Opprykk

12.04.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Håndballjentene klarte brasene, de vant kampen mot undulatene i Skedsmohallen til et stort oppbud av vålerengasupportere. Klanen hadde også sponsa en egen buss som gikk fra Jordal til landet og hjem igjen. Der oppe varta Klanen opp med et voldsomt tribunetrøkk og på banen viste jentene hvordan håndball skal spilles. Det blei en meget flott avslutning på opprykkssesongen.

Håndballjentene jubler for opprykk. Foto: Hjesus.

 

Laga fulgte hverandre til 4 – 4, men derfra og ut første omgang tok Vålerenga styringa i kampen og med en femmålsledelse 8 – 13 til pause begynte man så smått å ane konturene av opprykk. Nesten hele andreomgang leda Vålerenga med fem og seks mål; men de siste ti minuttene falt jentene litt i kvalitet – da begynte opprykksfeiringa å gjøre seg gjeldende. De vant allikevel komfortabelt 20 – 23.

 

Elselin Lee Øygarden blei kampens store spiller med syv mål. Hilde Jacobsen Egset og Anne-Thea Nygaard Woll scora fire hver; Ida Håvardsdottir Storås satte tre pinner; Cecilie Moksnes Sæther to; mens Olivia Chunxing Hynne, Tuva Heger-Bratterud og Silje Hornnes Mauseth satte ett hver. Vålerenga blei dermed seriemestere i 3. divisjon avdeling 2 og rykker opp til andredivisjon. Nitten seiere og kun tre tap blei fasiten i opprykkssesongen.

 

Det er fire avdelinger i andredivisjon og jentene havner mest sannsynlig i en avdeling sammen med de tre andre oslolaga Oslo-studinene, Nordstrand og Oppsal 2 og sikkert også Stabæk som rykka ned fra førstedivisjon.

 

Fart

Toppserien starter opp igjen etter ei lita landslagspause der Celin Bizet Ildhusøy spilte hele kampen da Norges J19-lag vant 3 – 0 over Danmark og med det tok gruppeserien og kvalifiserte seg for EM-sluttspill; Stine Ballisisager Pedersen var med å tape 0 – 4 for det danske a-landslaget mot Frankrike i en vennskapskamp og Sherida Spitse spilte hele vennskapskampen mot Mexico som Nederland vant 2 – 0 og 57 minutter da Mexico blei knust 7 – 0. Nå er det altså tilbake til spill i toppserien på lørdag.

 

Motstanderen Fart er fra tida da Bonnie & Clyde herja i USA, men den gjengse og litt trauste hamarsing tydeligvis ikke hadde kjennskap til det engelske språket og ordenes betydning. Nå skal det sies at Fart er fra Øvre Vang som er en mil enda mer avsidesliggende. Stedet heter Slemsrud og har sånn om lag 518 innbyggere; men altså ingen som kunne engelsk i 1934. Det snakkes nå om å tvinge eliteserielaga til å starte et damelag også. Vi håper ikke det. Toppseriekampen Odd – Fart ville gjort Norge til latter for hele verden.

 

De spilte sin første og hittil eneste toppseriesesong i 2012 som også var Vålerengas første sesong. I motsetning til Vålerenga så tapte derimot Fart alle sine 22 kamper den gang. Sånn sett har de starta denne sesongen eventyrlig godt og tilrivi seg hele ett poeng. Det tok de ved å spille 0 – 0 mot Kringsjå, ellers har de tapt 0 – 3 for Sandvika. Før sesongstart møttes laga i en treningskamp på et unevnelig sted. Da vant Vålerenga 4 – 1 etter mål av Tina Dalgård, Spitse, Ajara Njoya og Nadia Pinto.

