Grødem best i en god andreomgang

11.02.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerenga har møtt Dynamo Kiev og testa to prøvespillere i den kampen, men det var vår egen unggutt som scora. Samtidig signeres det spillere over en lav sko på Valle og damelaget har tatt med seg to prøvespillere på sin treningssamling. Så fortsetter håndballjentene og innebandygutta kampen for opprykk og særlig for innebandygutta begynner det å lukte litt av eliteseriespill.

Grødem, her mot U21-landslaget, var Vålerengas beste. Foto: Hjesus.

 

Dinamo Kiev

Vålerengas fotballgutters første treningskamp på Marbella og den første treningskampen som Sotahjørnet anerkjenner at er spilt, foregikk mot Kievs avdeling av Sovjetunionens hemmelige statspoliti på gress i Marbella. Av nye spillere fikk både prøvespiller Efraín Juárez og nyankomne Matthías Wilhjálmsson starte kampen; mens prøvespiller Victor Bonyface fikk et innhopp helt på slutten.

 

Vålerenga stilte med følgende lag:

Adam Larsen Kwarasey

Efraín Juárez – Jonatan Tollås Nation – Ivan Näsberg – Sam Adekugbe

Magnus Lekven – Mohammed Abu

Chidera Ejuke

Aron Dønnum – Matthías Vilhjálmsson – Bård Finne

Innbytter: Markus Nakkim (45 min for Juárez), Felix Horn Myhre (28 min for Lekven), Erik Israelsson (28 min for Abu), Magnus Retsius Grødem (28 min for Dønnum), Fitim Azemi (28 min for Vilhjálmsson), Kristoffer Klaesson (15 min for Kwarasey), Christian Dahle Borchgrevink (15 min for Adekugbe) og Victor Bonyface (7 min for Ejuke).

 

Det var ingenting som tilsa at ni av disse elleve i startelleveren hadde spilt mye sammen i kampens åpningsminutter. Med et høyt press tvang ukrainerne fram en rekke grove balltap og Magnus Lekven gjorde den første stygge etter bare tre og et halvt minutt. To minutter seinere ville ikke Chidera Ejuke være noe dårligere, med et mottak en lekablokk verdig, serverte han ukrainernes kaptein Serhiy Sydorchuk en eventyrlig mulighet til å spille igjennom midtspiss Nazaryi Rusyn.

 

Pasninga opp til Ejuke kom fra Jonatan Tollås Nation, som sammen med Ivan Näsberg sto bredt utafor sekstenmeteren, fordi Vålerenga spilte seg ut bakfra via Adam Larsen Kwarasey. Det var dermed ingenting de kunne gjøre for å hindre Rusyn, etter at Sydorchuk serverte en millimeterpresis pasning, timet midt i mellom våre midtstoppere og rett i løpsretninga til Rusyn. Spissen hadde en autostrada mot Kwarasey, som kom ut og fikk en hånd på ballen; men kunne ikke hindre at kula havna bak ham og at kunne trille den i åpent mål.

 

Kommentatoren valgte å rette skylda på et passivt midtforsvar i målsituasjonen, hvilket er reint bullshit. Tollås Nation og Näsberg var begge bare små tideler unna å rydde opp i Ejukes gigantblemme og hadde nok også gjort det dersom Sydorchuks pasning ikke hadde vært av ypperste klasse, men å kalle dem passive fordi de sto bredt i en utspillsfase, tyder på at han ikke har sett hvordan Vålerenga – og de fleste andre lag også – velger å plassere spillerne sine når de skal spille seg ut bakfra.

 

Vålerenga med flere grove balltap i starten av første omgang og Magnus Lekven gjorde sitt andre etter tolv minutter, men også Mohammed Abu ville være med på leken «hvordan gi fra seg ballen i sykt farlig posisjon på egen halvdel.» Også han serverte to stygge balltap mellom tyve og femogtyve minutter, ispedd et stygt fra Lekven der også, så serverte vår sentrale midtbane totalt sett seks grove feil på egen banehalvdel de første 25 minuttene. At det kun kosta oss ett baklengs er vel et under.

