Norsk Tipping-ligaens avdeling 2 – en gjennomgang

05.12.2018 av under 2018, 2019, Fotball, Gjetord, VIF | Ingen kommentarer

I dag tar vi en nærmere titt på Vålerenga 2s motstandere i Norsk Tipping-ligaens avdeling 2 neste år. Det er ganske spennende og og det er en veldig fin avdeling i forhold til å reise på borteturer. Kun kampen i Vadsø er mer enn to timers tur. Der må man dog regne med en hel dag i reise og sannsynligvis en overnatting også. Det er ytterligere seks turer ut av Oslo, mens de siste seks bortekampa spilles innafor bygrensa.

Laga rangert etter Sotahjørnets analytiske gjennomgang av alle avdelingene søndag.

 

Norild

En skikkelig godbit nesten et døgns biltur gjennom Sverige og Finland, 1 873 km og 22 timer og 53 minutter. Eventuelt seks, syv timer med fly via Kirkenes fra Oslo Lufthavn Gardermoen. De spiller på Vadsø Stadion som tar omlag 1 000 mennesker. Vi er ikke helt sikre på om vi vil kalle det for en stadion, men det er i hvert fall en kunstgressbane med en gressvoll på ene sida. Norild rykka opp etter å ha slått storheter som Porsanger, Kirkenes, Tverrelvdalen og Indrefjord og tok 55 poeng i fjerdedivisjon. Ernst og Stein Pedersen som vant bøtta i 1980 og seriemesterskapet i 1981 kommer herfra.

 

Toppscoreren deres heter Tom Kristian Stavseth og er en Simen Agdestein-klone. En dyktig sjakkspiller og målscorer altså. På midtbanen har de Baboucarr Sarr, som spilte noe for Mjøndalen i adeccoligaen i 2010. Også spiss Milos Vucenovic har noen adeccoligakamper; men da må vi helt tilbake til 2007 og det var for Tromsdalen. Dette er ett av to opprykkslag i Vålerenga 2s avdeling og i denne avdelinga kommer de etter alt å dømme til å få grisebank. Det er ikke så rart. På tross av hele vallefeltet – trekker du en sirkel med 400 meters radius fra midtsirkenen på stadion, så bor det flere mennesker innafor den sirkelen enn det gjør i Vadsø.

 

Halsen

Definitivt er det kortere til Halsen som kommer fra Larvik og spiller sine kamper på Bergeskogen som er en grei kjøretur unna. 139 kilometer med bil og 99 minutter unna. Bergeskogen har en slags tribune på ene sida, men den er uten tak. Den skal ta rundt 1 500 tilskuere. Halsen var en middelhavsfarer i Norsk Tipping-ligaens avdeling 3 i fjor. De tok en sjetteplass med 40 poeng. Tom R. Jacobsen, sjølveste Tiger-Tom, kommer fra Halsen. Han vant bøtta i 1980, serien i 1981, 1983 og 1984 og tok i tillegg cupsølv i 1983 med Vålerenga.

 

Toppscorertittelen blei delt mellom Christer Johansen Smith og Anders Bjørntvedt Olsen og lød på ti mål. Klanen har et betydelig miljø i Larvik, så det kan bli et brukbart sangfelt på denne kampen. Ellers er det ikke mye å fortelle om denne klubben og dette stedet; men innbyggerne i Halsen kalles Halse-folket og har en helt grei fotballsang til å være en liten bondeklubb fra Østre Halsen.

 

FK Tønsberg

Vi fortsetter nedover vestsida av Oslofjorden og skal til Tønsberg Gressbane. 106 kilometer og 76 minutters reisevei bringer oss til en tribune som tar 5 600 tilskuere og faktisk har tak. FK Tønsberg tok 46 poeng og havna to plasser over Halsen. Per Egil Swift som tok seriesølv og seriegull med Vålerenga i 2004 og 2005, samt Ståle Brandsrud som spilte seks kamper i 1987 kommer derfra.

 

Tobias Hem blei toppscorer med åtte mål. Han har én adeccoligakamp fra Sandefjord i 2012. FK Tønsberg er en samarbeidsklubb mellom 20 klubber i Tønsbergområdet og blei stifta i 2001 og stjal Eik sin plass i seriesystemet. De har én sesong bak seg i adeccoligaen i det flotte året 2005. Supporterklubben heter Oseberget og har i følge eget utsagn baller av stål.

