Full pakke og NM-finale

02.11.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Etter en svært dårlig fotballhelg i Vålerenga der rekruttlaget rykka ned, herrelaget tapte for et nedrykkslag og damelaget mista sjansen på medalje – så har gjetordet endelig våkna av dvalen. Det går heldigvis bra med ishockeylaget fortsatt og derfor er det et visst mot vi er ved allikevel. Men vi starter gjetordet med NM-finale i fotball som egentlig er hands.

 

NM-finale

Vålerenga U19-lag har nemlig spilt seg fram til NM-finale og møter Oslo Vikings på Eidsvoll lørdag. De slo Eidsvoll 19 – 12 i semifinalen, men er store underdogs mot et lag som står med fem av seks mulige seiere i år.

 

Frisk Asker

Det er ei uke sida sist, men lørdag er Vålerengas iskrigere tilbake på isen før Getligaen tar landslagspause. Denne gangen er det bortekamp i Askerhallene og pusekattene på sjetteplass på tabellen skal få smake Vålerengas seiersmaskineri atter en gang. I det første oppgjøret laga i mellom snudde Vålerenga kampen i tredje periode etter mål av Andreas Stene og Colin Spaberg Olsen. 1 – 2 seieren var en meget solid snuoperasjon og vi tror på nye tre poeng lørdag.

 

Vålerenga har hatt et veldig godt overtallsspill i det siste. 41,7 prosent på de siste to kampa; men også solide 26,7 prosent på de siste ti kampa. Det har rette opp litt av en ekstremt elendig start på sesongen. Frisk på sin side har svake 75,6 i undertallsspillet på de siste ti kampa.

 

Vålerenga er avhengig av førsterekka med Tobias Lindström, Rasmus Ahlholm og Martin Røymark. Andrerekka har ikke klart å levere som forventa. Andreas Stene har fire mål og seks pasninger, Martin Laumann Ylven fire mål og to pasninger, mens Thomas Olsen kun har to mål og fire pasninger i år. Samtidig storspiller Colin Spaberg Olsen i fjerderekka og har produsert fire mål og fire pasninger. Kanskje burde det byttes på hvilken Olsen som spiller i andrerekka nå med den formen Spaberg Olsen har vist. Det vil sannsynligvis løfte Spaberg Olsen enda mer, men også både Stene og Ylven vil kunne få en effekt ut av det. Får Vålerenga andrerekke som produserer målpoeng jevnlig, så blir de svært vanskelige å slå.

 

Andreplassen kan man ikke gjøre noe med denne runden. De kan knappe innpå de uringules fire poengs forsprang, men det er alt. Ringerike overraska jo Sparta i forrige runde, så hvorfor ikke. Det er ett poeng ned til Stavanger som står over denne runden. Vålerenga kan altså hverken gå opp eller ned på lørdag. De sitter foreløpig fast på andreplassen. Det kan vi godt gjøre en god stund til, så kan vi ta seieren til slutt.

 

Sparta

Også Vålerenga U21-gutter gjør det bra, men etter et forsmedelig tap for Lillehammer sist er nok gutta svært gira på å rette opp inntrykket i Jordal Ungdomshall lørdag formiddag. Det blir første innrykk av særpinger denne helga. Det er kun ett poeng opp til tabelltoppen og vi regner med et knallsterkt vålerengalag med både Joachim Sommer Nielsen, Marcus Ekberg og Filip Lalande med.

 

Kolbotn

Vålerengas uavgjortkamp mot Arna-Bjørnar gjorde at laget misbrukte muligheten til å kjempe om bronsemedaljen i siste serierunde. Laget ligger på en sjetteplass og kan på det beste bli nummer fem, men da må Kolbotn slås i siste serierunde på Sofiemyr på søndag. Det har vært en skuffende sesong der klubben har gått fra skade til skade og laget har måtte ta opp flere spillere fra egen juniorstall.

 

Mot Arna-Bjørnar sist blei Tine Celine England Karstensen både tatt opp i a-stallen og fikk sin debut. Mia Rostad Huse gjorde det samme mot Trondheims-Ørn uka før og i vårsesongen debuterte Kine Fløtre. Fløtre gikk inn på tredje plass som yngste toppseriespiller i Vålerenga gjennom tidene uansett kjønn – tolv dager yngre enn Håvard Nielsen. Foran seg på lista har hu kun Emilie Libakken Østerås og Celin Bizet Ildhusøy som blei tatt opp fra Vålerengas talentsatsing i fjor, sammen med Adriana Imeri. Rostad Huse er på syvendeplass som yngste dame, mens Karstensen er på åttendeplass.

