Fotballfest i Oslo

16.05.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

I går var det oslodagen og Vålerenga vant. I dag er det fotballdagen og Vålerenga kommer til å vinne igjen. Banna bein. Det er sekstende mai og Vålerenga har til og med begynt å spille bra på bortebane. Nå er det hjemmebane som teller og den har vært like ugjennomtrengelig som festninga mellom Vippetangen og Gamle Rådhus.

Kveldens motstander gjester Oslo fra den stygge lille bygda som ligger i en avstikker fra Oslofjorden. Der bugner det i problemer. Så mye problemer har de i Drammen at de siste fire åra har det dukka opp svære høl i bakken så folk kan synke ned i avgrunnen i skam. Trener Bjørn Petter Ingebrigtsen valgte å synke unna før denne kampen. Etter å ha sett hvordan Vålerenga rundspilte Ranheim fikk helsa hans brått problemer. Sportssjef Jostein Flo har de ikke bedre og sykemeldte seg også. Håkon Wibe-Lund er assistenttreneren som skal fungere som midlertidig trener.

 

Men det er flere som har sunki ned i jorda rundt Drammensfjorden. Marcus Pedersen er så redd for Adam Larsen Kwarasey at heller ikke han har finni veien til Oslo. Det samme har Jonathan Parr gjort. De to vi er overraska over at ikke har finni hvert sitt synkehull ennå er Herman Stengel og Mustafa Abdellaoue. Sistnevnte ønsker kanskje å møte storebror som jo er ansatt i Vålerenga; der Mos egentlig drømmer om å spille. Stengel kommer mest sannsynlig til å gå av banen med skade etter en grisetakling fra Ivan Näsberg.

 

Strømsgodset har 0 – 2 – 1 på bortebane og det er kun Stabæk og Rosenborg som er svakere enn dem på bortebane. Vålerenga har 3 – 0 – 0 på hjemmebane og er i spann med Molde og Odd ett av tre lag som aldri avgir poeng hjemme. Det er Amahl Pellegrino og Mos som scorer måla dems og det blir viktig for Jonatan Tollås Nation og Johan Lædre Bjørdal å ha kontroll på de to. Ellers er dette godsetlaget tynn suppe.

 

Spørsmålet er hvordan Ronny Deila ser for seg lagoppstillinga. Forsvaret sier seg sjøl. Kwarasey bakerst, Efraín Juárez og Näsberg på backene med Bjørdal og Tollås sentralt. Markus Nakkim blir innbytter og Sam Adekugbe er fortsatt skada. Der stopper også det som er lett. Mohammed Abu er nemlig tilbake. Vi veit hvilken forkjærlighet Deila har for Abu, men kan han virkelig sette ut Magnus Lekven eller Herolind Shala fra indreløperrollen? Begge to storspilte mot Ranheim – i tospann. Shala har vært god som både ving og tier i år, men som indreløper var han outstanding. «Never change a winning team» er Deilas store dilemma nå. For det valget setter også presidens for resten av laget.

 

Med litt småproblemer for Bård Finne ser vi ikke noen stor grunn til å endre mye på det som spilte mot Ranheim. Derfor satser vi på dette laget mot Strømsgodset i kveld:

Adam Larsen Kwarasey

Efraín Juárez – Johan Lædre Bjørdal – Jonatan Tollås Nation – Ivan Näsberg

Magnus Lekven – Herolind Shala

Matthías Vilhjálmsson

Deyver Vega – Fitim Azemi – Chidera Ejuke

Innbyttere: Kjetil Haug, Markus Nakkim, Felix Horn Myhre, Sakarias Opsahl, Aron Dønnum og Bård Finne.

 

 

Videre i cupen

Vålerengas damelag møtte Raufoss i cupens sekstendelsfinale i går Raufoss stadion. Det ærverdige bedriftslaget til ammunisjonsfabrikken var det derimot ikke mye futt i og Vålerenga fikk en lett spasertur til åttendelsfinalen. Det tok ikke lange tida før Vålerenga var i ledelsen. Ajara Njoya kjempa ned til dødlinja i duell med Thea Heimdal Dahlen. Tror dommeren hadde tre gode valg å gjøre i situasjonen. Dahlen kom foran Njoya og fikk press i ryggen, falt og tok hånda på ballen før den gikk over dødlinja. Det kunne vel strengt tatt vært dømt både frispark til Dahlen, straffe og hjørnespark. Det blei sistnevnte og fra høyre side.

