Heier debuterer ikveld

14.02.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas ishockeygutter har mangla en løper til å fylle fire sterke rekker etter at Lars Erik Spets måtte legge seg på operasjonsbordet. Spets ser ikke ut til å bli klar til sluttspillet og dermed har Vålerenga sett til allsvenskan og henta hjem Andreas Heier fra Pantern til Norge. Og Heier er klar på rekordtid. I dag reiser han med laget og debuterer i stua til Kristin på Lille Canada.

Andreas Heier er klar for Vålerenga. Foto: Erik Engen.

 

Det er veldig fint å få inn denne løperen nå. Sjøl om han ikke har gjort så mange poeng på sine to drøye to sesonger i allsvenskan, så gjorde han i snitt ett mål per tredje kamp og en målgivende per andre kamp de siste to sesongene i getligaen. Med 25 år begynner han også å nærme seg toppen av karrieren. En klar forsterkning for Vålerenga inn mot sluttspillet.

 

Det virker kanskje litt rart å kaste ham rett inn på laget uten at han har rukki å få noen særlig relasjoner med resten av gutta, men det mener vi at ikke er så farlig. Det viktigste er at han får brukt disse åtte kampene som er igjen, samt kvartfinalene på å bli klar til avgjørelsen av bøtta skal stå.

 

Lille Amerika

Laget som lenge kjempa om seriemesterskapet denne sesongen har falt noe av og har nå hele fjorten poeng opp til Vålerenga og åtte poeng opp til de to laga foran seg. Etter at de mista Alexander Reichenberg, men canadierne deres har levert brukbart med poeng. Joey Benik med 25 mål og totalt 47 poeng bærer gullhjelmen, hardt pressa av Austin Cangelosi som med 22 mål og 46 poeng er blitt en av lagets absolutt viktigste spillere. Han har +12 i statistikken som er fjerde best i Lille Amerika, men 62,6 prosent i droppstatistikken er best i getligaen.

 

Med Parker Bowles og Nick Dineens 37 poeng og Justin Hickmans 35 poeng er alle de fem store poengplukkerne i Lille America fra Canada eller USA. Og sjøl om Jacob Noor (30) og Stian Nystuen (29) ligger foran ham, så kan vi ta med canadieren Brendan Ellis med 28 poeng også. Seks av laget syv utlendinger er altså fra Nord-Amerika. Den siste er keeper Christoffer Bengtsberg, som er svensk.

 

Også Vålerengas gullhjelm er utenlandsk. Getligaens poengkonge Rasmus Ahlholm har nå 30 mål og 71 poeng totalt. Han jakter Ilkka Kaarnas rekord på 87 poeng fra 1981-1982-sesongen. Men våre neste poengplukkere er norske. Tobias Lindström er getligaens mestscorende med 39 mål og mangler 21 på å tangere Kaarnas rekord på 60 mål. Det skal nok holde hardt. Stefan Espeland er assistkongen med 43, men presses av Ahlholms 41 assist. Han kan raskt ta rekorden Niklas Gjällstedt satt i 2000-2001 sesongen med 44 poeng. Det er ikke usannsynlig at den ryker allerede i kveld.

 

Vålerenga har getligaens beste keeper i Steffen Søberg. Med en redningsprosent på 92,7 prosent går han Bengtsbergs 90,5 en lang gang. Vålerenga har fått skikk på overtallsspillet og er nå opp ei 22,5 prosent, men det er bare nest best i serien. Lille Amerikas 25,3 prosent er fryktinngytende. Det blir viktig å unngå unødvendige utvisningsminutter i kveld. Vålerenga er også nest best på penaltykilling med 85,6 prosent, mens kveldens motstander er nede i 81,4. Vi advarer dog, de har hele fem shorthanded mål denne sesongen mot Vålerengas to.

 

Skulle Vålerenga vinne i kveld er medalje så godt som sikra. Da vil det være søtten poeng igjen å spille om og Lille Amerika har kun atten mulige poeng igjen å ta etter denne kampen. Samtidig møtes Åj Lars og fjøsbønda i Stavanger i kveld.

