Sjel og tradisjon mot hor og kjøpt logo

03.05.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det finnes lag som ikke eier sjel. Noen har hatt og mista sin. Tradisjonsbæreren Wimbledon Football Club fra 1889 var en sånn, men etter å ha flytta til Milton Keynes i 2002, så bytta de også navn i 2003 til Milton Keynes Dons. En annen er Spiel- und Sportverein Markranstädt som blei kjøpt av en unevnelig energidrikk fra Østerrike og blei RasenBallsport Leipzig e.V. Søndagens toppseriemotstander er Norges svar på Milton Keynes Dons og RasenBallsport Leipzig e.V.

 

Det var en gang et lag som het Setskog som slo igjennom som ved starten av kvinnefotballen i Norge i 1978. I 1989 slo de seg sammen med Høland og danna en ny klubb, Setskog/Høland på Bjørkelangen. Sammenslåtte klubber finnes det mange av og Bjørkelangen er kanskje ikke Romerikets navle, men da klubben i 2001 flytta seg ut av Aurskog/Høland kommune 42 kilometer vestover til Strømmen, forsvant all ære, all historie og all sjel i laget. De bygde en egen klubb, Team Strømmen, lånte en klubblogo, drakter og stadion.

Så solgte laget seg igjen. Denne gangen til Strømmens hovedfiende, Lillestrøm. Fra bygda som lot kranene renne under den store flommen i 1967 i håpet om at Lillestrøm, bygd på myr, skulle forsvinne ut i Årungen og ned glomma og forsvinne i havet utafor Fredrikstad, til nettopp denne usle myra. Vi snakker om mennesker som velger den lange omveien rundt hele Asakmarka, via Sørumsand for å komme seg til Fetsund bare fordi de ikke orker å se Lillestrøm. Vi forstår dem godt, men etter å ha liggi med strømlinger i åtte år gikk altså denne klubben rett til sengs med hovedfienden i 2009.

 

Ny lånelogo, nytt navn og nytt sted – framfor alt en helt ny tilskuerskare å fri til. Det er pinlig. Men ikke minst er det pinlig da de skulle gjøre om «fugla» til sitt eget språk. Romerikingene hadde allerede klart å sette feil etterstavelse på et hankjønnsord og brukt intetkjønsstavelsen –a. Den feilen dro de med seg disse strømlingene som blei lillestrømlinger og tok også med seg lillestrømlingenes sicilianske mafiaord «forza». Vi veit ikke hvorfor, men siciliansk mafiaspråk er tydeligvis tøft på romerike. Jentene ville dog gå lenger og forsøkte seg på engelsk også. For engelsk er jo et bra språk. Fugl er som kjent «bird» og fugla blir «the birds»; men i deres rare huer blei den norske flertallsstavelsen for intetkjønnsord -a tatt med videre – fortsatt til et hankjønnsord. Sjølsagt! De klarte heller ikke å fjerne den engelske s-en, men fjerna forstavelsen «the». Dermed står «birds» igjen som ubestemt flertall, mens a-en er bestemt ending på norsk. Veldig gode på gramatikk er de ikke på Romerike. Oversatt til norsk er slagordet deres gramatikalsk altså «kom igjen fuglerene». Gratulerer!

 

Disse sjelløse undulatene har da heller ingen egne spillere. Det finnes ikke en eneste spiller på laget som kommer fra Skedsmo kommune. Heller ikke dersom man slår seg sammen med Fet og Sørum som de blir fra neste år, så finnes det ingen jenter fra området. Laget tiltaler altså ikke kommunens egne spillere. Spillerne fra deres egen kommune velger nemlig andre klubber – klubber med sjel. Så har da heller ikke denne klubben en ungdomsavdeling.

