Vålerenga – 2 topplag!

29.04.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Helga er over og det har blitt to seiere så langt for Vålerenga fotball. På en måte leder damelaget Toppserien, mens rekruttgutta har inntatt andreplassen i Norsk Tipping-ligaen. Det ser vi nærmere på i dagens gjetord, men vi starter med herrelagets Eliteseriekamp mot Odd hjemme som kan bringe laget opp på andreplass, samt rekruttjentenes kamp mot Ottestad borte. Men før vi går løs på det så gratulerer vi Storm Strand-Kolbjørnsen og Shreeraam Sritharan med debuten for G15-landslaget sjøl om det blei tap 2 – 0 for Østerrike på lørdag og Jenny Sare Slåtta med sin fjerde J16-landskamp sjøl om det blei tap 3 – 1 for Nord-Korea. Alle tre er forhåpentligvis med i dagens landskamper også.

 

Det er mye å glede seg for i Vålerenga for tida. Foto: Kenneth Myhre.

 

Odd

I kveld spiller Vålerengas fotballherrer sin sjette seriekamp for sesongen og har en mulighet til å melde seg inn i medaljestrida. Opp til dagens motstander Odd på andreplass på tabellen er det nemlig tre poeng og fire mål. Med tomålsseier går Vålerenga dermed forbi skienslaget og får samtidig heng på serieleder Molde. Det er klart – tomålsseier er lite. Vi går jo sjølsagt for mer.

 

På hjemmebane har Vålerenga vært meget solide i de to første kampa. Seks poeng, seks mål og kun ett baklengs er resultatet så langt. Laget framstår med en voldsom glød og spiller rett og slett nydelig fotball. Det er på bortebane det har svikta så langt. Odd har så langt kun spilt én bortekamp og den endte uavgjort 1 – 1.

 

Vålerenga har møtt Odd to ganger på ny stadion og begge gangene har det endt med seier. Chidera Ejuke og Magnus Lekven sørga for 2 – 0 i 2017, mens Jonatan Tollås Nation og Sam Johnson sørga for 2 – 1 i fjor. Typisk nok blei målet til Odd da scora av tidligere vålerengaspiller Bilal Njie assistert av tidligere vålerengaspiller Torgeir Børven.

 

Odd lot i sin tid Sondre Rossbach få bli førstekeeper i junioralder. Det blei det noen tabber av, men Rossbach har vokst og nå bærer Odd fruktene av det. I en alder av 23 år har han rukki å bli en av de beste keeperne i Eliteserien. Foran Rossbach har de tre rutinerte midtbanespillere og én ung. Espen Ruud har rukki å bli 35 år og har ikke lenger mye akselerasjon igjen. Ved siden av seg har han Fredrik Semb Berge som regelrett er treig. Også en aldrende Steffen Hagen sliter med rykk og det er egentlig bare unge Birk Risa på venstrebacken som har noen hurtige fibre igjen i kroppen.

 

Dette er Vålerenga nødt til å utnytte; men det er klart – Odd har variert voldsomt på høyre indreløper denne sesongen og det er først og fremst han som må få oppgaven med å ta ut farta til Chidera Ejuke og Bård Finne. De har så langt benytta John Kitolano, Markus André Kaasa og Fredrik Nordkvelle der. Vi håper valget faller på Nordkvelle – av den grunn at han er treig og passer i et tregt spann med Fredrik Oldrup Jensen og Vebjørn Hoff. Vi ser for oss Deyver Vega i startoppstillinga, nettopp på grunn av Odds manglende fart og ønsker å utnytte Fitim Azemis rykk kontra Matthías Vilhjálmsson også.

 

Angrepsrekka til Odd med Sander Svendsen til høyre og Elba Rashani til venstre vil sannsynligvis bli spilt voldsomt lave og dermed må de dunke baller mot Torgeir Børven; men det skal Jonatan Tollås Nation og Johan Lædre Bjørdal ta seg av. Vi øyner ikke Odd en snømanns sjanse i vårsola til å få med seg poeng hjem. Vi spår overkjøring og 6 – 0 til Vålerenga.

 

Vi tror Vålerenga stiller med følgende lag mot Odd:

Adam Larsen Kwarasey

Efraín Juárez – Johan Lædre Bjørdal – Jonatan Tollås Nation – Sam Adekugbe

Magnus Lekven – Mohammed Abu

Chidera Ejuke

Deyver Vega – Fitim Azemi – Bård Finne

Innbyttere: Kjetil Haug, Markus Nakkim, Ivan Näsberg, Erik Israelsson, Herolind Shala, Aron Dønnum og Matthías Vilhjálmsson.

