Toppserien starter opp igjen

25.07.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Toppserien starter opp igjen med runde 10 på lørdag. Det vil si, Vålerenga og Sandvika starter opp. De andre har tenkt at siden det har vært fotballferie siden nittende mai, så passser det å ta ei ekstra uke fri når gresset er som grønnest og banene finest slik at de først starter opp om ei uke. Det er klart, ved å flytte runden til etter at overgangsvinduet er åpent, så får man en ekstra kamp med nye forsterkninger som de ikke ville få ved å spille runden nå slik Vålerenga og Sandvika gjør. Vi kaller det doping som det også ville ha blitt regna som i andre idretter.

Dejana Stefanović har flytta fra Karmøy til Oslo i sommer. Foto: Hjesus.

 

For det er klart – flere av klubba blør etter sommervinduet; men også Toppserien blør. Seks spillere har så langt forsvinni ut til europeiske toppligaer, mens kun to er henta inn fra europeisk toppliga. Det er syv poeng (fire uten hengekamp) fra topplaget og ned til forfølgerne, men det kan fort snu når serien nå starter igjen. Én trener har fått fyken og ei uke før vinduet åpner så er det Vålerenga som ser ut til å kunne juble mest.

 

Serieleder Setskog Høland blør mest. Det er klart, de har henta inn Emilie Nautnes fra Arna-Bjørnar. En god offensiv midtbanespiller som har scora tre mål i årets sesong, alle på bortebane; men hu er slettes ikke en spiller som kan måle seg med jenta hu skal erstatte, Guro Reiten. Reiten har reist til Chelsea og Ingrid Syrstad Engen har reist til Wolfsburg. Samtidig har Emilie Haavi ryki korsbåndet på landslagssamlinga før VM og Heidi Ellingsen har ryki ankelen. Reiten aleine har stått får tolv mål på undulatenes ti kamper. Med Haavis og Engens to mål hver er det altså seksten mål ut og kun tre mål inn. De syv poenga (med én kamp mer spilt) de leder med synes ikke lenger så mye. Undulatene vil avgi mye poeng i høstsesongen.

 

Serietoer Klepp har bare scora tolv mål i årets toppserie, men med kun tre innslupne mål så har de altså klart seg veldig bra poengmessig. Bedre målfangst blir det nok ikke av at de i høstsesongen mister spiss Hege Hansen som er blitt gravid. De har henta en nitten år gammel keeper fra Sola i Amalie Reed Kolnes, så også Klepp ser svekka ut nå.

 

Tredjeplasserte Sandvika er Vålerengas motstander på Valle lørdag. Også de er svekka til høstsesongen etter at Stine Hovland har gått til AC Milan. Sandvika har på langt nær vært tette bakover og det er kun fire lag som har slippi inn flere mål enn dem, men å miste sin viktigste midtstopper er ikke heldig. Mest sannsynlig flytter de ned Ingrid Spord fra sin defensive midtbaneposisjon og det svekker jo laget helt klart. De slapp inn tre mål mot Kolbotn i den eneste kampen der Hovland og Ingrid Isolde Stenevik ikke var midtstopperpar i vårsesongen.

 

Da er vi kommi til fjerdeplasserte Kolbotn som er det siste laget som ligger foran Vålerenga på tabellen. Der er det ingen endringer, mens Vålerenga altså er det eneste topplaget som så langt ser styrka ut til høstsesongen. Riktignok er Tinja-Riikka Korpela solgt til Everton, men Hannah Seabert har imponert i Danmark og Vålerenga har rett og slett styrka keeperplassen sånn vi ser det. Tross alt var det Guro Pettersen som var førstekeeper og det er også hu som skal stå på lørdag mot Sandvika. På midtbanen er det nok en forsterkning i Dejana Vukicević og angrepet er forsterka med danske Rikke Marie Madsen. Med tanke på at Andrine Tomter nærmer seg kampklar etter ankelskaden og at ryggen til Ingrid Schjelderup ikke lenger streiker og også nærmer seg kampklar kommer Vålerenga veldig styrka ut av VM-pausa. Det lukter medalje.

 

Røa følger så. Også de er svekka ved at midtstopper Kristine Bjørdal Leine har gått til Reading, men så har de fått tilbake Marita Holmen Iversen på midtbanen. Holmen Iversen la egentlig opp, men har spilt tre kamper for rekruttlaget til Røa. Det vil si rekruttlag og rekruttlag. Rekruttering og talentsatsing har de ikke i Røa, så rekruttlaget deres er mer et oppsop av avdanka fotballspillere og a-lagsspillere som ikke har spilt i Toppserien. Vi har ikke helt trua på det. Holmen Iversen er en spillertype som må være i toppform og det tviler vi på at hu har klart å finne på så kort tid.

