Ujevne avdelinger i Norsk Tipping-ligaen

02.12.2018 av under 2018, 2019, Fotball, Herrer, VIF | 2 kommentater

Fredag kom oppsett for Norsk Tipping-ligaen og igjen har Norges Fotball Fiender satt opp et meget skeivt oppsett. Et oppsett som rammer Vålerengas rekruttgutter hardt. I år var det stor forskjell på kvaliteten i avdelingene i PostNord-ligaen og Vålerenga 2 havna i den knallharde avdelinga som gjorde det svært vanskelig å overleve og historien gjentar seg. Avdelinga til Vålerenga 2 er den desidert hardeste avdelinga.

Trykk for større bilde. De finnes også enkeltvis i bunn av artikkelen.

 

Reisemessig er det dog en veldig snill avdeling Vålerenga 2 har kommi i. Norild fra Vadsø er den eneste lange borteturen og sjøl om det er den aller lengste turen Vålerenga 2 kunne få, så er det bare én flytur. Faktisk blir turene til Mjøndalen 2, er det eneste andre andrelaget i avdelinga, FK Tønsberg, Ørn Horten, Halsen i Larvik og Drøbak-Frogn de eneste andre klubba som ikke tilhører Oslo Fotballkrets. Follo som spiller i Ski må også regnes inn som en langtur i denne serien, men resten av kampa foregår innafor bygrensa. De gamle storhetene Lyn og Frigg er vestkantklubbene sammen med Ullern og Ready. På østkanten får Vålerenga 2 følge av Grei og så har man i tillegg studentklubben Lokomotiv Oslo som er så seriøse at de første draktene deres hadde sigarettlomme på brøstet.

 

Tilbake til den skeive fordelinga av avdelingene. I utgangspunktet bør det være fire opprykkslag i hver avdeling. Det er det ikke. Avdeling 1 har fått seks opprykkslag, mens avdeling 2 der Vålerenga er satt i har fått kun to opprykkslag, Mjøndalen 2 og Norild. Ekstra ille blir det at Mjøndalen 2 er det desidert beste opprykkslaget, de tok syke 75 poeng i sin fjerdedivisjonspulje. At de to opprykkslaga som er utelatt i Vålerenga 2s avdeling er erstatta med lag som blei henholdsvis nummer to og nummer seks i sine Norsk Tipping-ligaer bidrar til å gjøre denne serien urovekkende hard.

 

I avdeling seks har Hønefoss fått en meget enkel jobb med å klare opprykk. Der mangler det plasseringer på andre og tredjeplass fra fjorårets Norsk Tipping-ligaen og de er erstatta av lag på sjette og tiende plass. Å møte Skjetten i stedet for Lyn takker og bukker de for på Ringerike. Vi synes det er et meget tvilsomt opplegg.

 

Vi har regna ut avdelingenes verdi både på plassering og poeng. Vi tar for oss plassering først. Der har laga i Norsk Tipping-ligaen 2018 fått sin respektive verdi. Nedrykkslaga fra PostNordligaen har fått verdien 0,5 for 12. plass, 1,0 for 13. plass og 1,5 for 14. plass. For opprykkslaga fra fjerdedivisjon har vi sortert laga utifra hvor mange poeng de har scora. I én serie trakk ett lag seg og i nordlandsserien er det bare ni lag. Disse har fått omregna sin poengsum til 22 kamper, slik at det blir likt. Deretter er det sortert og de seks beste laga har fått plassering 11, de fire neste har fått plassering 12. Så er det fem lag på 55 poeng som har fått plassering 12,5. Så er det to lag  på plassering 13 før det igjen er to lag på 53 poeng som har fått plassering 13,5. De fem dårligste poengsummene har fått plassering 14.

 

Totalt sett skal summen av alle lags plassering bli 105 eller gjennomsnitt på plassering 7,5. Vi ser at det er meget ujevnt og Vålerenga 2s avdeling er utrolig tøff. Godt over én plassering tøffere. Med kun 86,5 poeng totalt gir det en snittplassering på 6,18. Avdeling 1, 3,4 og 5 er ganske greie. De varierer fra minus tre til pluss fire fra gjennomsnittet og varierer fra 102 til 109. Eller snittplassering 7,29 til 7,79. Men i avdeling seks skiller seg igjen ut. 117 poeng er fryktelig høyt og gir en snittplassering på 8,36. Laga i denne avdelinga har altså i snitt en  langt lavere plassering i serien enn Vålerenga 2. Mer enn to plasseringer dårligere i snitt. Det kan da ikke være et rettferdig oppsett.