 

Ørn Horten

Vi kommer oss under 100 kilometer unna og reiser til Lystlunden i Horten for å møte Ørn. 98,4 kilometer og 76 minutters kjøretur unna tar det oss til laget som tapte opprykkskampen i årets avdeling 3 med tre poeng til Sola og endte på 52 poeng. Lystlunden tar 7 300 visstnok og vil nok gi mange gode minner til de som husker opprykket i 2001. Den sesongen blei jo avslutta nettopp der. Vi var også en svipptur nedom Lystlunden på vei til cupgullet i 2008. Det er dog ikke tak på stadion. Dag Riisnæs som tok cupgull med Vålerenga i 1997; Ardian Gashi som tok cupgull i 2002, seriesølv i 2004, seriegull i 2005 og seriebronse i 2006 med Vålerenga er fra klubben og er nå tilbake som spiller. I tillegg er Jørgen Jalland og Arnar Førsund, som tok seriesølv med Vålerenga i 2004 kjente spillere fra Ørn Horten.

 

Gashi skremmer ingen lenger, men Thomas Utter Jensen scora tolv mål for dem og blei toppscorer denne sesongen. Ørn har vinni cupen fire ganger, sist i 1930. Supporterklubben heter Ørneredet og skal visstnok være skikkelig gammel. Vi er egentlig ikke særlig glad i fugler og om det er små undulater eller litt større arter spiller egentlig ingen rolle. Ørn er såpass utrydningstrua at de nå også har slått seg sammen med Eik fra Tønsberg for å prøve å unngå utryddelse. Foreløpig er det bare på jentesida at Ørn/Eik er i gang, men etter et møte med Vålerenga 2 og nedrykk til fjerdedivisjon så er nok utryddingstrua et scenario også på herresida.

 

Mjøndalen 2

Den eneste rekruttlagsmotstanderen i avdelinga er fra Mjøndalen 2 og det er en rakkarøkare av et opprykkslag. Ikke bare banka de all motstand, de tok såvel hele 75 poeng og vant serien sin med hele 15 poeng. Riktignok er det ikke sikkert Huringen og Holeværingen skremmer så mange, men Mjøndalen spiller kampa sine på Isachsen Stadion som ligger 60,3 kilometer unna og med en reisevei på 51 minutter.

 

Vi har ikke så mye om Mjøndalens gamle spillere, men kanskje Jibril Bojang som spilte i Vålerenga før, blir å se på banen? Vi føler egentlig at denne klubben ikke trenger så mye mer presentasjon. De har vært nok i media gjennom realityserier og denne klubben er det glimrende å møte med Mjøndalens opprykk. Drømmen er å få dem i ferien til a-laget og i en av de siste serierundene slik at årets serie blir mest mulig rettferdig. Da stiller begge to med reine juniorlag og juniorlaget deres er ikke spesielt godt. De blei slakta av FK Tønsberg i interkretsserien og havna hele tolv poeng bak på bare ti kamper. Forøvrig ganske klønete liga der halvparte – tre av seks – lag fikk poengtrekk.

 

Drøbak-Frogn

Vi starter å reise sørover i stedet for og vestover og 37,6 kilometer og 36 minutter unna ligger Seiersten Stadion der Drøbak-Frogn spiller. Det er en klassisk friidrettsarena uten tak på tribunen, men den tar et par tusen. De tok en fin-fin åttendeplass og med sine 34 poeng redda de plassen med tre poeng. Kent Bergersen og Per Edmund Mordt er klassikere fra denne klubben.

 

Klubben fylte 100 år i år og har Teitur Thordarson som trener. Juniorspiller Magnus Fagernes blei toppscorer både i fjor og i år. Det blei seksten nettkjenninger i år. Det blir gjensyn med den robuste midtstopperen Mats Vågan som spilte for Vålerenga 2 tidligere. Vi tror denne klubben får det svært tøft i denne avdelinga og nedrykk er nok noe de må kjempe mot denne sesongen.

