Kampen om tabelltoppen

23.10.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas iskrigere skal på ny utkjempe en strid der de har muligheten til enten å overta tabelltoppen, eller ligger meget godt an til å gjøre det i neste runde. Det er Åj Lars fra Stavanger som kommer på besøk i Furuset Forum i dag. Et lag Vålerenga slo 3 – 4 da de møttes 25. september på Madla og som ligger to poeng bak Vålerenga på tabellen. Det er med andre ord et toppoppgjør.

Rasmus Ahlholm jubler for scoring i Forum forrige sesong. Foto: Kenneth Myhre.

 

Andreas Stene og Tobias Lindström sørga for at Vålerenga leda 1 – 2 etter to  perioder sist, men så snudde Åj Lars kampen til 3 – 2 før Rasmus Ahlholm i overtall utligna drøyt fire minutter før full tid og et drøyt minutt seinere blei Thomas Olsen matchvinner. Det har vært med å gi oss et godt utgangspunkt. Vålerenga har snudd mange kamper i tredje periode. De er gode der.

 

Åj Lars har ei rekke på tre strake seiere, mens Vålerenga bare har to strake. Allikevel er Vålerenga vriene å slå på hjemmeis. 5 – 1 – 0 – 0 er statistikken. Søtten av atten mulige poeng er blitt igjen i Forum, kun Storhamar har fått lov til å reise tilbake med ett fattig poeng. Åj Lars er dog ikke så dårlige på borteis de heller 4 – 0 – 2 – 0 vitner om et lag som alltid tar poeng på bortebane. Fjorten av atten poeng har de tatt med seg hjem. De er faktisk bedre borte enn hjemme der de kun har tatt tolv av 21 mulige poeng.

 

Så kan Vålerenga bli det første laget til å slå dem i ordinær tid i «egen» stue? Det blir i hvert fall svært viktig å unngå tåpelige utvisninger. Åj Lars er ligaens klart beste overtallslaglag. De scorer i 26,7 prosent av tilfellene. Nærmest dem i Norge er Ringerike med 19,4 prosent, mens Vålerenga har klatra litt til 17,7 prosent etter å ha scora hele tre ganger i overtall i garasjen sist. Det er et langt stykke opp til SHLs Djurgården som har hele 37,5 prosent effektivitet i overtallsspillet, men svært bra. Brynäs og Malmö med sine 28,12 prosent er de sammen med Djurgården de tre eneste laga som er mer effektive enn Åj Lars i overtall.

 

I undertall er det derimot Vålerenga som er det sterkeste laget. 90,8 prosent av undertalla er drept. Det er likt med Storhamar og svært sterkt, mens Åj Lars har kun habile 80,4 prosent. Ser vi på de beste laga i Sverige så er Luleå med 93,10 og Växjö med 91,3 prosent de eneste to laga som er bedre på dette enn Vålerenga.

 

Vi sammenligner poengrekkene. Vålerengas mest poenggivende rekke er Tobias Lindström, Rasmus Ahlholm og Martin Røymark har gjort 19, 17 og 8 poeng. Det gir 44 poeng totalt. Stavangers beste poengplukkerrekke med David Morley, Morlio Lucia og Stehpan Vigier harnotert seg for 17, 13 og 12 poeng. 42 poeng totalt. En ørliten fordel til Vålerenga.

 

Andrerekka er snudd. Filip Gunnarsson, Lars Erik Spets og Jonas Oppøyen har 8, 7 og 4 poeng. Nitten totalt. Her er Åj Lars hakket bedre med Jacob Lagacé, Philip Lane og Kristian Forsbergs 16, 4 og 3 poeng som totalt gir 23 poeng.

 

Andreas Stene, Thomas Olsen og Martin Laumann Ylven har gitt 7, 6 og 4 poeng. 17 totalt.  Markus Søberg, Markus Vikingstad og Peter Lorentzen har 8, 3 og 2 poeng. Kun tretten poeng totalt. Her er Vålerenga klart best.

 

De fjerde beste rekkene er Colin Spaberg Olsen, Petter Grønstad og Morten Ask med 6, 4 og 3 poeng. Totalt tretten. Her er Vålerenga klart best. Simen Talge, Henrik Medhus og Lars Christian Rødne har 4, 3 og 1 poeng. Åtte totalt.

 

Poengmessig er Vålerenga altså best i tre av fire rekker. Allikevel står begge klubba med 47 mål etter tretten kamper. Vålerenga er dog bedre defensivt med 25 mål innsluppent mot 30 hos Åj Lars.