 

Hjørnesparket blei slått langs bakken ut på fjorten meter der Natasha Dowie skøyt. En markkryper som blei klarert ut av Maren Kraby Simenstad. Celin Bizet Ildhusøy plukka klareringa og ga ballen tilbake til Spitse som dermed kunne slå inn. Denne gang fant hu hodet til Maruschka Waldus som heada ballen ned i bakken og inn i det lengste hjørnet. Tid for scoring var 10:43.

 

Vålerenga fortsatte og Stine Ballisager Pedersen slo en lang ball fram i bakrom på Dowie. Dowie kom ned på ti meter fra dødlinja ute på høyresida omtrent på sekstenmeterstreken. Hu forsøkte et skudd, men keeper Selma Panengstuen fikk slått ballen unna. Ikke godt nok riktignok for på hjørnet av motstatt femmeter kom Bizet, dempa ballen og skøyt den inn klint inntil motsatt stolpe på tida 16:25.

 

Vålerenga etablerte seg inne på Raufoss’ banehalvdel og Victoria Ludvigsen gjenvant ballen på femogtredve meter. Hu spilte igjennom Dowie som lurte offsidefella til Raufoss og skøyt ballen ned i det lengste hjørnet på tida 19:06. Kampen var i realiteten punktert og Vålerenga roa ned og tenkte nok etter hvert mer på å spare krefter til lørdagens byderby mot Kringsjå på Valle.

 

I pausa tok Vålerenga ut Waldus og satte inn Kine Fløtre. Et hælspark fra Jenna Dear til Svanhild Sand gjorde at Raufoss måtte lage frispark nede ved hjørneflagget. Fus i alt, Sherida Spitse, løp over og slo inn. På bakre stolpe kom Ballisager og en meter over de andre og heada ballen kontant i mål på tida 64:50. Det blei melt fra Vålerenga at hu raga høyere enn Himmelbjerget. Vi vil bare påpeke at Raufoss Stadion ligger på om lag 350 meter over havet, Raufoss stasjon ligger 317 moh og det er vel 30 – 35 meters stigning opp til stadion derifra. Danmarks høyeste fjell er Møllerhøj med sine 170 meter over havet, mens Himmelbjerget kun er 147 meter over havet. Ballisager var altså allerede om lag 200 meter høyere enn Himmelbjerget. Vi tror kanskje Ballisager bør ta en geografileksjon om Danmark med støtteapparatet til Vålerenga.

 

Vålerenga satte inn Maren Eithun Hauge til hennes første offisielle kamp i år, med en gang etter målet. Ut gikk Njoya og et par minutter seinere snappa Dowie opp et for løst tilbakespill til keeper og dribla inne i straffefeltet. Hu spilte til Dear som blei takla bakfra og det blei straffespark. Det så noe billig ut, men fus i alt tok det og hamra ballen inn i keepers venstre hjørne, mens keeper sjøl satsa på sitt høyre. Tida for Spitses scoring var 68:07.

 

Så kom et nytt hyggelig bytte. Stine Pettersen Reinås kom også inn til sin første kamp i år, mens Dear fikk hvile. Nettopp Reinås plukka ballen på Vålerengas neste scoring, spilte til Ingrid Søndenå og videre til Ballisager. Hu spilte opp på Spitse som fungerte som vegg og sendte Dowie aleine med keeper. Dermed sto det 0 – 6 etter 82:32. Vålerenga gjorde akkurat det som måtte til for å vinne kampen.

 

.

 

Vålerenga stilte med følgende lag:

Tinja-Riikka Korpela

Svanhild Sand – Stine Ballisager Pedersen – Maruschka Waldus – Ingrid Søndenå

Sherida Spitse

Jenna May Dear – Victoria Ludvigsen

Ajara Njoya – Natasha Dowie – Celin Bizet Ildhusøy

Innbyttere: Kine Fløtre (45 min for Waldus), Maren Eithun Hauge (25 min for Njoya) og Stine Pettersen Reinås (17 min for Dear).

 

Vålerengas beste
Stine Ballisager Pedersen
Natasha Dowie
Sherida Spitse

 

Åttendelsfinalen

Vålerenga er altså videre i cupen, men det er det ikke alle toppserielaga som klarte i år. Grei slo ut Fart etter at tidligere vålerengaspiller Anne Lise Olsen scora to og Johanne Fridlund scora ett mål og det siste var det Marlene Young som scora i 4 – 1 seieren deres. Young prøvespilte i en måned for Vålerenga. Amazon Grimstad slo ut lørdagens motstander Kringsjå etter 2 – 2 i ordinær tid og seier 3 – 2 etter ekstraomganger.

