Indonesisk fotballidol

01.02.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas fotballjenter har fått en ung indonesisk landslagsstjerne og stort fotballidol på prøvespill. Det er veldig spennende og på Sotahjørnet håper vi hu får vist seg fram i dagens treningskamp mot Trondheims-Ørn. Ellers vant J16 sin første kvalifiseringskamp til NM i går, hockeygutta økte ledelsen i getligaen og Joachim Sommer Nielsen reiser til Fredrikstad på utlån.

 

Trondheims-Ørn

Vålerengas damelag møter Trondheims-Ørn i sin andre treningskamp i oppkjøringa til årets sesong. Den starter 13:00 og streames av Klanens Webradio. I forrige kamp benytta de hele fire juniorspillere som ikke har toppserieerfaring og også til dagens kamp er det antatt at noen juniorer vil slippe til. På gårsdagens trening trente både Stine Reinås Pettersen og Svanhild Sand alternativt store deler av treninga; mens Jenna Dear var tilbake for fullt.

Vålerenga vs Trondheims-Ørn, direkte fra 12:45 på Klanens Webradio.
På generell basis ser oppkjøringa i år veldig mye bedre ut enn oppkjøringa i fjor. I januar i fjor kom det en flokk spillere som så ut til å kun ha happa med ball hele jula og det bar vel hele fjorårssessongen preg av. Vålerenga var ikke laget som løp mest – ikke i nærheten – i fjor. I år ser det mye bedre ut. Spillerne er langt mer bevegelige, løper mer og ser ikke lenger ut som om de har løpt en hel maraton når de har utført en femmeter lang spurt. Nå tar de heller en ny spurt noen sekunder seinere.

 

Det er også langt flere spillere tilgjengelig enn det var i fjor. Totalt sett teller troppen 23 spillere. I går var det 18 på trening, hvorav én prøvespiller. Hu kommer vi tilbake til. Dagens motstander er Trondheims-Ørn som i likhet med Vålerenga ikke har så ekstremt store endringer i troppen sin så langt i dette overgangsvinduet. Det største er nok at Svanhild Sand har forlatt klubben – til fordel for Vålerenga.

 

Ørn har ny hovedtrener. Steinar Lein kommer fra jobben som trener for andredivisjonslaget Haugar. Han har tidligere også hatt trenerjobb for herrelag i OBOS-ligaen, både for Hødd og Vard Haugesund. Inn har Ørn også henta Maiken Bakke fra nedrykkslaget Grand Bodø. Det er alle endringer i Ørn så langt.

 

Ørn blei nummer ti i fjor og har i utgangspunktet et ungt lag, med tre spillere på J19-samlinga imidten av januar, Malin Sunde, Elin Sørum og Sara Fornes. De har også fire jenter på J17-langslaget: Andrea Sivertsen Broholm, Laura Gashi, Emilie Joramo og Siri Oline Berg-Johansen.

 

Vålerenga har også mange unge spillere. 2001-modellene Kine Fløtre og Celin Bizet Ildhusøy starta oppgjøret mot Fart og i dag skal en annen 2001-modell starte, Tine Celine England Karstensen. Det er dog en del småskader og én spillere som ikke har ankommet Oslo ennå;  men vi gjetter på følgende lag:

Tinja-Riikka Korpela

Tina Dalgård – Ingrid Søndenå – Stine Ballisager Pedersen – Andrine Tomter

Sherida Spitse – Victoria Ludvigsen

Tine Celine England Karstensen

Maren Eithun Hauge – Ajara Njoya – Marie Dølvik Markussen

Innbyttere: Guro Pettersen, Eline Stensen Gulliksen, Mia Rostad Huse, Kine Fløtre, Jenna Dear, Celin Bizet Ildhusøy, Nadia Ryan Pinto og Zarah Muzdalifah.