 

 

Fart er nederlagsdømt av de fleste forståsegpåere denne sesongen og det er klart det blir tøft å holde seg oppe med to nedrykkslag og ett lag på kvalik mot vinneren av førstedivisjon, men for øyeblikket holder de rett og slett kvalikplassen. De har så langt Kolbotn og Stabæk bak seg. Kolbotn kommer nok til å plukke en del poeng denne sesongen. De har tross alt knepne ettmålstap mot LSK Kvinner og Vålerenga på de to første rundene, så tilfeldighetene av at de har møtt to av de antatte topplaga er grunnen til at de ligger der de gjør. Stabæk derimot tror vi forblir der nede på en sisteplass gjennom hele sesongen.

 

Fart har en del etablerte toppseriespillere i stallen sin, men for vålerengafolk er det vel mest verdt å nevne Mina Kjørum som spilte høstesesongen 2013, samt 2014 og 2015-sesongene i Vålerenga; Maren Kristine Andersen og Lise Janbu Eide som spilte for oss i 2015; samt Benedikte Sand Birkelund som var her høstsesongen i fjor.

 

Vi forventer at de kommer med rutinerte Lene Leuve i mål, men midtstopperparet er veldig ungt. Sigrid Block-Hansen er kun nitten år og med 24 år gamle Sand Birkelund ved sin side er det et punkt Vålerenga bør kunne utnytte med Natasha Dowies muskler. Med søtten år gamle Mathilde Harviken på sidebacken er det bare Andersen eller eventuelt finske Sanna Marja Porali som drar opp alderen i den bakre fireren til Fart.

 

De har også en ung midtbane. Søtten år gamle Julie Blakstad skal få det tøft. Vi antar Spitse har tenkt å dele ut en god posjon deng og Victoria Ludvigsen og Jenna Dear kommer til å få mye rom å boltre seg i. Med nitten år gamle Naomi Griffin og atten år gamle Nora Bakke som to av angrepsspillerne de må stole på ser dette rett og slett alt for ungt ut til å matche Vålerengas sterke førsteellever.

 

For Vålerenga er tilnærma skadefritt. Svanhild Sand var ute med en liten lårskade sist, men er tilbake igjen nå. Dermed begynner forsvaret å se bra ut og høyresida med Sand, Dear og Njoya som fungerte så fint i serieåpninga er dermed intakt igjen. Selvsagt er det tynt på backen for Andrine Tomter er ute til etter VM og Adriana Imeri er så vidt på vei tilbake og spiller seg i form med Vålerenga 3, et lag som i år erstatter J19-laget i serie fordi noen kålhuer i kretsen klarte å ødelegge J19-serien. På midtstopperplass mangler Stine Pettersen Reinås og dermed så er det Ingrid Søndenå som er Vålerengas backup både som back og stopper. På midtbanen mangler fortsatt Ingrid Schjelderup, Julie Trustrup Jenssen og Emilie Østerås; men Vålerenga har god dekning her, så det er ikke noe problem. På topp er alle kampklare. Vi tror på følgende lag mot Fart:

Guro Pettersen

Svanhild Sand – Stine Ballisager Pedersen – Marushka Waldus – Tina Dalgård

Sherida Spitse

Jenna Dear – Victoria Ludvigsen

Ajara Njoya – Natasha Dowie – Marie Dølvik Markussen

Innbyttere: Tinja-Riikka Korpela, Ingrid Søndenå, Kine Fløtre, Tine Celine Karstensen, Maren Hauge, Celin Bizet Ildhusøy og Synne Sofie Christiansen.

 

Tromsø

Vålerenga må slå tilbake etter to strake bortetap i elitserien og søndag er det igjen en mulighet til å gjøre det – att på til på hjemmebane. Motstander er Tromsø på 69 grader nord og når de reiser nedover til Oslo gjør de det uten en rekke spillere. Tromsø har et skadeplaga lag og trener Simo Valakari har et skikkelig problem foran oppgjøret mot Vålerenga. Dessverre gjelder ikke det Daniel Berntsen, så skriv opp minst ett mål på Berntsen, så veit vi at Vålerenga må score minst to mål for å vinne kampen.