 

Allikevel har de starta denne sesongen med grådig mye dommerhjelp. I alle kampa der undulatene har sliti har de fått straffe av dommeren. Dommerne synes tydeligvis det er stas med sånne sjelløse lag. Dem om det. I serieåpninga mot Kolbotn i flyhangaren på Kjeller havna undulatene under 1 – 3, men mens Kolbotn fikk et tvilsomt annullert mål så blei Guro Reiten matchvinner på en feilaktig idømt straffe, der kolbotnspilleren helt klart traff ballen som att på til blei liggende død, mens Ingrid Moe Wold stupte over den. Borte mot Avaldsnes i andre runde gjentok det samme seg. Undulatene havna under og sleit, men to minutter før slutt fikk undulatene en grovt feilaktig tildelt straffe, reint spark på ball og filming fra Reiten. Reiten utligna sjølsagt. På seriens to første kamper fikk altså undulatene servert fire poeng på dommerfeil.

 

De slo Arna-Bjørnar greit 3 – 1 i hangaren før de spilte serierunde 12 mot Kringsjå. De vant 0 – 2 på Kringsjå, men også i den kampen fikk de en meget tvilsom straffe på slutten, da Sofie Roman Haug fikk en kald skulder og falt som en italiener fordi hu så at ballen gikk inn i klypene til Lyns keeper. Da var det to minutter igjen av kampen og Kringsjå hadde muligheten til å kunne kaste alt i angrep for en utligning – den muligheten blei de altså fratatt. Fart fikk stryk 0 – 4. Så møtte de Røa i hangaren igjen og nok en gang fikk undulatene straffe. Denne gangen korrekt, men fryktelig klønete av Røas Ina Skaug. Straffa gikk i stolpa, i ryggen på keeperen og deretter i mål. Røa utligna forøvrig. I forrige serierunde møtte de Stabæk og vant 4 – 0.

 

Fire straffer, tre feilaktige og att på til alle fire straffene i kamper der undulatene sleit er nok ikke tilfeldig. Dommerne favoriserer gjerne forhåndsfavoritter. Det er visst opplest og vedtatt på forbundets kontorer at det er best for norsk fotball at det samme laget vinner serien hvert år. Heldigvis er det Emilie Rodahl Dokset som skal dømme kampen på søndag. Hu ga ikke undulatene noen straffer i fjor og var den eneste dommeren som var tøff nok til å gi den hellige stjernespilleren deres Reiten gult kort.

 

At de har fått åtte spillere til VM er heller ingen tilfeldighet. I Norge er det sånn at det holder å gå til rett klubb, så kommer du på landslaget – uten å ha spilt en kamp for dem. Ingrid Syrstad Engen, Heidi Ellingsen og Therese Sessy Åsland fikk landslagsplass tildelt fordi de gjorde et klubbytte til det som tydeligvis er det «rette laget» for pampeveldet. Vi snakker om laget som aldri får toppseriemotstander i cupen hvis det kan unngås gjennom oppsettet.

 

Men Vålerenga har slått dem før. I cupen i 2017 sendte vi dem hodestups ut i semifinalen med en scoring av Stephanie Verdoia. Det er ikke mer som skal til, for Vålerenga står fortsatt uten poengtap og dessuten uten innslupne mål på Valle denne sesongen. Vi våger å slenge ut påstanden om at Stine Ballisager Pedersen og Maruschka Waldus er Toppseriens to beste midtstoppere og sammen er de nesten umulig å score på, særlig med den nederlandske landslagskapteinen Sherida Spitse i ankerrollen på midtbanen. Vi forventer også at Guro Reiten er tilbake bakerst på banen i denne kampen.

 

På de fire kampa Vålerenga har spilt på kunstgress har de dominert stort. Mot undulatene blir det nok en mer jevnspilt kamp og det blir spennende å se ett Vålerenga som kan kontre på motstanderen også, på en bane der Jenna May Dears pasningsfot kommer til sin rett. Ajara Njoya, Natasha Dowie og Celin Bizet Ildhusøy er alle tre spisser som er giftige med bakrom, men også gode inne i boksen, men vi spår at matchvinneren søndag blir den midtbanespilleren vi ikke har nevnt – Victoria Ludvigsen. Og da er Vålerenga ikke lenger bare beregna tabelleder, men også fysisk i antall poeng.

