…men administrasjonen traff

27.11.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Sportslig har ikke Vålerenga Fotball Elites trenerteam og fotballag prestert all verden; men administrasjonen kan i det minste slå seg på brøstet og skryte av at de traff innertier – langt bedre enn alle eksperter og forståsegpåere. Det blei budsjettert med en sjetteplass i serien og med en kvartfinale i cupen. De traff på begge. Nå er det vinterpause, la oss håpe administrasjonen benytter den til å budsjettere med serie- og cupgull i 2019…

Hvis administrasjonen bare tror på julenissen, så… Foto: VIF-fotball.

 

Ranheim

Det tok lang tid og på tross av dominans i banespillet fikk Ranheim den første målsjansen – og den var stor; men en god Adam Larsen Kwarasey holdt Vålerenga inne i kampen. Og sakte men sikkert kom målsjansene. De viste dog ett av de store problemene til Vålerenga denne sesongen – avslutningskvaliteten og mangelen på skuddvilje. Allikevel blei det skapt en del målsjanser. Den første ved Bård Finne etter et innlegg av Sam Adekugbe. Finne fikk ballen på mål, men ikke mer enn det og forsøket blei redda. Da var det spilt nesten i en halvtime.

 

To minutter seinere knuste Ivan Näsberg trønderen i duellspillet og storma i angrep. Han spilte igjennom Finne og på innlegget hadde Chidera Ejuke tom kasse – fra et par meters hold. Hvordan i alle dager den ballen kunne gå på utsida av stolpa er et under. Og like etterpå fikk Ejuke en ny sjanse etter en dårlig klarering på Amin Nouris innlegg; men nok en gang klarte han ikke å stokke beina rett. Og rett før pause skøyt Finne rett utaor. Laga gikk til pause på 0 – 0, på tross av stor vålerengadominans.

 

Det var hedring av spillerne fra mirakelet i Istanbul som var tyve år gammelt og cupgullet i 2008 som var ti år gammelt. Det ga en god boost inn mot andreomgang for supporterne og ute på banen starta omgangen som den første avslutta. Vålerenga skapte målsjanser. Nouri spilte inn og Felix Horn Myhre hoppa over ballen. Det ga Finne en mulighet, men nok en gang skøyt han utafor. Men så, rett etterpå spilte Magnus Lekven kula fram til Finne. Han gikk på tvers og skøyt tilbake mot den lengste stolpa. Vålerenga leda 1 – 0. Alle spillerne storma bort til Daniel Fredheim Holm som varma opp nede i hjørnet og feira med ham.

Bård Finne scorer og scorer. Foto: Morten Larød.

 

Kristiansund tok avspark og spilte ballen bakover i banen. Det var dumt. Der bak var de ikke særlig årvåkne. Abdisalam Ibrahim brøyt nydelig og storma mot mål. Med seg fikk han Finne og uten å engang vri på huet, så spilte han ballen til rett tidspunkt. I åpent mål breisida Finne inn doblinga av Vålerengas ledelse. Det hele så ganske trygt ut og Klanens fokus havna på Fredheim Holm og at han måtte inn. Og i det han sto klar fikk plutselig Ranheim en sjanse. Han kom allikevel inn, men uten at han klarte å ri av Ranheims sluttspurt. Og i det Sakarias Opsahl sto klar til å gjøre sin eliteseriedebut utligna Ranheim på et frispark fra tyve meter i krysset. Dermed turde ikke Vålerenga å gi Opsahl debuten sjøl om det bare var ett eller to minutter igjen av tilleggstida.

 

Totalt sett endte altså Vålerenga på en sjetteplass. Det blei for mange uavgjortkamper hjemme og for mange tap på bortebane. Og på tross av at Vålerenga hadde to spillere som nådde tosifra antall mål (Sam Johnson 11 og Finne 10), så blei det scora alt for få mål. Sist gang Vålerenga var i hadde det var i 2010 (Mohammed Abdellaoue 15 og Luton Shelton 12), ellers har ikke Vålerenga klart det på denne sida av millenniumet. Det forteller noe om at midtbanespillerne scorer alt for lite – skyter for lite også.

 

Felix Horn Myhre er faktisk på en tredelt tredjeplass som toppscorer med Chidera Ejuke og Peter Michael med sine tre mål. De neste på lista er forsvarsspillerne Amin Nouri og Jonatan Tollås Nation med to mål. Midtbanespillerne Daniel Fredheim Holm, Samúel Kári Friðjónsson, Magnus Retsius Grødem og Magnus Grødem var sammen med forsvarsspiller Felipe Carvalho de som scora ett mål. Innkjøpa i sommer, Mohammed Abu og Erik Israelsson, gikk sammen med Abdisalam Ibrahim målløse gjennom sesongnen. Vålerenga mangler rett og slett midtbanespillere som scorer mål. Unntaket er delvis Felix Horn Myhre som har grei statistikk ut i fra spilletid.