 

Etter 38 minutter så fikk Kiev frispark fra femogtyve meter etter at Lekven reiv i en arm noe unødvendig. Skuddet fra Mykyta Kravchenko gikk løst over muren og en god meter fra stolpa. Kwarasey var på ballen, men glapp den inn. En veldig dårlig keeperinntreden fra Kwarasey – rett og slett keepertabbe vil vi omtale det som. Vålerenga skapte ikke en eneste ordentlig målsjanse i omgangen og de eneste offensive bidragene var det Bård Finne som kom med ved et blokkert skudd og et frispark fra lang avstand som begge endte i en resultatløs corner. De eneste som kan klappe seg sjøl på brystet og si at de leverte en godkjent førsteomgang var forsvarsfireren. Defensivt var den meget solid og i tillegg viste sidebacka seg fram med positive involveringer offensivt ved et par anledninger.

 

I pausa kom Markus Nakkim inn for Juárez på høyrebacken. Mexicaneren gjorde sine saker greit i første omgang, uten å imponere, men er av de fem spillerne som spilte til godkjent i den første omgangen. Det var nok ikke kun det innhoppet, men Vålerenga var definitivt bedre i starten av andre omgang enn det de var i første og hadde banespillet i starten av omgangen og etter 57 minutter kom den første målsjansa til Vålerenga. Aron Dønnum slo et hjørnespark fra høyre innoverskrudd og fant pannebrasken til en umarkert Nakkim på syv åtte meter. Headinga til Nakkim var det kraft i, men traff dessverre keeperen i haka og det blei klarert.

 

Vålerenga gjorde en rekke bytter etter en drøy times spill. Felix Horn Myhre kom inn for Lekven, Erik Israelsson tok plassen til Abu, Fitim Azemi erstatta Matthías Vilhjálmsson, mens Magnus Retsius Grødem kom inn i tierrollen, dytta Ejuke ut på høyrekanten og Dønnum ut på benken. Seks minutter seinere ga det resultat. Israelsson slo en nydelig pasning fra midtsirkelen og ut på Finne på venstresida. Finne forsøkte en tunnel til Adekugbe som mislyktes, men fikk igjen ballen og slo inn i knestående til Grødem som mottok ballen en meter inn i strafffefeltet godt ute på venstresida. Et godt mottak og en stoppfinte sendte vekk forsvareren. Grødem la kula til rette litt inn mot midten og limte læret ned i den lengste stolperota. Målgivende til Finne og siden Sotahjørnet alltid er positive så godkjenner vi også andrepasning til Israelsson.

 

Fem minutter seinere slo Grødem en utsøkt pasning fram til Finne på venstrekanten. Grødem tok et sugende løp og blei spilt igjennom av Finne. Grødems avslutning fra skrå vinkel endte i et et hjørnespark, men nå hadde Vålerenga helt klart løfta laget og det var kombinasjonen Finne og Grødem som skapte trøbbel for ukrainerne.

 

Kvarterert før slutt bytta Vålerenga igjen. Kristoffer Klaesson erstatta Kwarasey og Christian Dahle Borchgrevink erstatta Sam Adekugbe. Borchgrevink inntok høyrebackplassen og Vålerenga rullerte de ytterliger tre forsvarsspillerne et knepp til venstre. Elleve minutter før full tid vant Ejuke ballen på venstresida. Grødem slo et innlegg inn på sekstennmeterstreken og Azemi lå sidelengs i lufta og klinka til kula. Den gikk halvmeteren over tverrliggeren og hadde blitt en youtubehit om den hadde gått inn. Det var Azemis tredje avslutning for dagen. For øvrig tre flere enn Vilhjálmsson i konkurransen om midtspissplassen.

 

Også Victor Bonyface kom innpå for Vålerenga og det var Ejuke som gikk av syv minutter før full tid. Nigerianeren brukte bare tre minutter på å markere seg da han var farlig frampå etter et innlegg fra Finne. En kjemperedning fra den ukrainske keeperen Heorhiy Bushchan hindra utligning. Sekunder seinere var Grødem frampå etter en retur fra Bushchan etter et langskudd fra Horn Myhre.

