…men så eksploderte kampen

13.05.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det har vært en vålerengahelg med store nedturer og like store oppturer; stress og panikk til avbalansert harmoni og festfotball. En tweet fra Oslopolitiet og påfølgende artikkel i Aftenposten med «brann i Jordal Amfi» viste seg heldigvis å være kun noe isopor og byggematerialer tilhørende bygginga av Jordal Park rett nedafor Jordal Skole nærmere to hundre meter unna Jordal Amfi. Ellers har det vært både fotballkamper og hockey-VM, seiere og tap og irritasjon over ubrukelig statistikk fra Eurosport. I dag er det rekruttgutta som skal i aksjon mot Grei og hockeygutta mot Sverige.

 

Grei

I dag spiller Vålerengas rekruttgutter hjemmekamp i Norsk Tipping-ligaen mot et av bånnlaga, Grei. Grei fra Groruddalen. Med kun to poeng er de i poengnød allerede, men de har slettes ikke gjort seg bort og kun Drøbak-Frogn i siste kamp blei et tomålstap. De tapte med ett mål for Ørn-Horten og spilte uavgjort mot Halsen og Lokomotiv Oslo.

 

Vålerenga 2 har nå alle muligheter til å befeste tabelltoppen igjen. Kringsjå krangla seg til en ettmålsseier mot svake Ready, mens FK Tønsberg tapte 1 – 3 hjemme mot Ullern. Vi sender varme tanker til Felix Horn Myhres klubb som dermed sørga for at Vålerenga kan rykke fra Tønsberg. Både Kringsjå og Tønsberg har ti poeng, det samme som Vålerenga 2 har, mens Ullern har åtte. Også Norild kan melde seg på. De har syv poeng, men én kamp til gode på grunn av pilotstreiken.

 

Vi har fått troppen og gjetter på følgende lagoppstilling i kveld:

Kjetil Haug

Leo Cornic – Harald Martin Hauso – Brage Skaret – Oskar Opsahl

Sakarias Opsahl – Felix Horn Myhre

Osame Sahraoui

Fredrik Oppegård – Sander Werni – Joacim Sereba

Innbyttere: Magnus Sjøeng, Martin Bech Riisnæs, Frerik Holme, Brede Sandmoen, Florind Lokaj, Marcus Victorio og Elias Taubo.

 

Leikestue

Fotballgutta har vært elendige på bortebane så langt i år, så det var knytta stor spenning til om den dårlige borteformen kunne snus i Trondheim når Trøndelags flaggskip, Ranheim, tok imot Vålerenga. Etter en god førsteomgang der Vålerenga hadde fire store sjanser uten å klare å score mål, men heller ikke slapp Ranheim til noe som helst, var det i hvert fall optimisme å spore før andreomgang.

 

Det største irritasjonsmomentet i pausa var rett og slett statistikken som Eurosport kom med. Vålerenga med 0 skudd på mål. Hva er vitsen med å legge ut statistikk hvis kålhuene som fører den ikke klarer å få det riktig?

oznor

Vålerengas første sjanse var et hjørnespark fra Herolind Shala som Johan Lædre Bjørdal heada knallhardt mot mål. Det blei redda på streken av Michael Karlsen som også nesten sparka huet av Jonatan Tollås Nation da han skulle klarere. Det burde vært enten straffe eller indirekte frispark for høyt spark; men at Eurosport ikke teller det som skudd på mål er interessant. Var det fordi det var en heading kanskje?

 

Hva så med det påfølgende hjørnesparket? Denne gangen innoverskrudd fra Shala. Corneren hadde retning for det lengste krysset, men keeper fikk slått ballen opp i tverrliggeren og vekk. Ikke skudd på mål Eurosport? Fotball er best når man følger med!

 

Fitim Azemi hadde også to sjanser aleine med keeper. Den ene måtte han løfte foten høyt på og traff så vidt ballen, mens på den andre så brukte han venstrefoten og skøyt utafor. I begge situasjonene hadde han scora dersom han hadde vært i form. Vi får håpe det løsner snart, for vi trenger en spiss.

 

Andre omgang blei en fartsfylt affære. Det starta med at Chidera Ejuke blei snytt for et straffespark og etter et nytt raid av Ejuke fikk Deyver Vega godt treff, men keeper Even Barli fikk slått til hjørnespark. Det er jo sånn at Vålerenga aldri scorer på hjørnespark, men da Matthías Vilhjálmsson beviste at regler kan ha unntak ved å stange inn Shalas presise innlegg ned i det lengste hjørnet på tida 52:16 trudde vi knapt det vi så.

