Tabelltopp, kalasseire, hattrick og serieåpning

15.04.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerenga spilte i helga to kamper i henholdsvis Toppserien og Eliteserien og i begge kampa gikk laget av banen først etter å ha scora fire mål. Tidvis storspill og et lag som nå har inntatt tabelltoppen i Toppserien for første gang. Men i tillegg til å se tilbake på disse to kampa, ser vi også fram til kveldens serieåpning i Norsk Tipping-ligaens avdeling 2. Kan de følge storspillet på Valle?

 

Tabelltopp

Vålerengas damelag var store favoritter i kampen mot Fart på Valle og de innfridde virkelig favorittstempelet. I første omgang var det total overkjøring og regner vi med situasjonen der Ajara Njoya blei snytt for en temmelig soleklar straffe da hu blei felt bakfra aleine med keeper, så produserte Vålerenga hele femten målsjanser.

Det første målet kom allerede etter to minutters spill. Vålerenga fikk frispark ute på høyresida, førti meter fra dødlinja. Sherida Spitse slo en høy ball over mot bakre stolpe der midtstopper Stine Ballisager Pedersen vant duellen. Hu heada ballen inn foran mål og på den motsatte stolpa dukka Natasha Dowie opp og scora sitt og Vålerengas første mål enkelt med hodet fra tredve centimeters hold.

Dowie var nesten inne i målet da hu heada inn det første. Foto: Morten Larød.

 

En stilstudie i inneffektivitet etterfulgte, men med fem minutter igjen av omgangen så varta Vålerenga rett og slett opp med et drømmemål. Det begynte helt tilbake hos Guro Pettersen, som spilte ut til Svanhild Sand på høyresida. Hu fant Spitse sentralt som spilte tilbake til Maruschka Waldus som spilte tversover til Ballisager. Fra Ballisager gikk ballen ut til Sand, før den gikk inn til Victoria Ludvigsen som spilte fram til Jenna Dear og rett ut til Sand igjen. Ludvigsen starta et dypt løp og det gikk på en touch hele tida. Kula gikk fram til Njoya som la igjen til Ludvigsen som spilte rett tilbake til Njoya som nå var først på hjørnet av sekstenmeteren. Hu la ballen tilbake og den toucha så vidt borti Dowie før den havna hos Marie Dølvik Markussen. Først her blei det brukt to touch for Dølvik la ballen til rette mot høyre før hu vrei den tilbake i den venstre stolperota. Det er det sjukeste angrepet vi noen sinne har sett. Vi ga målgivende pasning til hele laget, men etter å ha sett igjennom klippet så skal ikke Tina Dalgård krediteres målgivende på den, for det var en fartspiller innom ballen på vei fra Dalgård og til det som blei starten av angrepet fra Korpela. Sjukehus!

Dølvik avslutta et helt vannvittig angrep. Foto: Morten Larød.

 

Tretten pasninger på en touch på å spille seg fra egen keeper og inn i god posisjon i straffefeltet, for så å toppe det hele med et vakkert mål. Hadde Klanens Webradio fortsatt hatt rettigheter til å vise Toppserien ville målet kun blitt kommentert ved å spille Гимн Советского Союза, Gimn Sovetskogo Soyuza (Hymne til Sovjetunionen) av Alexander Alexandrov og Sergej Mikhalov. Det var som å være på ishockeykamp på åttitallet med hele KLM-rekka inntakt. Sergej Makarov, Igor Larionov, Vladimir Krutov, Aleksej Kasatonov, Vjatsjeslav Fetisov og Vladislav Tretiak – bare navna gir fortsatt frysninger; men Viktor Tikhanovs elever kunne ikke gjort dette bedre enn Monica Knudsens jenter gjorde på lørdag. Kunst!