 

Seks av de åtte yngste spillerne i Vålerengas relativt korte toppseriehistorie er altså tatt opp fra egen juniorstall etter at talentsatsinga blei starta opp for to år sida. Det er jo morsomt for de unge talentene og for talentsatsinga til Vålerenga; men det forteller også en tung historie om et lag med enorme skadeproblemer.

 

I fjor var det første året siden Cecilie Berg-Hansen forlot Vålerenga at klubben ikke hadde en fysisk trener for damelaget; men kaptein Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir fungerte også som fysisk trener. I år har de ikke hatt noen, før nå på slutten da Sharon Hansen har kommi inn, sannsynligvis på frigjorte lønnsmidler fra spillerutvikler Caroline Knutsen som nå har flytta til Trondheim for å gå på skole. Det var nok litt for seint å få inn fysisk trener. Fra neste år bør fysisk trener være på plass før sesongoppkjøringa starter.

 

Årets siste kamp handler altså om å bli nummer fem, seks eller syv for Vålerengas del. Det er ikke annet enn skuffende, med de spillerne laget henta i vinter. På de siste åtte kampa er det dog kun Klepp (20 poeng) og LSK Kvinner (19 poeng) som har tatt mer poeng enn Vålerenga (17). Det på tross av alle skadene og om ikke annet lover det godt foran neste sesong. Og allikevel skal vi minne om at Vålerengas beste plassering i toppserien er en femteplass og at en seier på søndag vil bety tangering av beste plassering. Laget har tatt 33 poeng og poengrekorden er på 34 poeng – den blei satt i fjor.

 

Vi tviler på at Vålerenga ofrer spesielt mye i den siste kampen, i og med at medaljehåpet nå er spolert. Vi antar at i hvert fall Isabell Lehn Herlovsen blir spart, slik at hu er hundre prosent klar til neste sesong. Dermed forventer vi følgende lag mot Kolbotn:

Tinja-Riikka Korpela

Camille Levin – Stine Ballisager Pedersen – Victoria Ludvigsen – Andrine Tomter

Sherida Spitse

Ingrid Schjelderup – Emilie Libakken Østerås

Marte Berget – Celin Bizet Ildhusøy – Marie Dølvik Markussen

Innbyttere: Melenie Sophie Johansson Watts, Mia Rostad Huse, Tine Celine England Karstensen og Anne Lise Olsen.

 

Sarpsborg 08

Med tre kamper igjen kan Vålerengas herrer bli alt fra nummer fem til nummer tretten i årets Eliteserie. Laget står to strake tap og tre kamper på rad uten seier. Dessverre ser laget ut til å være i akkurat samme modus som i 2012. Det virker dødt. Kampen borte mot Strømsgodset sist var en skrekkelig oppvisning.

 

Det er ingen vits i å late som at alt er bra. Ingenting fungerer. Laget er elendig defensivt og laget sliter voldsomt med å score mål. Mot Strømsgodset klarte de ikke en gang å vinne midtbanen, styre kampen og ha ballinnehav. Drammenserne rundspilte Vålerenga.

 

Nå kommer Sarpsborg 08 til Oslo. Det blir et gjensyn med Geir Bakke. Bakkes Sarpsborg var gode i vårsesongen, men har svikta i høstsesongen etter å ha storspilt i Europa League. Sarpsborg 08 er på mange måter Vålerengas motsetning. De har fått tid, byggi et lag sakte opp og fått suksess. I Vålerenga har det blitt henta mye – og under Ronny Deilas ledelse har det blitt henta veldig mye på kort tid. Deila har vært trener i bare to år, men ser man på den foretrukne førsteelleveren er ni av elleve spillere henta av nettopp Deila. Jonatan Tollås Nation og Daniel Fredheim Holm er de to eneste som er igjen fra Kjetil Rekdals tid. Fredeheim Holm er for øvrig den beste vålerengaspilleren på VG-børsen med et snitt på 5,52.

 

Vi står foran nest siste hjemmekamp. Det var dårlig besøkt sist og det blir neppe bedre denne gang. Vi lurer dog på hvor mange som kommer på siste hjemmekamp. For med tretten dagers pause fra nest siste serierunde til siste serierunde har Norges Fotball Fiender og Norsk Toppfotball sannsynligvis ødelagt hele den serierunden – og når vi ser på framtidsutsiktene så ser det jo ut som om dette skal være gjengangeren annethvert år.

