Ny toppkeeper, Glimt, byderby og VM-finale

05.07.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det blir en begivenhetsrik helg i vålerengafamilien også denne helga. Vålerengas toppseriedamer har fått ny keeper, i kveld er det klart for eliteseriekamp mot Bodø/Glimt og for rekruttgutta er det byderby på søndag. Søndag spilles også VM-finalen der Vålerengas kaptein Sherida Spitse har en viktig rolle i det nederlandske laget. Alt dette får du mer om i dagens gjetord.

 

Storvokst keeper til Vålerenga

Vålerenga har henta den amerikanske fireogtyveåringen Hannah Seabert fra danske Fortuna Hjørring der hu har hatt stor suksess etter å ha blitt henta for å erstatte en skadet dansk landslagskeeper. Hu kom dit siste halvdel av 2017-2018-sesongen og var med å vinne den danske serien det året. Det blei bare sølv i år og ut av Champions League med to 0 – 2 tap for italienske Fiorentina, men hu blei kåra til Fortunas beste spiller og regnes for å være den beste keeperen i 3F-ligaen.

Hannah Seabert for Fortuna Hjørring. Foto: Jess Madsen.

 

Seabert, som er født i Redlands i California utmerka seg som keeper allerede på High School, der hu innehar Woodcrest Christian High Schools rekord for færrest mål i mot. Kun elleve mål eller 0,52 mål per kamp, slapp hu til og 21 ganger holdt hu buret reint den sesongen. Vålerenga får ikke bare en fotballkeeper, men en atlet som var blant Californias beste i høyde og på 110 meter hekk. Vi snakker altså om en keeper som har spensten og hurtigheta i orden. Det er viktig for rekkevidden og det skader jo heller ikke at hu blir av toppseriens lengste keepere med sine 178 centimeter over skruknottene.

 

Etter fire sesonger for Royals på High School gikk karrieren videre til Legends FC der hu var i fire sesonger der hu avslutta med å vinne 2013 National Cup Championsship. Deretter gikk turen til Pepperdine der hu allerede i september blei National Freshman of the Week i Collegesoccer360.com. I 2016 blei hu kåra til West Coast Conference Goalkeeper of the Year og blei belønna med å bli tatt ut på U23-landslagsspill og imponerte keepertreneren der såpass at hu fikk kontrakt med klubben hu var keepertrener i også. Det var ingen ringere enn National Women’s Soccer League-klubben Orlando Pride.

 

Med utgående kontrakt med Fortuna i sommer blir det Vålerenga som er hennes nye arbeidsgiver og vi regner med at både Seabert, vår nye danske spiss Rikke Marie Madsen og serbiske midtbanespiller Dejana Stefanović er på plass når Vålerenga samles igjen etter VM-pausa på mandag.

 

Bodø/Glimt

Etter en stor opptur borte mot Haugesund er Vålerenga igjen tilbake på vinnersporet, men i kveldens kamp er det et formlag som står på motsatt banehalvdel. Med tre strake seiere har de krabba opp i ryggen til Molde og er kun tre poeng og målforskjellen bak Jim Solbakkens voldtektsforsvarere, men de har hele to kamper færre spilt enn dem og med et poengsnitt på 2,17 per kamp ligger både de og Odd med poenget bak svært godt an i gullkampen.

 

For Vålerengas del er det en fjerdeplass som vi blinker ut som målet for runden. Det er ett poeng opp til Brann som innehar den for øyeblikket, men fortsatt bare fire og fem poeng opp til bronsen og sølvet. Det kan fort bli veldig tett i toppkampen. Skulle Vålerenga vinne over Glimt, samtidig som Odd og Molde spiller uavgjort, så er plutselig avstanden opp til sølv kun to poeng, samt at det vil være seks poeng opp til Molde som har én kamp mer spilt.

 

Bodø/Glimt spiller fortsatt 4 – 3 – 3 og kontringsfotball, sjøl om de også denne sesongen har vist at de kan styre spill også. De fem siste kampa mellom klubba har endt uavgjort, men det tror vi ikke noe på i kveld. Det er plutselig litt uro innad i Glimt etter at arrangementsansvarlige valgte å kaste ut en supporterleder som holdt ett bluss under markeringa av Arild Bergs bortgang forrige hjemmekamp. Det mener vi er nok til å sette ut et lag som er avhengige av flyt.

