Byderby

24.01.2019 av under Gjetord | 1 kommentar

Vålerengas iskrigere tar i mot garasjelaget fra Manglerud i kveldens kamp i Getligaen. Vålerenga har tatt tolv av tolv poeng mot de grønnkledde denne sesongen og siden de to nærmeste konkurrentene begge har avgitt poeng til østensjøklubben, er vi så langt ganske fornøyd med deres opptreden i årets Getliga. Kun det første oppgjøret var jevnt og endte med ettmålsseier til Vålerenga. Ellers har det vært en målfest for Vålerenga mot bydelslaget.

Martin Røymark gir ikke ved dørene i derbyer. Foto: Kenneth Myhre.

 

Manglerud Star har forsøkt fire keepere denne sesongen og førstevalget Kristopher Joyce har ikke akkurat vært skremmende god med kun 89,7 i redningsprosent eller 3,20 i snitt per kamp. Steffens Søbergs redningsprosent på 92,7 er i en helt annen klasse; men så slipper han da inn kun 1,96 mål per kamp også. Mot Manglerud har den vært 94,3 prosent i år. Så er det litt usikkert hvem som står i denne kampen, men Joachim Svendsen har 92,3 prosent mot Manglerud han også, så det er ikke så farlig hvem som står.

 

For framover på isen kommer det til å hamres løs på stakkars Joyce og Rasmus Ahlholm har bøtta inn hele seks pinner mot garasjelaget denne sesongen. Og det kommer til å bli mange sjanser. Dette er en motstander som ikke er spesielt gode på dropper. Dermed kommer Vålerenga sannsynligvis til å vinne mange avgjørende dueller i farlige soner og det scores veldig ofte mål rett etter dropper.

 

Vålerenga står med seks strake trepoengere og ni strake seiere før dette oppgjøret. Det bør også være lov til å håpe på at våre verste konkurrenter avgir poeng. Det er to poeng ned til Åj Lars og fire poeng ned til de uringule fjøsbønda, som dessuten har én kamp mer spilt.

 

Toppgymnasiastene

Toppgymnasiastene til Lille-Canada gikk på nok en smell mot Vålerengas makt tirsdag. Filip Lalande, Calle Spaberg Olsen, Joachim André Hauen Martinsen, Marcus Ekberg, Spaberg Olsen, Oskar Blegen og Ekberg igjen sørga for en finfin 4 – 7 seier og fortsatt tabelltopp for U21 Elite.

 

Aloto Sports Agency

Så har det dukka opp nok en sak angående Aloto Sports Agency. Vi har tidligere skrivi om hvordan agentbyrået, med agent Saman Karami, brøyt overgangsreglementet ved å starte forhandlinger med Røa om en overgang for Isabell Herlovsen uten at Vålerenga blei informert om saken. I og for seg et særdeles grovt brudd på FIFA-reglementet. Et reglement man forventer at agenter forholder seg til.

Denne gangen er det et rettighetsbrudd, men ikke bare et hvilket som helst rettighetsbrudd. Facebookinnlegget i bildet nedenfor blei sletta før Sotahjørnet dokumenterte alle Aloto Sports Agencys offisielle facebookinnlegg, som vi la ut i gjetordet i går. Dokumentasjonen av det faller dermed i dag og det er en spesiell grunn til at vi tar det med. For i innlegget av at Camilla Bønøgård er blitt en av Aloto Sports Agencys klienter, så er det benytta et bilde uten godkjenning av fotografen.

Vi er vant til at privatpersoner feiler med bilderettigheter, men dette er fotografens åndsverk og fotografen skal sjølsagt ha betalt for det arbeidet han eller hun har gjort. I dette tilfelle er det ingen privatperson, men et agentselskap som bryter åndsverksloven. Et agentselskap som altså skal bistå fotballspillere ved blant annet det juridiske ved kontraktsinngåelser. Det bør kunne forventes at de kan det mest obligatoriske juridiske reglementet. Tydeligvis ikke åndsverksloven. Dette er i utgangspunktet å regne som et tyveri.

 

Fotografen har sjølsagt fakturert Aloto Sports Agency for bildet. Fotografen har til og med vært snill og fakturert normalpris for bildet. Billigsalg en sum som er om lag 40 prosent av anbefalt sats for en yrkesfotograf. Normalt sett ville et tyveri også ført til en tredobling av summen; men fotografen har latt dette være, siden det var førstegangs foretredelse og et selskap som så ut til å være i etableringsfasen. Saken burde kanskje blitt liggende der, men problemet er svaret agenten kommer med overfor fotografen (gjengitt slik den er meldt med agentens egne skrivefeil.)

(…)

Men vi sitter på media rettighetene til jentene våre, og vi kan sende regninger til forskjellige steder pga de ikke har fått verken tillatelse eller våre spilleres sitt tillatelse skriftlig om å legge ut bilder av de på sosiale medier. Men jeg gjør ikke det feks mot deg. Fordi 1. Jentene synes du er en grei type.
2. At jeg har respekt for arbeidet ditt og hvordan du promoterer jentene våre.

(…)

 

I alle dager. Bildet er tatt i en fotballkamp arrangert av Norges Fotball Forbund. Mener denne agenten i fullt alvor at en sportsfotograf ikke har lov til å benytte facebooks galleri til å legge ut sine åndsverk fra en fotballkamp i Norge, framfor et annet galleri? Det er spenstig. Siden åndsverksloven blei endra 1. juli i fjor, så måtte vi virkelig se om det sto noe spesifikt om sosiale medier kontra andre internettsider. Det gjør det altså ikke. Så et galleri på sosiale medier er å regne på lik linje med et galleri på andre nettsteder. Dette er en lov en hvilket som helst agent i Norge må forholde seg til siden den er en del av Norges lover. Den kronologiske rekkefølgen på lovverket en agent må forholde seg til er:

  1. Grunnloven
  2. EU-lovgivningen
  3. Formell norsk lovgivning
  4. FIFAs/NIFs lover
  5. NFFs lover

 

Vi leser en dårlig skjult trussel om at dersom fakturaen blir sendt, så kommer agentfirmaet til å svare med å sende regninger på alle bilder av deres spillere som legges ut på internettsider som defineres som sosiale medier. Det er ganske en ganske latterlig formulering. Dessverre ser den ut til å skape store problemer for stadig flere unge gode fotballspillere. Vår anbefaling til er derfor at man holder seg langt unna Aloto Sports Agency. For ordens skyld: Fotografen har altså sendt faktura – så får vi se om den blir betalt før den går til inkasso…

 

Vålerenga i dag:

18:30 Hockey: Vålerenga Herrer – Manglerud Star, Getligaen, Furuset Forum

 

  1. Chris Erichsen sier:

    Veldig bra at dere holder tak i denne saken og ikke lar dette svindelforetaket slippe unna!