Seriemester 2019 og opprykkskamp

04.03.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Sjøl om vi har vært litt dårlige på leveranse i det siste, omhandler dagens gjetord kun helga og mandagens kamp. Det betyr at vi snakker om seriemesterskapet som blei vinni i helga, litt opprykkskamper, to fotballkamper og litt annet dilldall. I dag er det uansett en kamp om opprykk for Vålerenga håndball.

Seriemester 2019

I går blei det klart at Vålerenga Ishockeys menn har tatt sitt 30. seriemesterskap igjennom historien. En enorm prestasjon og for ordens skyld ønsker vi å påpeke at dette var første gang i verdenshistorien at det blei vinni noe som helst i Furuset Forum. En sesong der bare syv av 47 kamper så langt har endt med nederlag etter ordinær tid. Klubben har tatt 105 poeng og tar mest sannsynlig 108 poeng totalt.

 

Men det tok tid før det blei ro i rekkene i Stjernehallen søndag. Stjernen, med utlånte Joachim Sommer Nielsen gikk overraskende hardt til verks og ga Vålerenga kamp i det som var en meget fartsfylt og spennende første periode. Stefan Espeland er backen som har tatt flest poeng i Vålerenga i én sesong gjennom tidene og det var nettopp Espelandslaget som skulle starte det hele. 13:33 ut i kampen la Rasmus Ahlholm en lang puck opp i midtsonen til Tobias Lindström. Espelandslaget kom etter som om han skulle vært en løper, fikk pucken servert og limte pucken opp i det nærmeste krysset. Det sto seg ut perioden.

 

I midtperioden fortsatte det hele. Espelandslaget tok runden ned rundt målet til Stjernen og la pucken opp på blålinja til Andreas Stene. Stene sendte en løs puck ned foran mål der Martin Laumann Ylven brukte kjempekreftene sine til å vende opp og sende pucken inn i tilnærma åpent mål. To stjernenspillere i målgården klarte ikke å rokke ved Ylvens kjempekrefter. Det er en grunn til at han vinner ironman hvert år. Tida var 24:44.

 

Men knappe to minutter seinere kom Stjernen to mot to og da Martin Røymark blei dratt helt ut så han falt ned i vantet blei det to mot en. Axel Eidstedt klarte ikke å blokkere tversoverpasset og det klarte heller ikke Steffen Søberg som ved forsøket etterlot tom kasse for David Hallström. Og nå fikk Stjernen blod på tann. Joachim Sommer Nielsen løfta en høy puck ut av sonen og med litt flaks fikk Daniel Trnavsky kontroll på den inn i sona. Fysisk datt pucken ned i nakken på ham og videre ned på køllebladet. Trnavsky har enorm fart på skøytene og det var lite Espelandslaget og Mats Trygg kunne gjøre fra å hindre ham i å komme aleine med Søberg og dermed var laga igjen like langt.

 

Men Vålerenga nekta å gå til pause uten ledelse og Espelandslaget slo pucken backhand vekk fra bak Søbergs mål til Jonas Oppøyen som sendte i gang Andreas Heier. Heier tråkka på og dunka en ispuck ned mot det lengste hjørnet med bare søtten sekunder igjen av perioden. En tung avslutning for Stjernen som så langt hadde kjempa meget godt.

 

Og tyngre skulle det bli for bare femten sekunder ut i tredje periode var det tomålsledelse. Kalle Ekelund spilte pucken opp til Ahlholm i midtsonen. Ahlholm spilte Martin Røymark på vei inn i sonen på venstresida og Røymark i toppfart var det ingen som kunne følge. Han klinka pucken opp i det lengste krysset.

 

Vålerenga skulle få med seg et overtallsmål også. Med en litt rar oppstilling. Heier ga pucken til Ekelund på venstresida. Hn skar seg inn i målgården og pucken glei igjennom der Thomas Olsen kom og dytta den inn i åpent mål. Flere mål blei det ikke, men ståa er følgende før siste runde på tirsdag: Vålerenga er seriemestere og har tatt 105 poeng, hvilket er ny poengrekord for Vålerenga. Den forrige var på 104 poeng. Vålerenga trenger åtte mål mot Ringerike, som tapte 10 – 2 mot Lillehammer sist, for å nå 200 mål i årets sesong. Samtidig mangler Ahlholm kun seks poeng på å tangere Illka Kaarna som tidenes beste poengplukker i Norge. Lindström mangler seksten mål for å tangere samme Kaarnas 60 mål fra samme sesong (den gang telte man ikke andrepasninger). Espeland er Vålerengas beste poengplukker med 61 poeng så langt, men kan tangere Brian Ihnacaks rekord på 55 målgivende pasninger dersom han serverer på fem mål mot Ringerike. Han er også bare fire poeng unna å legge Patrick Thoresen bak seg på poenglista sånn at Vålerenga har de tre øverste plassene.