 

Når det gjelder poeng, så er alt omregna til Norsk Tipping-ligaen. De er gjort slik at nedrykkslaga fra PostNordligaen har fått gjennomsnittssummen til opprykkslaga fra Norsk-Tippingligaen, en sum som var 59 poeng. Deretter har de fått lagt til sin egen oppnådde poengsum i PostNordligaen og deretter trukket fra gjennomsnittssummen til de seks nedrykkslaga fra PostNordligaen, en sum som var 20. Opprykkslaga fra fjerdedivisjon har på samme måte fått gjennomsnittssummen til nedrykrykkslaga fra Norsk Tipping-ligaen, hvilket var 21 poeng. Deretter har de fått lagt til sin egen poengssum fra fjerdedivisjon og så fratrukket gjennomsnittssummen til alle de 24 opprykkslaga fra fjerdedivisjon, en sum som var 56 poeng.

 

Snittsummen for avdelingene er 513 poeng og en gjennomsnittssum på 36,6 poeng per lag. Her ligger avdeling 1, 3 og 4 ganske likt fra 505 til 512  poeng eller et snitt på 36,1 til 36,6 poeng. Avdeling 5 er betydelig lettere med kun 494 poeng eller et snitt p å 35,3. Avdeling seks er derimot latterlig lett. Kun 469 poeng tok de laga i fjorårets sesong eller en snittsum på 33,5 poeng per lag. Og da står vi igjen med den knallharde avdeling 2. Vålerenga 2s avdeling tok hele 585 poeng i fjor. 116 poeng mer enn avdeling 6, noe som gir en snittsum per lag på hele 41,8 poeng.  Hvert lag i Vålerenga 2s avdeling er altså i snitt 8,3 poeng bedre enn i avdeling 6. Det er drøyt.

 

For å vise hva vi mener så har vi laget en tabell med hver avdeling. Vi har rangert laga ut i fra den poengsummen vi har kommi til som er forventa i 2019 utifra prestasjon i 2018. Vi har også lagt med grunntalla fra 2018-sesongen slik at alt er med i tabellen og det er lett å kontrollere. N betyr nedrykk og tallet bak forteller om det var det beste, nest beste eller dårligste av laga i sin avdeling i PostNordligaen. O betyr opprykk og ellers er det plassering i Norsk-Tippingligaen.

 

Vi har også lagt ved noen streker som viser noen kjernesteder i avdelingene. Gjennomssnittssummen på de seks andrelaga i Norsk Tipping-ligaen i fjor var 54,3 poeng. Vi har satt en grønn strek der skillet på denne summen går i tabellene. Som det kan sees av tabellene har avdeling 1 tre lag over, Vålerenga 2s avdeling 2 har to lag over denne summen, Vålerenga 2 og Frigg. I avdeling 4 er det ingen lag som kommer opp til 54,3 poeng. De har med andre ord et svakt toerlag og et svakt nedrykkslag.

 

I tillegg er det satt en gul/oransje strek der gjennomssnittspoengsummen går på 36,6 poeng går, som også er der mediansummen går. Det er 41 lag som har 36 poeng eller færre i sesongen, og ytterligere 5 lag som har forventa 37 poeng. Dermed blei snitt og median den samme med 84 lag i serien. Den røde streken markerer hvor det er forventa at nedrykksstreken går i forhold til 24 nedrykkslag. Det var 23 lag som hadde 32 poeng eller mindre og ytterligere tre lag på 33 poeng. Dermed streken satt på 32,5 poeng.

 

Legg merke til hvor langt ned disse strekene er på Vålerenga 2s avdeling 2, mens gjennomsnittsverdien er meget høy på avdeling 5 der Rosenborg 2 er. Dermed får Rosenborg 2 bare noen få kamper der de kan sette inn litt trøkk fra a-laget for å vinne avdelinga. I avdeling 6 går nedrykksstreken midt på tabellen. Fire lag som i utganspunktet vil rykke ned fra en normal avdeling slipper billig unna i den avdelinga.

 

  1. […] Fredag kom avdelingene for Norsk Tipping-ligaen og dermed hvilke lag Vålerengas rekruttgutter skal møte i 2019. Det er mye Oslo og omegn, samt en skikkelig godbit av en langtur til Vadsø. Søndag gikk vi analytisk igjennom oppsettet og oppdaga at Vålerenga 2s avdeling er langt tøffere enn alle de andre – for andre året på rad. Hele analysen kan dere lese her. […]

  2. […] Laga rangert etter Sotahjørnets analytiske gjennomgang av alle avdelingene søndag. […]