 

Vålerenga stilte følgende lag mot Ranheim:

Adam Larsen Kwarasey

Amin Nouri – Jonatan Tollås Nation – Ivan Näsberg – Sam Adekugbe

Magnus Lekven – Mohammed Abu

Abdisalam Ibrahim

Felix Horn Myhre – Bård Finne – Chidera Ejuke

Innbyttere: Magnus Retsius Grødem (20 min for Ibrahim) og Daniel Fredheim Holm (2 min for Horn Myhre).

 

Vålerengas beste
    Ivan Näsberg  
   Bård Finne  
  Abdisalam Ibrahim  

 

Priser og sånt

Vi gratulerer Kjetil Rekdal med Kniksen-prisen. Rekdal har opprykk, cupgull, seriegull, seriesølv og seriebronse med Vålerenga på samvittigheten, samtidig som han har redda klubben fra konkurs. Dermed føler vi at Rekdals hederspris er litt Vålerenga. Ellers på dennen fotballprisutdelinga så var det ikke så mye Vålerenga uten at både det beste toppseriemålet og eliteseriemålet blei scora mot klubben vår. Det er jo typisk…

 

Ungdomslinja jentene

Etter at fotballjentene har hatt auksjonen sin er det helt klart at det er ungjentene som supporterne har mest tru på. De tre dyreste draktene gikk alle til ungjenter og aller dyrest gikk drakta til Celin Bizet Ildhusøy. 3 600 kroner måtte du ut med for å sikre deg klenodiet. Hakk i hæl fulgte Adriana Imeri med 3 500 kroner og på en tredjeplass kom Tine Celine England Karstensen med 1 500 kroner for draktklenodiet. De etablerte spillerne Guro Pettersen og Sherida Spitse fulgte etter talentene med 1 300 kroner for draktene.

Celin Bizet scora tre mål for a-laget, her fra Lyn i cupen. Foto: Morten Larød.

 

Om det gjør noe med hierarkiet på treningsfeltet er vel heller tvilsomt, men det er morsomt at talentsatsinga til Vålerenga legges merke til. Det lover også veldig godt for framtida til klubben. Det kommer også flere og flere talenter til klubben, så det legges merke til også utenfor den indre kjerne. I år brukte Vålerenga seks junior- og jentespillere i toppserien. Celin Bizet Ildhusøy (2001), Adriana Imeri (2000) og Emilie Libakken Østerås (2002) debuterte alle i fjor; mens Kine Fløtre (2001), Mia Rostad Huse (2001) og Tine Celine England Karstensen (2001) var nye debutanter i år.

 

Det finnes også flere spennende spillere på rekruttlaget og dersom det ikke skulle skje noe spesielt i vinter, så bør Vålerengas J19-lag være blant de største favorittene til å vinne NM-gull i 2019. De kom til kvartfinalen i år, men spilte uten sisteårsjuniorer. Neste år bør sjansen være der med den utviklinga vi har sett jentene har hatt.

 

Ungdomslinja gutta

Vålerenga har tatt ut spillerne som får gå fra årets G16-lag og opp i juniorstallen. Ti spillere har takka ja til det tilbudet de fikk. Keeperne Christoffer Bugge og Magnus Sjøeng; høyreback Edonis Mulaj, midtstopper Ian Barobe og midstopper og venstreback Ole-Tobias Brendeland; de defensive midtbanespillerne Jakob Blixt Flaten, Florind Lokaj og den offensive Yasir Saád; ving Amel Muratovic og spiss Lukas Thorsen Håll er de utvalgte.

 

Fra før av er også midtstopper Brage Skaret og den offensive midtbanespilleren Fredrik Oppegård tatt opp på G19, så totalt sett er det i neste års tropp hele tolv spillere fra 2002-årgangen. Vi må tilbake til 2012 og generasjonen med Ivan Näsberg og Markus Nakkim for å finne et tilsvarende lag som har blitt tatt opp. Der fikk da også Simen Olafsen, Rino Falk Larsen og Niklas Castro kamper for Vålerengas a-lag i eliteserien.

 

Det lover godt for framtida til Vålerengas herrelag også. Kan man få en grunnstamme av lokale spillere, så hjelper det også på tilskuertalla. Nå er det lenge til 2002-generasjonen for alvor vil innta a-laget, men det er lov til å håpe på suksess.