 

En annen morsom statistikk er plussminus. Den toppes av Røymark med 49, foran Lindström med 48 og Ahlholm med 45. Så kommer det et par utlendinger før Ekelund med 37 og Espelandslaget med 36 poeng følger etter. For ei førsterekke Vålerenga har. Pokal og medaljer blir delt ut i Furuset Forum tirsdag, så det er all grunn til å ta t-banen over tveitafjellet og opp til Furuset for å hylle gutta i årets siste kamp.

 

Seriemesterskap #2?

Også U21-gutta styrer mot et seriemesterskap. Lørdag slo de Manglerud Star 2 – 5 etter at Filip Lalande, Leo Halmrast, Espen Hermanrud, Oskar Blegen og Calle Spaberg Olsen hadde gjort hvert sitt mål. Gutta topper nå tabellen med seks poeng og én hengekamp fordi hjemmekampen mot Stjernen blei stoppa da det blei et illebefinnende for en av stjernespillerne midt i kampen.

 

Kjelsås

Vålerengas håndballjenter har kommi sterkt etter noen blemmer innledningsvis i 3. divisjonsavdelinga og kjemper nå med nebb og klør om å vinne avdelinga og rykke opp til 2. divisjon. I kveld er det nettopp motstanderen i toppkampen, Kjelsås, som er motstander i Jordalhallen. Kjelsås har riktignok en ledelse på Vålerenga på fem poeng, men det er med to kamper mere spilt. Vinner Vålerenga de to kampa er avstanden på kun ett poeng. Og dermed har Vålerenga alt i sine hender nå. En seier hjemme mot Kjelsås og døra er vidåpen for opprykk. Vålerenga tapte det motsatte oppgjøret 28 – 23.

 

Bodø/Glimt

Vålerengas fotballgutter spilte fredag treningskamp mot Bodø/Glimt og det starta med en skremmende miss av Mohammed Abu. Han vente opp mot eget mål, brukte for lang tid og blei takla som bakerste mann. En gavepakke og målet bør krediteres som sjølmål i historiebøkene. Da var det spilt kun elleve minutter av kampen. Vålerenga slo heldigvis tilbake etter tyve minutter. Bård Finne spilte fram Sam Adekugbe på venstrekanten. Han slo inn der Herolind Shala fikk tak i ballen litt bak seg, men han la ut til en umarkert Chidera Ejuke på sekstenmeterstreken. Ejuke limte ballen ned i keepers høyre hjørne og utligninga var et faktum.

 

Bodø/Glimt trodde de dreiv med greskromersk bryting og på et frispark fra Magnus Lekven fikk dermed Jonatan Tollås Nation straffespark. Finne skøyt hardt og lavt, men keeper redda. Returen la han dog tilbake ut i femmeterfeltet og Shala sklei Vålerenga inn i ledelsen. Strengt tatt tok Shala et steg inn i sekstenmeterfeltet som eneste spiller før Finne fyra av, så målet kunne vel blitt annullert, men det fikk ikke dommeren med seg.

 

Like etter spilte Ejuke fram til Fitim Azemi som med en utsøkt hælflikk sendte Shala igjennom. Shala blei takla bakfra av intet mindre enn to glimtspillere uten at de var i nærheten av å nå ballen. Ny straffe og denne gangen banka Finne ballen midt i målet der keeper ikke var syvogtredve minutter ut i kampen.

 

Rett etter pause spilte Glimt seg alt for enkelt igjennom Vålerengas forsvar og det sto 3 – 2. Vålerenga var nærme flere mål da Tollås Nation heada i tverrliggeren. Også Shala traff treverket etter å ha blitt spilt igjennom av innbytter Felix Horn Myhre, mens Azemi kom seg igjennom, men lobba ballen like over målet.

 

Vålerenga starta med følgende lag:

Kristoffer Klaesson

Markus Nakkim – Johan Lædre Bjørdal – Jonatan Tollås Nation – Sam Adekugbe

Magnus Lekven – Mohammed Abu

Chidera Ejuke

Herolind Shala – Fitim Azemi – Bård Finne

 

Juárez signert

Vålerenga stilte med Markus Nakkim som høyreback i dette oppgjøret, men Efraín Juárez er nå signert. Den 31 år gamle mexicanske høyrebacken har 31 landskamper og ett landslagsmål og er signert ut denne sesongen. Han kommer nå fra Vancouver Whitecaps i Major League Soccer, men har tidligere spilt for blant annet Celtic og Real Zaragoza.

 

Ut i fra kampen er det klart at Jonatan Tollås Nation og Sam Adekugbe ser ut til å være klare førstevalg, mens Johan Lædre Bjørdal og Ivan Näsberg kjemper om en midtstopperplass, kanskje med Nakkim som utfordrer også.

 

På midten virker Mohammed Abu å være favoritt i indreløperposisjonen, mens den andre kjempes det om blant Magnus Lekven og Erik Israelsson. Det var dog Felix Horn Myhre som leverte den beste indreløperprestasjonen mot Glimt. Gutten fyller tyve i dag og er en av få midtbanespillere som scorer mål. Det trengs.

