Akutt keeperkrise

03.07.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas damelag har for tida akutt keeperkrise. Guro Pettersen er eneste tilgjengelige keeper i A- og rekruttstallen etter at Tinja-Riikka Korpela har skrivi under for Everton. Tredjekeeper Sara Nilssen Kilen har fått kyssesyken og fjerdekeeper Elife Salihu sliter med hånda. Vålerenga må ut å hente keeper – og det raskt.

Tinja-Riikka Korpela har signert for Everton. Foto: Morten Larød.

 

Korpela kom til klubben før 2018-sesongen, men fikk bare ti kamper første sesong før en skade satte henne ut av høstsesongen. Hu mista dog plassen til Pettersen før hu blei skada etter å ha slippi inn nitten mål  på de ti kampa. I år har det blitt syv seriekamper og ni innslupne mål på dem, samt en cupkamp der hu holdt nullen. Allikevel, de tre første kampa starta med Pettersen i mål og Korpela kom inn da Pettersen fikk hjernerystelse mot Fart. Hu har ikke vært den sisteskansen vi kunne forvente og i prinsippet er det andrekeeperen til Vålerenga som nå forsvinner over Nordsjøen.

 

Så er spørsmålet om Vålerenga nå skal hente nok en andrekeeper og satse på Pettersen som vår førstekeeper eller om de får tak i en stjerne. Laget trenger jo også en juniorkeeper med begge juniorene ute. 2001-keeper Melenie Watts var løsninga da Vålerenga fikk et akutt keeperproblem i fjor. Da kom hu på utlån fra Stabæk og gjorde sine saker veldig bra. Et annet alternativ som bør blinkes ut er Raufoss’ a-lagskeeper Selma Panengstuen, født i 2003. Det er ikke lang reisevei fra hverken Bærum eller Raufoss, samt at Panengstuen kan gjennomføre videregående skole i Oslo. Panengstuen er dog opptatt med landslag denne uka så blir det henne tar det nok noen dager før det skjer noe; men en omgang mot Manchester United 31. juli bør vel friste unge talenter.

 

Skal Vålerenga ut å hente en ny førstekeeper får de henne uansett ikke til første serierunde etter VM, ettersom overgangsvinduet åpner 1. august. Heldigvis er det kun én serierunde før det. Drømmen hadde sjølsagt vært Christiane Endler, men det spørs vel om chileneren er klar til å bytte ut Paris Saint-Germain. Skjønt, med den hetebølgen som er i Europa frister kanskje 23 grader på Valle mer enn 45 grader i Frankrike. Det er lov å drømme.

 

Spitse

I dag går den andre semifinalen i VM og Vålerengas Sherida Spitse er svenskefaens store skrekk i kveld. Med sine to målgivende frispark sendte hu Nederland til denne semifinalen og vålerengakapteinen er nå klar for å sende pakket som skylder oss både Jämtland, Herjedalen og Küngsälv. At svenskene slapp unna for krigsforbrytelsene under andre verdenskrig, da de som liksom nøytral nasjon lot tyskerne få gå fritt gjennom landet med forsyninger og tropper, i stedet for å møte motstand langs den risikable norskekysten, er fortsatt en gåte. Sverige var ikke nøytralt under krigen – de var en del av nazistene. Som eneste tapende krigspart slapp de dog unna å betale for seg i ettertid. Det er en skandale.

 

En skandale som vi håper nederlenderne med Spitse i ryggen. Med stor fare for at jeg nå pådriver med vreden til samfunnsdebatant, kommentator og journalist i Minerva og spaltist i Oppland Arbeiderblad og Aftenposten, Jan Arild Snoen; samt Dagblandets redaktør og kommentator, Marie Simonsen; så uttaler jeg følgende: Sherida Spitse, rivjernet på den nederlandske midtbanen, avgjør denne semifinalen.

Det er tydelig at dette fotball-VM tydeligvis tiltrekker seg skuelystne som aldri før har sett en fotballkamp kommentert av norske sportskommentatorer. Og det er for så vidt ikke så rart. Sjeldent har vi sett bedre fotballspill enn i dette VM og uten filming, rulling og hårreisende angrep på dommerne. Hadde de bare lagt vekk VAR, så hadde dette vært et nydelig VM.

 

For VAR er i ferd med å ødelegge fotballen. Du skal ikke mange år tilbake før det het seg at i tvilstilfeller skulle assistentdommerne la tvilen komme det offensive laget til gode. Altså, FIFA ønska angrepsfotball og at der det var svært vanskelig med det blåtte øyet å avgjøre om det var offside eller ikke, så skulle spillet gå. I dag blir det til et annullert mål fire minutter seinere. Og det irriterer. VAR ødelegger fotballens uforutsigbarhet, sjarme og ikke minst spontaniteten. Nå må man altså vente i fire minutter før man kan juble for et mål, der det i gamle dager holdt å titte bort på linjedommeren i en brøkdel av et sekund – registrere at flagget var nede – for så å kaste seg rundt halsen på nabosupporteren i vill spontan glede.

 

Når syv til åtte minutters tilleggstid i omgangene nå er blitt regelen framfor unntaka, så sier det seg sjøl. VAR vil på sikt drepe fotballen ved at supporterne faller fra. Når det er sagt: Undertegnede er for Goal Line Technology. I kveld altså, Spitse mot Sverige. Måtte vålerengakapteinen gå seirende ut av den duellen…

 

Vålerenga i dag:

21:00 Fotball: Nederland – Sverige, VM Semifinale, Groupama Stadium