 

Og da Magnus Lekven slo en herlig pasning fram på Efraín Juárez som elegant spilte inn til Vega minuttet seinere kom et finurlig mål. Først forsvant Eirik Valla Dønnem nesten ut av banen, deretter forsvant Ola Selvaag Solbakken før Vega limte ballen opp i det lengste krysset. Tid for scoring var 54:01.

 

Der og da trudde få at Ranheim skulle komme tilbake. De hadde ikke skapt en eneste målsjanse og Solbakken var ikke på vei til å skaffe dem deres første heller. Både Solbakken og ballen var på vei til å gå over dødlinja ute ved sekstenmeterstreken da Bjørdal ga ham en unødvendig dytt. Solbakken falt og dommeren pekte på straffemerket. 1 – 2 etter 57:56 og Bjørdal hadde invitert Ranheim inn i kampen igjen. Og minuttet seinere skapte Ranheim sjøl sin første sjanse i kampen med et skudd utafor fra sekstenmeterstreken av Aleksander Foosnæs.

 

For like etterpå snappa Lekven en ball høyt i banen på venstresida, spilte vegg med Ejuke og løfta ballen inn på Vega. Vega tok ned ballen på brøstet, vendte seg ut av press med en råfrekk såledragning og fra hjørnet av femmeteren hamra han ballen inn i korthjørnet. Tida var 63:52. Det skuddet var så hardt at da Vega forsøkte å løpe rett etterpå lugga det skikkelig til i beinet hans. Dermed måtte tomålsscoreren av banen og inn kom Aron Dønnum.

 

Det skulle ikke ta lang tid før Dønnum markerte seg. Et langt utspill fra Adam Larsen Kwarasey tok han med seg med ryggen og storma fram på høyrekanten. Ivar Erlien Furu hang ikke med og siden han allerede hadde pådratt seg et gult kort på profesjonell feil da han sklei og måtte felle Vega i første omgang, kunne han ikke gjøre en til på Dønnum. I hvert fall ikke om han ville unngå rødt kort. Dønnum løp ned på syv meter før han finurlig dytta ballen med utsida av foten over til motsatt side av mål der Ejuke kom og hamra ballen inn under Azemi og i kassa. Tid for scoring var 72:21.

 

Å hoppe unna for den scoringa blei det siste Azemi gjorde på banen. Bård Finne entra og etter hvert kom også Felix Horn Myhre inn. Sistnevnte bemerka seg godt da han lagde frispark etter å ha kommi inn i ryggen på Mads Reginiussen. Begge falt og Horn Myhre tok tak i ballen. Reginiussen tok tak i huet til Horn Myhre og dytta ham i bakken. Usportslig og Horn Myhre blei såpass irritert at han ikke uten videre da ville gi fra seg ballen igjen heller. Det endte med at Reginiussen gjorde et håndflateslag i panna på Horn Myhre, to centimeter unna linjemannen tar han altså først og slenger huet til Horn Myhre i bakken med begge henda, før han gjør det igjen med et håndflateslag. Hvordan det ikke blir rødt kort er det faktisk umulig å forstå.

 

Helt på slutten av ordinær tid snappa Vilhjálmsson ballen på midtstreken og fant Shala som storma framover. Ute til venstre løp Ejuke enda raskere og fikk ballen i medløp. Han tok én touch før han med den neste sendte ballen utagbart ned i den lengste stolperota. Tid for scoring var 89:51.

 

Med 1 – 5 tok Vålerenga sin første borteseier for året og da er bortestatistikken helt i vater. Vi regner ett poeng på bortebane og seier hjemme som en sikker medaljeplass. Siden lag ikke har spilt like mange hjemme og borteseier, så kan vi jo nevne at Molde har +3 poeng i forhold til å snitte seier hjemme og uavgjort borte, mens Odd har +1 og Vålerenga nå står á poeng med det målet. Bodø/Glimt og Kristiansund har -1 i henhold til dette. Skal Vålerenga dog ta gull, må nok bortestatistikken fortsette i det sporet de fant nå for det ser ut som om Molde har tenkt til å fortsette i vinnersporet.