 

Dette er laget vi tror møter opp mot Sarpsborg 08:

Adam Larsen Kwarasey

Amin Nouri – Jonatan Tollås Nation – Felipe Carvalho – Sam Adekugbe

Daniel Fredheim Holm – Mohammed Abu

Magnus Retsius Grødem

Chidera Ejuke – Sam Johnson – Bård Finne

Innbyttere: Kristoffer Klaesson, Leo Cornic, Abdisalam Ibrahim, Magnus Lekven, Felix Horn Myhre, Aron Dønnum og Sander Werni.

 

Nedrykket

Vålerengas rekruttgutter rykka altså ned etter å ha tapt 5 – 4 borte mot Bryne i siste serierunde. En katastrofe etter at laget rykka opp i 2005 var det kun Vålerenga 2 og Kjelsås som kunne skilte med tretten år i divisjonen. Nå er det over – og det er sportslig ledelse sin skyld. I sommer kasta de vekk tre forsvarsspillere, Joõa Meira, Nicolay Grimstad og Christian Dahle Borchgrevink. Igjen sto et rekruttlag der 2001-generasjonen skulle stenge igjen bakover. Det gikk ikke.

 

Naturligvis gikk ikke det. Det har med grunnleggende aerobe treningsprinsipper å gjøre. Det tar rett og slett tid å bygge opp aerob utholdenhet – mange år; med mindre du heter Jakob Ingebrigtsen. Det er en årsak til at det er fritt antall bytter også på G19-nivå. Og tru at tre førsteårsjuniorer skulle stå løpet i 90 minutter mot spillere i midten av tyveåra i en hel høstsesong er galematias; men det trodde virkelig Vålerengas sportslige ledelse.

 

Dermed blei det nedrykk og en langt dårligere utviklingsarena for Vålerengas rekrutter neste sesong. Det blir også en dårligere arena for a-lagets spillere som trenger kamptrening og er på vei tilbake fra skade. Det på tross av at kun Skeid scora flere mål enn Vålerenga denne sesongen.

 

Sesongkort

Vålerenga Fotball Elite velger å fryse sesongkortprisene for neste sesong. Det gjør de lurt i. Etter svake publikumstall i år og et rekruttlag som må ned i Norsk Tipping-Ligaen, så ville et prishopp raskt ført til masseflukt. Allerede tirsdag 6. november kan alle med sesongkort i 2018 kjøpe sesongkort for neste sesong. Det åpner for medlemmer av Vålerenga Fotball, Vålerenga Fotball Elite og Klaenen fra 22. november; men ikke for plassene som var kjøpt i år. Onsdag 28. november starter det åpne salget. Billettene selges i Sjappa og på nett.

 

Hands

Håndballgutta går fra det ene sørgelige resultatet til det andre. Etter seks strake tap reiser de på tur for å møte den gamle storheten Sandefjord. De ligger også på nedrykk i førstedivisjon, så nå er det et lite håp om at laget skal ta sine første poeng. Damene slo Ammerud torsdag og er dermed fortsatt med i opprykkskampen fra 3. divisjon avdeling 2.

 

Innebandy

Innebandygutta møter BMIL på søndag og vinner Vålerenga den kampen kan de ta over andreplassen i førstedivisjon øst, poenget bak undulatene. Sist slo gutta Lyn borte – digg. Vålerengas damelag møter Østensjø/Dverg på søndag. Damene har endelig kommi i gang og vant sist etter to innledende tap. Begge kampa spilles i Teglverket på Hasle.

 

Vålerenga i helga:

Lørdag 13:00 Hockey: Vålerenga U21 – Sparta, U21 Elite, Jordal Ungdomshall

Lørdag 14:00 Amerikansk Fotball: Oslo Vikings – Vålerenga Trolls U19, NM Finale, Eidsvold

Lørdag 16:00 Hockey: Frisk Asker Tigers – Vålernega Herrer, Getligaen, Askerhallen

Lørdag 16:00 Håndball: Sandefjord – Vålerenga Herrer, 1. divisjon, Jotunhallen

Søndag 13:00 Fotball: Kolbotn – Vålerenga Damer, Toppserien, Sofiemyr Stadion

Søndag 15:00 Innebandy: Vålerenga Herrer – BMIL, 1. div øst, Teglverket

Søndag 18:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Sarpsborg 08, Eliteserien, Valle kgb 5

Søndag 18:00 Innebandy: Vålerenga Damer – Østensjø/Dverg, 1. div øst, Teglverket