Nytt eliteserielag

25.03.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det har vært en veldig flott vålerengahelg der klubben har fått et nytt eliteserielag. Den prestasjonen er det innebandygutta som sto for etter at de blei nummer to i kvaliken. I tillegg har det vært toppseriestart og Vålerenga gjorde noe så utradisjonelt som å vinne serieåpninga. Det lover godt for sesongen. Dessuten utligna hockeygutta i semifinalene i NM og spiller den tredje i kveld.

 

Nytt eliteserielag

Vålerengas innebandygutter gjorde jobben de var satt til da de reiste til Bodø for å kjempe om en av de to opprykksplassene til eliteserien med Fredrikstad og Narvik. Det gikk sklkkelig på trynet i første kamp mot Fredrikstad, der Daniel Kristiansen Selvik blei eneste målscorer for Vålerenga i en kamp det ser ut som om gutta bare ga opp for å spare krefter til kampen mot Narvik.


Innebandytifo fra et par år tilbake. Foto: Kevin Skjøthaug

 

De starta med to raske baklengs mot Narvik, mens så våkna Hans Lukas Larsson og det sto likt til første pause. I midtperioden dominerte Vålerenga og Peter Johannes Holback, Mats Løkken, et par sjølmål og Mathias Erik Johan Sjökvist sørga for at Vålerenga leda hele 3 – 7 etter den perioden. Sjökvist putta de to første i tredje periode før Victor Gustaf Ekestubbe, Løkken, Selvik, Løkken igjen – og igjen sørga for at det endte 5 – 14 til Vålerenga.

 

Dermed er Vålerenga Innebandy klare for Eliteserien 2019 – 2020 etter en meget sterk sesong i førstedivisjon øst. Dermed vil Vålerenga ha syv lag på øverste nivå i Norge, fem av dem i idretter store nok til at det deles ut kongepokal. Både håndballherrene og kørjballherrene har vært på øverste nivå tidligere, men det er nok et stykke igjen for dem opp dit nå.

 

Toppseriestarten

Vålerenga gjorde noe så unormalt som å vinne en serieåpning i toppserien i går. Det har de kun gjort én gang tidligere – i 2014, men da fulgte de opp med fem strake tap. Det var også en meget solid seier, sjøl om resultatet ikke ser så voldsomt ut, så var dominansen total. Stabæk hadde lite å svare med da Vålerenga spilte rundt med dem og de blei tvingi tilbake i en seksbacksformasjon.

 

Ballinnehavet må ha vært rundt 95 – 5 og Jenna May Dear så ut som en million der hu tredde igjennom Natasha Dowie, Ajara Njoya og Svanhild Sand gang på gang. Dårlige avslutninger aleine med keeper og en overivrig assistentdommer får ta skylda for at det sto 0 – 0 til pause, men i andre omgang fikk Vålerenga uttelling. Njoya satte kula i mål assistert av Dowie og Dear.

Jenna May Dear var banens gigant mot Stabæk. Foto: Anders Grydeland.

 

Det burde ha blitt mye mer. Kine Fløtre gjorde blant annet et flott innhopp på slutten av kampen og fikk to sjanser aleine med keeper, men i stedet for å trille kula enkelt ned i hjørnet bestemte hu seg for å lage kremmerhus og sende et prosjektil opp i krysset i stedet; men siktet var innstilt to knepp for høyt. Fortsetter laget med dette spillet framover i sesongen er det kun et spørsmål om hvilken valør det blir på Vålerengas medalje.

 

Skal det være noe å pirke på annet enn lagets effektivitet foran mål, så må det være at det kun var én ball tilgjengelig ved bortemålet ved kampstart og at det dermed blei lang ventetid hver gang Vålerenga skøyt utafor og fram til Ingrid Hjelmseth spilte ut ballen. Det kom ikke flere baller dit før fem minutter før pause. På vår hjemmebane skal vi ikke la bortelaget få trekke ned tempoet og drøye tida på den måten. Vi har da nok fotballer i klubben… I tillegg synes vi godt at Guro Pettersen kunne fått utdelt et ullpledd så hu slapp å stå og fryse hele kampen. Et lengre referat kommer når vi får tid inniblant all ishockeyen.

 

Semifinale #3

Vålerengas hockeygutter fiksa opp i skjønnhetsfeilen i den første semifinalen i årets rekke. De sikra en meget viktig utligning i kamper borte i Askerhallen og dermed står det altså 1 – 1 og Vålerenga trenger kun å vinne de resterende hjemmekampa for å være klare for finalene. Colin Spaberg Olsen mangla dog etter å ha fått en smell i skulderen, men Martin Laumann Ylven var tilbake og spilte en meget god kamp.

 

Etter en maktdemonstrasjon i første periode der uttellinga var det eneste som mangla, kom Vålerenga på hæla i midtperioden. Utvisninger ga trøbbel og sjøl om Vålerenga rei av tre mot fem i et drøyt minutt, så gikk det galt da den neste tominutteren kom. Frisk tok ledelsen; men Vålerenga skulle få god hjelp til å komme tilbake. «Amatører! Idioter! Pappskaller og hengerumper!» Sjelden har Egon Olsens beskrivelser av sine lagkamerater passa bedre enn den gjør på askerbøringenes oppførsel i andre halvdel av midtperioden.