 

Follo

To plasser over Drøbak-Frogn kom Follo med sine 35 poeng. Det er nok en kort reisetur på 25,5 kilometer og bare en halvtime med bil til Ski Stadion som tar om lag 2 000 tilskuere. Dette er en sammenslåingsklubb mellom Ås, Ski, Oppegård, Langhus og Nordby. Ikke så mye å skryte av med andre ord. Ås er mest kjent for orientering, Nordby for vannpolo og Oppegård for friidrett. Ski er også mest kjent for friidrett, men var riktignok ungdomsklubben til Martin Andresen som tok cupgull med Vålerenga i 2008 og seriesølv i 2010. Langhus er moderklubben til Etzaz Hussein som har verdensrekorden i kort karriere i Vålerenga. Den varte fra 18. januar 2011 og forsvant ut igjen etter 58 dager, den 17. mars samme år.

 

Follo tror vi igjen står i fare for nedrykk. De redda seg fra konkurs, men det er få Followers og tromma deres står alt for aleine i støtten av laget. Vi forventer å møte et lag med mye unggutter. Tida har løpt fra Follo siden cupfinaletapet i 2010, da de blei mest kjent for at Norges Fotball Fiender nekta dem å spille i rosa drakter.

 

Ready

Ready er en liten nøtt. De spiller på gressbanen som ikke har noen som helst sentrale knutepunkter (altså ingenting som går til Valle). Dermed blir det unødvendig lang reisevei. T-bane til Majorstua og så 45-bussen opp til Gressbanen. Det er 21 minutter i reisevei og fire minutter i ventetid på Majorstua. 25 minutter. Langtur, der altså…

 

Bendiklubben kommer fra de høyeste klasser i Norge og dette er klubben det faktisk blir viktigst å knuse – som den arbeiderklubben vi er. De spiller i en gyselig gulfarge, hvilket sjølsagt ikke taler til fordel for klubben. Det blir et gjensyn med midtstopper Aslak Oberg som spilte for Vålerenga 2 tidligere. Toppscorer i klubben var Finn Badou Jor som noen kanskje vil huske som han som reduserte til 3 – 2 i cupen mot Vålerenga i 2014. En kamp Vålerenga forøvrig vant 5 – 2. Nå er han klar for å bli tråkka på igjen. Ready skal slite hardt for å overleve.

 

Ullern

Det er enklere reisevei til Ullern som spiller på Ullern Kunstgress. Klubben som blei nummer ni i avdeling 1 med 33 poeng har fostra Felix Horn Myhre. Det er moro. Det lønner seg å ta t-bane linje 3 fra Helsfyr til Bjørnsletta og det tar 24 minutter.

 

Ullern har mista hovedtrener Ole Johan Aas og og fått inn en ny daglig leder siden fotballsesongen slutta. Hvem som blir ny trener er uvisst, men de har gode fotballspillere og en gammel kjenning scorer måla deres. Shåresh Ahmadi fikk de siste femten minuttene i Vålerengas eliteseriekamp hjemme mot Strømsgodset 16. oktober 2010. Han scora tolv mål for Ullern i fjor og må nok forbedre seg om det ikke skal bli nedrykk i år. Vi tror Ullern er et av laga som vil få det veldig tøft.

 

 

Lyn 1896

Så blir det nytt byderby igjen da mot klubben som Vålerenga 2 sendte ned i glemselen på Bislet Stadion i 2015. Lyn hadde tilsynelatende kontroll på kampen, men rota bort ballen fire og et halvt minutt på overtid. Lars Hirschfeld tok den i klypene og spilte langt ut på venstresida. Mortadha Alkanany dempa ballen og sendte den i en lang bue over mot høyresida der Tega George kom stormende og hamra ballen i krysset på hel volley fra femogtredve meter. Det blei etterfulgt av banestorming fra begge lag. Lyn rykka ned – for en deilig følelse. I 2016 vant de 3. divisjon overlegent, men fikk ikke lov til å rykke opp fordi PostNordligaen blei spissa fra fire til to avdelinger. I fjor rota de bort opprykket i siste kamp mot Korsvoll og Stabæk 2 rykka opp i stedet og i år missa de nok en gang på målstreken og Senja rykka opp og Lyn 1896 blei nummer tre med 53 poeng. Bislet Stadion er definitivt for stor for dem, men det er jo litt nostalgi for en vålerengasupporter å reise dit allikevel. Husk å ta med pølse på termos. Man stoler aldri på pølsekokere fra Lyn. Reisa tar 20 minutter med 21-bussen.

