Dalgård scora igjen

05.02.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengadamenes andre treningskamp for sesongen gikk mot Trondheims-Ørn inne i Vallhall foran om lag 150 tilskuere en fredags formiddag. Vålerenga mangla fortsatt Marushka Waldus som først kommer til samlinga i Antalya i Tyrkia. Stine Reinås Pettersen er fortsatt ikke kampklar etter operasjonen og komplikasjonene i fjor, mens Adriana Imeri har kyssesyken. Forsvaret var med andre ord syltynt før kampen.

 

På midtbanen er Jenna Dear snart tilbake, mens Ingrid Schjelderup har noe lenger igjen før. Emilie Libakken Østerås er også på vei tilbake fra skade; mens i angrepet var Maren Eithun Hauge ikke tilgjengelig, mens Vålerenga hadde prøvespiller Zarah Muzdalifah på benken. I tillegg hadde Nadia Ryan Pinto og Lea Haji Høiness fra rekruttlaget fått fornya tillit på benken. Vålerenga starta med følgende lag:

Tinja-Riikka Korpela

Tina Dalgård – Ingrid Søndenå – Stine Ballisager Pedersen – Andrine Tomter

Sherida Spitse – Victoria Ludviksen

Tine Celine Karstensen

Celin Bizet Ildhusøy – Ajara Nchout Njoya – Marie Dølvik Markussen

 

Det var Ørn som fyra av det første skuddet ved Elin Sørum fra om lag tredve meter, om lag en meter utafor stolpa til Tinja-Riikka Korpela. Vi føler oss dog sikre på at Korpela hadde tatt den. Ti minutter seinere fikk Vålerenga den første målsjansen. En innøvd cornervariant fant Tine Celine Karstensen på tyve meter. Hu fikk tid til å legge ballen til rette og skøyte fra sekstenmeterstreken. Kula traff innsida av tverrliggeren helt oppe i krysset, spratt ned på streken og ut. Den hadde fortjent en bedre skjebne.

 

Midtveis i omgangen fikk Ørn sin andre sjanse ved Mali Lilleås Næss, men Korpela var med og fikk slått ballen til hjørnespark. Rett før halvtimen var spilt fikk Andrine Tomter en albue i ryggen fra Sørum, falt ut av banen og i landinga brakk hun dessverre ankelen. Absolutt ikke det Vålerenga trengte med allerede tynt besatt. Vålerenga satt inn Mia Rostad Huse som høyreback og det ser ut til at Huse nå må omskoleres til back fast i hvert fall denne vårsesongen.

 

Vålerengaspillerne var ikke helt med i kampen etter den alvorlige skaden på Tomter og Korpela gjorde en meget grov bom da hu gikk ut, men kom for seint til duellen med Elen Melhus. Hu heada opp i lufta og Sara Fornes heada i tverrliggeren.

 

Forness fikk den første sjansen fem minutter ut i andre omgang også, etter at Ørn hadde brukbart flaks med et forsøk på gjennomspill som traff hælen til Ingrid Søndenå og blei en gavepakke for Forness, men Korpela var på plass. Ti minutter ut i omgangen showa Marie Dølvik Markussen og serverte oss to tunneller på en nummerløs ørnspiller i løpet av bare tre fire sekunder.

 

Vålerenga gjorde etter hvert noen bytter. Kine Fløtre og Nadia Ryan Pinto kom inn for henholdsvis Ingrid Søndenå og Sherida Spitse; men det var først etter at prøvespiller Muzdalifah kom inn for Dølvik og Vålerenga hadde hele seks 2001-jenter på banen, at det skulle bli mål. Vålerenga hadde innkast på høyresida som Fløtre etter hvert vant ballen og fikk spilt tilbake til Huse som hadde tatt innkastet. Hu ga ballen videre til Ajara Njoya som fant Dalgård midt på Ørns banehalvdel. Den nummerløse ørnjenta blei sendt i pølseboden, Dalgård forserte rundt ti meter og sendte ballen ned i det lengste hjørnet fra et par og tyve meter. Da var det spilt i 69 minutter.

Tina Dalgård er i scoringshumør for tida. Foto: Morten Larød.

 

Det tok 74 minutter før Vålerenga tok fram finspillet og satte et tempo ørnjentene ikke kunne følge. Fløtre satte fart framover fra egen halvdel og inn sentralt til femogtredve meter. Hu fant spilte opp på en feilvendt Muzdalifah, som sendte ballen hardt inn på entouch til en rettvendt Njoya. Njoya heada igjennom til Pinto som var igjennom aleine med keeper. Hasanbegović tok livgrep på Pinto og holdt henne igjen, men sterke Pinto rykka seg fri. Dessverre var det halvannet sekundet hu mista på brytegrepet nok til at en ørnjente fikk klarert ballen unna. Der hadde Pinto scora elleve av ti ganger. En voksen dommer hadde tildelt Hasanbegović rødt kort og Vålerenga frispark noen centimeter utafor sekstenmeterfeltet.

 

Tolv minutter før pause tok Vålerenga ut Njoya og satte inn Lea Haji Høiness. Som 2000-modell var Vålerenga nå syv juniorer på banen. Ni minutter før ordinær tid var omme sov Vålerenga litt da Ørn tok et raskt kast på venstrekanten og Melhus var igjennom. På innlegget mot denne nummerløse ørnjenta som til alt overmål hadde tom kasse, forsøkte Dalgård febrilsk å klarere med å kaste fram en fot. Det endte med en vakker lobb over Korpela fra femmeteren. Mål og sjølmål på Dalgård, men sant og si hadde vel Ørn scora uansett på den sjansen om ikke Dalgård hadde forsøkt å klarere også.