 

Gudmund Kongshavn er riktignok klar igjen, men det skjedde så tett opp mot kampen at det nok er tvilsomt om han tar plassen til Jakob Karlstrøm i målet. Den russiske høyrebacken Artem Sokol som er skada og neppe blir kampklar ifølge pressen der oppe i nord. Samtidig har de også Jostein Gundersen i forsvaret på skadelista. På høyrebacken sist kom Marcus Holmgren Pedersen inn, men han vurderes som høyreving. For de har et syltynt angrep etter at Mikael Norø Ingebrigtsen måtte ut med strekk sist. De har fra før av Mushaga Bakenga og Runar Espejord i angrepet og Lasse Nilsen er heller ikke spilleklar på deres midtbane. 32-åringen Magnus Andersen som høyreback. Midtbanespilleren har vært flere lysår unna førsteelleveren til Tromsø denne sesongen, men nå er det plutselig åpna seg ei låvedør inn i George Lucas verden og Andersen er på vei fra en galakse langt unna og til eliteseriespill mot Vålerenga. Vi har lite tru på at han skal klare å henge med Bård Finne.

 

Vålerenga har fått et delikat problem i fanget. Markus Nakkim var lagets beste spiller i forrige kamp og scora også Vålerengas mål. Mot Tromsø er Efraín Juárez tilbake og spørsmålet er om han får tilbake høyrebackplassen eller om Nakkim spilte seg inn. Vi kan egentlig ikke fatte annet enn at Nakkim spilte seg inn. I tillegg til målet i andre omgang var det også Nakkims raske innkast som gjorde at Matthias Vilhjálmsson burde ha utligna i første omgang; men allikevel så regner vi med at Juárez får klippekort på høyrebackplassen.

 

I tillegg er det et spørsmål om Herolind Shala eller Deyver Vega starter. Det er altså høyrekanten som er spørsmålet. Sentralt på midten er kun Erik Israelsson et alternativ for Magnus Retsius Grødem og Felix Horn Myhre er jo utleid. Vålerenga har en grei startellever, men etter alle utlånene er det veldig tynt hva klubben har av alternativer å bruke. Det er synd, for Vålerenga har ingen målscorere på midtbanen uten Horn Myhre. Det gjør det også lettere for motstanderne som kan legge seg lavt.

 

Vi tror ikke det blir så mange endringer, sjøl om Johan Lædre Bjørdal ikke har vært helt på topp, så får nok ikke Ivan Näsberg sjansen. Vi har heller ingen tro på at Kristoffer Klaesson får stå i målet, sjøl om Adam Larsen Kwarasey må ta på seg skylda for ett baklengsmål og samtidig burde ha tatt minst ett til mot Molde. Vi tror på følgende lag mot Tromsø:

Adam Larsen Kwarasey

Efraín Juárez – Johan Lædre Bjørdal – Jonatan Tollås Nation – Sam Adekugbe

Magnus Lekven – Mohammed Abu

Chidera Ejuke

Herolind Shala – Matthias Vilhjálmsson – Bård Finne

Innbyttere: Kristoffer Klaesson, Markus Nakkim, Ivan Näsberg, Erik Israelsson, Deyver Vega, Fitim Azemi og Aron Dønnum.

 

Follo

Vålerengas G19-lag lekte med Follo og vant hele 8 – 0. Kevin Ogudugu og Florind Lokaj åpna det hele før Marcus Melchior starta sitt show. Med to mål på de siste fem minuttene av første omgang og fullføring av hattricket fem minutter ut i andre omgang viser han sterk form og er kanskje aktuell til spill for Vålerenga 2 på mandag.

 

Emanuel Longe Grønner, Elias Taubo og Lokaj med sitt andre for dagen scora de siste tre måla for Vålerenga. I motsetning til a-laget så scorer altså midtbanespillerne på G19-laget flust av mål. Både Melchior og Lokaj er nemlig midtbanespillere. De øvrige tre måla blei alle scora av angrepsspillere.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportsbar

Lørdag 15:00 Fotball: Vålerenga Damer – Fart, Toppserien, Valle kgb 5

Søndag 20:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Tromsø, Eliteserien, Valle kgb 5