NM-kamp i kveld

02.05.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Hundreårsjubilanten Faaberg ønska seg Vålerenga i cupen og blei nok overraska da de fant ut at det betydde at det blei torsdagskamp og ikke første runde på arbeidernes dag. Det legger sjølsagt en voldsom demper på oppgjøret og antallet busser som fyker nordover til Jørstadmoen og Jorekstad blir ikke like mange som det ville ha vært ellers. Dette skyldes altså mandagskamper. Vålerenga fikk mandagskamp mot Odd og må således ha ny mandagskamp mot Viking for det er jo viktig å spre eliteserierunden ut over alle dager.

Dette er ødeleggende for fotballen. Vi er klare på at vi kunne lagi en vanvittig mye større ramme der oppe, slik Klanen har gjort så mange ganger før. Dessverre er ikke en torsdag det beste tidspunktet, særlig ikke med den avstanden. Avreise klokka 15:00 fra Oslo er det ikke alle som klarer på en arbeidsdag og dette er med på å drepe den norske cupentusiasmen. Hvorfor må det være sånn?

 

Faaberg har hatt sin storhetstid og rykka opp til førstedivisjon etter 1984-sesongen og i cupen i 1985 kom deres til nå beste prestasjon. Da kom de seg helt til semifinalen i cupen der selveste Vålerenga venta. Faaberg sjokkåpna på Bislet Stadion og Kai Ole Haugstad og Arnstein Hammershaug sendte gjestene opp i en 0 – 2 ledelse som sto seg til pause. Det måtte et straffespark til for at Vålerenga skulle komme tilbake i kampen og Vidar Davidsen ordna redusering fra krittmerket. Per Edmund Mordt utligna og Paal Fredheim sendte Vålerenga opp i 3 – 2. Da trodde de fleste at cupfinalen var i havn, men Arne Martin Tøftum utligna for Faaberg elleve minutter før full tid. Ekstraomgangene forblei målløse og dermed blei det tur til Jorekstad for et returoppgjør.

 

Der beste Vålerenga seg for å skru på fra start og Fredheim og Jo Bergsvand sørga for at Vålerenga hadde en tomålsledelse etter bare seksten minutter. Mer skjedde ikke før pause; men i andre omgang reduserte Torbjørn Evensen for Faaberg og det kunne ha blitt kamp igjen. Vålerenga skrudde på bryteren igjen og Knut Arild Løberg og Jørn Andersen sørga for at det til slutt sto 1 – 4 på Jorekstad Stadion og Vålerenga var i cupfinalen – den har vi for øvrig fortrengt…

 

Faaberg kom seg til første runde gjennom å slå Trysil 2 – 1 på «hjemmebane» på Stampesletta. Torstein Moe og Joe Berild scora for Faaberg. I den andre kvalifiseringsrunden møtte de MBK Domkirkeodden på Briskeby Stadion og vant 1 – 2. Esten Mengshoel og Andreas Håbakk scora måla. Faaberg skal for øvrig være glade for at karanteneregla ikke gjelder kvalifiseringskamper. Midtstopper Anders Staum pådro seg nemlig gult kort i begge kampa og ville hatt karantene om de hadde blitt overført videre inn i de ordinære rundene.

 

Vålerenga tar ikke med seg alle de beste mot Faaberg. Efraín Juárez og Sam Adekugbe er erstatte med andreårsjuniorene Leo Cornic og Oskar Opsahl. Magnus Lekven er erstatta av førsteårs senior Sakarias Opsahl og Matthías Vilhjálmsson av sisteårsjunior Sander Werni. Vi regner med noen debutanter og tipper på følgende lagoppstilling:

Kjetil Haug

Leo Cornic – Markus Nakkim – Jonatan Tollås Nation – Ivan Näsberg

Sakarias Opsahl – Erik Israelsson

Chidera Ejuke

Sander Werni – Fitim Azemi – Aron Dønnum

Innbyttere: Adam Larsen Kwarasey, Johan Lædre Bjørdal, Oskar Opsahl, Mohammed Abu, Herolind Shala, Deyver Vega og Bård Finne.

 

Ørn

Med en lang busstur i kroppen møtte jentene opp til ny toppseriekamp på Lade i går. Der blei de møtt av en ugjestmild sterk motvind og et ultradefensive trøndere som mest av alt drømte om ett poeng. Derfor blei det da også stående applaus fra hjemmepublikummet etter at Vålerenga hadde hatt 95 prosent ballinnehav, men stanga i forsvarsmuren. Stort sett fordi siste pasninga var for dårlig eller de gangene pasninga gikk igjennom, som missa jentene på mottaket eller Ørn klarte å blokkere avslutningene.

 

Det var strengt tatt bare én målsjanse i første omgang. Ingrid Søndenå spilte til Jenna Dear, som vendte opp og tredde igjennom Natasha Dowie med en herlig utsidepasning. Dowie sendte av gårde en markkryper mot det lengste hjørnet, men ballen skrudde feil vei og utafor. Det var omgangens eneste målsjanse og begge lag gikk dermed av banen uten et eneste skudd på mål. Vålerenga var dog svært nære å tre seg gjennom en rekke ganger og vi skjønner hvorfor Ørn har klart å drepe hjemmekampa sine og komme av gårde med uavgjort og ett poeng i begge sine to første kamper.