 

Ottestad

Rekruttjentene skal ut i sin andre kamp for sesongen. Etter å ha gått på en stygg smell i den første, der de hadde store forsvarsproblemer og blant annet spiss Nadia Pinto måtte trå til som midtstopper, så er det godt å se at det begynner å nærme seg noe og at flere forsvarsspillere nå er tilgjengelig. Blant annet er Adriana Imeri nå på vei tilbake etter skade og sykdom og er med i troppen som reiser mot hamardistriktet.

 

Det er et ungt lag som er sendt oppover, for damelaget har kamp igjen allerede til onsdag, så kun Johanne Eide Bruun er utafor junioralder; men laget har heller ikke med en eneste spiller yngre enn junioralder. Det siste skyldes nok i høy grad belastninga på de yngste i det siste, samt at Jenny Sare Slåtta er på landslagsoppdrag.

 

Vi har fått troppen og gjetter på følgende lagoppstilling mot Ottestad:

Sara Nilssen Kilen

Sofie Lerstang Réz – Eline Stensen Gulliksen – Mina Mathiassen-Nymoen – Johanne Eide Bruun

Mia Rostad Huse

Tine Celine Karstensen – Kine Fløtre

Adele Thomassen – Lea Haji Høiness – Julia Caroprese

Innbyttere: Adriana Imeri, Selma Saastad, Rikke Fleischer Nedreaas og Nadia Pinto.

 

Arna-Bjørnar

Vålerenga fortsatte den fantastiske seriestarten med nok en seier på hjemmebane mot Arna-Bjørnar. Laget som kom fra en sterk seier over Klepp, klarte heller ikke å score på Vålerengas hjemmebane – i hvert fall ikke på lovlig vis. Vålerenga gikk rett i strupa på bergenserne og Jenna Dear spilte fram Ingrid Søndenå på kanten etter bare nitti sekunders spill. På innlegget kom Marie Dølvik Markussen først på ballen på femmeteren. En gedigen målsjanse, men Dølvik bomma på ballen i avslutningsforsøket.

 

Bare tredve sekunder seinere skulle Dølvik på ny være involvert i det som skjedde. Thea Bjelde var uoppmerksom og så ikke at Dølvik kom, fikk en kald skulder og gikk i bakken med skrik og skrål. Arna-Bjørnar fikk et feilaktig frispark. Skulder mot skulder er greit det, at Dølvik er sterkere enn Bjelde betyr ikke at det er frispark, men dommer dømte nok på utfallet av taklinga. En uoppmerksom Bjelde fikk en vridning og resultatet så ut til å være et avrevet korsbånd. Mest av alt savna vi at Vito Wormgoor kom og slepte Bjelde av banen. Det var dog ingen vålerengaspillere som var like usportslige som Wormgoor var mot Herolind Shala for ei uke sida; så Bjeldes skade slapp å bli forverra.

Thea Bjelde fikk erfare at det gjør vondt å møte Vålerenga. Foto: Morten Larød.

 

Det blei tre minutters stopp i spillet og det virka som døden for den aggressiviteten vi så fra Vålerenga i de to første minuttene. I stedet skulle Arna-Bjørnar få en målsjanse. Tina Dalgård gambla på at hu nådde et langt framspill, men feilberegna ballbanen og solgte dermed et stort bakrom for Milica Mijatovic. I feltet klynga fire vålerengaspillere seg rundt Emilie Nautnes og glemte helt at Lais Araujo kom inn fra baksida. Araujo skar inn og til alt hell dro hu ikke til på første touch, men dempa ballen. Da kom både Søndenå og Stine Ballisager Pedersen inn i henne og touchen blei såpass løs at Tinja-Riikka Korpela fikk kasta seg over ballen og avverga.

