Enga på topp – kanskje flere topper

11.01.2019 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas innebandygutter har inntatt tabelltoppen og spiller toppoppgjør lørdag. Hockeygutta kan innta nettopp tabelltoppen på lørdag og jaggu kan også U21 Elite gjøre det samme. Dessverre krangles klubber og spillere over en høy sko i vålerengasystemet. Det er kjipt. Noen spillere forsvinner, nye kommer til. Gjetordet er fyldig – som vanlig og med en oppdatering på skadesituasjonen til hockeyen også.

Høyere kommer du ikke. Marius Flygind og Vålerenga på Mount Everest. Foto: Privat.

 

Tabelltopp

Vi begynner litt uvanlig med innebandy i dag, men gutta gjorde jobben mot Kringsjå i byderbyet på onsdag og etter at Hans Lukas Larsson, Mats Løkken og Mathias Erik Johan Sjökvist og Larsson igjen hadde scora i første periode i Teglverket, så leda gutta solid 4 – 2. Vestkantfiffen kom tilbake og utligna, men med hattricket fullført av Larsson så leda gutta 5 – 4 etter to perioder. Løkken la på i siste periode. Vestkanten yppa til strid igjen, men Niclas Johansson sørga for at de kongeblå stakk av med en 7 – 5 seier.

 

Dermed er gutta på tabelltoppen i førstedivisjon øst når laget lørdag reiser til Skøyenhallen for et toppoppgjør mot BMIL i den siste kampen i den andre av tre serieomganger. Avstanden ned til BMIL er på to poeng. Vålerenga har altså gode muligheter til enten å ta et skikkelig grep om opprykksmulighetene, men også til å tape tabelltoppen. Vålerenga kjemper om opprykk til eliteserien. Det hadde vært moro.

 

Lillehammer

Vålerengas hockeygutter gjorde en meget fin figur igjen. Lillehammer blei nedsabla, rundlurt og pissa på. Det eneste som bekymrer oss er at alle gårsdagens fem mål og syv pasninger blei utført av førstefemmeren og kun Kalle Ekelunds geniale mål ga to andre spillere (Andreas Stene og Filip Gunnarsson) plusspoeng i margen. Blir laget for avhengig av førsterekka?

 

Rasmus Ahlholm åpna ballet etter flott spill der pucken gikk veldig kjapt fra Martin Røymark til Tobias Lindström og til en kjempesjanse for Ahlholm. Det gikk under 200 sekunder før Vålerenga hadde tatt grep i kampen. Vålerenga dominerte perioden stort, men sleit med å få inn det andre målet. Ikke før Ekelund så vidt passerte rødlinja, finta at han skulle dumpe pucken og lillehammerkeeper Nils Erik Bengtsberg lot seg lure på vei ut i rundvantet, kom mål nummer to. Da var det tre minutter igjen av perioden og Ekelund skøyt pucken i det lengste hjørnet i stedet for. Scoring fra rødlinja – det er det sjeldent man ser.

 

Midtperiodene er Vålerengas store akillishæl og rett før halve tida var gått glapp det. Vålerenga blei for offensive og med lang vei til bytte kom Lillehammer to mot én og Simen Thoresen blei spilt igjennom på høyresida og satte pucken inn bak Steffen Søberg. Vålerenga trøkka dog på og Ahlholm kvitterte fire minutter seinere etter pasninger fra Ekelund og Stefan Espelandslaget. Men så kom utvisningene. Først Martin Laumann Ylven for ei takling som var så sein at spillet var i en helt annen sone og deretter Gunnarsson for en slashing. Og med to spillere mer på isen gikk det bare seksten sekunder før Austin Cangelosi reduserte igjen. Perioden blei avslutta med en tominutter til Lillehammer.

 

Og i Vålerengas andre overtallsspill for dagen så satt pucken i mål tidlig i tredje periode. Ahlholm og Ekelund dytta pucken til Espelandslaget som fyra av fra blålinja. Dermed sto de tre spillerne med tre poeng hver. Kampen gikk sin gang og Lillehammer tok ut keeper. Det utnytta Ahlholm, som via en lillehamring satte pucken i tomt mål fra forholdsvis død vinkel. Dermed snøyt han dem andre.

 

5 – 2 og tre nye poeng i potten. Sist kamp sørga Vålerenga for en sluttspillplass ved å nedsable Hringeriki. Gårsdagens nedsabling av Lillehammer sikra laget dårligst en syvendeplass og det med hele femten kamper igjen å spille. Riktignok har ikke Vålerenga sikra seg en plassering foran hverken Manglerud Star eller Stjernen ennå, men det er ikke poeng nok igjen til at begge laga kan gå forbi.

 

Tabelltopp!

Det er kun ett poeng opp til serieleder Stavanger Åj Lars, som står over helgas serierunde. Dermed sikrer Vålerenga seg tabelltoppen med seier borte i Askerhallen lørdag. Så vidt vi har fått med oss går det dessverre ingen supporterbuss dit; men det er satt opp buss til Hamar fra Vertshuset neste søndag.

