Mot det 29. seriemesterskapet

29.01.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas iskrigere møter i dag hele Østfold, i hvert fall store deler av dem, fordelt på getligaen og U21 Elite. Begge oppgjøra går på hjemmebane og vi har også med kampa i helga. Fotballjentene har spilt årets første treningskamp med fem debutanter, fire fra egen juniorstall og tre spillere scora sitt første Vålerengamål. Vi gratulerer Tina Dalgård, Ajara Nchout og Nadia Ryan Pinto med det. Innebandygutta styrer mot opprykkskamp, mens damene stabiliserer seg og kørjballjentene forsøker å unngå å bli et elitelag. Dagens gjetord er langt.

 

Roy Johansen har tatt Vålerenga tilbake til toppen. Foto: Kenneth Myhre.

 

Tabelltopp #1

Vålerengas iskrigere møtte opp i siddisland med vissheten om at ville gi dem et kjempeforsprang inn i siste serieomgang, mens tap ville gjøre det tett og jevnt helt inn. Et uavgjortresultat ville i så måte gi litt pusterom, men ikke noen trygg ledelse. Allikevel et ganske greit resultat. Og det var nettopp uavgjort, med tap på straffer som blei resultatet. Måten det skjedde på var derimot ganske så bitter.

 

For Vålerenga var det beste laget i ordinær tid og det var fullt fortjent at Tobias Lindström sendte Vålerenga i ledelsen aleine med keeper etter et rekepass av Martin Røymark og andrepasning av Daniel Sørvik. Lindström satte sågar pucken opp i krysset. Det sto seg ut perioden. Lite visste vi dog på forhånd at abortspørsmålet ikke var det eneste disse gamle kristenfundamentalistene hadde fått igjennom i regjeringsplattformen. At dommerhjelp i form av at utvisningsminutter kun skal gis til bortelag er dog ikke noe helt nytt fenomen, men denne gang var det i overkant enveisdømming at det på en eller annen måte må være nedfelt i regjeringerklæringa.

 

I midtperioden var Vålerenga allikevel overlegent best, men pucken ville på finurlig vis ikke inn i nettmaskene. Tverrligger, stolpe og sågar begge deler samtidig sto i veien og da Steffen Søberg gjorde en kardinaltabbe bak eget mål så utligna i stedet bedehuset.

 

Men i tredje periode fikk Vålerenga endelig sitt første overtallsspill for dagen på en situasjon der dommerne sannsynligvis hadde blitt fratatt lisensen dersom de hadde unngått å dømme. Stefan Espeland benytta anledninga og hamra inn ledelsen assistert av Rasmus Ahlholm og Kalle Ekelund.

 

Men utvisningene skulle ødelegge og en svært billig en på slutten da Ekelund puffa en Åj Lars spiller ut av målgården til Søberg, førte til at Åj Lars fikk spille seks mot fire da de tok ut keeper i sluttminuttet. Det var desserre nok til å utligne.

 

I sudden så spilte Vålerenga konstant i undertall og det var et under at de holdt unna; men det kosta krefter. Krefter som førte til at i straffekonkurransen var det kun Ahlholm som klarte å score én gang for Vålerenga. Dermed blei det ett poeng og seiersrekka endte; men Vålerenga har nå ei rekke på seksten kamper på rad der de har tatt poeng.

 

Vålerengas beste
   Rasmus Ahlholm
  Tobias Lindström
Brede Csiszar

 

Speidertur

Tirsdag er det nytt oppgjør i Fort Forum på Furuset. Motstanderen er laget med de ikke akkurat fryktede beverne som supportere. Vi må innrømme at vi får litt Donald Duck-følelsen. Beverne – hakkespettene. Joda, vi skal innrømme at en av initiativtakerne bak fotball i Vålerenga, Hans Møller Gassmann, også var en av initiativtakerne til å starte en speiderbevegelse i Norge; men derfra til å gi supportergrupperinga et speidernavn – det må du nesten være østfolding for å forstå meninga med. Klanen har i hvert fall ikke for rykte på seg å være en speidergruppe – og godt er det.