 

Vålerenga mangler fortsatt Adam Larsen Kwarasey og dermed slipper vi diskusjonen om Vålerenga skal ha kapteinen sin i mål eller om det er den beste keeperen som skal stå. Den beste keeperen står i kveld og det skal vel være nok til å stoppe det som eventuelt måtte slippe igjennom forsvarsfireren fra Glimts angrepstrio Amor Layouni, Håkon Evjen og Geir André Herrem. De har totalt sett gjort fjorten mål for Glimt, hvilket er to mer enn den angrepsduoen vi tror starter for Vålerenga i kveld, Chidera Ejuke, Aron Dønnum og Bård Finne.

 

Bak den trioen finner vi nok Matthías Vilhjálmsson i tierrollen med Magnus Lekven og Herolind Shala som indreløpere. Det er dette som har fungert best i Vålerenga og det var i Shalas skadefravær det rakna for laget. I forsvaret ser det ut til at det har gått bra med Ivan Näsberg. Han er i hvert fall med i nittenmannstroppen som én spiller skal ut av. Vi stoler på at Näsberg er klar og at midtstopperparet består av ham og Johan Lædre Bjørdal i Jonatan Tollås Nations skadefravær og at Sam Adekugbe og Efraín Juárez innfinner seg på backene.

 

Vi tror Vålerenga stiller følgende lag mot Bodø/Glimt:

Kristoffer Klaesson

Efraín Juárez – Johan Lædre Bjørdal – Ivan Näsberg – Sam Adekugbe

Magnus Lekven – Herolind Shala

Matthías Vilhjálmsson

Aron Dønnum – Bård Finne – Chidera Ejuke

Innbyttere: Kjetil Haug, Christian Borchgrevink, Markus Nakkim, Erik Israelsson, Mohammed Abu, Magnus Retsius Grødem og Fitim Azemi.

 

Bislet

Søndag skal rekruttlaget tilbake til ærverdige Bislet Stadion for en rekruttkamp mot konkursboet fra Kringsjå. Det er spennende å se hva slags lag Vålerenga mønstrer i den kampen for eliteserielaget spiller ikke igjen før 4. august og det kan derfor hende at mange av de eldre ikke er tilgjengelige til denne kampen. Vi tror dog ikke alle slipper på ferie før etter den kampen allikevel og at Vålerenga mønstrer et bra lag i denne kampen.

 

Rekruttlaget har nemlig også én kamp til før de får sommerferie, hjemme mot Norild, og det er der vi har oppfatta at det mest sannsynlig blir et reint juniorlag. Å spille på Bislet, Vålerengas gamle leikegrind, er dessuten stas. Sist Vålerenga 2 spilte her var da de sendte Kringsjå ned i tredje divisjon med en vannvittig scoring av Tega George (nå i Aalesund) fire og et halvt minutt på overtid. Vi nyter å se det målet én gang til. Målgivende pasning er Mortadha Alkanany (nå Kjelsås), andrepasning er David Coulibaly (nå Entente Sportive de Wasquehal) og vi krediterer også tredjepasning til Michael Langer (nå Schalke 04).

 

Kringsjå starta serien sterkt og så en stund ut til å være laget, som sammen med FK Tønsberg, skulle true Vålerenga 2 i kampen om opprykket. Men kun fem poeng på de siste seks kampa har gjort at laget har trukki seg tilbake som en isbré i sommervarmen. Det er nå tretten poeng ned til konkursboet fra Kringsjå og ligger nå på en syvendeplass. Faren for å rase videre nedover er også til stede. Lokomotiv Oslo har tatt dobbelt så mange poeng som Kringsjå på de siste seks kampa og er kun poenget bak dem. Halsen, to poeng bak, har tatt ni poeng på de siste seks, mens Grei som ligger tre poeng bak har tatt hele tretten poeng på de siste tre kampa.