 

Vålerenga har hatt et gått tak på disse såkalte tigrene fra Asker denne sesongen og iskrigerne er det eneste laget som har tatt tolv poeng mot dem. Kan de fortsette den trenden? Det er en skinnfell som ligger der og venter på å bli høvla over. En skinnfell som tapte på straffer for skogskattene torsdag – hjemme i Askerhallen. Deres andre strake tap.

 

Et lag som sliter med keeperne. En vond finger plager Nicklas Dahlberg som kun har 90,0 i redninsprosent denne sesongen. Ole Morten Furseth står med 88,9 prosent og det er såpass ille at de har måttet grave opp pensjonisten Vidar Wold til å være døråpner denne sesongen. Att på til var det mot Vålerenga.

 

Frisk har hele 29 poeng opp til Vålerenga, sjøl med én kamp mer spilt. De gjør bra med mål, men slipper også til motstanderne for lett. Vålerenga er nå det mestscorende laget i Getligaen. Vi både tror og håper Vålerenga skal ta sin femte strake seier mot tigrene denne sesongen.  På de siste åtte serierundene har de kun tatt ti poeng. Vålerenga har 21 av 24 mulige poeng og er i storslag. Vi tror på flere poeng lørdag.

 

Oppøyen!

Jonas Oppøyen er på vei tilbake på isen igjen og stipulerte overfor Sotahjørnet at han er klar til oppgjøret mot Storhamar neste søndag. Det er veldig gode nyheter for et lag som til tider ser litt tynne ut på løpersida, sjøl om flere unggutter har kommi inn denne sesongen og gjort sine saker bra. For Lars Erik Spets sin del er det litt lenger vei å gå. Han står i hvert fall over hele denne serieomgangen; men kan være klar til de siste åtte kampa. Det ser lovende ut også for ham tre uker etter operasjonen. Daniel Sørvik venter fortsatt på skøytene sine, som helt sikkert er en unnskyldning for at han har litt dårlig treningsgrunnlag. Vi gir ham en måned til med opptrening før vi anslår at han er tilbake samtidig med Spets.

 

U21 Elite

Vålerengas U21 Elitelag har tatt seg sammen etter at juletentamene var levert inn og har nå en alle tiders mulighet til å ta tilbake tabelltoppen i U21 Elite. De møter tabelleder Frisk Asker i Jordal Ungdomshall lørdag. Med seier går de forbi. Det skiller ett poeng mellom Frisk og Vålerenga, men det er ekstremt jevnt. Fire lag på to poeng i toppen av U21 Elite.

 

Spaberg Olsen

Calle Spaberg Olsen skal ha ryki uklar med U21 Elites trener Frikk Juell og har ikke spilt for hverken U21 Elite eller U18 Elite i det siste. Heller ikke på A-laget har han vært aktuell. De uoffisielle ryktene skal handle om krangel om å ha glemt joggesko og en sykkelstraff under istreninga seinere på kvelden. Det skulle tråkkes fra første spiller gikk på is til siste spiller gikk av is etter treninga; men da laget gikk av isen og neste lag gikk på, holdt trener Juell igjen to spillere på isen. Dette fikk ikke Spaberg Olsen med seg og avslutta sykkeltreninga.

 

På Sotahjørnet mener vi på generell basis at straffetrening er en uting. Det er aldri en straff å trene. Å be en sekstenåring pakke baggen og pælme han ut av talentsatsinga fordi han glemte joggesko én gang og gikk av treninga da istida var over i stedet for å vente på de to spillerne som blei holdt igjen over istida virker som en merkelig avgjørelse. Spaberg Olsen har gjort 20 mål og totalt 35 poeng for U21 Elite i år på 22 kamper. Han har også fått to kamper i Getligaen. Vi forventer at «Myggen» rydder opp.

 

Undulatkos?

Vålerenga Fotballgutters kos med undulater vil ingen ende ta. At sportslig ledelse ikke forstår klubbens sjel har vi skjønt en stund; at de dermed velger å trene samtidig med undulatene i flyhangaren på Kjeller kom ikke som noen overraskelse; men i dag skjedde det altså. Vi gratulerer. At en harstadværing ikke skjønner forskjell på at Medkilas tidligere toppserielag måtte spille på Harstad Stadion i stedet for inne i skauen oppe på fjellet i Medkila fordi stadion ikke holdt kravet til en toppseriekamp; er en viss forskjell på at Vålerenga nå reiser til flyhangaren på Kjeller og trener sammen med undulater. Undulater er til for å trampes på!