 

For all del, ikke noe stygt om speider’n, men i en ishockeyhall er det altså ikke om å gjøre å lage fyr av å gni to kjepper mot hverandre. Derimot handler det om at kjepp sender gummiskive inn i mål. Det er mulig det er denne ørlille forskjellen som fredrikstanerne har misforstått. Det kan i hvert fall se slik ut på tabellen. Vålerenga har for lengst slått bevernes stjerner. Avstanden er på hele 54 poeng ned til laget som ikke har vinni en dritt på over tredve år. Den mest kjente ishockeyspilleren i Stjernen er markedssjef Ørjan Løvdal. Dere veit, han som blei pælma ut av OL i Albertville.

 

Et annet aspekt ved kveldens kamp er at det er hele 27 poeng ned til femteplassen og pusekattene fra Asker og det er samme antall poeng som det er igjen å kjempe om etter kveldens kamp. Skulle Vålerenga få et likt eller bedre resultat enn det pusene gjør mot Åj Lars i Askerhallen; ja da har Vålerenga allerede blitt topp fire denne sesongen – og det med over én hel serieomgang igjen. Vi er usikre på om det har skjedd tidligere.

 

Men for å se på det som teller. Vålerenga har ennå en ledelse på fire poeng ned til Åj Lars, som altså møter pusene fra Asker. Det er håp om å øke den ledelsen ytterligere, for sjøl om Åj Lars har vinni med klare sifre i siddisland, så har de slitt i finansverdenen. Begge oppgjøra i Askerhallen har endt uavgjort, ekstrapoenget har de delt seg i mellom. Vi håper sjølsagt på full pott til pusene.

 

Også hamarsingene, du veit – de som ser varulv i en her død sau – ligger fire poeng bak Vålerenga; men de får ikke lov til å delta i denne serierunden og dermed er det altså en ypperlig mulighet til å legge dette laget ytterligere bak seg. Men skal Vålerenga gjøre dette må de altså vinne over speiderlaget fra Fredrikstad.

 

Speiderlagets store fordel er at de drar på seg få utvisningsminutter. Ganske rart egentlig, ettersom lag på nedre halvdel av tabellen vanligvis havner på etterskudd og må ta noen ekstra utvisninger per kamp. Det er helt sikkert en grunn til det. Vi gjetter på speiderloven. Og de skal være glade for det i Østfold – for det finnes ikke et eneste lag i ligaen som er i nærheten av like elendige i undertall. 69,5 prosent og mot Vålerenga er de enda verre. Helt nede i 64,7 prosent. Overtallsspillet er heller ikke særlig imponerende. 14 prosent av overtallene ender med mål, men mot Vålerenga er det kun 11,1 prosent som har endt i scoring.

 

Vålerenga har Rasmus Ahlholm som poengkonge og Tobias Lindström som andremann. Tredje mann ligger på fjerde plass i getligaen og er Stefan Espeland. Det er kun to poeng opp til tredjeplassen og det bør være mulig å klatre forbi han med skjegget fra Hamar. Martin Røymark er Vålerengas fjerde beste poengplukker med en søttendeplass.  En tolvteplass er innen rekkevidde. Fem poeng for en topp ti plassering er kanskje i overkant å forvente. Men Røymark har vært god i det siste. Det skal nevnes. En annen som har vært god i det siste er Kalle Ekelund og han er Vålerengas femte beste poengplukker. Med 25 poeng ligger han på treddevte plass. Det er fire poeng opp til topp tyve. Felles for disse fem er uansett at de er førsteoppstillinga hver gang Stjernen havner i undertall. Og da er det muligheter for poeng. Kjør da!

 

Tabelltopp #2

Også Vålerengas U21-lag gjorde jobben denne helga. I forstaden til Fredrikstad herja de med grekerne i første periode. Etter nitten skudd på mål mot grekernes fem hadde Calle Spaberg Olsen og Joachim André Hauen Martinsen sørga for en sikker tomålsledelse i Sparta Amfi. Det blei en redusering, men Leo Halmrast og Filip Lalande, sistnevnte i overtallsspill, sørga for at det sto 1 – 4 etter to perioder. I tredje periode seila gutta inn til en komfortabel 2 – 4 seier. Litt spesielt er det dog at Spaberg Olsen scora det første, hadde andrepass på det andre og førstepass på både det tredje og fjerde målet. Mon tro om ikke han er tilbake med spilletid i getligaen mot Stjernen.