 

Neste kamp er 16. mai hjemme mot Strømsgodset. De har starta sesongen dårlig og spiller kamp i dag og får dermed én dag mindre hvile enn Vålerenga inn mot den kampen. Nå ligger Vålerenga i toppen og det bør være en del tilskuere som finner veien til kamp 16. mai. Så får vi se om Vålerenga endelig klarer å få noen russ til å komme også. Det hadde vært fint å få en tradisjon med russ som går på 16. mai-kamp i Oslo. Vålerenga stilte med følgende lag mot Ranheim:

Adam Larsen Kwarasey

Efraín Juárez – Johan Lædre Bjørdal – Jonatan Tollås Nation – Ivan Näsberg

Magnus Lekven – Herolind Shala

Matthías Vilhjálmsson

Deyver Vega – Fitim Azemi – Chidera Ejuke

Innbyttere: Aron Dønnum (23 min for Vega), Bård Finne (17 min for Azemi) og Felix Horn Myhre (15 min for Lekven).

 

Vålerengas beste
Deyver Vega
Herolind Shala
Efraín Juárez

 

Pinlig

Vålerenga hadde en god mulighet til å ligge på sølvplass på tabellen ved VM-pausa før de reiste sørvest til Jæren; men uten Sherida Spitse som hadde karantene for gule kort, virka det som om spillerne bare fløy rundt på banen og susa. Hva skjer i garderoben før kamp egentlig? Hvorfor var ikke jentene påskrudd og skjerpa da de gikk på plastgresset? Er de avhengig av å få et dødsblikk av Spitse for å skjerpe seg? Det som skjedde på Jæren kan tyde på det.

 

For Vålerenga tok avspark bakover i banen med Natasha Dowie til Jenna May Dear. Hu spilte ut til Søndenå, før ballen gikk til Stine Ballisager Pedersen og opp på midtbanen til Dear. Så kom en helt håpløs feilpasning fra Dear. En timeters innsidepasning som bomma med ti meter. Midt på egen banehalvdel og Klepp fikk sin første målsjanse i kampen.

 

Minuttet seinere var Ballisager sin tur. Når Vålerenga skulle spille seg ut fra egen sekstenmeter spilte hu helt upressa en feilpasning opp på sekstenmeterstreken. Klepp valgte å sløse bort muligheten. Så var det Søndenå sin tur til å misse på et helt enkelt mottak midt på egen banehalvdel, som gjorde at Klepp fikk en ny sjanse. Katastrofene sto i kø. Klepp fikk et hjørnespark som de slo flatt ut mot sektenmeterstreken. Tina Dalgård valgte for andre gang og kaste seg inn i en takling uten å nå ballen, denne gangen på spiller på vei ned mot dødlinja vekk fra mål. Fem minutter var spilt og Klepp fikk straffe. På den fjerde grove feilen Vålerenga gjorde på egen banehalvdel. Fire grove feil på fem minutter! Aldri har vel timeout vært savna mer i fotball enn der og da. Tinja-Riikka Korpela gikk riktig vei, men straffa til Gry Tofte Ims satt for høyt til at hu fikk redda.

 

Men det skulle bare bli verre. Det gikk knapt et minutt før Dowie gikk rett på Susanne Vistnes som enkelt bare tok ballen og sendte den langt opp. Denne gangen var det Waldus som ikke valgte å stå stille og se hvor lang pasninga blei i stedet for å følge Tameka Butt som dermed hadde en halv banehalvdel å løpe på mot Korpela. Joda, det var mye medvind for Klepp i første omgang, men hvis forsvaret tenker forsvar før angrep, så hadde Waldus fulgt det løpet. Butt sendte den i det lengste hjørnet til Korpela. Det var spilt i seks minutter og Vålerenga lå under med 2 – 0. Nå hadde allerede alle fire i forsvarsrekka og Dear som mest defensiv på midtbane gjort hver sin megatabbe. 5 på seks minutter. Gratulerer!

 

Så blei Ballisager snurra rundt med, men Korpela redda. Etter dette spilte Vålerenga som forskremte høns i forsvar. Ballen gikk ut til innkast på høyde med sekstenmeterstreken. Lena Soleng Hansen kasta til Butt og fikk igjen ballen. Hu kom til dødlinja og slo inn. Korpela feilberegna totalt og Havana Marguerite Solaun heada ballen inn fra én meters hold på første stolpe foran Korpela som var ute på to meter og Waldus som tapte duellen. Da var det spilt i elleve minutter. Klepp var ikke gode. Det var Vålerenga som var ræva!