 

For Frisk hadde Vålerenga i kne etter utvisningene, ledelsen og et Vålerenga som ikke klarte å komme tilbake og få eget offensivt spill. Men en slashing fra Hampus Gustafsson på Axel Eidstedt langt utafor spillet da Eidstedt var på vei til å bytte, skulle gi Vålerenga det overtallet de trengte for å komme tilbake i kampen. Det blei riktignok ikke scoring mens tominutteren pågikk, men rett etterpå fikk Vålerenga satt inn en uthvilt Morten Ask mens Frisk, med lang vei til byttet aldri klarte å spille seg ut av presset og blei stående med de samme som avslutta undertallet. Ask utligna assistert av Andreas Heier og Villiam Strøm og vi var like langt.

 

Minuttet seinere var det Sean McMonagle sin tur til å trekke ned rullgardina. Keeper Nicklas Dahlberg fikk pucken i votten og dommeren blåste blokkering. Et par sekunder seinere fant McMonagle ut at det var smart å slashe kølla ut av henda på Martin Røymark. Att på til hadde Kalle Ekelund nå sitti i tolv minutter i utvisningsboksen mens han pønska ut hvordan det kunne gå å lure Dahlberg og i sitt første bytt – dette overtallsspillet – etter at han fikk slippe ut av fryseboksen, så satte han pucken kontant i nettmaskene, assistert av Stefan Espelandslaget og Tobias Lindström.

 

39 sekunder før full tid i tredje periode stakk Christian Kåsastul kølla opp i nesa på Filip Gunnarsson. Det blei en liten boksekamp. Først blei utvisningene kvitta, men etter at det ettertrykkelig blei forklart for dommerne – fra pressetribunen – at Gunnarsson blødde, valgte dommeren å stikke huet inn i utvisningsboksen der Gunnarsson satt, fikk bekrefta at Gunnarsson blødde og gjorde om Kåsastuls utvisning til to pluss to minutter. Vålerenga fikk overtall og med fire sekunder igjen av perioden styrte Røymark inn pucken, assistert av Lindström og Klanens Webradio.

 

Tredje periode var en meget defensiv solid periode av Vålerenga og målet som Frisk fikk må kunne karakteriseres som den blinde høna som plutselig befant seg i bondens kornåker på rein slump klarte å få et korn ned i halsen. Det spilte jo heller ingen rolle, for da Vålerenga satt opp tempoet hang ikke Frisk med og når den tredje spilleren på rad måtte ty til litt i overkant mye holding på kanten til utvisning i den samme spillsekvensen, så hadde dommerne summert seg fram til en tominutter. Lindström scora assistert av Rasmus Ahlholm og Kalle Ekelund.

 

I kveld har Vålerenga en ypperlig mulighet til å ta ledelsen i kamper. Frisk spiller sin ellevte kamp på rad med kun én hviledag imellom. Tar vi med den med to hviledager, men reisebelastning fra Stavanger skal de i prinsippet ut i sin trettende kamp uten noe hvileskjær. Vålerenga skal ut i sin tredje. Alt taler for at Vålerenga skal kunne gå på med seier i kveld.

 

Undulater og sånt

Vålerengas fotballgutter skaffa klubben et stort problem i den siste treningskampen før sesongstart. Det blei fire mål framover, fint nok, men det blei også fire baklengsmål og flere av baklengsmåla kan kun karakteriseres som enorme keepertabber. Adam Larsen Kwarasey har vært skada i hele oppkjøringa til sesongen og for øyeblikket bør han kanskje være tredjekeeper bak våre to beste juniorkeepere Kristoffer Klaesson og Petter Karlsen.

 

Klaesson storspilte

Kristoffer Klaesson storspilte for det norske G19-landslaget som spilte EM-kvalik forrige uke. Det blei 0 – 0 mot Ungarn, men med 1 – 0 seier over Tyskland lever fortsatt håpet. At Klaesson redda Norge i disse kampa viser at han er i form og med en Larsen Kwarasey ute av form bør det ikke være tvil om hvem som skal være førstevalg i serieåpninga.

 

U21 og U20-landslaget

Aron Dønnum, Leo Cornic og Oskar Opsahl debuterte alle på U21-landslaget til Norge i forrige uke. Cornic og Opsahl er andreårsjuniorer. Dønnum scora i kampen som Norge tapte 8 – 3 mot Finland. Alle tre kom inn som innbyttere der. Mot Tyrkia fikk Felix Horn Myhre sin debut, mens utlånte Magnus Retsius Grødem var ubenytta reserve. Da vant Norge 3 – 2. Horn Myhre spilte også for U20-landslaget og starta mot Østerrike, mens Christian Dahle Borchgrevink kom inn i det som blei en 1 – 0 seier til Norge.

 

Vålerenga i dag:

19:00 Hockey: Vålerenga Herrer – Frisk Asker, NM Semifinale #3, Furuset Forum