 

Grekere

Vålerenga leder nå tabellen tre poeng foran de orange pusene fra Asker som har spilt én kamp mer enn Vålerenga. I utgangspunktet bør Vålerenga lede med fem eller seks poeng for det er elendige kjøpeskauen som er hengekampen til Vålerenga. Det er fjorten serierunder igjen av U21 Elite og den fjortende siste kampen spilles i kveld i Jordal Ungodmshall. Et returoppgjør mot østfoldgrekerne.

 

Det er dessverre ikke mulig å få med seg begge oppgjøra i sin helhet, men kaster man seg på første buss eller bane fra Fort Forum på Furuset, så rekker man bortimot en halv kamp på Jordal. Vi er usikre på hvor mange unggutter som slipper til på Furuset på grunn av denne kampen, men østfoldgrekerne kommer til å blø hamburgerdressing uansett om det slippes et par unggutter til Fort Forum.

 

Mer ulv

Fotballdamene reiste søndag til bygda der glomma svinger vestover for å møte et annet lag fra varulvtraktene, nemlig nyopprykka Fart – et lag vi på mange måter er ganske glade for at ikke representerer Norge i Europa. Det har vært flaut nok å være norsk de gangene Odd har gjort det på herresida.

 

Mina Kjørum og Maren Kristine Andersen er kjente navn for de som har fulgt Vålerengas damelag opp igjennom åra. Andersen har vært en av de utallige høyrebackene Vålerenga har hatt innom og kasta ut igjen etter en sesong. Kjørum er høyrekant, men også en spiller som er blitt finni for lett i klubben. Etter fjorårssesongen dumpa Vålerenga også midtstopper Benedikte Sand Birkelund i Hedmark.

 

Litt artig er det at laget også er fyllt opp av spillere som i vårsesongen i fjor spilte i osloserien for J17 mot Vålerengas yngste jenter. Vi snakker altså om nivå fire i Vålerengas utviklingsavdeling. På guttesida vil det si å spille G16 interkrets. Midtbanespiller Julie Blakstad blei henta dit i fjor sommer og nå i vinter gikk også venstrekant Oda Edvardsen den samme veien. Begge spiller for Ottestad som fikk dispensasjon til å spille i osloserien og begge starta oppgjøret mot Vålerenga søndag.

 

Sigrid Bloch-Hansen fra førstedivisjonslaget Øvrevoll Hosle har også tatt veien til Hedmark, samtidig som de hadde den finske stopperen Sanna Porali på prøvespill. I fjøset har de vært veldig opptatt av å omtale sistnevnte som landslagsspiller. I metropolen veit vi dog bedre. 27-åringen har spilt på det finske U23-landslaget, men har ingen kamper for a-landslaget. Med tanke på at Finland er godt over 200 poeng bak Norge på FIFA-rankinga så tenker jeg vi lar det snakke for kvalitetene – sjøl om Hamar Arbeiderblads kommentator var i overkant ivrig på å skryte spilleren opp i skyene under kampen.

 

Vålerengas starta med følgende lag:

Guro Pettersen

Tina Dalgård – Ingrid Søndenå – Stine Ballisager Pedersen – Andrine Tomter

Sherida Spitse – Victoria Ludvigsen

Celin Bizet Ildhusøy

Kine Fløtre – Ajara Nchout – Marie Dølvik Markussen

 

Det var en svak åpning av kampen for Vålerenga og etter åtte og et halvt minutt missa Ingrid Søndenå på et tilbakespill fra Sherida Spitse. Naomi Griffin var aleine med Guro Pettersen som måtte ut og dermed enkelt kunne bli lobba over. En kjip start, men Vålerenga var totalt sett allikevel det førende laget og burde ha utligna etter søtten minutter. Et vakkert angrep der nykommer Ajara Njoya la igjen kula til Celin Bizet Ildhusøy, som i sin tur la igjen kula på nytt. Kine Fløtre hadde all verdens tid fra sektsenmeterstreken. En skikkelig elendig januaravslutning seinere bør Njoya og Bizet kreve å få kreditert målgivende pasninger.

