Sesongoppkjøring hos fienden

04.12.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Dessverre var det ikke første april allikevel, Vålerengas fotballgutter har bestemt seg for å trene på fiendens bane i 2019. I en flyhangar på Kjeller skal de trene og spille treningskampa før avreise til Marbella. Etter at gutta er hjemme fra Marbella flyttes treningene ut på stadion. Allikevel – å reise til fiendeland for å trene virker smått unødvendig all den tid Vallhall faktisk blei bygd som fotballhall for Vålerenga.

Det betyr at Vålerenga fra 9. januar til 6. februar kommer til å legge igjen omlag 150 000 kroner i baneleie til undulatene. Begrunnelsen fra Vålerenga er at Vallhall ikke tåler vanning. Det er en temmelig upresis begrunnelse fra Vålerenga. Sjølsagt tåler Vallhall vanning, men Vålerenga vil ha mer vann enn det Vallhall er villige til å tilby.

 

Vallhall sto klar i 2001 og siden har Vålerenga trent i Vallhall på vinteren. Det var godt nok til å ta cupgull i 2002, seriesølv i 2004, seriegull i 2005, seriebronse i 2006, cupgull i 2008 og seriesølv i 2010. Alle år uten vanning av banedekket. Så fikk man i gang vanning av banedekket, med traktor – akkurat det samme som de benytter i hangaren på Kjeller.

 

Problemet er at Ronny Deilas team fra i fjor til i år krevde økt vanning av banen, fra én gang per økt tre ganger i uka, til nå to ganger per økt seks dager i uka. Det medfører 1 000 liter vann per dag, som kondenserer på alle vegger og installasjoner i tak og lignende. Dette vannet er det særlig vanskelig å bli kvitt på kalde dager og det førte til skader på en del av belysninga, noe som blei dyrt for Vallhall å bytte ut. At det er installert LED belysning gjør også at varme fra belysninga ikke lenger er med å fordampe vannet.

 

Vålerenga er tilbudt vanning én gang per økt tre ganger i uka, slik det har vært utført i tidligere sesonger. Så Deilas team krever altså mer vann enn det som har vært tilfelle før. Derfor skal de altså flytte ut i hangaren på Kjeller. Det vi undrer oss over er at i fjor sommer fikk også LSK-hallen installert LED belysning. De har med andre ord ikke erfaring fra denne type vanning vinterstid uten energikrevende metallhalogenlamper som fordamper vannet, slik Vallhall fikk erfare i fjor og som altså blei ganske dyrt for Vallhall.

 

Banedekket i Vallhall blei bytta ut sommeren 2016. Det er altså forholdsvis nytt dekke og sånn sett ingenting å klage på der. Vi merker oss at det er mer verdt å trene og spille treningskamper på bortebane – hos fienden – enn det er å trene på i egen hall. Dermed undergraver Vålerenga igjen sitt eget produkt. Å lage en happening av første trening når den foregår i undulatland skjer i hvert fall ikke. Alt dette snakket om å flytte hjem til østkanten – så flytter altså Vålerenga rett ut til togstasjonen i stedet.

 

Det er noen oppsatte treningskamper og vi merker oss at det ikke er en eneste attraktiv motstander. Sarpsborg 08 18. januar, ikke avklart motstander 25. januar, Ullensaker/Kisa 29. januar og Mjøndalen 3. februar. Så kommer Marbellasamlinga fra 6. til 20. februar med tre kamper mot uviss motstand. Vel hjemme igjen så står Bodø/Glimt 1. mars, Tromsø 8. mars, Strømsgodset 15. eller 16. mars klart og så avsluttes det med undulatene 23. mars. Vennskapskamp mot undulatene der altså. Dermed skal Vålerenga hjelpe til å undergrave derbykampene også.

 

Hvor blir det av motstandere som Djurgården, Flora Tallinn, Helsingborg, Helsingør, AGF, Häcken, Örebro, Brommapojkarna, Hamburg og FC Köbenhavn? Det er motstandere som det er langt mer fornuftig å møte enn å møte eliteseriemotstandere som Sarpsborg 08, Tromsø, Bodø/Glimt, Mjøndalen og undulatene som Vålerenga skal møte to ganger i serien allikevel. Det typiske ender vel med at vi vinner treningskampen mot undulatene 3 – 0 for så å tape serieåpninga mot samme motstander 0 – 1.

 

Rekruttgutta

Fredag kom avdelingene for Norsk Tipping-ligaen og dermed hvilke lag Vålerengas rekruttgutter skal møte i 2019. Det er mye Oslo og omegn, samt en skikkelig godbit av en langtur til Vadsø. Søndag gikk vi analytisk igjennom oppsettet og oppdaga at Vålerenga 2s avdeling er langt tøffere enn alle de andre – for andre året på rad. Hele analysen kan dere lese her.

 

Ringerike

Hockeygutta gjorde akkurat det de måtte i Schjongshallen på søndag. Tobias Lindström scora i Vålerengas første overtallsspill for dagen og da Martin Laumann Ylven satte inn 0 – 2 et par minutter før slutt i første periode, så det meste greit ut. I midtperioden var Vålerenga dårlige, men Filip Gunnarsson økte ledelsen til 0 – 3. Allikevel blei det spennende på slutten. Rolf Thomas Aastad utnytta en personlig feil og reduserte til 1 – 3 og da Villiam Strøm dro på seg en tåpelig utvisning kom nok en reduksjon. Men Vålerenga rei det i land.