 

xxx

Vålerengas fotballgutter spilte treningskamp mot laget som skulle vært utsletta fra jordas overflate for over 22 år sida. Mot laget der daglig leder lå med ankeutvalget i Norges Fotball Fiender så de klarte den temmelig absurde avgjørelsen om at Juro Kuvicek var spilleberettiga for Vålerenga fra 16.08.1996 til 07.09.1996, men ikke de 16 minuttene han spilte 08.09.1996, for så å være spilleberettiga for Vålerenga igjen 09.09.1996 – sjøl om overgangsvinduet stengte 01.09.1996. Vi er langsinte og ønsker dem fortsatt alt vondt og en atombombe i huet.

 

Vålerenga stilte med følgende lag:

Kristoffer Klaesson

Christian Dahle Borchgrevink – Markus Nakkim – Ivan Näsberg – Oskar Opsahl

Erik Israelsson – Felix Horn Myhre

Magnus Retsius Grødem

Aron Dønnum – Magnus Retsius Grødem – Odin Thiago Holm

Innbyttere:  Leo Cornic (45 min for Thiago Holm), Sakarias Opsahl (45 min for Näsberg), Victor Bonyface (15 min for Azemi) og Etim Friday Ubi (15 min for O. Opsahl).

 

Det var mer eller mindre et rekruttlag som møtte obosligalaget og Odin Thiago Holm fikk altså a-lagsdebuten sin da han starta oppgjøret. Holm starta også bra og fikk servert en enorm sjanse allerede etter fem minutter; men brukte for lang tid og skuddet blei blokkert til hjørnespark. Etter elleve minutter var det Aron Dønnum som viste seg fram med et dribleraid inn mot straffefeltet, men han klarte ikke å presse avslutninga ordentlig tilbake i hjørnet og keeper redda skuddforsøket.

 

Det tok 28 minutter før Vålerenga scora. Thiago Holm snappa ballen på tredve meter sentralt i banen, satte fart ut  mot det høyre hjørnet av sekstenmeteren, dro av en back og kom seg ned til dødlinja. På innlegget fant han Fitim Azemi på bakre stolpe og Azemi heada ballen ned i gressmatta og inn i nettmaskene. Sterkt av sekstenåringen og en god avslutning av Azemi.

 

Ti minutter seinere burde han ha økt Vålerengas ledelse, men etter at Dønnum spilte ham nydelig igjennom satte Azemi ballen rett på keeper. Dermed sto det 1 – 0 til pause og Vålerenga satte inn Sakarias Opsahl for Ivan Näsberg og Leo Cornic for Thiago Holm i pausa og bytta samtidig side på Dønnum fra høyre mot venstre. Dønnum starta meget godt på venstresida og serverte Magnus Retsius Grødem to sjanser med sine presise innlegg i åpningsminuttet.

 

Etter 52 minutter glapp det i alle ledd i forsvaret og dermed sto det 1 – 1. Men atten minutter før slutt fikk Azemi servert ballen aleine med keeper fra høyrebacken til motstanderne. Azemi satte ballen sikkert i nettet og dermed vant Vålerenga kampen 2 – 1.

Vålerengas beste
   Aron Dønnum
  Magnus Retsius Grødem
Fitim Azemi

 

CSKA Moskva

Damelagets kamp mot CSKA Moskva regna bort og det var overvann på nesten hele banen. Forholdene var umulige å spille fotball i og på stillinga 0 – 0 blei lagene enige om at det ikke var noen vits i å spille andreomgang. Dermed er det heller ikke noe å melde om fra denne kampen.

 

Kolbotn

Vålerengas J16 lag tok sin andre strake seier i NM for J16 da de knuste Kolbotn hele 7 – 2 på Valle kgb 2 i går kveld. Det var svært overraskende, for i fjor høst tapte Vålerenga 4 – 1 hjemme i semifinalen for det samme laget. Vålerenga hadde fem av de samme spillerne i startelleveren i går og totalt syv dersom man tar med benken. Kolbotn hadde seks spillere fra fjorårslaget. Det er tydelig at dette vålerengalaget har utvikla seg mye også i løpet av vinteren.

