Kvartfinale #3

11.03.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas ishockeygutter gikk på sesongens første nederlag mot Manglerud Star da de tapte den andre kvartfinalen i NM borte i garasjen på lørdag. Ett glipptak er det lov å ha, men da er det desto viktigere at gutta er på jobb i kveld og tar tilbake ledelsen i kamper. Det står 1 – 1 i best av syv og hjemmekampa på Furuset skal vinnes. Da er premissene lagt – kun seier er godt nok.

Vålerengas siste bøtte. Foto: Thea Ødegaard.

 

Daniel Sørvik og Morten Ask mangla i garasjen og det var noe tamt over laget. Det blei ikke skikkelig intensitet over Vålerenga før Calle Spaberg Olsen fikk noen bytt mot slutten av kampen og da kom også etter hvert reduseringa til 2 – 1. Det var dog ikke godt nok, men Vålerenga var svært nære å få en utligning i det siste spilleminuttet; men garasjekeeperen sto over evne og redda alt.

 

Det er dermed klart at Vålerenga må ut i minst fem kamper før disse kvartfinalene er avgjort. Det er ikke så galt og kanskje også en fordel at det ikke blir for lang avstand mellom siste kvartfinalekamp og første semifinalekamp. Angående semifinaler er det nå særdeles spennende. Grekerne fra Sarspborg har nemlig slått Åj Lars-siddisene to ganger og har dermed snudd favorittstempelet. Åj Lars har dermed kniven på strupa i kveld. Mellom Lille Amerika og Pusene fra Asker er det uavgjort 1 – 1, mens ulvefobianerne fra Hamar leder 2 – 0 over Stjerna.

 

I kvalifiseringsspillet går det særdeles underlig. Getligalaget Ringerike har gått på to smeller allerede. Hjemme mot Narvik og borte mot Grüner. Dermed har også de fått kniven på strupen. For øyeblikket ser det ut til å bli Narvik og Grüner som spiller i getligaen i 2019 – 2020-sesongen. Vi satte spørsmålstegn da de blei knust av et litt forsterka juniorlag i siste getligakamp. Antakelsene ser ut til å stemme. Ringerike har gått på en smell.

 

Seriemestere

Vålerengas U18-lag er seriemestere og skal møte Sparta i kvartfinalene i NM. Det spilles best av tre og gutta spiller 17. mars, 20. mars og eventuelt en tredje kamp 26. mars. Sparta blei nummer åtte i årets serie, 34 poeng bak Vålerenga. Årets tre oppgjør har vært en rein massakre. 10 – 4 og 7 – 3 hjemme, mens Vålerenga vant hele 1 – 11 i Sparta Amfi. Joakim Opsahl har gjort hele elleve poeng på de tre kampa, fordelt på syv mål og fire målgivende. Leo Halmrast var ikke langt bak med sine ti poeng, to mål og åtte målgivende. Det skal være grei skuring å nå en semifinale.

 

Snart seriemestere

U21-gutta knuste Frisk heller 0 – 13 i Askerhallen fredag og kan ta hjem seriemesterskapet allerede i morgen, fire kamper før slutt. Calle Spaberg Olsen, Herman Plogås og Joachim André Hauen Martinsen sørga for ledelse til pause. Martinsen blei eneste målscorer i midtperioden før Oskar Blegen, Marcus Ekberg, Lars Erik Francke-Enersen, Ekberg igjen, Jens Jacob Bjørnslett, Blegen igjen, Oliver Renden Skråmo, Martinsen igjen og Mio Martinius Søhagen avslutta det hele.

 

Tre strake tap

Hockeyjentene gikk på tre strake tap i Stavanger fredag, lørdag og søndag uten at det egentlig spilte noen rolle for serien. Fredag blei det et 0 – 3 tap, men lørdag ga jentene håp om at de kan vinne årets bøtte allikevel. Linn Aakre scora begge måla da kampen gikk til forlengning etter 2 – 2. Til slutt tapte Vålerenga på straffer. Søndag tok Vålerenga ledelsen ved Tina Scott i første periode, men en svak midtperiode ødela og til slutt tapte Vålerenga 4 – 1. NM går i slutten av mars i Løren Ishall. Da er det greit å ta årets første seier over Stavanger.

 

Knuste Gran

Vålerengas G16-lag spilte den første runden av maksimalt tre i den regionale delen av NM i går. Motstander var Gran og gutta viste seg enda bedre enn det a-laget klarte der oppe på Hadeland i 2017. Det endte til slutt 0 – 14. Matteo Hoang blei matchvinner med sin første av to scoringer, mens Jonatan Nordstrøm blei toppscorer med sine fire mål. Josias Furaha scora tre, mens Aleksander Skogli-Jensen, Christos Zafeiris, Magnus Bech Riisnæs, Viktor Sollien og Eskild Fredriksen ordna de resterende måla.

