenga på et poengtap denne gang. Utrolig bittert.

 

Sarpsborg 08 – Vålerenga 2-2 (1-0)

1. divisjon

24.09.2011 14:00

Sarpsborg Stadion

103 tilskuere

 

Vålerengas lag:

Reidun Jensen

Camilla Huse – Hanne Mellingsæter – Hilde Ånneland – Sharon Hansen

Heidi Valø – Maria Arnesen – Ida Nordby

Tone Løkås – Marianne Hanssen – Marte Libach

 

Sarpsborg 08s lag:

Christine Darbakk

Mari Unneberg – Sigfrid Skobba – Ida Aardalen – Anette Eriksen

May Elena Trydal – Rikke Bjørnland – Elise Marie Molteberg – Mia Voltersvik

Andrea Thun – Anne Marthe Birkeland

Kampfakta:

10 1-0 Mål Anne Marthe Birkeland (Elise Marie Molteberg)
36   Ut Hanne Mellingsæter (Vålerenga)
36   Inn Pernille Frostad Bakken (Vålerenga)
46   Ut Marte Libach (Vålerenga)
46   Inn Kristin Haugstad (Vålerenga)
54 1-1 Mål Maria Arnesen
59 1-2 Mål Camilla Huse
60 2-2 Mål Mia Voltersvik (straffe)
66   Ut Ida Nordvik (Vålerenga)
66   Inn Susanne Johnsen (Vålerenga)
73   Ut May Elena Trydal (Sarpsborg 08)
73   Inn Amanda-Sofie Fingarsen (Sarpsborg 08)

 

Målsjanser Sarpsborg 08 Vålerenga  
1. omgang 6 7  
2. omgang 2 9  
Totalt 8 16  
       
Cornere Sarpsborg 08 Vålerenga  
1. omgang 2 0  
2. omgang 0 9  
Totalt 2 9  

 

Vålerengas beste: Maria Arnesen

 

 1. 08 sier:

  Hjemmedømming?! Det er det dummeste jeg har hørt! Dere skulle hatt fem gulekort og ett rødt for felling av bakerste mann. At dere roper på straffe er latterlig! Hvis dere ser hvor ballen lander etter taklingen så der dere veldig enkelt at taklingen er helt ren! Dessuten hadde det vært mer rettferdig med tre poeng til 08 enn til dere. Hilsen en som spiller på Østfold-laget

  • Hjesus sier:

   Dersom du ikke forstår at en dommer fra Hafslundsøy ikke bør dømme Sarpsborg 08 mot Vålerenga så anbefaler jeg deg å søke jobb i fotballforbundet. Man må være en korrupt pamp for ikke å se det. Det er det samme som om Vålerenga skulle gått over Hovinbekken og henta en dommer fra Kampen til å dømme Vålerenga – Sarpsborg 08. Det hadde du vel ikke likt? Flass!

 2. enga sier:

  hvis det er det dummeste du har hørt, så har du ikke hørt mye jenta mi! nå må du være ærlig med deg selv her: vålerenga skulle helt sikkert hatt et par gule kort, men det skulle kanskje dere også?? i sånne kamper må man tåle at det er litt mer trøkk en vanlig, det er jo det som er gøy. men er tydeligvis ikke alle som tåler dette? hmm… frustrerende å lese at en spiller ikke kan være mer ærlig med seg selv. ja, dere var gode i 1.omg men vålerenga var best i 2-omg. hvis du også ser på sjanse statestikken så skjønner jeg ikke hvordan du kan si at alle poenga burde gått til dere. mvh vålerenga-fan men som tiltross for dette klarer å være objektiv.
  fun-fact: 100 kroner på at det var du som satt den "rene" taklinga siden du skriver så varmt om den;)

 3. IKN sier:

  Enga må selvfølgelig klage på noe når det ikke går deres vei! Det er som det pleier…
  Og når det gjelder dommere, så er det i hvert fall ikke noe bedre når man kommer til Oslo. Hvis det er noe lag i 1. divisjon som virkelig favoriseres av dommerne, så er det Enga.
  Ser jo at det stort sett klages på dommeren hver gang resultatet ikke er som ønsket. Fokus på seg selv i stedet, kan være greit.
  Og ser man på lørdagens kamp, så gis det ikke frispark til spillere som blir taklet slik at skoene går av, ingen kort for verken taklinger med stive bein og knotter foran, eller reaksjoner i form av kort når man fratar spillere klare skåringsmuligheter. Og dette er ikke situasjoner som gikk i mot Enga!
  Men ja, ser også noen situasjoner som kan diskuteres andre veien.
  Synes det også er trist at treneren til Enga, "rakker ned" på både motstander og enkeltspillere på sitt innlegg på Engas hjemmeside i etterkant av kampen. Det kan være greit å ta taktiske grep når man føler man mister taket på kampen og i tillegg er det ikke noe morsomt at spillere må hentes av ambulanse pga pusteproblemer og hyperventilering. Da er det lov til å oppfordre til å stå over et løp på slutten av kampen…