 

Rett etterpå brøyt Sherida Spitse på femogtyve meter og satte fart inn i sekstenmeterfeltet. I det hu spilte til Njoya blei hu regelrett klippi ned bakfra. En stygg takling som burde resultert i kort og siden Njoya ikke scora, så burde det vel også blitt straffespark. Vålerenga fortsatte å skape sjanser og etter en fin kombinasjon mellom Marie Dølvik Markussen og Andrine Tomter på venstresida, så da Tomter la inn kula og Fløtre kunne breiside den i nesten tom kasse fra femmeteren, så er det to andre spillere sin tur til å argumentere for å få kreditert målgivende pasninger. Januaravslutning rett på keeper der altså.

 

Men Tomter og Dølvik skulle få sine pasninger allikevel. Etter en ny fin kombinasjon etter førti minutter ute på venstresida, så fant Tomter høyreback Tina Dalgård inne i feltet. Og Dalgård var nådeløst presis der hu breisida ballen inn i den lengste stolperota. Og akkurat det der er noe helt nytt. Dersom Dalgård skal begynne å score mål også, så begynner det å nærme seg noe.

 

Fartkeeper Lene Leuve var usikker med utspillene hele kampen og da hu spilte vanskelig sentralt brøyt Bizet og sendte Njoya på tur gjennom. Hu blei felt i umiddelbar nærhet av sekstenmeterstreken omtrent akkurat nøyaktig tolv sekunder før pause. De fleste vil påstå at det var innafor og straffe. Dommeren var ikke enig og trakk det utafor sekstenmeterstreken. Akkurat det spiller jo egentlig ikke noen stor rolle, for Vålerenga har som kjent Spitse og fra seksten meter og fem centimeter så curla hu ballen vakkert inn ved stolpa som muren forsøkte å blokkere. Omgangens siste spark på ballen og Vålerenga gikk til pause med ettmålsledelse.

 

I pausa gikk Søndenå av og Dalgård inn som midtstopper med Mia Rostad Huse som høyreback. Fløtre blei flytta inn sentralt i en tierrolle og Bizet tok plass ute på høyrekanten. Det var trekk som fungerte. Riktignok skapte ikke Fart noe særlig i første omgang, men de hadde litt angrep ute på venstresida. Det forsvant nå; så et godt innhopp av Huse som høyreback og hastigheten til Dalgård inne som midtstopper tok ut Griffins forsøk på å finne bakrom. Offensivt så Vålerenga dog langt bedre ut og Fløtre fant seg raskt til rette i tierrollen.

 

Men det første målet skulle komme  på en forsvarstabbe. Leuve spilte igjen ballen ut på en litt pressa back – denne gangen den opphausa prøvespilleren Polari – som hadde et mottak gode gamle undulat-Werni verdig. En strålende gjennombruddspansing til Njoya som scora sikkert. Linjedommeren vinka heftig med flagget og ville annullere for offside, men heldigvis hadde hoveddommeren fått med seg at Polari prøvespilte for bønda, så målet blei godkjent.

 

Nadia Ryan Pinto kom inn til sin første a-lagskamp etter 56 minutter og tre minutter seinere gjorde hu det undertegnede prøvde å snakke Vålerenga til at hu kom til å gjøre i toppserien allerede i fjor høst. Da Pettersen satte i gang Dølvik på venstresida, Dølvik fløy ifra alt og alle og fant Pinto på løp på femmeteren, strakk Pinto elegant fram høyrefoten, traff klokkereint midt på rista og hamra kula opp i nettaket. Noen påstår at det var hennes første touch på ballen, undertegnede har notert at hu rakk å vinne en duell først.

 

Nadia Ryan Pinto er en notorisk målscorer. Foto: Morten Larød
Uansett, spilleren som scora ett mål om dagen i snitt i fjor sommer, viste seg igjen fram som den notoriske toppscoreren hu er. For oss står det helt klart fram – ingen kommer til å savne hu som sutra seg over til Kolbotn og scora på én av ørten målsjanser. I Pinto har Vålerenga en spiss som scorer hattrick hvis du gir a to målsjanser.

 

Det blei etter hvert mye bytter og mange nye juniorer som fikk prøve seg. Spiss Lea Haji Høiness kom inn etter 78 minutter for Bizet, men fikk ikke vist seg så mye fram. Også hu er vel sterkest inne i boksen og gjør seg best som midtspiss og ikke høyrekant.  Julia Caroprese kom inn etter 82 minutter og rakk å vende Blakstad opp på tribunen og sende en flott pasning ut til Dølvik på venstrekanten, mens Eline Stensen Gulliksen fikk overtida som høyreback for Victoria Ludvigsen.