 

Vålerenga våkna til liv igjen og på et frispark fra Sherida Spitse kom Ballisager inn på bakre stolpe. Avslutninga gikk i stolpa; men Vålerenga fortsatte. Minuttet seinere snappa Dear ballen på midtstreken, spilte fram Ajara Njoya og fikk tilbake ballen på tredve meter, spilte et par pasninger med Ballisager før Ballisager prikka ballen inn på huet til Natasha Dowie. Dowie heada tilbake til Victoria Ludvigsen som la ned ballen på kassa og dro til med strak vrist fra sekstenmeterstreken. Skuddet gikk over, men Ballisager var nå virkelig i gang i servitørrollen. Bare to minutter seinere slo hu igjen en strøken ball til Dowie, denne gang langs bakken og Dowie vendte vekk Helene Lokøy Gloppen og fikk skutt fra syv meter. Keeper Oda Bogstad ga en retur, men kasta seg over ballen og fikk avverga tidelen foran Njoya.

 

Fire minutter seinere sto Vålerenga høyt. Søndenå vant kula og Dear tok den med seg. Spilte til Dowie som tredde kula ned mot Njoya som hadde på seg Gloppen på vei ned mot dødlinja. Njoya kom først på ballen og stakk ut mot sidelinja, men Gloppen var i gang med ei takling og måka beina til Njoya unna. Dommeren kan kanskje sies å være noe dekka, men se på plasseringa til assistentdommeren. Hvordan er det mulig å unngå å se en soleklar straffe fra den posisjonen? Det er ikke mulig. Det er regelrett feighet.

 Trykk på bildet for å se det større. Snapshot: Amedia.

 

Det var spilt i 24 minutter og Vålerenga dominerte stort, men Arna-Bjørnar skulle også få en målsjanse til i omgangen. Nautnes skar ut fra hjørneflagget og mot hjørnet av sekstenmeteren og fikk av gårde et skudd som Korpela måtte slå til hjørnespark; men det siste kvarteret av omgangen var det kun snakk om Vålerenga. Spitse heada fram til Njoya som spilte igjennom Dølvik på venstresida. Fra åtte meter gikk avslutninga rett på Bogstad. Først kom en ny lang ball fra Ballisager og en utsøkt vending av Njoya gjorde at Arna-Bjørnar var i kjempetrøbbel; men Dowie missa på avslutninga fra fem meter. Angrepet var dog ikke over, for klareringa til Arna-Bjørnar havna hos Spitse og skuddet hennes fra tredve meter strøyk stolpa på feil side. Aldri i verden om Bogstad hadde redda den.

 

Ludvigsen slo tunnel og skar inn fra venstre, men avslutninga kløna hu til fra kort hold. Like etter spilte samme Ludvigsen fram Dowie som skar inn fra høyre og avslutta en meter utafor det lengste hjørnet i god posisjon. I det klokka rulla mot femogførti minutter kombinerte Ludvigsen og Njoya fint og sistnevnte fikk en avslutning fra tre meter rett på Bogstad. Godt på overtid fyra Spitse igjen helt upressa fra tredve meter, men skuddet gikk over. Vålerenga skapte ti målsjanser mot Arna-Bjørnars to. Riktignok hadde Arna-Bjørnar også to baller i mål, men med spillere født i offside kan ikke de tas med i sjansestatstikken. Med ti målsjanser og i tillegg snytt for et straffespark burde Vålerenga gått til pause med tre måls ledelse. Det er skuffende ineffektivt at det fine spillet ikke gir uttelling. Avslutningstrening må til.

 

Vålerenga gjorde ett bytte i pausa. Celin Bizet Ildhusøy kom inn for Dølvik og tok høyrevingen, mens Njoya dermed bytta side fra høyre til venstre. Det tok bare tre minutter før Vålerenga fikk en god sjanse. Maruschka Waldus spilte ballen høyt fram mot Dowie som var sterkest i duellen og fikk rettvendt seg. Hu fant Njoya som forsøkte å drible seg inn aleine med keeper, men blei stoppa. Ludvigsen kom på andreballen og fikk et åpent skudd fra sekstenmeterstreken, men nok en gang traff hu ikke godt nok og Bogstad redda.

 

Arna-Bjørnar fikk en sjanse på en dødball, men hardt pressa gikk avslutninga utafor stolpa til Korpela. Etter syv minutter fikk Dowie frispark på femogtyve meter fra dødlinja godt ute mot høyre og lot ikke frustrasjonen være usynlig overfor dommeren. Det var greit at det var et frispark, men når Dowie var sterk nok til å tråkle seg igjennom de tre bjørnene og være rettvendt og upressa på tyve meter midt foran mål, da er det noe som heter fordelsparagraf. Skuddet fra Spitse blei slått til hjørnespark, montro om ikke posisjonen Dowie hadde for et skudd var bedre.