  • Hjesus sier:

   Her er link til alle artiklene om damekamper i år. I tillegg til denne artikkelen er det skrivi om to kamper som har endt med poengtap, samt ett referat som omhandler at Vålerenga blei slått ut av cupen. Kan du fortelle meg hvor – annet enn i dette referatet – undertegnede klager på dommeren? Kom med ett eneste sitat fra referatene jeg har skrivi for damelaget. Jeg har nemlig ikke for vane å klage på dommeren.

   Siden du garantert ikke fant noen sitater der, så skal jeg dra de to eksemplene som finnes på denne sida. En hockeykamp der dommeren gjør en formell feil, som hvis det hadde blitt avgjørende for resultatet ville ha ført til omkamp. Legg merke til at det ikke klages på dommeren i noen andre situasjoner en i tilfelle der han gjør en formell feil.

   Så er det en rekruttkamp mot Tromsø 2. Og her får naturlignok en særdeles feig dommer en god posjon fokus. Men legg merke til at i den situasjonen som ikke var soleklar, altså der Oussou får gult kort for filming, så får ikke dommeren kjeft for det. Legg også merke til at det i referatet ikke legges skjul på at Haidar skulle hatt rødt kort.

   Hvorfor tar du opp hva Cecilie Berg-Hansen skriver på Vålerengas offisielle sider? Det er da revnende likegyldig i forhold til hva som skrives her, på en side som kun omhandler Vålerenga, men som står totalt uavhengig fra Vaalerengens Idrætsforening.

    

   Med tanke på at jeg ser en Vålerengakamp i snitt hver dag, og særdeles ofte skriver om dem, så er ikke dommerne spesielt i fokus. Hvis det er noen som virkelig blir skjelt ut, så er det fotballforbundet, og les den første setninga i dette referatet én gang til.

   • IKN sier:

    Morsomt at du blir SÅ provosert av dette, særlig etter måten du ofte skriver dine referater på. (Tenker da ikke på dommere…)
     
    Tar nok referater fra litt forskjellige Enga-sider på nettet, når jeg nevner at dommeren ofte nevnes i referater. Beklager det!
    Men i forhold til referatet om lørdagens kamp, skinner det veldig igjennom hvilket lag man holder med. Det er mulig Enga bør ha straffe, men å påstå at S08 sin spiller ikke blir tatt når de blå fra Olavs by får straffe, er ganske fantastisk.
    Engas spiller er nok OGSÅ på ballen, men det hjelper ikke så mye når beina må tas før man treffer ball. Man skal da også være veldig glad at ikke denne spilleren blir vist det røde kortet, siden hun fratar en motspiller en klar skåringsmulighet. Og du sier at referatet ikke legger skjul på dette. Hvor står det?
    Du nevner at dommeren bor nærme Sarpsborg stadion. Skjer det aldri at det er dommere fra Oslo som dømmer Vålerenga i Valhall? Og i så fall: er det noe bedre? Men nevnes det? Nei!
    Og tror du det er mange som synes at det er rettferdig?
    Og vi er vel enige om det ikke er verken din eller min feil 😉
     
    Og i forhold til sjanser i kampen, så skapes det nok en del sjanser for Sarpsborg også. Men det er selvfølgelig ikke noe poeng i å nevne. De to SMÅ målsjansene på slutten f.eks., er jo ikke så viktig!
     
    At jeg tok opp Engas referat fra de offisielle sidene, kunne jeg sikkert spart meg for. Men jeg ble provosert av måten hun som trener skriver på og, som jeg fortsatt mener er "å rakke ned" motstander. Siden det ikke går å legge inn kommentar der, så ble det her i stedet. Det var sikkert dumt, og et bevis på min frustrasjon på hva jeg mener er urettferdig! Det skal jeg holde meg god for i fremtiden, og prøve å komme med kommentaren på rett sted!
     
    Alt i alt synes jeg at det var en god 1. divisjonskamp, med et rettferdig resultat. Og da tenker jeg både ut i fra spill og sjanser.
     