 

At det bare sto 2 – 0 til pause var et lite under. Vålerenga hadde fjorten målsjanser og i tillegg blei de snytt for et straffespark da Njoya blei klippa ned bakfra aleine med keeper. Etter pause tok det dog lang tid før det skjedde noe. Det vil si, vi hadde kanskje satt krava en smule høyt. Vi forventa jo nå kunst og leikestue i hvert eneste angrep. Vel, det blei tydeligvis litt kjedelig for Knudsen også, så ti minutter ut i kampen tok hu ut Dear og satte inn Celin Bizet Ildhusøy. Formasjonen blei gjort om til den noe uvanlige 4 – 2 – 4. Vi er ikke helt sikre på at det fungerte så veldig bra, for nå fikk plutselig Fart overtall sentralt på midtbanen og fikk til noe spill. En liten hjernerystelse på Pettersen seks minutter seinere førte til et keeperbytte og Tinja-Riikka Korpela kom inn.

 

Etter 68 minutter sto Vålerenga høyt og dominerte kampen stort. Så raskt de mista ballen, var det på og gjenvant den og det skjedde også da Ludvigsen snappa ballen på tredve meter, satte fart framover og spilte igjennom Dowie. Fra litt skrått hold plasserte Dowie ballen i det lengste hjørnet. Hennes andre mål for dagen.

 

Vi må sjølsagt være litt kritiske til trenerteamet også. Noe annet skulle tatt seg ut. Med et kvarter igjen, så tok Knudsen ut Ludvigsen og satte innpå Kine Fløtre. I seg sjøl et greit bytte, bortsett fra at Fløtre ikke hadde varma opp. Med innbytterpuls kunne raskt Fart få et par sjanser for Fløtre mista ballen i farlige posisjoner med sine to første touch. Forsvaret rydda opp og når Fløtre fikk varma opp underveis i kampen, så kom Vålerenga tilbake med mer; men det er altså lov til å ha flere enn Synne Sofie Christiansen i oppvarming på sidelinja.

 

Fire minutter før full tid fikk Dowie hattricket sitt. Igjen starta målet helt bak hos keeper – denne gang Korpela som dytta ballen kort til Ballisager. Hu spilte ut til Sand som spilte inn sentralt til Fløtre som slo en flott pasning fram i mellomrommet til Spitse. Spitse vendte opp og tredde igjennom Dowie på høyresida. Fra hjørnet av femmeteren satte Dowie ballen inn i det lengste hjørnet. Hattricket var et faktum.

Dowie forholdsvis fornøyd etter nettopp å ha fullført hattricket. Foto: Morten Larød.

 

Vålerenga storspiller og topper nå tabellen uten poengtap og med 7 – 1 i målforskjell. Kun Klepp følger Vålerenga i poeng, mens LSK Kvinner er to poeng bak. Sandviken og Røa er tre poeng bak og det er på vei til å bli en splitt på tabellen der. Vålerenga har tidenes beste start i Toppserien og neste søndag møter jentene Avaldsnes borte. Vi forventer en ny slitekamp som mot Kolbotn, for igjen skal jentene ut på ei dårlig gressmatte. Heldigvis kommer våren tidligere til Karmøy enn den gjør i Oppegård, så det er mulig det går an å spille finfotball der ute. Så er det hjem igjen på Valle og møte bergenserne fra Arna-Bjørnar. Etter finspillet i de to første hjemmekampa bør det bli mange tilskuere på plass.

Vålerenga stilte følgende lag mot Fart:

Guro Pettersen

Svanhild Sand – Stine Ballisager Pedersen – Maruschka Waldus – Tina Dalgård

Sherida Spitse

Jenna Dear – Victoria Ludvigsen

Ajara Njoya – Natasha Dowie – Marie Dølvik Markussen

Innbyttere: Celin Bizet Ildhusøy (35 min for Dear), Tinja-Riikka Korpela (29 min for Pettersen) og Kine Fløtre (15 min for Ludvigsen).

 

Vålerengas beste
Natasha Dowie
Victoria Ludvigsen
Sherida Spitse

 

Dommere til besvær

Vi er ekstremt misfornøyd med dommernes prestasjoner i toppseriekampen mot Fart. Et innkast feil vei der ingen vålerengaspillere var i nærheten var den første grove. At Njoya ikke fikk straffe da hu blei felt bakfra aleine med keeper eller at det ikke blei blåst straffe da Fart spilte ballen opp i sin egen hånd var også klare situasjoner; men de er ikke nok til at vi vil vie et helt avsnitt til det.