 

Det blei ikke mye bedre utover. Vålerenga kom aldri innafor sekstenmeteren til Klepp, så fikk Klepp frispark tyve meter fra dødlinja, nesten ute ved hjørnet av sekstenmeterstreken. Frisparket gikk rett over huet på Korpela som klarte å la ballen passere mellom henda sine. En enorm keepertabbe og Amanda Paige Frisbie hadde sendt Klepp opp i 4 – 0 etter 24 minutters spill.

 

I pausa kom sannsynligvis den pep-talken som burde vært gjort før kampen. Synne Sofie Christiansen og Tine Celine Karstensen kom inn for Tina Dalgård og Svanhild Sand. Men elendigheta var ikke over. Etter 75 minutter mista kaptein Waldus det helt da hu blei felt bakfra av Vistnes. Tok ballen og pælma den i huet på Vistnes. Helt natta! Rødt kort og garantert minst to kampers karantene. Det er det ingen ting å diskutere på. Waldus sitter på tribunen både mot i NM mot Raufoss 15. mai, hjemme mot Kringsjå 18. mai og hjemme mot Sandvika 27. juli etter VM. Hu spiller tidligst toppseriekamp 4. august borte mot Røa eller 10. august hjemme mot Kolbotn. Det verste er at Waldus virka å være oppgitt på dommeren for at hu fikk rødt kort.

 

Så leverte Ballisager nok en feilpasning på egen banehalvdel og Klepp. Solaun spilte igjennom Butt som som scora omtrent fra straffemerket. Kine Fløtre fikk de siste syv minuttene av oppgjøret for Dear fra en kamp det ikke er noen ting å ta med seg positivt fra første omgang. Som blei litt bedre i andre omgang. Vålerenga falt ned på femteplass på tabellen og ødela samtidig målforskjellen. De som svima rundt var:

Tinja-Riikka Korpela

Ingrid Søndenå – Stine Ballisager Pedersen – Maruschka Waldus – Tina Dalgård

Jenna Dear – Victoria Ludvigsen

Natasha Dowie

Svanhild Sand – Ajara Njoya – Celin Bizet Ildhusøy

Innbyttere: Tine Celine Karstensen (45 min for Sand), Synne Sofie Christianen (45 min for Dalgård) og Kine Fløtre (7 min for Dear).

 

Vålerengas beste
Matheo Minh-Khang Hoang
Aleksander Skogly-Jensen
Josias Furaha

 

 

Drøbak-Frogn

Vålerengas rekruttjenter møtte Drøbak-Frogn søndag og det gikk langt bedre for dem enn det gjorde med a-lagsjentene. Tine Celine Karstensen, Mia Rostad Huse og Kine Fløtre var de eneste med toppserieerfaring som var med når et ungt vålerengalag til slutt vant 1 – 4. Julia Caroprese sendte Vålerenga i ledelsen, men Drøbak-Frogn utligna og det sto seg til pause. I andre omgang sørga dog Nadia Ryan Pinto for å score to ganger på omgangens første ti minutter. Lea Høiness økte midtveis i omgangen.

 

Vålerenga 2 gikk dermed opp på en sjetteplass på tabellen. Det er kun tre poeng opp til topps, men de laga har spilt én kamp mindre enn Vålerenga 2. Det viktigste er dog å unngå nedrykk og for øyeblikket er det nå fem poeng ned til nedrykksstreken.

 

Strømsgodset

Vålerengas G16-lag møtte Strømsgodset på Valle søndag og det var en rein overkjøring fra Vålerengas side. Det starta allerede etter to minutter, da et hjørnespark fra høyre blei slått inn av Berger Busara Kisaruko. Godset klarerte ballen ut på femogtyve meter og fikk flytta laget ut, men da Magnus Bech Riisnæs spilte en høy ball tilbake inn mot femmeteren jagde Jonatan Nordstrøm ballen. Godsetkeeperen var på vei ut, men nølte da han så Nordstrøm. Dermed sto han på halvdistanse da ballen kom dalende ned fra himmelen og spratt i en vakker bue over ham og inn i nettmaskene.

 

Godset fikk annullert et mål for offside og etter ett kvarter fikk Vålerenga annullert en scoring også. Det var et hjørnespark fra Kisaruko som gikk over feltet og curla mot dødlinja. Miran Kuci heada ballen tilbake til Aleksander Skogly-Jensen som satte den resolutt i nettmaskene. Assistentdommeren mente dog at ballen hadde vært over dødlinja først. Tvilsomt!