 

Med en sportsdirektør fra Harstad, en hovedtrener fra Porsgrunn, assistenttrenere fra Drammen og Askim og en keepertrener fra ei unevnelig bygd der Glomma svinger vestover er det lov til å begynne å sette spørsmålstegn ved hvor det blei av Vålerenga oppi alt dette her. Vi hadde dog håpa at de to sistnevnte trenerne med henholdsvis ti og atten års erfaring fra treningsfeltet til Vålerenga ville reagert på dette; men det ser ut til at alt er såre vel.

 

Det er det slettes ikke. Det er solgt 500 sesongkort på supportertribunen. Undertegnede kan ikke sist huske når det var så liten interesse rundt fotballaget som det er nå. Overgangsvinduet er åpent, men det diskuteres ikke høylytt ved bardiskene hvilke spillere klubben har på vei. Interessen er falma. Det som diskuteres er når Jonas Oppøyen, Lars Erik Spets og Daniel Sørvik er tilbake på isen – og om Vålerenga kan ta bøtta i 2019. Og sjølsagt diskuteres det hva som skjer den gangen i framtida Vålerengas nye storstue står ferdig på Jordal. Det gleder vi oss til; men vi håper sjølsagt det ikke betyr at klubben mister seg sjøl – sin egen sjel – bare fordi de får fine fasiliteter; men det er vel lite sannsynlig. Det kommer nok ikke sportslig ledelse fra Harstad og trenere fra Porsgrunn og Drammen til Vålerenga Hockey med det første, all den tid hverken Harstad, Porsgrunn eller Drammen har ishaller.

 

Herlovsen

Isabell Lehn Herlovsen dukka ikke opp på treninga etter ferien og kommer nok heller ikke til å dukke opp på treningene framover. Det er konflikter der. Herlovsen snakker med Vålerenga gjennom journalistene i VG. Glimrende uttalelser som at «VIF nekter Herlovsen å dra  på landslagssamling.» Dette er sjølsagt feil. Herlovsen er sykemeldt og får dermed utbetalt penger av NAV. Hu kan ikke være både sykemeldt og frisk til landslaget samtidig.

 

Påstanden hennes om at Røa skulle være interessert er så langt unna sannheten som det går an å komme. Røa har ikke penger til Herlovsen. Røa fikk ett poengs fratrekk i fjor fordi de mangla 234 kroner på å oppfylle krava fra NFF. 234 kroner! Det er mindre enn det undertegnede legger igjen på to kamper i Jordal Ungdomshall. 8 kaffe og 8 vafler! Sannheten har vel snarere vært at Herlovsen har vært grinete og sur stortsett hele tida sida hu kom til klubben. Hu har to år igjen av kontrakta si med Vålerenga.

 

Vega

Avisene svirrer dog noen overgangsrykter rundt Vålerenga. I hvert fall Eurosport som prøver å få igjen penga de har spytta inn i eliteserien. Branns høyreving Deyver Vega skal være på vei til Vålerenga. Spilleren er på utgående kontrakt med Brann og kan komme vederlagsfritt i sommer; men har fått lite spilletid av Lars Arne Nilsen. Han scora ett mål i fjor, men fikk kun tolv innhopp. I 2017 scora han dog seks mål på tolv kamper fra start og seks som innbytter. Det er egentlig ganske god statistikk. En ving som scorer i en tredel av kampa – det er et hakk opp fra hva Chidera Ejuke gjorde i fjor.

 

Smárason

Arnór Smárason er kontraktsløs og spissen/tieren som redda undulatene fra nedrykk er linka til Vålerenga. Vi ser han først og fremst som en offensiv midtbanespiller og sant og si kan det være greit å få inn noen som scorer litt mer mål enn det midtbanespillerne gjorde i fjor (unntaket her er Felix Horn Myhre som scora helt greit i forhold til spilletid.)

 

Vilhjálmsson

Matthías Vilhjálmsson skal også være en spiller Vålerenga jakter. Vålerenga har i utgangspunktet kun Sam Johnson som midtspiss fram til sommeren, ettersom Peter Michael er langtidsskada.

 

Njie

Moussa Njie er kontraktsløs og vingen er kobla tilbake til Vålerenga etter at han først var innom Bærum og nå har spilt eliteserie i Stabæk. Han er rask nok i hvert fall.

 

Hands

Håndballjentene gikk på sitt tredje tap for sesongen borte mot Fjellhammer 2. Dermed er det fem poeng opp til Kjelsås i kampen om opprykk fra 3. divisjon og det begynner å se veldig vanskelig ut. Gutta spiller lørdag mot OSI i Domus Athletica.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportsbar

Lørdag 16:00 Hockey: Frisk Asker – Vålerenga Herrer, Getligaen, Askerhallen

Lørdag 16:00 Innebandy: BMIL – Vålerenga Herrer, 1. div øst, Skøyenhallen

Lørdag 16:00 Hockey: Vålerenga U21 – Frisk Asker, U21 Elite, Jordal Ungdomshall

Lørdag 16:00 Håndball: OSI – Vålerenga Herrer, 1. divisjon, Domus Athletica