 

Nedrykkstrua er de dog foreløpig ikke ettersom det er syv poeng ned til Mjøndalen 2 og Ready, skjønt begge lag har tatt flere poeng enn Kringsjå de siste seks kampa. Mjøndalen 2 har tatt seks, mens Ready har tatt syv.

 

For opprykkskampens del er det for øyeblikket kun FK Tønsberg som henger sånn nogenunde med. De ligger syv poeng bak Vålerenga 2, mens Follo nå har krabba opp til tredjeplass etter en rekke sterke seiere i det siste. Det er elleve poeng ned dit. Tønsberg møter Norild i Vadsø og ettersom det ser ut som Norild kun klarte seg fint i starten av sesongen, så er det nok om å gjøre å holde avstanden ved seier her. Follo har en vanskelig hjemmekamp mot Ullern som kun ligger poenget bak dem på tabellen.

 

Dette er siste kamp før serien er halvspilt, men altså nest siste kamp før sommerferien. Det er vanskelig å spå laget så tidlig når eliteseriekampen ikke er spilt, men vi antar at de unge spillerne i a-troppen er tilgjengelige. Det betyr Kjetil Haug i mål, Christian Borchgrevink og Markus Nakkim i forsvar, Sakarias Opsahl og Felix Horn Myhre på midtbanen og Magnus Retsius Grødem i angrep – dersom ingen av dem får spesielt med spilletid mot Bodø/Glimt.

 

Vi tror på følgende startoppstilling mot Kringsjå:

Kjetil Haug

Christian Borchgrevink – Harald Martin Hauso – Markus Nakkim – Oskar Opsahl

Felix Horn Myhre – Sakarias Opsahl

Osame Sahraoui

Brede Sandmoen – Sander Werni – Magnus Retsius Grødem

Innbyttere: Petter Karlsen, Brage Skaret, Leo Cornic, Florind Lokaj, Fredrik Oppegård, Marcus Victorio og Elias Taubo.

 

VM-finale

Søndag spiller Vålerengas kaptein Sherida Spitse VM-finale for Nederland mot USA på Parc Olympique Lyonnais. Det blir en meget spennende kamp. Spitse har vært en av Nederlands klart viktigste spillere og har levert fire målgivende pasninger så langt fra sin sentrale midtbaneposisjon; men kanskje enda viktigere har jobben hennes som rivjern på midtbanen vært.

 

De tapte gruppefinalen i kvalikfiseringa mot Norge og måtte ut i playoff der de slo Sveits 3 – 0 i den første kampen og klarte uavgjort 1 – 1 i den andre.  I VM-sluttspillet har de aldri storspilt, men kjempa i stykker all motstand de har møtt. 1 – 0 over New Zealand, 3 – 1 over Kamerun og 2 – 1 over Canada i gruppespillet var det ingen som blei nevneverdig skremt over; men de oransje løvinnene gikk videre som gruppevinnere. 2 – 1 over Japan i åttendelsfinalen, 2 – 0 over Italia i kvartfinalen og 1 – 0 etter ekstraomganger mot Sverige i semifinalen. Nå står de overfor storfavoritten USA.

 

De fikk det svært enkelt med et gruppespill der to lag var langt svakere enn resten av laga i dette VM og en uinteressant kamp mot Sverige til slutt der ingen av laga egentlig ville vinne kampen, men USA gjorde det. I cupdelen har de vinni alle tre kampa sine med 2 – 1 etter at de har scora i løpet av det første kvareteret i hver eneste kamp.

 

Akkurat der ligger nøkkelen for Nederland. Forsvare seg – som løvinner – det første kvareteret. Vi tror de har en god mulighet og det vil være en stor glede å kunne ønske Spitse velkommen hjem til Oslo og Vålerenga som verdensmester.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 19:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Bodø/Glimt, Eliteserien, Valle kgb 5

Søndag 17:00 Fotball: USA – Nederland Damer, VM Finale, Parc Olympique Lyonnais

Søndag 18:00 Fotball: Lyn – Vålerenga 2 Herrer, Norsk Tipping-ligaens avd 2, Bislet Stadion