 

Vi synes det er godt å se at ungdomsarbeidet fungerer og at de unge får prøve seg. På Sotahjørnet er vi heller ikke overraska over at det var nettopp disse fire som slapp til, det var de fire utespillerne vi har nevnt som potensielle toppseriespillere denne sesongen. Det er fortsatt lenge til seriestart og mye som skal rettes på; men sjøl om ikke Fart skal være en målestokk med Vålerenga i år er det godt å se hvor lite Fart fikk til av sjanser. Pettersen hadde én redning i andre omgang. Det er også godt å se at jentene veit hvor målet står og at både Njoya og Pinto har åpna målkontoen. Ja, også høyreback Dalgård da. Det er aldri feil med forsvarsspillere som stormer inn i sekstenmeteren og scorer mål.

 

Vålerengas beste
   Andrine Tomter
  Marie Dølvik Markussen
Nadia Ryan Pinto 

 

Ajer

Altså, mer ulvemotsand for Vålerenga var det i helga, men sjøl om serielederne i førstedivisjon øst måtte opp til Hamar for å spille innebandy, så viste de seg best når det gjaldt – nok en gang. De starta for så vidt greit og scora to mål av Mats Løkken, ett av Torben Sollie Hjuring og ett av Filip Vamnes. I tillegg scora bønda én gang og Vålerenga et sjølmål i første periode.

 

Midtperioder er som vanlig ikke Vålerengas perioder og plutselig var kampen snudd og hjemmelaget leda 5 – 4 før den tredje perioden. Da skjønte Vålerenga alvoret og Løkken scora et par mål på et par minutter før Mathias Erik Johan Sjökvist fastsatte sluttresultatet til 5 – 7. Med fem kamper igjen av serien topper dermed Vålerenga tabellen seks poeng foran BMIL, åtte poeng foran undulatene og elleve poeng foran Kringsjå.

 

For øyeblikket går det mot at Vålerenga enten avgjør serien i tredje siste runde borte mot undulatene eller i nest siste runde borte mot Kringsjå. Det er i utgangspunktet like morsomt begge deler. Det går mot avdelingsseier og opprykkskamp.

 

Øreåsen

Damene er nylig tilbake med lag på nest øverste nivå og gjør det naturlig nok ikke like sterkt som herrene i år. Plassen ser dog ut til å være grei skuring etter at jentene viste Øreåsen hvor skapet skal stå – og det er ikke der kampen blei spilt – altså i Øreåsenhallen. Anna Mordtvedt Nygård og Mari Skara Skeen sørga for 1 – 2 etter første periode. Martine Haraldsen og Nygård igjen sørga for 3 – 4 etter to perioder før det rant inn i tredje periode. Heen, Line Englund Bendixen, Ellen Østensen og Mina Jia Katmo Kvistum sørga for at det endte 5 – 8 og tre poeng hjem til Vålerenga. For øvrig skal det vel nevnes at både Haraldsen og Nygård vel har bøtter fra tidligere med Vålerenga hockey.

 

Jentene ligger nå  på en sjetteplass, men med første sesong i divisjonen er det jo ikke å forvente opprykkskamp heller. Til neste år derimot…

 

Rakneenga

Vålerengas kørjballdamer kjempa lenge i toppen av 2. divisjon avdeling øst og de innehar for øvrig fortsatt tredjeplassen. Men i helga rakna det. Først tapte de 43 – 44 hjemme i fyrstikkfabrikken for det desiderte bånnlaget Bygdøy som dermed tok sine to første poeng, før de dagen etter ga bort to nye poeng til det nest dårligste laget, Oppsal. Der blei tapet 49 – 42. Det lukter litt av at jentene ikke ønsker å måtte ta stilling til å spille BLNO neste sesong.

 

Vålerenga i dag:

18:30 Hockey: Vålerenga Herrer – Stjernen, Getligaen, Furuset Forum

20:00 Hockey: Vålerenga U21 – Sparta, U21 Elite, Jordal Ungdomshall