 

Får backas del så ser vi på pluss og minusstatistikken. Villiam Strøm og Brede Csiszar har imponerende 14 og 10 eller totalt 24 i positiv statistikk. Det beste backparet hos Åj Lars er Mats Mostue og Jørgen Kvål, men 7 og 3 og totalt 10 er milevis unna Vålerengas beste backer.

 

Det andre backparet, der Vålerenga har assistkongen Stefan Espeland og Mats Trygg med 6 og 3 eller totalt 9 er marginalt bedre enn Daniel Rokseth og Patrick Ulriksen som med 3 og 5 har 8 totalt.

 

Det er kun Vålerengas tredje backpar som totalt er svakere enn Åj Lars sitt. Axel Eidstedt og Kalle Ekelund har 2 og -3 og dermed totalt -1. Negativt tall! Johannnes Johannesssen og Dennis Sveum har 0 og 4, +4.

 

På keeperplass er Vålerenga et bra hakk hvassere. Steffen Søberg har en redningsprosent p å 93,8 og kun 1,9 i baklengs per kamp. Henrik Holm står med 92,9 prosent og 2,15 innslupne mål per kamp.

 

Totalt sett forteller statistikken uansett at Vålerenga har bedre løperrekker, bedre backpar og bedre keeper enn Åj Lars. Det må gutta klare å utnytte. Sesongstarten har vært formidabel og ettersom de uringule har bortekamp mot seriefirer Sparta, en svært vanskelig kamp mot et lag som har 4 – 0 – 1 – 1 hjemme, men de fire seierne er de fire siste kampa og det inkluderer Vålerenga for ti dager sida. Det er slettes ikke sikkert det blir med et eneste poeng til Hamar, sjøl om de har vært gode borte med 4 – 1 – 1 – 0 i år. De to poengtapa er i de to siste kampa.

 

Det er altså all grunn til å ta turen til Furuset Forum i kveld klokka 18:30. Vålerenga har ingen skader og ingen karantener. Det er alle mann alle og forrige kamp var godt besøkt. Kanskje er Vålerenga på vei til å skrive historie. Det har aldri tidligere blitt vinni noe som helst i Furuset Forum. Ikke et seriemesterskap, ikke ei bøtte. Vålerenga kan i løpet av denne sesongen stå for en historisk bragd.

 

Frisk

Også Vålerengas U21-lag skal ut i kamp i kveld. De møter pusekattene fra Asker i Jordal Ungdomshall til returoppgjør etter at Vålerenga vant 4 – 5 på sudden i Askerhallen. Det er to topplag som møter hverandre og vi forventer en ny hard batalje når Vålerengas U21-lag skal prøve å beholde tabelltoppen i U21 Elite.

 

Nytt av året, for de som ikke har vært i ungdomshallen i år, er at offsidesonene er blitt større og midtsona sågar mindre. Det gjør at deler av spillerboksene nå strekker seg ut i midtsona slik at det er fysisk mulig å gjøre bytter i midtperioden uten at laget forblir i offsideposisjon i hele byttet.

 

Det fører til mer flyt i spillet og langt mer seerverdig hockey. Nå anbefaler vi sjølsagt folk en tur i Forum også i kveld, men på vei hjem kan man jo ta bussen eller trikken ned til Vålerenga og få med seg de to siste periodene der.

 

Landslagsfotball

Det foregår for tida landslagsfotball for sekstenåringene og vi tar en liten oppsummering av det vi ikke har fått tid til tidligere. For J16 er det EM kvalifisering i Kroatia og kaptein Emilie Libakken Østerås kunne ta med seg en 2 – 0 seier mot Israel og i går scora hu sågar også Norges tredje mål etter femti minutter i 4 – 0 seieren over Kroatia. Da blei hu spart de ti siste minuttene av kampen for sjøl om de med seieren allerede er klare for eliterunden, så spiller de om gruppseieren mot Russland på torsdag.

 

Det er ikke noe mindre alvor for Fredrik Oppegård og G16-landslaget som starta sin  EM-kvalifisering med 4 – 1 seier over Aserbajdsjan. De spiller i Albania og Oppegård scora Norges tredje mål etter 21 minutter. De møter vertsnasjonen på fredag og deretter Tsjekkia i en forventa gruppefinale på mandag.

 

Vålerenga i dag:

18:30 Hockey: Vålerenga Herrer – Stavanger Oilers, Getligaen, Furuset Forum

20:00 Hockey: Vålerenga U21 – Frisk Asker, U21 Elite, Jordal Ungdomshall