 

Vålerenga stilte med følgende lag:

Nina Kristine Wikstrøm

Henriette Velten-Simonsen – Selma Salvig Hagen – Jenny Elmhjelen Haaland – Hannah Andrine Soot

Sofie Runhovde Brændshøi

NM J16-kampen i fotball mellom Vålerenga og Kolbotn på Valle KG 13. februar 2019 . Resultatet ble 7–2. ?Foto: Morten Mitchell Larød / Sportfoto

Emma Iversen – Silje Fjeldstad

Silje Nygård Djurhuus – Sofie Angen – Jenny Sare Slåtta

Innbyttere: Ayda Nur Ceylan (24 min for Djurhuus), Thea Starheim Johansen (7 min for Angen) og Emina Pezerovic (1 min for Iversen).

 

Det var et nervøst, nermest panisk vålerengalag som absolutt ikke hadde lagt NM-nervene og minnene fra fjorårets semifinale igjen i garderoben og de klarte ikke å klarere ballen i åpningsminuttene. På et hjørnespark fra Pernille Wirak etter bare tre minutter blei ballen heada fra Anna Flatekvål mot mål. Stopper Jenny Elmhjelen Haaland trodde keeper Nina Kristine Wikstrøm hadde kontroll og lot være å klarere. Keeper Wikstrøm forventa derimot klarering og da den ikke kom to meter fra mållinja rakk hu ikke bort til ballen. Det skal vel legges til at Wikstrøm ikke egentlig er keeper, men midtstopper og står i mål fordi Vålerenga ikke har noen keepere i femten- sekstenårsalderen.

 

Vålerenga reiste seg sporenstreks og bare to minutter seinere burde kanskje Silje Nygård Djurhuus utligna. Vålerenga tok over banespillet totalt og Silje Fjeldstad dominerte midtbanen, men det var Emma Iversen som nesten serverte utligninga etter åtte minutter. Sofie Angens forsøk blei dog klarert på streken. Minuttet seinere var der Djurhuus igjen som fikk en fot i veien på avslutninga si, men ballen strøyk allikevel så vidt det var den lengste stolpa.

Marginene gikk ikke Vålerengas vei i starten. Foto: Morten Larød.

 

Drøyt midtveis i omgangen tok Hannah Andrine Soot et frispark på tredve meter. Skuddet gikk nesten oppe i krysset, men keeperen fikk slått ballen i tverrliggeren og ned på hodet til Iversen og ut. Nesten halvtimen var spilt da Stopper Selman Saltvik Hagen brøyt flott, spilte opp Fjeldstad i midten som sendte ballen ut til Jenny Sare Slåtta. Angen fikk en blokkert avslutning og Fjeldstad fikk to blokkerte avslutninger inne i boksen midt foran mål, men ballen ville ikke inn. Kolbotn fikk klarert ut på femogtredve meter der Iversen hadde all tid i verden. Hu spilte vegg med Angen og kom seg inn i straffefeltet. Hu blei tatt i avslutningsøyeblikket, men ballen gikk stang inn og dommeren lot fordel gå og Iversen fikk godkjent mål i stedet for straffe.

 

Halvannet minutt seinere vant Fjeldstad ballen forserte noen meter, dro på seg midtbanen til Kolbotn og spilte tilbake til Iversen. Hu dytta ballen til venstre og satte opp Sofie Rundhovde Brændshøi i skuddposisjon fra femogtyve meter. En vakker kombinasjon av midtbanen til Vålerenga frigjorde rom og Brændshøi klinka til med venstretøffelen og limte ballen under tverrliggeren. En vakker avslutning på et vakkert angrep og Vålerenga hadde snudd kampen på halvannet minutt.

 

Kolbotn rakk så vidt å ta avspark før Slåtta snappa kula og forserte på venstresida. Inne foran mål hadde Angen frigjort seg og Slåtta serverte ballen perfekt. Angen styrte ballen på første touch opp i nettaket og Vålerenga hadde snudd kampen fra 0 – 1 til 3 – 1 i løpet av 150 sekunder. Det sto seg til pause.