 

Lillehammer

Vålerenga benytta de to kampa hjemme mot Lillehammer og borte mot Stavanger til å rase ned på en fjerdeplass på tabellen. Mot Lillehammer starta det veldig godt og Vålerenga leda 3 – 0 etter første periode etter at Rasmus Ahlholm scora først, Stefan Espeland i spill fem mot tre og til slutt Ahlholm igjen på straffe. Men så kom Vålerengas midtperioder og i løpet av ni sekunder sto det plutselig 3 – 2. Filip Lalande scora sitt første getligamål og Vålerenga leda igjen 4 – 2. Lillehammer reduserte i overtall, men Ahlholm sørga for hattrick og Vålerenga leda igjen 5 – 3. Så scora Lillehammer i et nytt overtall og med under minuttet igjen sto det plutselig 5 – 5.

 

Fem baklengs og en keeper som lakk som ei trakt førte ikke til endringer i tredje periode. Vålerenga var tilbake på sporet og kjørte over Lillehammer, men lekkasjen bakerst var ikke stoppa og Steffen Søberg slapp inn ytterligere to mål. 43 – 24 i skuddstatistikk og 5 – 7 i protokollen. Det er faktisk lov til å ta grep når førstekeeperen har en svart dag. Søberg har stort sett stått veldig bra denne sesongen; men akkurat i denne kampen var han dessverre elendig.

 

Åj Lars

Borte mot Åj Lars kom Vålerenga seg fint igjennom første periode, men en boarding av Martin Røymark med påfølgende tominutter på Colin Spaberg Olsen førte til baklengs i 3 mot fem og sjølsagt nok en baklengs måtte det bli i midtperioden. I tredje periode scora Andreas Stene tidlig og det var kamp til døra, men nok en gang måtte Vålerenga ta til takke med null poeng.

 

Uringult

I kveld er det bortekamp mot de uringule i Nordlyshallen på Hamar og Vålerenga trenger virkelig en seier. Det er fire poeng opp til de uringule, tre poeng opp til Åj Lars og to poeng opp til Lillehammer. En seier sender dermed Vålerenga opp forbi Lillehammer, likt med Åj Lars og bare poenget bak de uringule; men Vålerenga vil fortsatt ha en kamp til gode på både de uringule og Lillehammer. Med Stjernen og Ringerike igjen før halvspilt serie er det derfor fortsatt gode muligheter for at Vålerenga skal kunne ta seieren hjem.

 

Dessverre mangler Vålerenga ikke bare Lars Erik Spets, men også Martin Røymark som fikk matchstraff mot Åj Lars. Hvordan Vålerenga velger å løse det er uvisst. Sannsynligvis flyttes Colin Spaberg Olsen inn i førsterekka og Morten Ask i tredjerekka og det blir gått rundt på tre rekker. Vålerenga har vært gode spillemessig i det siste, så forhåpentligvis tetter Søberg igjen bak og Vålerenga tar tre poeng med hjem fra Hamar.

 

Høland

Vålerengas håndballjenter har tre strake seiere og i kveld møter de Høland borte i Hølandshallen. Jentene ligger to poeng bak tabelltoppen og er avhengige av en ny seier mot tabellfireren, dersom de skal ha forhåpninger om opprykk. Det blir ingen enkel kamp, men forhåpentligvis kan jentene stikke av med ytterligere en seier.

 

Viking

Håndballgutta virker fortapt og er helt klart på vei rett ned i andredivisjon igjen etter fjorårets opprykk. De står fortsatt med null poeng etter å ha tapt 25 – 30 hjemme for bergenslaget Viking i Jordalhallen på lørdag. Dermed er det syv poeng opp til sikker plass når serien nærmer seg halvspilt.

 

Ajer

Innebandygutta punkterte fredag kampen mot Ajer i Teglverkershallen allerede i første periode. Magnus Kjell, Niclas Johansson, Per Torsten Wängersjö og Jesper Pedersen sørga for 4 – 1 ledelse. Olav Rønnestad Birkeland, Wängersjö og Johansson sørga for at det ytterligere sto 7 – 2 etter to perioder før gutta roa litt ned i tredjeperiode. To mål av Johansson og ett av Ekestubbe sørga til slutt for 10 – 5 seier til gutta. Dermed er det to poeng opp til undulatene og ett til BMIL etter ni av fjorten serierunder. De to hardeste konkurrentene møtes til helga, og Vålerenga har igjen undulatene hjemme og BMIL borte, så de er så absolutt med i opprykkskampen.

 

Kørjball

Kørjballjentene vant 35 – 53 borte mot Bygdøy lørdag og ligger dermed på en fjerdeplass på tabellen. Gutta fikk det langt tøffere, men hjemme mot Langhus i F21 kjempa de til seg en knepen 83 – 82 seier og ligger dermed på en femteplass. Begge laga spiller i 2. divisjon.

 

Vålerenga idag:

18:30 Hockey: Storhamar – Vålerenga Herrer, Getligaen, Nordlyshallen

20:30 Håndball: Høland – Vålerenga Damer, 3. div avd 2, Hølandshallen