 

Men Vålerenga skulle få mål. Etter at et veggspill mellom Dear og Spitse blei brutt, vant Dear andreballen, fant Ludvigsen, som igjen fant Spitse. Spitse fyra av fra atten meter og ballen endra retning i armen til Elise Isolde Stenevik, ut til høyre der Bizet tyvstarta og kom seg foran Ngozi Ebere og fra syv meter løfta hu ballen sikkert opp mot det lengste krysset. Søttenåringens første toppseriescoring for sesongen. Tida for scoringa var 58:13.

Cubafoten sendte Vålerenga i ledelsen. Foto: Morten Larød.

 

Bizet kunne raskt ha blitt tomålsscorer også. På et innlegg fra Søndenå boksa Bogstad ballen ut i farlig område og Bizet fikk en skuddmulighet fra søtten meter, med keeper i dårlig posisjon for å redde; men Bizet skøyt dessverre utafor denne gang. I stedet skulle bjørnene få en mulighet da Spitse fikk en ekstremt tydelig dytt i ryggen som dommeren tydeligvis syntes var greit. Dermed blei det en overgang og en avslutning fra søtten meter av Andrea Wilmann. Skuddet gikk to meter over.

 

Med tyve minutter igjen av ordinær tid fikk Dear en god skuddmulighet inne i feltet etter en dårlig klarering av Arna-Bjørnar, men skuddet gikk over. Keeper tok utspark og Spitse vant duellen, Dear spilte igjennom Bizet på høyresida og Bizet fant Njoya upressa på femmeteren. Njoya skulle bare breiside ballen i mål, men klarte å treffe sin egen standfot. Vålerenga hadde nå dominert kampen i lang tid, men herfra og ut blei det mer spennende enn vi likte. Ludvigsen så helt sluttkjørt ut og orka ikke løpe hjem og Njoya var heller ikke særlig interessert i defensive løp lenger. Det åpna opp for store kontringsrom på Arna-Bjørnars høyreside. De produserte fire målsjanser på rad, men hadde de titta ut til høyre oftere ville det vært dobbelt så mange. Dalgård var aleine med tre spillere på den sida på alle overgangene, men de rota seg som regel inn i midten der Ballisager og Waldus rydda opp i stor stil, i stedet for å benytte seg av Vålerengas slitne venstreside. At ikke Tine Celine Karstensen, Maren Hauge, Svanhild Sand eller Synne Sofie Christiansen blei satt inn når den venstresida var så totalt sluttkjørt er rett og slett uforståelig. Prøver trenerteamet å påføre tilskuerne hjerteinfarkt? Spilleregla tillater inntil tre bytter, kan noen fortelle Vålerengas trenerteam det?

 

På tilleggstida så gjorde Njoya en fin jobb på defensiv dødball og viste fram at hu orka i hvert fall ett offensivt løp også. Hu spilte over til høyre på Bizet som fant Dowie. Skuddet fra skrått hold burde vært satt opp i nettaket, men Dowie løfta ikke ballen nok og Bogstad fikk redda. Uansett blei det tre poeng igjen i Oslo og det var det viktigste. Vålerenga er fortsatt ubeseira i Toppserien, uten poengtap på hjemmebane og uten baklengsmål på hjemmebane.

 

Nå venter Trondheims-Ørn borte og det blir årets første bortekamp på kunstgress. Det bør passe Vålerenga bra. Deretter kommer LSK Kvinner på besøk. Vi nyter synet av toppserietabellen og legger den ut slik vi velger å se den – rangert etter hvor mange prosent av mulige poeng laga har tatt:

K M P %
1  Vålerenga 5 +7 13 86,7%
2  Klepp 5 +4 12 80,0%
3  LSK Kvinner 6 +9 14 76,7%
4  Sandvika 5 +5 9 60,0%
5  Lyn 6 +1 9 50,0%
6  Røa 5 +1 7 46,7%
7  Kolbotn 5 0 7 46,7%
8  Arna-Bjørnar 5 -2 5 33,3%
9  Trondheims-Ørn 5 -2 3 20,0%
10  Avaldsnes 5 -3 3 20,0%
11  Fart 5 -8 1 6,7%
12  Stabæk 5 -12 1 6,7%

 

Vålerenga stilte følgende lag mot Arna-Bjørnar:

Tinja-Riikka Korpela

Ingrid Søndenå – Stine Ballisager Pedersen – Maruschka Waldus – Tina Dalgård

Sherida Spitse

Jenna May Dear – Victoria Ludvigsen

Ajara Njoya – Natasha Dowie – Marie Dølvik Markussen

Innbytter: Celin Bizet Ildhusøy (45 min for Dølvik).