 

Åtte minutter seinere blei Josias Furaha spilt igjennom av Oliver Johansen Braude. Han skøyt i nettmaskene men nok en gang ville assistentdommeren ha et ord med i laget. Denne gang mente han det var offside. Nok en tvilsom avgjørelse, men fem minutter seinere dribla Matheo Minh-Khang Hoang seg fri på høyre side og la ut til Furaha som hamra kula i mål på sin fjerde store sjanse i kampen.

 

Skogly-Jensen spilte en ball inn i bakrommet som Nordstrøm først vant løpsduellen og deretter finta seg fri rundt hjørnet av sekstenmeteren. Han finta keeper til korthjørnet og satte ballen sjøl rolig inn i langhjørnet og bare et par minutter seinere stupheada samme mann ballen over tverrliggeren fra femmeteren.

 

Midtstopper Skogly-Jensen har det med å være offensiv og tre minutter før pause vant han ballen på hjørnet av sekstenmeterstreken. Han slo hardt over til Furaha som dro til. Keeper fikk kula rett på seg, men ga retur og da var Furaha frampå og scora sitt fjerde mål for dagen. Vi telte hele ni store sjanser i første omgang og med to – i våre øyne feilaktig – annullerte mål er det ganske god uttelling på sjansene. De er gode disse gutta.

 

Andre omgang var så vidt i gang da Furaha slo ballen inn foran mål. Keeperen valgte å ikke ta ballen på dens vei gjennom femmeteren og da dukka Braude opp på bakre stolpe og løp kula inn til Vålerengas femte scoring. Og det å score på blankt mål fortsatte Vålerenga med. Mathias Johnsrud Emilsen slo langt ut til Hoang på høyrekanten. Han dribla seg fri igjen og serverte Furaha på blank og det sto 6 – 0.

 

Midtveis i omgangen kom kampens siste mål. Skogly-Jensen slo igjen langt og presist mot Hoang som dribla seg innover foran mål og satte ballen tilbake igjen i det høyre hjørnet. Det var en meget imponerende forestilling av Vålerenga som dermed topper tabellen i Nasjonal serie avdeling 1 med ni poeng på tre kamper og en målforskjell på 13 – 2. Sandefjord følger på andreplass med seks poeng, mens Stabæk og Strømsgodset har fire poeng. Nederst er Sarpsborg 08 med tre poeng og Odd uten poeng.

 

Det spilles enkel serie, så Vålerenga er sannsynligvis seierherrer dersom de slår Sarpsborg 08 borte 18. mai og så møter de Sandefjord hjemme 26. mai i den siste kampen. Topp to går til toppulja i høst og Vålerenga kan komme dit uten poengtap – akkurat som de gjorde i fjor. Dette laget knuste Strømsgodset:

Storm Strand-Kolbjørnsen

Matheo Minh-Khang Hoang – Aleksander Skogly-Jensen – Miran Kuci – Berger Busara Kisaruko

Mathias Johnsrud Emilsen – Magnus Bech Riisnæs

Oliver Johansen Braude

Josias Furaha – Jonatan Nordstrøm – Thomas Knutsen

Innbyttere: Øyvind Andreas Devold Offerdal (28 min for Emilsen), Ousmane Diallo Toure (24 min for Braude) og Daniel Granlund Strømdal (20 min for Hoang).

 

Vålerengas beste
1
2
3

Rælingen

Vålerengas J17 lag sendte en svært tynn tropp til kamp mot Rælingen på lørdag og det endte med et knepent 1 – 2 tap for jentene. Emma Iversen scora Vålerengas mål. Rælingen topper dermed tabellen uten poengtap etter fem kamper, mens Vålerenga ligger på en sjetteplass med seks poeng.

 

Hockey-VM

Norge har starta med braktap 5 – 2 og 7 – 2 for henholdsvis Russland og Tsjekkia. Martin Røymark var dog Norges beste spiller i kampen mot Russland og mot Tsjekkia hamra Tobias Lindström inn Norges redusering til 2 – 1 i overtallsspill. I dag er det søta bror som står for tur. Norge får dermed de tre tøffeste kampa med sannsynligvis høyest tempo før de skal ut mot Sveits. For Sveits er det motsatt. De møter de tre sannsynligvis dårligste laga før de møter Norge. Vi er derfor fortsatt optimistiske med tanke på avansement.

 

Vålerenga i dag:

19:00 Fotball: Vålerenga 2 Herrer – Grei, Norsk Tippingligaens avd 2, Valle kgb 5

20:15 Hockey: Norge Herrer – Sverige, VM gruppe B, Ondrej Nepela Arena