 

Videre ser det ut til at Chidera Ejuke får tierrollen. Det positive var at han scora mål for en tier må putte ofte dersom Vålerenga skal være en trussel i årets eliteserie. I angrepet så mangla Matthías Vilhjálmsson, men Fitim Azemi ser bedre ut enn i fjor og det er ikke sikkert Vilhjálmsson er førstevalget. Deyver Vega fikk sitt første innhopp i denne kampen og kom til én avslutning.

 

Moss

Vålerengas rekruttlag møtte Moss på lørdag og det var en svært oppløftende kamp for våre unge gutter. Moss spilte i den andre avdelinga enn Vålerenga i PostNordligaen i fjor og redda plassen solid med 30 poeng, men var i det store og hele ganske sjanseløse da de møtte et nesten reint juniorlag fra Vålerenga, riktignok med førsteårssenior Sakarias Opsahl i en indreløperrolle. Riktignok fikk Moss et mål, men Vålerenga dominerte banespillet stort og Osame Sahraoui var et uromoment som noen og enhver i Norsk Tipping-ligaen kommer til å få slite med.

 

Sahraoui er en spiller vi har venta på og hatt store forhåpninger til. Han var bare fjorten år gammel da han starta å spille kamper for G16 i nasjonal serie og hadde dermed tre sesonger med nasjonal serie for G16 før han i fjor blei tatt opp på rekruttlaget. Han er ekstremt bevegelig og dekker store rom til å være så ung som han er. Med et eventyrlig lavt tyngdepunkt bare 164 centimeter over gummigranulaten, en fantastisk nærteknikk og et herlig rykk er han også svært vanskelig å gjøre noe med for motstanderne – de får rett og slett ikke tak i ham. De greier rett å slett ikke å gå i kroppen på ham fordi de ikke klarer å henge med på bevegelsen og rykkene; men Sahraoui har noe mer. Han har Ghayas Zahids overblikk over spillet og han har avslutningsferdigheter som gjør at han scorer mye mål. Vår spådom allerede nå før sesongstart, er at Sahraoui debuterer i tierrollen i Vålerenga i eliteserien denne sesongen og at han står klar til å ta over fast allerede etter sesongen. Vi sammenligna i sin tid en atten år gammel Zahid med Inzaghi. I Sahraoui ser vi et messiemne.

 

Og det var derfor ikke unaturlig at Sahraoui satte inn kampens første mål mot Moss. Sander Werni kom seg fri på sida og slo over til Joacim Sereba som la igjen til Sahraoui. Skuddet var utagbart limt nede i hjørnet. Utligninga til Moss er det ikke så mye å si noe om, men da Vålerenga etter hvert fikk straffe etter at Leo Cornic blei felt aleine med keeper, så kunne Werni ordne 2 – 1 fra krittmerket. Det blei også sluttresultatet for et veldig ungt vålerengalag.

 

Vålerenga stilte med følgende startellever:

Christoffer Bugge

Leo Cornic – Harald Martin Hauso – Fredrik Holme – Oskar Opsahl

Brede Sandmoen – Sakarias Opsahl

Osame Sahraoui

Joacim Sereba – Sander Werni – Mathias Bråten

 

Seriemestere #3

Vålerengas innebandygutter var seriemestere før oppgjøret mot kringsjåklubben på Bjølsen og tok oppskriftsmessig ledelsen ved Sindre Sebastian Halvorsen, Mathias Erik Johan Sjökvist, Ola Bråten Lund, Mats Løkken på straffe og Løkken igjen uten straffe. Ja, de tok ledelsen ved alle disse måla. 4 – 5 etter første periode der altså.

 

I midtperioden scora Løkken og Sjökvist hvert sitt mål, før Kringsjå flaksa inn ett i siste spillesekund. Det virka som tok på for plutselig ute i tredje periode hadde Kringsjå utligna til 7 – 7. Vålerenga la på igjen ved Niclas Johansson, men etter ordinær tid sto det allikevel 8 – 8. Vålerenga tapte kampen på straffer, men er allikevel seriemestere.

 

De topper nå tabellen syv poeng foran BMIL som gutta møter i siste serierunde 10. mars i Teglverket. Deretter blir det kvalik om opprykk til Eliteserien mot Brodd fra Stavanger som vant 1. divisjon Sørvest og Trygg/Lade som vinner Møre og Romsdal-serien og vinnerne av Narvik/HF/TSI og Alta/Bodø som er de fem laga som møtes i sluttspill i Nord-Norge, som først blir avgjort i helga.

 

Skjetten

Vålerengas kørjballjenter slo Skjetten hele 60 – 36 på lørdag og dermed holder de fortsatt tredjeplassen i 2. divisjon øst, men de har tre kamper flere spilt enn de to laga bak og vil sannsynligvis falle ned på en femteplass. Vålerenga har igjen én kamp av årets serie. Også den er mot Skjetten, men spilles så seint som 23. mars.

 

Vålerenga i dag:

20:00 Håndball: Vålerenga Damer – Kjelsås, 3. div avd 3, Jordalhallen