 

Tre minutter ut i andreomgang vant Iversen et utspill fra Kolbotns keeper og Fjeldstad tok med seg ballen ut mot ringveien. Kolbotn frykta angrep fra den sida og forsøkte å hindre det, men endte med å få en tunell fra Fjeldstad ut til Slåtta. Slåtta kom seg inn i sekstenmeteren og fra åtte meters hold i skrå vinkel dunka hu læret inn i det lengste hjørnet. Nok et vakkert mål.

 

Da kunne det vært avgjort, men en lang ball fram til Kolbotns Ida Helene Sunden som fikk lagt inn i feltet skapte problemer igjen. Wikstrøm var ute og tok ned ballen, men holdt den ikke i fast grep og Sara Bahtijaragic reduserte for Kolbotn. Gleden blei dog kortvarig for bortelaget. Minuttet seinere spilte Soot fram Iversen, som dro seg fri sentralt i banen. Pasninga ut til Djurhuus var god og innlegget fant pannebrasken til Fjeldstad som heada inn Vålerengas femte for kvelden.

 

Det kunn raskt blitt flere, for Soot slo en ny strålende pasning. Denne gangen fram på venstrekanten til Slåtta som la inn foran mål der både Angen og Djurhuus sto i kø for å score; men keeper Emma Nicoline Nordstrøm Larsen var ute og stoppa innlegget før det nådde Angen og Djurhuus. Cornerne til Soot var farlige hver gang og etter en times spill fant hu Iversen som sendte ballen mot stolpa. Angen sendte ballen utafor fra målstreken omtrent. Men minuttet seinere satt ballen i nettet igjen. Iversen og Slåtta kombinerte på venstresida før ballen blei sendt inn til innbytter Ayda Nur Ceylan. Hu fikk vent opp og la ballen til Fjeldstad som tok to tuch før hu sendte kula opp i krysset fra femten meters hold.

 

Åtte minutter før full tid kom det nye sprell fra venstresida. Soot, Slåtta og gjennombrudd på Ceylan som kom før keeper, men touchen gikk dessverre utafor stolpa. Hu gikk en ny sjanse tre minutter før full tid. Fjeldstad tredde igjennom Henriette Velten-Simonsen på høyrekanten og innlegget fant Ceylan foran mål, men hu satte ballen utafor igjen. Vålerenga fikk hjørnespark med to minutter igjen og Soot skrudde ballen i utgangspunktet rett inn i mål, men Velten-Simonsen knea ballen inn i det den var på vei over mållinja.

 

Generelt sett har Vålerengas jentelag slitt og så vidt klart å komme seg igjennom kvalikene i Oslo. Etter to kamper er nå dette laget mer eller mindre klare for regionskampene allerede. Kun teorien at fire lag skal havne på seks poeng og Vålerenga har dårligst målforskjell kan dytte dem ut av dette; men det skjer nok ikke. Spillet Vålerenga viste fram var svært overbevisende og resultatet 7 – 2 er nok skremmende for motstanderne.

 

Stopperparet og backene virka veldig solide bakover og med en fot som Soot viste fram på både dødballer og i oppspillsfasen og farta til Henriette Velten-Simonsen, så har de også offensive bidrag og komme med. Indreløperne med Iversen og Fjeldstad visste vi jo at holder den ypperste landslagsklasse, men vi må også framheve Brændshøi som både stabiliserte midtbanen og viste offensive egenskaper vi kan glede oss over. I fjor måtte Slåtta spille midtstopper på dette laget; men nå er de så solide bakover at Slåtta kan brukes som ving og med Djurhuus på andre sida er det veldig gode angrepsvåpen. Det ser også ut til at de har finni giftige spisser i Angen og Ceylan. Klarer de å finne en god keeper, så tror vi dette laget går hele veien og tar gullmedaljer i gymsalen på Fornebu. Og det må da være noen oslokeepere som vil være med på det eventyret…

Vålerengas beste
   Silje Fjeldstad
  Hannah Andrine Soot
Sofie Runhovde Brændshøi

 

Vålerenga i dag:

18:30 Hockey: Lillehammer – Vålerenga Herrer, Getligaen, Kristins Hall