 

Det er det derimot to situasjoner som gjør. Da Fart fikk en sjelden mulighet på et hjørnespark i første omgang kom en dommerfeil som er så grov at hoveddommer, assistentdommer på sida hjørnesparket blei tatt fra og fjerdedommer burde ha gripi inn og gitt Vålerenga indirekte frispark. Julie Blakstad slo et innoverskrudd hjørnespark fra høyre. Ballen traff første stolpe og gikk nesten tilbake til hjørnesparket igjen. Vålerengas keeper Pettersen var minst tretti centimeter unna ballen. Hu så den ville gå i stolpa og holdt seg klokelig på andre sida av målet. Dette var helt åpenbart.

 

Når ballen da returnerte direkte fra stolpa og tilbake til Blakstad så kan ikke Blakstad ta ballen. Det gjorde hu. Når dommerne står og ser på det og ikke reagerer – herregud de kan jo ikke en gang fotballregla og det kan vi faktisk ikke godta. Vi kan ikke ha dommere i Toppserien som ikke kan elementære fotballregler. Altså ved frispark, hjørnespark, utspark fra mål, innkast eller avkast så må ballen innom en annen spiller en den som satte i gang spillet igjen. Medspiller eller motspiller spiller ingen rolle, men målstenger, hjørneflagg eller dommer er ikke godkjent som en annen spiller. Vi siterer fra spillerreglementet regel 17 som omhandler hjørnespark:

Hvis ballen er satt i spill og den samme spilleren som tok hjørnesparket berører ballen på nytt før den er berørt av en annen spiller:

  • Motstanderlaget tildeles et indirekte frispark, med mindre brudd på regelen skyldes hands, hvorpå et direkte frispark tildeles motstanderlaget.

 

Så påpeker vi altså igjen at ei stolpe ikke er en spiller, sjøl om Fart så ut som kjegler til tider der de blei utspilt av Vålerenga. Men når hverken hoveddommer, assistentdommer eller fjerdedommer reagerer på at hjørnesparket spilles direkte i stolpa og at samme spiller som tok hjørnesparket deretter tar den igjen – da er de ikke kvalifisert for å dømme Toppserien. Det handler ikke om skjønnsvurdering. Det handler om å kjenne regelverket man er satt til å håndtere. Disse dommernes tabber kan raskt avgjøre hvilke klubber Norge sender ut i Europa og hvem som rykker ned fra Toppserien.

 

Nå skal det sies at dommer Malin Frantzen Øiseth ikke akkurat har særlig respekt for det profesjonelle regelverket rundt Toppserien heller. Kampen blei starta to minutter for tidlig. Det er kanskje ikke så nøye, tenker noen. Men det er det. Vålerenga har et nøye program som er satt opp og det er tima i forhold til når innmarsj starter, når kampen starter og det innbefatter blant annet reklame på storskjerm. Dette programmet fikk de ikke kjørt ferdig siden Øiseth blåste i gang kampen to minutter for tidlig. De tapte reklameinntektene Vålerenga fikk på det – hvem skal dekke det? Dommeren? Forbundet?

 

Hvilket ramaskrik hadde det blitt i eliteserien, dersom dommeren starta kampen to minutter for tidlig, så Discovery plutselig måtte bryte av reklamen de sender tett opptil kampstart? Det handler om profesjonalitet og det er ikke mulig med dommere som Øiseth; men til Øiseths forsvar – dette er et stort problem som bunner ut i Norges Fotball Fienders manglende interesse for Toppserien.

 

En toppseriedommer får 4 780 kroner per kamp. En eliteseriedommer får 15 600 kroner per kamp. Den siste lønna er det mulig å leve av. Den første lønna gjør dommerstanden til amatører. I stedet for å kutte antallet klubber i Toppserien – når man ser hvor jevnt det er og hvor mange kamper som har endt med uavgjort eller ettmålsseier i de første tre rundene, er kutt i klubber et totalt unødvendig tiltak – så burde heller Norges Fotball Fiender se på forskjellsbehandlinga av dommerstanden. Skal Toppserien bli profesjonell – slik flere og flere klubber nærmer seg å bli – så må dommerstanden rett og slett kunne være profesjonelle. Det er ikke mulig nå.