 

Det var nesten 200 tilskuere i snøfonna på Gran som fikk se at Vålerenga leda hele 0 – 7 til pause; men måtte avslutte de siste sekundene, samt tilnærma de første fem minuttene av andre omgang med ti spillere etter et gult kort. Vålerenga fikk allikevel to forholdsvis raske mål i andre omgang, men tosifra drøyde langt ut i kampen, men da det først blei tosifra rant det inn bak granspillere som på ingen måte var vant til Vålerengas enorme balltempo.

 

Vålerenga får dog ikke spille med sine respektivt beste spillere fordi de har kontrakt med Vålerenga Fotball Elite. Vi synes det er litt merkelig at klubben ikke lager en formell låneavtale med breddeklubben, for disse spillerne er neppe aktuelle for spill i Norsk-Tipping-ligaen uansett og det burde jo være i Vålerengas hensikt og best læring for gutta å nå en finale i gymsalen på Fornebu. Vålerenga har ikke vinni NM G16 siden 2012 da Ivan Näsberg og Markus Nakkim herja.

 

Tap for ØHIL

Torsdag var det den siste NM-kampen i oslokvalifiseringa for J16 og med en rekke spillere på sjukelista, samt en skade i første omgang på landslagsuttatte Emma Iversen, endte det dessverre med et tap for jentene i en totalt uviktig kamp. Vålerenga satte inn 0 – 1 på straffe av Hannah Soot midtveis i første omgang, men ØHIL utligna på sin eneste sjanse rett før pause.

 

I andre omgang mista Vålerenga grepet om kampen etter at Iversen ikke klarte å spille mer, men straffa ØHIL scora på var uansett feilaktig. Det var KFUM som tok den tredje plassen i pulja og dermed er fjorårsvinner Kolbotn allerede slått ut før gresset har begynt å gro. Vålerenga kan gå langt i NM også i år, men de har et problem med at begge de aktuelle keeperne er født i 2005 og altså to år yngre enn de fleste de møter og dermed får problemer både med rekkevidde og duellstyrke i feltarbeidet. Vi håper dog at det kommer inn en eldre keeper som ønsker å satse. Det bør jo være attraktivt å ha toppseriekeeper Guro Pettersen som keepertrener.

 

Tromsø

Vålerengas herrelag slo Tromsø 2 – 0 i treningskamp fredag. Herolind Shala scora Vålerengas første mål etter et raid av Sam Adekugbe på venstrekanten og lekent spill av Chidera Ejuke i feltet i første omgang. Ejuke hamra inn 2 – 0 fra drøyt 20 meter i andre omgang. Et tverrliggerskudd fra Bård Finne kunne også godt ha finni nettmaskene. Det er godt å se at Vålerenga har tre av de fire fremste spillerne som fungerer som målscorere, for uten Sam Johnson og Peter Michael (vårsesongen) kan det ellers bli sparsommelig med mål; men Shala scora vel i sin tredje kamp på rad og Finne viste i fjor at han kan score tosifra.

 

Kolbotn

Damelaget treningskamp mot Kolbotn på søndag blei avlyst, uvisst av hvilken grunn. Det fører uansett til en viss bekymring. Vålerenga har så langt i år kun spilt to treningskamper og én omgang vannpolo. Kun én treningskamp gjenstår før sesongen ruller i gang og med alle landslagsdøgna som går bort kan det bli vanskelig å få spille til å flyte fra sesongstart. Heldigvis har laget i år kontinuitet i spillerstallen fra fjorårssesongen. Det kan bli svært viktig i vårsesongen.

 

Sandefjord

Vålerenga fortsatte å vinne solid i nasjonal serie for G19 og Sander Werni var i virkelig scoringshumør da Sandefjord gjesta Vålerengas stadionanlegg på Valle. Etter to mål i førsteomgang og en tredje scoring av Brede Sandmoen, putta Werni like greit to mål til i andre omgang. Fem mål på spilleren som var Vålerenga rekrutts toppscorer i fjor. Gutta topper pulja med seks poeng og +8 i målforskjell. De møter Sandnes Ulf i den siste kampen før serien er halvspilt. Ulf har fire poeng så langt.

 

Innebandy

Vålerengas innebandygutter vant også den siste kampen, hjemme mot BMIL, i årets førstedivisjon øst. Det blei en målrik affære der Vålerenga til slutt klarte å dra i land en 14 – 9 seier. Niclas Johansson og Mats Løkken scora fire mål, Jesper Pedersen og Hans Lukas Larsson to, mens Mathias Erik Johan Sjökvist og Bengt Mikael Sundberg scora ett hver. Vålerenga vant dermed serien med ni poeng og er klare for kvalifisering til opprykk til eliteserien.

 

 Vålerenga i dag:

19:00 Hockey: Vålerenga Herrer – Manglerud Star, NM Kvartfinale #3, Furuset Forum