    Og lykke til i Toppserien neste år! For dere kan være sikre på at dere spiller der i 2012, siden dere er det klart beste laget i 1. divisjon 2011!

    • Hjesus sier:

     "Morsomt at du blir SÅ provosert av dette, særlig etter måten du ofte skriver dine referater på."

     Er svært lite provosert over det meste du skriver, men dette er måten jeg skriver på – alltid – bestandig! Den skrivemåten gjennomsyrer også referater og gjetord fra Sotahjørnet. Det eneste jeg var litt irritert over var at jeg oppfatta det som om du beskyldte meg for å ha fokus på dommerne. Som ansvarlig for Klanens Web Radio vil jeg ikke ha det på meg. Vi har tross alt kommi med en erklæring rundt problemstillinga med utskjelling av dommere. Nå kom den riktignonk som en reaksjon på medieframstilling, trenerholdninger og manglende dommerstøtte fra forbundet som driver med kølle, puck og skøyer; men som erklæring har den allikevel samme verdi og gyldighet for fotball.

      

     "(…) men å påstå at S08 sin spiller ikke blir tatt når de blå fra Olavs by får straffe, er ganske fantastisk." 

     Hvor står det? Meg bekjent skriver jeg kun at Sharon Hansen var på ballen og at spilleren faller. Fra min posisjon – omtrent ved midtstreken – er det umulig å se om hu traff spilleren før eller etter at hu traff ballen. Dermed velger jeg å ikke si noe om den situasjonen var riktig eller ikke, men dommeren er korrupt når han ikke dømmer for den soleklare fellinga av Sharon Hansen forut for denne situasjonen. Den var  helt klar. Det var også uenighet rundt meg på tribunen om førstnevnte situasjon. Det var derimot ikke uenighet om at Sharon Hansen blei soleklart felt og snytt for straffe. Og skulle ikke det da ha vært rødt kort? Når du først drar fram det poenget mener jeg?

      

     "Skjer det aldri at det er dommere fra Oslo som dømmer Vålerenga i Valhall? Og i så fall: er det noe bedre?"

     Oslo er stort og snakker man Sarpsborg kommune må man nesten snakke om Gamlebyen bydel, ellers kan vi snakke om Østfold for Sarpsborg 08 og da har dere hatt mange hjemmedommere. Vålerenga har hatt én dommer fra Oslo, nørmere bestemt Bøler i bydel Østensjø, hvilket er Manglerud Star-land. Det er 3 ganger så lang avstand fra Bøler til Vallhall/Vålerenga, som det er fra Hafslundsøy til Sarpsborg/Sarpsborg Stadion. Resten av fløytetøytene har kommi fra småbygder som Skedsmo, Eidsvoll, Asker og Drammen. Dere har – til sammenligning – også kun hatt én dommer fra Sarpsborg kommune, nemlig Ølmheim. Når det skjer mot oss, så blir det selvfølgelig behørlig tatt opp. Noe annet skulle tatt seg ut.

      

     "De to SMÅ målsjansene på slutten f.eks., er jo ikke så viktig!"

     Nei, jeg skriver om Vålerenga, ikke om Sarpsborg. I mine notater har jeg kun én sjanse til Særp på slutten av andre omgang, så den andre du snakker om er vi nok uenige om er målsjanse eller ikke. Ettersom det ikke er noen som gidder å filme og legge ut videoer kan jeg derfor ikke ta ny stilling til det, for jeg husker ikke. Den ene sjansen jeg har notert er behørlig nevnt, kommentert og ikke minst telt i sjansestatistikken som står nesten helt nederst i artikkelen. 😉

      

     "Og vi er vel enige om det ikke er verken din eller min feil"

     Selvfølgelig. Det er de samme inkompetente og korrupte pampene som ga Lyn tippeliga- og adeccoligalisens og sørga for at hu ene med fornuft nok til å stemme i mot lisensen, blei skvisa ut av kontorlokalene på Ullevål. Merkelig at de kunne overleve at Lyn gikk konkurs et halvt års tid seinere, men dette beviser en del av den korrupsjonen som finnes i fotballnorge og som vi supporterere forsøker å bekjempe så godt vi kan. Derfor må det nevnes og kjempes mot at dommere som Ølmheim fra Hafslundsøy blir satt opp i en kamp om opprykk til toppserien der Sarpsborg 08 er involvert. Det er skandale – men dessverre ikke overraskende at det rammer nettopp Vålerenga…