Vinterfotball til besvær

28.11.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Sesongkorta til Vålerengas herrekamper i fotball er nå ute for åpent salg. Det betyr at dersom du ønsker de beste sitteplassene må du handle raskt; men hvor raskt er et spørsmål som kan stilles. Tilskuertallet har nemlig gått radig nedover i år og de siste kampa var det ikke spesielt mange tilskuere på tribunen. Vålerenga har vært bedre i ni kamper og dårligere i seks. To av kampa skulle likevel vise seg å skille seg kraftig ut. For oss var begge forventa, men vi er ikke helt sikre på at alle i Vålerenga ser det sånn.

Vinterfotballen skaper et publikumsproblem. Foto: Morten Larød.

 

Vålerenga gjør det riktignok bedre enn mange av dem vi kan sammenligne oss med. Kun Strømsgodset har et mindre fall i tilskuertallet av de store klubba; men det er jo ikke bra nok at tilskuerantallet synker. Morten Nydal i Vålerengas administrasjon forteller litt hvor skoen trykker i dagens Vårt Oslo. I tillegg til Sarpsborg 08, som var åpningskamp i fjor, trekker Nydal frem følgende kamp:

I tillegg trakk årets serieåpning mot Odd, som ble arrangert samme helg som Holmenkoll-søndagen, 6.000 færre enn i fjor.

Dermed er han og administrasjonen tydeligvis hverken på bølgelengde med sin egen assistenttrener eller sine supportere. Vi siterer glatt fra twitter hva Haakon Lunov mener om seriestarten for norsk fotball. Han synes det er klinkende fint at norsk fotball starter samme helg som Holmenkoll-søndagen går.

Sjølsagt fikk han reaksjoner fra supporterne og styremedlem i Klanen, Trond Larsen, var raskt ute og påpekte hva dette vil gjøre med tilskuertallet. Vi tar også med Lunovs videre svar, som ikke er til glede for et supporterhjerte og viser vel at han hverken har sansen for økonomi eller hjerte for fullsatte stadioner og stor stemning på tribunen.

Fra et supporterstandpunkt og fra et økonomisk perspektiv er det ikke tvil om at den tidlige sesongstarten klusser det til for publikumsoppmøtet; for direkte penger inn i kassa i form av billettinntekter og indirekte i form av økt markedsverdi og større sponsorkontakter. Så kan man jo stille seg et spørsmål om ikke økte økonomiske muskler også på sikt kan gi økt sportslig fremgang. Det hadde jo vært greit å kunne beholde talentene litt lenger enn til akkurat så raskt en dansk fotballklubb starter å snuse på dem.

 

Heldigvis starter eliteserien 31. mars i 2019 og ikke tre uker tidligere som den gjorde i år; men i 2020 er det tilbake til den samme møkka med serieåpning i midten av mars, kollisjon med sesongavslutninga i nasjonalidretten som får fullt fokus hos rikskringkasteren og en tilnærma umulig oppgave å gjøre seriestarten til en stor greie med fulle tribuner. Det blir igjen en serieåpning for de spesielt interesserte, med økt fare for kamputsettelser. Fotball skal spilles når naturgresset er grønt!

 

Tap igjen

Vålerengas hockeygutter gikk på sitt tredje tap på tre kamper og begynner nå å henge etter i kampen om seriegullet. Litt typisk blei det kun ett mål i kampen og ei høy kølle fra en storhamarspiller var foranledninga til at Vålerenga fikk baklengsmål i første periode. Det blei ikke flere mål i kampen og dermed måtte Vålerenga se seg slått nok en gang. Det er ikke særlig lystig, for problemene tårner seg opp for klubben.

 

Røymark ute lenge

Martin Røymark fikk fem kampers karantene for pusetaklinga mot Åj Lars. Dermed ryker ikke bare kampen mot de uringule, men Stjernen, Ringerike, Lillehammer og Frisk Asker slipper å møte storspilleren og en fulltallig førsterekke fra Vålerenga. Vi synes det er billig og at tre kamper burde være maks i en sånn takling; men ishockeyforbundet er kjent for forskjellsbehandling og spiller du for Vålerenga blir du straffa hardt – hver gang.

 

Sørvik tilbake?

TV2 spekulerer i om Daniel Sørvik kan være på vei tilbake til Vålerenga. Det er for så vidt spennende, mest fordi Sørvik har et skudd fra blålinja som Vålerenga virkelig trenger. Et powerplay med både Sørvik og Stefan Espeland på blålinja ville være meget giftig; men Vålerenga har allerede seks backer og i tillegg Joachim Sommer Nielsen som en ekstra ung back med en god dose getligaerfaring allerede. Er det virkelig plass til Sørvik i årets tropp? Vi mistenker at Sørvik er på vei tilbake i 2019-2020-sesongen.

 

For nå er det løpere Vålerenga trenger. Med både Røymark og Lars Erik Spets ute haster det også, dersom klubben ikke skal miste muligheten til å få velge motstandere i sluttspillet. Vi har sagt det før og gjentar det gjerne: Brian Ihnacak er tilgjengelig.

 

Høland

Vålerengas håndballjenter reiste til Hølandshallen for å komme opp likt i poeng med Kjelsås som topper 3. divisjon avdeling 2. Det klarte de. Etter at Elselin Lee Øygarden scora hele syv mål og Hilde Jacobsen Egset fulgte opp med fem, så kneip Vålerenga seieren til slutt med 26 – 28 etter at det sto 14 – 14 til pause mot Høland som dermed blir liggende på fjerdeplass. Dermed er jentene fortsatt med i opprykkskampen; men får en ny tøff kamp når tredjeplasserte Fjellhammer 2 gjester Jordal 6. desember.