 

Tre minutter før ordinær tid var over slo Fløtre inn fra høyresida. Pinto fikk en god stuss på femmeteren, men retninga var akkurat gal. Ikke nok vinkel til å snike seg inn på bakre stolpe og akkurat for mye vinkel til at Muzdalifah nådde ballen på tom kasse.

 

En sjansefattig kamp fra begge lag, der det var ungjentene som viste seg best til å skape målsjanser, i tillegg til Dalgård. Tar vi med det som skulle vært et rødt kort til Hasanbegović, så var Fløtre involvert i tre målsjanser; Ajara, Pinto og Muztalifah i to målsjanser; mens Spitse, Karstensen, Dalgård og Huse var involvert i én målsjanse. Totalt sett skapte Vålerenga fire sjanser. Det er sjølsagt alt for lite – men det positive er at Ørn heller ikke kom til så mye.

 

På ekstraordinært show utenom sjanser scora dog Vålerenga litt mer. Dølvik sto for tre tuneller, Karstensen for to og Celin Bizet Ildhusøy for én. Den gode trenden med at laget løper mer enn i fjorårsoppkjøringa fortsatte også.

 

Backkrise

Venstreback Andrine Tomter brakk dessverre ankelen i treningskampen mot Trondheims-Ørn i Vallhall på fredag. På grunn av hevelsen kan ikke operasjonen gjøres før torsdag, deretter følger fem-seks uker i gips og opptrening før Tomter er klar igjen. Serieåpninga 23. mars ryker med andre ord med syvmilssteg og det spørs om vi ser henne i toppserien før etter fotball VM som spilles fra 7. juni til 7. juli. Med kun Tina Dalgård tilgjengelig som back spørs det om ikke Vålerenga må hente en ny en før sesongstart. Det er klart, Maren Eithun Hauge kan trekkes ned og et par av midtstoppera kan dyttes ut og i treningskampene har vi sett at midtbanespiller Mia Rostad Huse har blitt omskolert til back; men kommer det ikke inn noe nytt er det nok mest sannsynlig at Vålerenga legger om til en forsvarstreer i svært mange av kampa denne sesongen.

 

Johnson og Hope

Da har Sam Johnson fått arbeids- og innreisetillatelse i USA og overgangen til Real Salt Lake er dermed fullført. Han blir dermed den syvende spilleren i Vålerengas tropp høsten 2018 som laget kvitter seg med før denne sesongen. Kun Deyver Vega og Mathías Vilhjálmsson har kommi inn, sammen med Markus Nakkim, Fitim Azemi, Thomas Elsebutangen og Christian Dahle Borchgrevink etter utlån. Johnson kom som bosmanspiller, så en over gang på i underkant av ti millioner kroner er kjærkomment, sjøl om det helt klart kommer til å gå utover Vålerengas tabellposisjon i 2019.

 

Vi skreiv onsdag om økonomisk krise og at økonomisjef Per Christian Wolden var på vei ut døra på Valle. Ine Hope Karlsen kommer inn fra stilling som økonomisjef i Norsk Toppfotball der hu har vært i nesten fire år. Det er for så vidt ingen norske toppklubber som har gått konkurs de siste fire åra, så da er det vel et visst håp også for Vålerenga.

 

Mjøndalen

FK Felleskjøpte tapte 0 – 2 på «hjemmebane» i et fjøs på Romerike. Mer om kampen andre steder, vi er ikke ornitologer.

 

Talentleir

Vålerenga har flere spillere på talentleire. For gutta er Oscar Bobb og Odin Thiago Holm tatt ut på G16-landslaget, mens Christos Zafeiris er på skyggelandslaget. På jentesida er det ikke tatt ut et landslag, men en tropp X og Y etter hvilken halvdel av året de er født. Her er Jenny Sare Slåtta tatt ut i vårtroppen (X). Det er samme oppsett for G15, der Magnus Bech Riisnæs og Storm Strand-Kolbjørnsen er tatt ut i X-troppen, mens Shreeraam Sritharan, Morten Stakkeng Vang, Mikkel Nordengen Knudsen og Oliver Johannes Braude er tatt ut i Y-troppen.

 

Skulkere

Villiam Strøm, Tobias Lindström, Andreas Stene har i dag stikki av fra Camp Roy som er i gang for fullt. Camp Roy er som kjent blodhard trening fram mot noe spesielt og denne lille hockeypausa Vålerenga har fått nå brukes til å dynge på med trening. Alt for at de skal være klare for hockey annenhver dag i sluttspillet. Disse tre unnasluntrerne har derimot reist til Klagenfurt på forbundssponsa ferietur. På damesida har Therese Strømstad og Hanna Olsen også rømt fra treningsperioden til fordel for Epinal på forbundets regning. Linn Aakre fikk også dette ytterst flotte tilbudet om franske viner og kanapéer, men har valgt å bli hjemme i Norge. Det spilles kamper fredag, lørdag og søndag i firenasjonersturneringer for alle sammen, så helt treningsfri får unnasluntrerne dog ikke.