 

Det første laget på nedre halvdel av tabellen der nedrykksstrida virkelig starter med to lag ned og ett lag på kvalik i denne sesongen, er Kringsjå. De har fått inn Tiril Haga nå i sommer, men vi antar at hu skal tilbake til USA igjen så snart journaliststudiene starter igjen. Sånne gjesteopphold pleier ikke å slå veldig bra ut for laga, så vi ser for oss at Kringsjå muligens kan rykke ned etter kvalik.

 

Arna-Bjørnar har i tillegg til å miste Emilie Nautnes til undulatene også mista Georgia Cloepfil til Seattle. De har dermed svekka seg betraktelig på sentral midtbane, sjøl om Cloepfil nok har vært en skuffelse for de som trudde hu skulle være en profil i Toppserien. Inn har de fått Ingrid Lovise Jåstad fra Kaupanger. De blir ikke bedre og må kjempe for å unngå kvalikplassen.

 

Trondheims-Ørn er laget som ligger på siste sikre plass etter ni serierunder. Det var ikke måte på hvor store forventninger de hadde til den Jamaicanske midtbanespilleren Lauren Amanda Silver da hu landa på Værnes. Etter ett innhopp i Toppserien og totalt tolv minutter spilletid kan det vel sies å ha vært en gigantisk fiasko. Like greit at hu forsvant ut nå. Skulle Ørn ende opp med et nedrykk, så risikerer man at undulatene er toppseriens nordligste lag. Det forteller litt om hvor lite spredning det blir på toppfotballmiljøene på damesida i Norge etter at Norges Fotball Fiender klarte å få igjennom en redusering av antall toppserie- og førstedivisjonslag.

 

Da har vi kommi til Avaldsnes. Laget som ligger på kvalikplassen fornekter seg ikke, men har igjen et stort antall spillere ut av klubben. Nevnte Dejana Stefanović har gått til Vålerenga og det var rett og slett toppscoreren dems. Keeper Line Geltzer Johansen har forsvinni til EDF Logrono Feminino i Spania. Også et stort tap for klubben. Kristrún Rút Antonsdottir blei aldri noen suksess på midtbanen og fikk vel bare én kamp fra start og tre innhopp etter å ha blitt skrytt opp i skyene fordi hu kom fra Roma til Karmøy. Nå reiser hu til Irland, mens Giovanna de Oliveira forsvinner hjem til Brasil og vil huskes for å være en fiasko mer enn hu vil huskes for sambafotball. Inn har de henta Ylinn Tinnebø fra Kaupanger, Louise Alexandra Høgrell fra University of Georgia og Anna Østrem på lån fra Haugar. Laget er klart svekka mot høstsesongen og spørsmålet er om de er så svekka at de kan havne på direkte nedrykk.

 

Et av de laga som må opp i ringa å ta flere poeng er Fart. De ligger nest sist etter ni serierunder med to poeng; men foreløpig ser det meget vanskelig ut. Midtstopper Benedikte Sand Birkelund har valgt å legge opp. Det er et stort tap for dem. Ane Nyløkken Taugnes legger opp; mens Marthe Haugen Taugbøl og Siri Ågnes skal forsvinner til studier uten at det berører annet enn rekruttlaget dems. De har henta inn Emelie Helmvall fra svenske Assi, en rask midtbanespiller eller spiss og løfta opp Hedda Eriksen fra eget juniorlag. Det er tvilsomt om de gjør det særlig bedre i høstsesongen.

 

Konkursboet til Asker – også kjent som Stabæk – står som en fiasko så langt og er på vei ned i førstedivisjon etter at de kjøpte seg en toppserieplass etter 2008-sesongen. Elleve år i toppen og nå forsvinner de mest sannsynlig ut igjen. De har prøvd å redde stumpene og det mest spennende som skjer der er at trener Vanja Stefanovic har fått sparken. Inntil de finner en ny trener er det Martin Lindmark og Ingvild Stensland som skal lede laget. Ett poeng har de tatt på ni serierunder og det er syv poeng opp til kvalikplassen. Julie Staffne Gustad har gått tilbake til Sarpsborg 08 uten å ha fått et sekund i toppserien. Inn har de henta Live Aandal på midtbanen fra Byåsen og angrepsspilleren Zara Katarina Jönsson fra Halmstad der hu har bøtta inn mål. Faktisk er Stabæk moderklubben til Jönsson ettersom far Jan var trener for herrelaget dems da hu begynte med fotball i 2005. Nå er han det igjen, så får vi se om en stor midtbanespiller og en rask og målfarlig spiss og et trenerskifte er nok til at Stabæk skal klare å karre til seg nok poeng til å overleve.