 

Det betyr at det er ti toppserielag igjen i åttendelsfinalene. Åttendelsfinalene trekkes for herrene, det burde de gjøre for damene også. Alt annet er idioti for fire av toppserielaga er nødt til å møte hverandre. Man skal ikke møte et lag man har møtt i cupen de siste tre åra i oppsettrundene. Det betyr at Vålerenga ikke kan møte undulatene, Røa, Trondheims-Ørn, Avaldsnes og Fløya. Får Vålerenga Grei, Amazon Grimstad, Grand Bodø eller Fortuna Ålesund skal vi garantert ha hjemmekamp. Vi har også lenger reisebelsatning enn Stabæk, Sandvika, Arna-Bjørnar og Medkila. Det betyr at det kun er Klepp som vil få hjemmekamp mot Vålerenga.

 

Trondheims-Ørn har klart lengst reisebelastning. Klepp har nest lengst, mens Vålerenga har tredje lengst reisebelastning. Deretter følger Røa og Medkila. Vi er usikre på om sistnevnte regnes fra Harstad Stadion eller fra klubbhuset på Medkila, men det er ti minutters forskjell, så det endrer lite. Disse fem laga skal dermed ganske greit ha hjemmekamp i åttendelsfinalen, sånn vi kan se det. I tillegg bør Kolbotn og Avaldsnes som skal ha hjemmekamp ut i fra reisebelastning. Det siste laget som skal ha hjemmekamp er meget jevnt, men vi er strenge på regla. Sandvika hadde 31 minutters reisevei, undulatene 19, Arna-Bjørnar 16 og Stabæk 5. Dermed blir Sandvika det siste laget som får hjemmekamp.

 

Siden undulatene fra LSK-hallen aldri møter toppseriemotstand i en oppsettrunde, så regner vi med at de stikker av med Medkila. Det passer også bra med at det er lettest å komme seg til Harstad fra Oslo Lufthavn. De setter dem garantert ikke opp borte mot Klepp i hvert fall, det siste laget de kan få er Trondheims-Ørn, resten har de møtt i cupen de siste tre åra.

 

Vi antar også at Fløya skal til enten Trondheim eller oslogryta; men de møtte Kolbotn i fjor og Vålerenga i forfjor. Dermed har de kun Trondheims-Ørn og Røa som alternativer. Grand Bodø får nok mye av det samme, men havner ikke i Ørn der de var i fjor, de kan heller ikke møte Arna-Bjørnar. Dermed ender Fløya opp i Trondheim. Hvis Arna-Bjørnar skal spille på Vestlandet, så må de møte Klepp, for de møtte Avaldsnes i fjor og forfjor og Sandvika for tre år sida. Dermed setter vi opp den kampen også.

 

Videre antar vi at Fortuna Ålesund får kortest mulig reisevei og skal til Sandvika. Dermed er det kun Avaldsnes igjen å sette opp på vestlandet. Det er lang kjøretur fra Grimstad, så vi antar Amazon skal til Oslo-gryta. Dermed må et oslolag fly til Avaldsnes og vi antar de da velger et toppserielag. Det eneste toppserielaget som kan møte Avaldsnes er Stabæk.

 

Dermed står kun oslokampa igjen. Vålerenga, Røa og Kolbotn skal da opp mot Amazon Grimstad, Grand Bodø eller Grei. Røa kan ikke møte Amazon Grimstad, Kolbotn kan ikke møte Grei. Vi tar enkleste vei og sier at bussturen fra Grimstad skal være kortest mulig. Da ender de på Valle og ikke i Oppegård. Dermed havner Grand Bodø på tur til Kolbotn, mens Røa og Grei møtes til byderby. Vest mot Øst. Vi heier på rampen fra Groruddalen.

 

Forventa oppsett av åttendelsfinalene er dermed:

Vålerenga – Amazon Grimstad

Røa – Grei

Kolbotn – Grand Bodø

Medkila – undulatene

Trondheims-Ørn – Fløya

Klepp – Arna-Bjørnar

Sandvika – Fortuna Ålesund

Avaldsnes – Stabæk

 

Sahraoui

Vålerengas tiertalent i juniorstallen, Osame Sahraoui, har fått proffkontrakt med Vålerenga. Hauketogutten, med et balansepunkt lavere enn Maradona, kom til Vålerenga som trettenåring og spilte G16 Nasjonal serie allerede som fjortenåring – to år før tida med andre ord. Det er en meget spennende spiller.

 

Vålerenga i dag:

20:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Strømsgodset, Eliteserien, Valle kgb 5