 

Storseier

Også søndag viste Vålerengas seg fram som et meget sterkt lag, denne gang i Eliteserien. Vålerenga tok tak fra start og kjørte over et meget tafatt tromsølag. Etter tolv minutter slo Herolind Shala et hjørnespark fra høyre. Ballen blei boksa vekk og etter en liten toucha av Chidera Ejuke sendte Magnus Lekven ballen tilbake til Mohammed Abu som dytta den tilbake til Shala igjen. På nytt fikk Shala slå inn og på tolv meter hoppa en umarkert Bård Finne to steg ut og styrte ballen i en vakker bue inn i det lengste krysset. Tid for scoring: 12:55.

Finnes heading fant krysset. Foto: Kenneth Myhre.

 

Vålerenga styrte alt ute på matta og Adam Larsen Kwarasey måtte vel gjøre én hel redning og det var så enkelt som en løs ball rett i fanget; men den hadde vel gått i mål om han ikke hadde tatt den. Vålerenga var så gode at det ikke så ut som Tromsø en gang prøvde å vinne kampen. Og når de forsøkte seg framover etter en knapp halvtimes spill endte de opp med å bli brutt av Sam Adekugbe som sporenstreks spilte fram til Ejuke som sendte ballen ut til Finne på venstresida. Finne storma framover og spilte en markkryper igjennom til Shala som la ballen til rette og hamra til. Ballen traff Simen Wangberg i hodet og blei et vakkert sjølmål. Etter nøye studier fra kameraet bak mål så har vi kommi fram til at Shalas skudd nok hadde gått over uten en dupp og det var ganske hardt og med mindre det ville skrudd noe på slutten – hadde truffi utsida av stolpa i retning. Det korrekte er dermed sjølmål av Simen Wangberg og indirekte en assist på Shala.

 

Et kvarter ut i andre omgang snappa Finne ballen femogsøtti meter fra mål. Han satte fart framover og spilte igjennom Ejuke ut mot venstresida. Ejuke storma fram, men Tromsø kom tilbake med to forsvarere. Ejuke stoppa opp på sekstenmeteren, dro ei Bojan-Skuddfinte og satte fart mot femmeteren. Magnus Andersen og Simen Wangberg forsvant nesten inn på skøytebanen på Valle Hovin. På femmeteren kom keeper Jacob Karlstrøm ut. Ejuke brukte fotsålen på høyrefoten og rulla ballen over til venstrefoten som kontant plasserte den i mål. Ryktene skal ha det til at Andersen, Wangberg og Karlstrøm var så svimle at Tromsø måtte tilkalle blindeforbundet å låne tre førerhunder for å de tre nevnte herrer til å finne veien til garderoben, spillerbussen og hotellsenga etter kampen.

Ejukes såledragning ga akkurat den åpninga han trengte. Foto: Kenneth Myhre.

 

Vålerenga gjorde nå to bytter. Først kom Erik Israelsson inn for Magnus Lekven og deretter kom Deyver Vega inn for Mohammed Abu. I kaoset som oppsto fikk Tromsø ballen inn i Vålerengas felt. Der hadde den svært sjeldent vært så en lettere forvirra Johan Lædre Bjørdal satte den vakkert inn ved stolperota. Litt småflaut var det nok å oppdage at det var i feil mål.

 

Gleden blei kortvarig for tromsøværingene. Israelsson vant ballen på midtstreken og via Vega og Shala fikk Vålerenga ballen fram til Matthías Vilhjámsson. Han vendte opp og fant Ejuke ute på høyresida. Ei lita hælfinte og Ejuke spilte fram Vega som kom på overlap. Vega stoppa opp foran tromsøbacken. Etter en lengre stirrekonkurranse spilte Vega tilbake til Efrain Juárez som i sin tur fant en feilvendt Ejuke. Ejuke dribla vekk Skybert, spilte til Shala som fikk rettvendt seg. Han finta skudd, men spilte i stedet vekk med Vilhjálmsson og fra sekstenmeterstreken fyra han av med venstreslegga en markkryper utagbart i hjørnet. Ti pasninger og mål. Det er greit. Det går an å spille ut motstanderne sjøl om det tidvis så ut som om sjansen var over og det så stillestående ut.