 

Vålerengas beste
Jenna May Dear
Stine Ballisager Pedersen
Celin Bizet Ildhusøy

 

Thomas-Toget

De påsto hardnakka at lokomotivet skulle kjøre over Vålerenga, men det var grinete sunnmøringer som klikka både under kampen og etter. «Spill den jævla ballen» og «jævla møkkaklubb» var utbrudd disse søte små lokomotivene kom med, der de lett irriterte lot seg pisse på av Vålerengas ballbesittende unggutter. Slik så det ut etter at Vålerenga 2 hadde lekt seg med Thomas-toget.

Men et ballbesittende Vålerenga skapte egentlig merkverdig lite. Thomas-toget lå defensivt trygt, men på tross av at Vålerenga gang på gang fikk gode innleggsmuligheter fra sidebackene Oskar Opsahl og Leo Cornic, så ville det seg ikke. Innlegga blei slått rett på eller bak Vålerengas spillere i stedet for i mellomrommet mellom forsvarsfireren og keeper. Så også etter nitten minutter da Joacim Sereba spilte fram Opsahl på sida; men denne gang kløna Thomas-toget det til på klareringa og Brede Sandmoen fikk en glimrende skuddmulighet inne i feltet. Den lot han ikke gå fra seg og Vålerenga tok ledelsen.

 

Sakarias Opsahl var kampens store spiller og hadde et godt skudd i første omgang, men det er måten han strør pasninger på, rykket han frigjør seg med og oversikta og måten han går av et ledd for å skaffe seg rom som først og fremst gjør Opsahl til en spiller vi gleder oss til å se i eliteserien. Det er noe Sander Berge over det rykket og da han satte fart inn mot sekstenmeterfeltet og serverte Sereba forventa de fleste en dobling av ledelsen; men avslutninga til Sereba gikk for nærme keeper.

 

I andre omgang skulle allikevel Thomas-toget få en utligning nesten rett etter avspark. Vålerenga sov i timen og debutant Kjetil Haug var sjanseløs på avslutninga; men Vålerenga slo tilbake bare seks minutter seinere. Osame Sahraoui storma inn i straffefeltet, spilte vegg med Sander Werni og var aleine med keeper da Thomas-toget sparka ham på hælen og det blei straffespark. Werni var sikkerheten sjøl og på tre kamper står han nå med fire mål i Norsk Tipping-ligaen.

 

Det sto seg ut kampen og Vålerenga 2 ligger dermed på andreplass, to poeng bak FK Tønsberg. Lyn ligger poenget bak Vålerenga 2 igjen etter at de tapte 2 – 1 for Tønsberg i andre serierunde. Vi tror det er disse tre laga det vil stå mellom i opprykkskampen og vi tror ikke de laga avgir mange poeng i løpet av sesongen. Neste kamp er borte mot Ørn Horten syvende mai. Vi mener Vålerenga må sende flere enn bare Haug og Opsahl som ikke holder junioralder til den kampen.

 

Vålerenga 2 stilte følgende lag mot Thomas-Toget:

Kjetil Haug

Leo Cornic – Brage Skaret – Harald Martin Hauso – Oskar Opsahl

Brede Sandmoen – Sakarias Opsahl

Osame Sahraoui

Fredrik Oppegård – Sander Werni – Joacim Sereba

Innbyttere: Marcus Victorio (34 min for Sereba), Elias Taubo (4 min for Sahraoui), Hans Jacob Thomsen (4 min for Oppegård) og Brede Pedersen (overtid for Werni).

 

Vålerengas beste
Sakarias Opsahl
Harald Martin Hauso
Sander Werni

 

 

Vålerenga i dag:

14:00 Fotball: Portugal – Norge G15, Treningskamp, Klagenfürt – Østerrike

18:00 Fotball: Mexico – Norge J16, Treningskamp, San Canzian – Italia

19:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Odd, Eliteserien, Valle kgb 5

19:30 Fotball: Ottestad – Vålerenga 2 Damer, 2. div avd 1, Ottestad