 

Indonesisk stjerne

Vålerenga har den søtten år gamle indonesiske a-landslagsspilleren Zahra Muzdalifah på prøvespill. Hu er akademispiller i Indonesia som ikke har fotballtilbud for jenter over femten år og spiller dermed stort sett kun med gutter – med unntak av landslagsspill. Dermed ønsker ungjenta å reise til Europa for å følge drømmen om å bli profesjonell fotballspiller. Det kommer dog ikke til å skje i dette overgangsvinduet, for hu fyller atten år først 4. april; fire dager etter at overgangsvinduet stenger og ettersom hu ikke kommer fra EU eller EØS gjelder FIFAs fairplayregler med atten- og ikke sekstenårsgrense.

Zahra Muzdalifah er på prøvespill i Vålerenga. Foto: Hjesus.

 

Det er uansett en spennende spiller, i utgangspunktet er hu venstreving, men kan også spille midtspiss. Som fotballpioner i Indonesia – et land med 250 millioner innbyggere – er hu også svært populær. Instagramprofilen hennes har langt over 200 000 følger og det med kun 69 innlegg, så er hu tydelig et idol for svært mange indonesiske ungjenter; men det er kun de siste åra at fotball har blitt dyrka av jenter der nede. Det er dog den største sporten i landet ved siden av badminton.

 

Vi synes det er spennende dersom Vålerenga kan være med på å styrke kvinnefotballen og kvinners rettigheter og likestilling generelt sett i Indonesia. Norge og Indonesia har utrolig mange felles markeder. Begge er kystnasjoner med fiske og oppdrett, skipsfart, maritim industri og olje- og gass som tunge bærebjelker i landenes økonomi. Med frihandelsavtalen som kom på plass i november er dette også et nytt marked som har åpna seg for Norge. Det bør være interessant for en rekke norske sponsorer å ta del i et sånt marked.

 

Så gjenstår det å se om Muzdalifah er god nok da. Akkurat det er det litt for tidlig å konkludere med etter å kun ha sett én trening. Vi håper i hvert fall hu får spilletid i dagens kamp.

 

Seier i NM

Vålerengas J16-lag spilte den første kvalikkampen til NM i går. Sjølsagt utendørs i januar. Vålerenga slo KFUM 2 – 3 etter mål av Ayda Ceylan og to mål av Emma Iversen. Vi må innrømme at tanken ikke hadde slått oss at det skulle spilles fotball utendørs på dette tidspunktet. Det er liksom bare et par tusen kuldegrader.

 

Ni poeng

Vålerengas hockeygutter starta ræva mot skogskattene fra Ringerike, men Thomas Olsen redda uavgjort etter første periode. Martin Laumann Ylven scora to overtallsmål i midtperioden og da Tobias Lindström satte pucken i åpen kasse blei det til slutt 2 – 4 i Schjongshallen. Med kun ett poeng i potten for begge våre nærmeste konkurrenter går dermed Vålerenga til siste serieomgang med ni poengs margin. Med åtte kamper igjen å spille kan Vålerenga koste på seg å rote bort ett poeng per kamp i snitt og fortsatt garantert være seriemester. Det ser bra ut.

 

Sommer Nielsen

Joachim Sommer Nielsen går på utlån resten av sesongen til Stjernen. Det er en god løsning for spilleren som allerede har brukbart med getligaerfaring, men som nå er håpløst langt unna getligaspill i Vålerenga med syv etablerte skadefrie backer i troppen. Sikkert bra for Stjernen også. De har jo snart ikke spillere igjen.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 13:00 Fotball: Vålerenga Damer – Trondheims-Ørn, Treningskamp, Vallhall

Fredag 18:14: Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportspub

Lørdag 16:00 Hockey: Vålerenga U21– Stavanger, U21 Elite, Jordal Ungdomshall

Lørdag 16:30 Fotball: Vålerenga G16 – Mjøndalen, Treningskamp, Vallhall

Lørdag 20:00 Fotball: Vålerenga J19 – Årvoll, Treningskamp, Vallhall

Søndag 12:00 Hockey: Vålerenga U21 – Stavanger, U21 Elite, Jordal Ungdomshall