 

Oppsummert så var det en dårlig førsteomgang og en god andreomgang. Larsen Kwarasey med nok en keepertabbe er ikke tillitsvekkende, mens Klaesson vel ikke gjorde noen feil på de minuttene han fikk. Forsvaret var solid defensivt med alle seks som var innpå. Sentralt på banen fungerte kombinasjonen av Israelsson og Horn Myhre langt bedre enn Abu og Lekven, de gjorde heller ingen ballmist på egen banehalvdel – hvilket er viktig. Grødem imponerte i tierrollen, mens Ejuke var tam og også skyldig i det første baklengsmålet. Venstrekanten er Finnes, mens på høyrekanten viste vel Ejuke litt mer enn det Dønnum viste fram. Innhoppet til Bonyface var dog spennende og han bør få mer spilletid i neste kamp. På topp var Azemi langt bedre enn det vi så av ham i fjor, uten at det helt så ut til å løsne for ham. Vilhjálmsson var svak.

 

Til slutt må vi legge litt kritikk mot amedia, som tydeligvis ikke har kommentatorer til stede på Marbella, men kun ser tv-bilder og kommenterer fra Norge. Med så mange kamper de sender fra Marbella, så bør et såpass stort medieselskap faktisk ta seg råd til å sende et par stykker nedover. Det er faktisk ganske dyrt med et abonnement på en amediaavis for å kunne se disse kampene, og når et medie tar seg betalt for en tjeneste så bør man kunne kreve såpass. Da kunne de helt sikkert også tatt turen bort til Vålerengas medeansvarlig Tina Wulf og fått riktig uttale på Sam Adekugbe, som kommentatoren sleit fryktelig med. For framtida, det skal altså uttales [sæm adekúbi].

 

Vålerengas beste
   Magnus Retsius Grødem
  Bård Finne
Ivan Näsberg

 

Shala og Bjørdal

Vålerengas herrer har henta midtbanespiller Herolind Shala fra nedrykkslaget Start. 27-åringen er den første signeringen med en spiller som fikk spilletid i fjor høst. Tre mål og to målgivende på tretten kamper fra start i nettopp Start er godkjent. Vi husker ham godt fra 2013 da han gjorde åtte mål og syv målgivende og i 2014 med ni mål og tre målgivende, dette var i Odd. Så reiste han til Sparta Praha og videre til Slovan Liberec. Det starta bra i utlandet, men blei mindre spilletid etter hvert og så var det altså hjem til Norge og Start. I utgangspunktet er en målscorende og assistgjørende midtbanespiller noe Vålerenga mangla i fjor, så dette er en spiller som skal være en forsterkning. Shala har skriv under på en toårskontrakt.

 

Johan Lædre Bjørdal er midtstopper og kommer fra Zulte Waregem til Vålerenga. 32-åringen har fått minimalt med spilletid i Belgia og fikk ikke spesielt mye i Rosenborg før det heller; men han har tre landskamper og vil tilføre forsvaret både duellkraft, rutine og hodestyrke. Bjørdal er signert for to og et halvt år og vil være 35 år i det kontrakta går ut.

 

Adamek og Christiansen

Ned til Tyrkia har Vålerengas damelag tatt med seg en prøvespiller fra Canada, Kayla Adamek. Hu er 24 år og drafta av Orlando og er beskrivi som en anvendelig kantspiller som som også kan brukes som spiss i Vålerengas tropp. Da må hu i tilfelle nylig ha blitt omskolert for av det vi har finni og sett på, så har Adamek vært midtstopper og noen opptredener som midtbanespiller.

 

Synne Sofie Christiansen er også i Vålerengas tropp til Tyrkia. Vingen med den gode venstrefoten spilte i Vålerenga tidligere, men var i fjor i Røa der hu scora to mål på åtte kamper. Christiansen er dog ennå ung, så hu kan ta et steg eller to videre. Navna er det dog ingen som blir skremt av og så spørs det om disse to er spillerne som kan trekke Vålerenga videre.