 

Dermed er status halvveis ut i Getligaen den at Vålerenga ligger på en tredjeplass. Det er ett poeng opp til de uringule og to til Åj Lars. Lillehammer på fjerdeplass er poenget bak Vålerenga. Det er jevnt, mellom de fire. Det har blitt ei lita luke ned til Sparta og Frisk Asker. I dag spiller de åtte andre laga igjen, så dermed må Vålerenga sette sin lit på at de andre feiler for å sjøl kunne klatre ytterligere på tabellen torsdag.

 

Manglerud Star slo de uringule sist og har Åj Lars på besøk i dag. De uringule møter Stjernen i Nordlyshallen, mens Lillehammer skal til Askerhallen. Så møtes Sparta og Ringerike i Sarpsborg. Men på torsdag er det enda mer spennende. Da reiser nemlig iskrigerne nordover for å feie over Kristin og ta med seg tre poeng hjem til Oslo. Samtidig møtes Åj Lars og de uringule over et oljefat i Stavanger.

 

Wing

Hockeyjentene hadde kun elleve jenter med seg til nordover til Trondheim for å møte Wing og dermed blei det tre jevne oppgjør der oppe. Med mange sentrale spillere ute og kun tre backer, måtte Tina Scott ned på backplass. Etter en målløs førsteperiode på fredag tok Vålerenga ledelsen ved Thea Ramsrud Johansen i midtperioden, men Wing utligna. Ti minutter før full tid i tredje periode falt dog avgjørelsen i et overtallspill blei Scott matchvinner.

 

Lørdag var Linn Aakres dag. Hu satte sitt første mål i førsteperioden, fulgte opp i midtperioden med først ett mål, før hu sørga for hattrick 62 sekunder etter at Wing hadde redusert. En målløs tredjeperiode førte til 1 – 3 seier til Vålerenga.

 

Søndag kom nok et skremmeskudd. Etter en målløs førsteperiode tok Wing ledelsen 31 sekunder før midtperioden var over. Dermed blei det et slit, men to mål av Scott sørga for at Vålerenga allikevel kunne reise hjem med ni poeng. Dermed topper de igjen eliteserien, tre poeng foran Stavanger som har tre kamper færre.

 

Nidaros

Vålerenga møtte Nidaros både lørdag og søndag i Jordal Ungdomshall og det gikk ganske greit. Espen Hermanrud scora hattrick i første periode lørdag, mens Marcus Ekberg og Mio Martinius Søhagen sørga for at det sto 5 – 1 etter perioden. To mål av Calle Spaberg Olsen, amt mål av Kent Daneel, Hermanrud og William Kjærnet Johansen sørga for at det sto 10 – 1 etter to perioder. Jens Jacob Bjørnslett putta på til 11 – 2 som blei sluttresultatet.

 

Gutta var dog ikke helt fornøyd med det, men søndag fikk de en nesestyver etter seks minutter. Ti sekunder seinere utligna Nicolai Eliesen og ytterligere mål av Joachim Sommer Nielsen og Bjørnslett sørga for 3 – 1 til første pause. Midtperioden bød på et aldri så lite målkalas. To mål av Hermanrud og ett av Ekberg, Bjørnslett, Johansen, Hermanrud, Filip Lalande, Sander Frøberg og Spaberg Olsen sørga for at det allerede sto 11 – 1. Lalande, Hermanrud og Ekberg la på til 14 – 1 som blei sluttresultatet.

 

Gutta har hatt en litt tøff periode nå, som er helt vanlig at de har i november og desember. De henger dog greit med i serien og det er kun to poeng opp fra den fjerdeplassen de ligger på og til andreplassen. Det er seks poeng opp til tabelltoppen.

 

Ullensaker/Kisa

Innebandygutta kjemper om opprykk til eliteserien og vant igjen solid mot Ullensaker/Kisa på søndag. Mathias Erik Johan Sjökvist, Jesper Pedersen og ett uregistrert mål, sannsynligvis sjølmål, sørga for 3 – 0 etter første periode. Midtperioden tapte Vålerenga, men Nicklas Johansson, Sjökvist og Sindre Sebastian Halvorsen sørga allikevel for en tomålsledelse før tredje periode. Sjökvist, Pedersen og Ole Bråten Lund punkterte kampen og Vålerenga vant 9 – 4.

 

BMIL slo undulatene og topper dermed tabellen poenget foran Vålerenga. Det er ett poeng ned til undulatene og videre to poeng ned til Lyn. Det spilles trippel serie og de er nå omlag halvveis med 10 av 21 kamper spilt. Det er et opphold før neste kamp som er bånnlaget Grei borte 16. desember før det blir toppoppgjør mot undulatene 19. desember i Teglverket.

 

Bøler/Høybråten

Kørjballjentene gjorde en god innsats da de slo tredjeplasserte Bøler/Høybråten 49 – 59 i Bøler Idrettshall på lørdag. Dermed knappa de innpå og ligger nå bare to poeng bak Bøler/Høybråten på en fjerdeplass i andre divisjon øst.

 

Kørjballgutta spilte to kamper i helga og det starta bra på lørdag da de knuste Holmlia 94 – 72 i fyrstikkfabrikken, men topplaget Ammerud 2 blei for sterke på Apaløkka og dermed tapte gutta 95 – 58 i den andre kampen. Det holder til en foreløpig femteplass etter at Vålerenga har spilt 9 kamper i årets serie.

 

Charlottenlund

Håndballgutta fortsetter å tape og sjøl om Henrik Andreas Bremnæs Petersen scora syv mål mot Charlottenlund er det nå fortsatt sånn at Vålerenga står med null poeng halvveis ut i førstedivisjon. 29 – 21 blei tapet på lørdag. Ikke så galt i seg sjøl, siden Charlottenlund er på tredjeplass; men det er allerede blitt åtte poeng opp til sikker plass.