Shala jubler for Vålerengas fjerde mens keeper fortviler. Foto: Kenneth Myhre.

 

Det blei ikke flere mål sjøl om Vålerenga dominerte og Aron Dønnum kom inn og hadde et dribleraid som til forveksling minte om Ejukes. Dessverre var det bare 5 719 betalende tilskuere. Meget tomt på stadion og påske er tydelig ikke ei tid det er mange igjen i hovedstaden for å se fotball. Vålerenga klatra opp til femteplass på tabellen, mens Tromsø datt ned på kvalik. Helt nederst ligger trønderne med brukket rygg. Og sjøl om man slår sammen de to trønderlagas poeng vil det fortsatt være to poeng opp til kvalikplass. Oddsen på at Eirik Horneland har sparken før første mai er ikke særlig stor.

 

Vålerenga stilte med følgende lag:

Adam Larsen Kwarasey

Efraín Juárez – Johan Lædre Bjørdal – Jonatan Tollås Nation – Sam Adekugbe

Magnus Lekven – Mohammed Abu

Herolind Shala – Matthías Vilhjálmsson – Bård Finne

Innbyttere: Erik Israelsson (27 min for Lekven), Deyver Vega (21 min for Abu) og Aron Dønnum (11 min for Finne)

 

Vålerengas beste
Bård Finne
 Chidera Ejuke
Herolind Shala

 

Follo

Vålerengas rekruttgutter møter Follo til serieåpning i kveld. Det er alltid spennende og vi forventer en ganske grei seier i serieåpninga. Årsaken er enkel. Follo har en meget ung spillerstall og der har ingen spillere som har spilt på øverste eller nest øverste nivå. Sanel Ibisevic for eksempel spilte breddefotball i Vålerenga som guttespiller. Dette er nivået vi kan vente oss og laget er såpass dårlig stilt at vi mistenker at de ikke har reservekeeper og ved en skade på Sander Østbye må en utespiller inn i mål.

 

Follo måtte for noen år sida frigjøre hele stallen og er nå altså et reint amatørlag. I Vålerenga møter de et lag som skal vinne en slik kamp og det er spennende å se hvilke spillere som starter. Kristoffer Klaesson er nok bankers i mål, med Christoffer Bugge som reserve ettersom Petter Karlsen er skada. I forsvar så spilte Markus Nakkim i midtuka og kan tenkes å bli spart, mens Ivan Näsberg nok helt sikkert kommer til å starte fordi han trenger matchtrening. Vi blir dog ikke overraska om Nakkim og Näsberg spiller én omgang hver heller og i år er de for første gang regna som overårige. Leo Cornic tar nok høyrebacken og Oskar Opsahl venstrebacken. Eventuelle midtstoppere er Brage Skaret og Harald Martin Hauso. Felles for alle sammen er at de er under proffkontrakt med Vålerenga.

 

Erik Israelsson kan spille på midtbanen, men vi tviler ettersom han fikk en del minutter i går. Sakarias Opsahl blir nok en dirigent og vi antar han får med seg Brede Sandmoen og med Osame Sahraoui i tierrollen. Marcus Melchior bøtta inn mål for G19 sist og kan være et alternativ.

 

I angrep så er spørsmålet hvem som er tilgjengelige. Fitim Azemi trenger spilletid og er aktuell som én av tre overårige spillere. Aron Dønnum fikk lite spilletid i går og vi tror nok han er sikker sammen med Sander Werni. Vi gjetter på følgende lag:

Kristoffer Klaesson

Leo Cornic – Markus Nakkim – Ivan Näsberg – Oskar Opsahl

Sakarias Opsahl – Brede Sandmoen

Osame Sahraoui

Sander Werni – Fitim Azemi – Aron Dønnum

Innbyttere: Christoffer Bugge, Harald Martin Hauso – Brage Skaret, Marcus Melchior, Fredrik Oppegård, Joacim Sereba og Kevin Ogudugu.

 

Vålerenga i dag:

19:00 Fotball. Vålerenga 2 Herrer – Follo, Norsk Tipping-ligaens avd 2, Valle kgb 5