 

Poenget bak

Fredag nevnte vi at Vålerengas håndballjenter fortsatt kjemper om opprykk fra tredje divisjon og etter helgas kamper har de nå endelig fått alt i egne hender igjen. Det har de fått etter at Kjelsås tapte for Fjellhammer 2, som også slo Vålerenga for en måned sida. Det kan se ut til at Fjellhammer rett og slett har stilt et sterkere lag når de veit motstanderen er sterk og så lenge de har gjort det mot begge opprykkskandidatene, så blir det jo rettferdig.

 

Mot Ullern i Ørakerhallen på lørdag tok Vålerenga kommandoen og leda 11 – 17 til pause. Til slutt vant de 27 – 32 etter at Elselin Lee Øygarden hadde satt inn åtte mål og Hilde Jacobsen Egset fulgt opp med syv fulltreffere. Olivia Chunxing Hynne satte fire pinner, mens Ida Håvardsdottir Storås og Linda Shala satte tre hver. Cecilie Strøm og Silje Hornnes Mauseth ordna to mål og det siste kom ved Anne-Thea Nygaard Woll.

 

Men jentene kunne ikke hvile lenge. Allerede i dag var det på ny kamp to poeng i Jordalhallen. Stabæk 2, som ligger på nedrykksplass, var motstander og med seier ville jentene ligge poenget bak Kjelsås med syv kamper igjen å spille. Vålerenga har dessuten igjen Kjelsås på hjemmebane. Og det blei en rein parademarsj. Øygarden klinka inn hele elleve mål og med Storås sine seks mål var de to jentene allerede bedre enn hele Stabæk. Tre mål av Strøm og Shala, to av Hynne og Mauseth samt ett av Egset og Tuva Heger-Bratterud sørga for 31 – 14 seier.

 

Nå har jentene en pause før de skal møte Kjelsås i starten av mars. Tror vi da. Det er en kamp mot Oslo-studinenes rekruttlag som enda ikke har fastsatt kamptidspunkt.

 

Ullensaker/Kisa

Innebandygutta gjorde jobben mot Ullensaker/Kisa og vant solid 5 – 10. Niclas Johansson, Sindre Sebastian Halvorsen og Jesper Pedersen sørga for 1 – 3 ledelse til første pause. Mathias Erik Johan Sjökvist og Johansson sto for måla i midtperioden og Vålerenga leda 3 – 5 før den siste perioden. Pedersen, Joakim Sondre Marthinsen, Johansson, Victor Gustaf Ekestubbe og Marthinsen igjen sørga for at det altså blei 5 – 10.

 

Det betyr jubel for gutta som nå har åtte poengs ledelse på tabelltoer undulatene og ni ned til BMIL på tredjeplass og elleve til skiklubben fra Kringsjå. Det er tolv poeng igjen å spille om, men fortsatt er ikke seriemesterskapet og dermed kvalik til eliteserien sikra. Vålerenga møter nemlig undulatene, BMIL og skiklubben i de tre siste kampa; men før det er det Grei skuring mot de sisteplasserte i Teglverket på lørdag.

 

Østensjø/Dverg

Vålerengas innebandyjenter tok en overraskende seier mot tredjeplasserte Østensjø/Dverg. Line Viul og Mari Skara Heen sørga for 1 – 2 ledelse til første pause. Viul og Ellen Østensen sørga for å øke ledelsen så det sto 2 – 4 før siste periode. Da våkna hjemmelaget og snudde kampen til 5 – 4 på under ni minutter; men Vålerenga slo tilbake og etter mål av Østensen og Mina Jia Katmo Kvistum vant Vålerenga 5 – 6 og står dermed med ti poeng i årets 1. divisjon øst.

Jentene har én kamp igjen, mot serieleder Tunet 2 og har allerede endt på en sjetteplass av syv lag denne sesongen (ett lag trakk seg). De beholder uansett plassen og det er en grei start etter at laget er tilbake igjen på nest øverste nivå i norsk innebandy etter et års pause.