 

Vi klarer nok ikke å senke dem på nytt i år. Til det er laget for godt, men det skal bli deilig å være laget som rykker opp på bekostning av dem. Det varierte fælt hvem som leda tabellen i fjor, men Lyn klarte å rote seg bort på slutten. Når det drar seg til så svikter laget. Etter uavgjort mot Senja, grisetap mot Frigg og et knepent tap for skjervøy blant de fem siste kampa, så viser klubben at den svikter. Anwar Pellegrino er mannen å stoppe med seksten mål i fjor. De har også en Eirik Haugstad med 52 kamper for Stabæks a-lag, men ellers er det tynt. Lillebroren til Ghayas, Adil Zahid, spilte dog for Vålerenga. Lyn kjemper i toppen, men rykker ikke opp.

 

Frigg

Sist Vålerenga 2 møtte Frigg spilte de på Tørteberg, men nå har de reist litt lenger og har bosatt seg på Marienlyst Kunstgress. Det er enklest å ta trikken fra Helsfyr til Majorstua og den tar tretten minutter. Frigg knuste Lyn 3 – 0 i fjor, i det de sjøl omtalte som slaget om Oslo. Vel, nå var vel både Vålerenga, Skeid, KFUM, Kjelsås, Grorud og Vålerenga 2 høyere i divisjonssystemet i fjor; men det er klart. På Marienlyst tør de ikke ta t-banen lenger enn til Jernbanetorget. Alle de nevnte klubbene er sjølsagt østkantklubber. Annet er jo ikke å forvente av vestkanten.

 

I fjor tok de en andreplass med 55 poeng, kun slått av Senja. Vital Curtis Kaba blei toppscoreren deres med hele 24 mål. Det var bare tidligere vålerenggutt Henrik Udahl med 26 og Sindre Haarberg med 25 som scora flere mål i noen av de nasjonale ligaen i Norge i år. Begge to i Norsk Tipping-ligaens avdeling 4. Udahl scora faktsik godt over halvparten av Fanas mål og det begynner å bli litt irriterende at Vålerenga ikke hadde tid til å vente på målsniken, som altså ikke spiller for Frigg da. Mister Frigg Kaba i vinter, så mister de svært mye av laget – og vi tror han bytter til en bedre klubb nå. Dermed spår vi Frigg midt på tabellen.

 

Lokomotiv Oslo

Studentfylleklubben Lokomotiv Oslo spiller også på Marienlyst Kunstgress. Vi tenkte å gjøre et alternativt veivalg og ta linje 4 fra Økern i stedet for, men siden det tar tre minutter lengre tid fra Økern til Majorstua enn fra Helsfyr, så valgte vi det vekk. Så dermed blir det altså to ganger til Marienlyst med samme reisevei. Toget blei forøvrig nummer fem i avdeling 1 i år med 40 poeng. Det var avdelinga som Oppsal vant.

 

Det er ikke mye å si om spillerne til denne klubben. Lars Thorsteinsen Toft blei toppscorer med åtte mål; men vi må tenke på at dette laget er såpass useriøst at de faktisk hadde en egen røykpakkelomme på de første draktsetta sine. De sliter gjerne på vårsesongen når eksamenspresset er stort og denne gangen tror vi det blir nedrykksstrida helt inn.

 

Grei

Den eneste østkantklubben i avdelinga i tillegg til Vålerenga 2 har sjølsagt kortest reisevei. Det er kortest fra Økern T-bane med bare ti minutter opp til Ammerud. Grei blei nummer syv i avdeling seks med 40 poeng. Greibanen er fin for der kan man nemlig stå på motsatt side av banen – i skråninga – og blusse så mye man vil uten at Norges Fotball Fiender kan bøtelegge klubba, fordi det fysisk skjer utafor stadionområdet.

 

Stig Haugseth blei klubbens toppscorer med tretten mål. Grei er nok en av klubbene som må forsterkes før neste sesong hvis de ikke skal havne i nedrykksstrida. Årets liga er langt tøffere enn fjorårets der en rekke nordnorske klubber førte til at snittet blant de fire nedrykkslaga var 19,5. Kun én avdeling var svakere enn det med 17 poeng. Ellers varierte snittet fra 21,5 og helt opp til 25,75 blant de fire nedrykkslaga. Derfor tror vi Grei havner i knipa i 2019 og må kjempe for å overleve i divisjonen.