 

Vi tror Vålerenga stiller dette laget mot undulatene:

Guro Pettersen

Ingrid Søndenå – Maruschka Waldus – Stine Ballisager Pedersen – Svanhild Sand

Sherida Spitse

Jenna May Dear – Victoria Ludvigsen

Celin Bizet Ildhusøy – Natasha Dowie – Ajara Njoya

Innbyttere: Tinnja-Riikka Korpela, Tina Dalgård, Kine Fløtre, Maren Eithun Hauge, Tine Celine Karstensen, Synne Sofie Christiansen og Marie Dølvik Markussen.

 

Faaberg

Vålerengas fotballgutter gjorde akkurat det som var nødvendig for å gå videre til 32-delsfinalen i Norgesmesterskapet. Med kun Jonatan Tollås Nation og Herolind Shala fra forrige startellever med, så blei det lett mot et Faaberg som ikke skapte en eneste målsjanse på lånekeeper Kjetil Haug som debuterte i mål for a-laget. Også Leo Cornic debuterte og det gjorde han aldeles strålende. Så god var attenåringen at vi like gjerne kårer ham til banens beste og det var da også Cornic som serverte Fitim Azemi som satte inn 0 – 1 på et kjempehøyt spark. Det sto seg til pause, sjøl om det godt kunne ha stått mye mer. Azemi hadde også en i tverra der Aron Dønnum blei rivi ned på returen på åpent mål også.

 

I andre omgang skulle Vålerenga dog få straffe. Den var det innbytter Bård Finne som sørga for. Han blei satt inn etter at Shala gikk ut med en lårhøne. Finnes dribleraid blei det altså straffe av og egentlig skal jo Finne ta straffene, men siden han blei felt fikk Azemi æren av å bli tomålsscorer. Til slutt skulle også en annen debutant, Oskar Opsahl få vise seg fram. Hans innlegg var det Deyver Vega som ekspederte videre inn i nettmaskene.

 

I vinden på Faaberg var det veldig mange baller som blei tatt av vinden og rett bak stadion føyk det også forbi en sandstorm, lik den man bare er vant til å se i store ørkenområder. Det er egentlig ikke så mye mer å si om dette annet enn at vi holdt på å glemme å nevne at Oskars storebror Sakarias også fikk sin debut fra start, i tillegg kom Sander Werni inn til sin debut også. Hvem vi møter i neste runde får vi vite på mandag; men vi tar et langskudd og tipper på at det blir Lørenskauen på Rolvsrud.

 

Vålerenga stilte følgende lag mot Faaberg:

Kjetil Haug

Leo Cornic – Markus Nakkim – Jonatan Tollås Nation – Oskar Opsahl

Sakarias Opahl – Erik Israelsson

Herolind Shala

Deyver Vega – Fitim Azemi – Aron Dønnum

Innbyttere: Bård Finne (41 min for Shala) og Sander Werni (20 min for Tollås).

 

Vålerengas beste
Leo Cornic
Oskar Opsahl
Sakarias Opsahl

 

Fredrikstad

Vålerenga G19-lag spilte interkretskamp borte mot Fredrikstad og havna under i første omgang. I andre omgang fikk så aristokratene et direkte rødt kort. Marcus Victorio og to mål av Joacim Sereba snudde kampen for Vålerenga. Så fikk Fredrikstad nok et rødt kort og dermed blei det enkelt. Almin Dacic og Amel Muratovic sørga for at det blei fem nettkjenninger for Vålerenga, mot kun én for Fredrikstad.

 

ØHIL

Vålerengas J17-lag møter Øvrevoll Hosle i regional serie på lørdag. Jentene har to seiere på de første tre kampa og møter et av de hardtsatsende talentlaga i Oslo Fotballkrets. Det blir sikkert en fin fotballkamp på Valle.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportsbar

Lørdag 13:00 Fotball: Vålerenga J17 – Øvrevoll Hosle, Regional, Valle kgb 2

Søndag 17:00 Fotball: Vålerenga Damer – LSK Kvinner, Toppserien, Valle kgb 5