 

Vålerenga tok ut Celin Bizet Ildhusøy i pausa og satte inn Marie Dølvik Markussen. Det åpna seg litt mer i andre omgang, men når Vålerenga fikk sjansene på overganger var assistentdommeren i overkant ivrig på offsideavvinkingene. Etter 54 minutter plukka Sherida Spitse en andreball på tyve meter og forsøkte å skru den inn i det lengste krysset. Ballen strøyk stolpa på feil side.

 

Etter én times spill fant Spitse Dølvik nede ved hjørneflagget og Dølvik frigjorde seg til et innlegg. Det traff hodet til Dowie som fikk stå midt foran mål upressa og heade, men ballen sklei av pannebrasken og gikk flere meter utafor. Etter dette gjorde Vålerenga et bytte og Synne Sofie Christiansen kom inn for Victoria Ludvigsen.

 

Men så var det nesten nødt til å bli mål. Dear slo en utsøkt pasning over ørnforsvaret og Dowie var igjennom på høyresida. Inne i feltet lå Ajara Njoya helt umarkert på tolv meter. Pasninga kom inn på ni meter, perfekt vekta og enkelt for Njoya og ta to steg fram og breiside ballen videre inn i det venstre hjørnet, der keeper Nøstmo lot seks meter stå vidåpent. Men Njoya bomma nærmest helt på ballen og den gikk utafor på høyresida. Vi har ikke sett en større bom sia Tore André Flo mot Tyrkia i 2001.

 

Det gikk over 87 minutter. Det begynte for alvor å lukte uavgjort, men nok en gang så skulle Vålerenga nekte å gå av banen uten å score mål. Dear spurta til på en andreball og fikk heada den fram til Dølvik som tredde igjennom Dowie på høyresida. Denne gangen valgte Dowie å sende ballen rett på Njoya, sånn at hu måtte kløne litt med mottaket, vende seg feil vei og ta en 360 graders piruett for å kunne avslutte på mål fra sekstenmeterstreken. Det var lurt. For da avslutninga bare blei vanskelig nok så prikka Njoya den inn hjørnet. Tid for scoring var 87:18.

 

Vålerenga valgte å ta ut Dowie og sette inn Kine Fløtre på slutten. Det blei lagt til fire minutter og litt over et ekstra minutt for at Ørn skulle få mulighet til å komme tilbake i kampen; men ballen var stort sett plassert rundt Ørns hjørneflagg. Vålerenga tok en ny og viktig seier på bortebane. Vålerenga har vært best så langt denne sesongen og vi anerkjenner ikke forbundets grep med å flytte en kamp fram for at undulatene skal få stå øverst på tabellen. Vi lager derfor vår egen tabell ut i fra hvor mange prosent av mulige poeng laga har tatt – Vålerenga har tatt 16 av 18 mulige poeng og 88,9% av de mulige poenga denne sesongen. Bønda fra Setskog har tatt 17 av 21 mulige poeng. Det er kun 80,5% og de er også bak Klepp.

 

K M P %
1 Vålerenga 6 +8 16 88,9%
2 Klepp 6 +5 15 83,3%
3 Setskog 7 +13 17 80,5%
4 Sandvika 6 +6 12 66,7%
5 Kolbotn 6 +1 10 62,5%
6 Lyn 7 0 9 42,9%
7 Røa 6 0 7 38,9%
8 Arna-Bjørnar 6 -3 5 27,8%
9 Avaldsnes 6 -3 4 22,2%
10 Trondheims-Ørn 6 -3 3 16,7%
11 Fart 6 -12 2 11,1%
12 Stabæk 6 -12 1 5,6%

 

Den neste runden blir veldig spennende. Da møtes Vålerenga og undulatene på Valle klokka 17:00, to timer etter at Sandvika og Klepp har gjort opp seg imellom i Bergen. Fortsetter Vålerenga på vinnersporet? De har vært sterke hjemme, holdt nullen og er uten poengtap. Optimismen bør være stor foran dette oppgjøret. Som den eneste hjemmekampen Vålerenga har før 16. mai bør det være mange som tar turen til toppoppgjøret.

 

Vålerenga stilte med følgende lag mot Trondheims-Ørn:

Tinja-Riikka Korpela

Ingrid Søndenå – Stine Ballisager Pedersen – Maruschka Waldus – Svanhild Sand

Sherida Spitse

Jenna May Dear – Victoria Ludvigsen

Celin Bizet Ildhusøy – Natasha Dowie – Ajara Njoya

Innbyttere: Marie Dølvik Markussen (45 min for Bizet), Synne Sofie Christiansen (15 min for Ludvigsen) og Kine Fløtre (1 min for Dowie).

 

Vålerengas beste
Stine Ballisager Pedersen
Jenna May Dear
Maruschka Waldus

 

Brochgrevink til VM

Utleide Christian Dahle Borchgrevink er tatt ut til VM for U20 som spilles i Polen fra 23. mai til 15. juni. Avreise for troppen er 18. mai og de møter Uruguay, New Zealand og Honduras i gruppa.

 

Fredrikstad

Vålerengas juniorgutter reiser til Fredrikstad for å spille G19 Interkrets A. Det er lenge sida forrige interkretskamp og vi antar det blir et ganske ungt lag Vålerenga sender nedover.

 

Csiszar

Hockeylagets Brede Csiszar har bestemt seg for å legge opp i en alder av 32 år. Vi kommer tilbake med en egen sak om Csiszar til uka.

 

Vålerenga i dag:

18:00 Fotball: Fredrikstad – Vålerenga G19, Interkrets A, Fredrikstad Stadion

18:30 Fotball: Faaberg – Vålerenga Herrer, NM 64-delsfinale, Jorekstad Stadion