Tabelltopp, nedrykksstrid og medaljestrid

22.10.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Helga er over og den byr på tabelltopp, tabelltopp og tilnærma tabelltopp for ishockeyen. For Eliteklubben i fotballen så er det publikumssvikt, elendig hjemmeform og nedrykksfare som er mantraet. For breddeklubben er det mulighet for at flaggskipet gjør sin beste sesong noen sinne både i poengfangst og plassering – det er fortsatt et godt håp om medalje to runder før slutt.

 

Manglerud Star

Årets andre derby i getligaen gikk i garasjen på Manglerud og Vålerenga gjorde kort prosess med de grønnkledde. Det var riktignok vertene som fikk den første muligheten etter tre minutter, men deretter handal det kun om Vålerenga. Rasmus Ahlholm, Martin Røymark og Martin Laumann Ylven hadde hver sine store sjanser hver da Vålerenga fikk kampens første overtall. Deretter forsvant TV-bildet fra garasjen og siden vi befant oss på en annen arena i det øyeblikket er det vanskelig å si hva som skjedde videre.

 

Tre minutter spilletid seinere kom bildet tilbake visstnok etter en slosskamp som drøyde tida. Det skal ha vært et vaffeljern som tok strømmen for tv. Det første som skjedde var at Ahlholm fikk en ny sjanse. Deretter spilte Kalle Ekelund igjennom Tobias Lindström, men hans avslutning gikk i kølla på isen. Lindström måtte dermed ut i rundvantet, hente pucken og spille til Ahlholm som gikk opp foran mål, dro av keeper og satte inn ledermålet. Det er meldt å være i powerplay, uten at vi helt klarer å telle det sjøl på utvisningene som er gitt. Ylven måtte uansett se resten av kampen fra tribunen. Det var spilt i 11:41 og nå gikk det fort.

 

Stefan Espeland frakta pucken framover og spilte fram Thomas Olsen på høyresida, han la pucken tilbake til Mats Trygg som fyra av. På returen sto Røymark der og sendte Vålerenga opp i en tomålsledelse. Da var det spilt i 12:09. Og det tok ikke lang tid før kampen var punktert. Ahlholm spilte fram Lindström til venstre som passa inn til Ahlholm foran mål. Han fikk ikke avslutta ordentlig, men pucken havna tilbake hos Lindström og da var målet vidåpent og på tida 14:59 sto det 0 – 3 i garasjen.

 

I midtperioden var det lite som var forskjellig fra første periode. Jonas Oppøyen kom inn i sona og ga pucken til Filip Gunnarsson. Helt aleine foran mål sto Lars Erik Spets, fikk pucken og dro av keeper før han satte den inn i tomt mål. Med om lag syv minutter igjen forsvant strømmen for andre gang i garasjen og det er nå på tide at kommunen gjør grep for at fasilitetene i garasjen blir bedre. Det blei heldigvis ikke noen mål mens bildet var borte.

 

Da Vålerenga fikk fem mot tre satte Roy Johansen endelig inn Morten Ask i overtallsspillet. Det ga uttelling og Ask hamra inn sitt første mål for sesongen bare femten sekunder etter at muligheten med fem mot tre bød seg. Espeland og Ahlholm noterste seg for pasningene. Det sto seg ut perioden.

 

I tredje periode fikk Ask en billig utvisning og i det han kom inn på isen igjen klarte Manglerud å utnytte det til å sette en puck bak Steffen Søberg. Rett etterpå spilte Ahlholm en nydelig pasning til Røymark. Røymark blei hindra og de fleste trodde det blei mål; men Røymark traff bare innsida av stolpa og målet blei underkjent. Dommerne diskuterte og det blei tominutter til Manglerud i stedet. Det virka fornuftig. Røymark blei slasha, men fikk avslutta så straffe ville blitt feil.

 

Vålerenga klarte ikke å utnytte overtallet, men på droppen etter at Manglerud blei fulltallig så vant Vålerenga droppen. Villiam Strøm fyra av, det blei retur og Gunnarsson løfta pucken opp i nettaket. Og da Vålerenga fikk sitt siste overtall for dagen så klinka Espelandslaget inn kveldens syvende mål. Lindström og Ask fikk pasningene.

 

Vålerenga fikk et døgn på tabelltoppen før de uringule fra Hamar tok den tilbake, men det ser bra ut og Vålerenga topper en rekke statistikker – også tabellen dersom man regner den i prosent av mulige poeng. Laget har jo tross alt en kamp til gode på bønda. Tobias Lindström er poengkonge med sine nitten poeng, Ahlholm og Espeland er på henholdsvis tredje og femteplass med sine søtten poeng. Espeland er overlegent den mest produktive backen og topper pasningslista med sine femten pasninger, mens Lindström er nummer tre med ti. Lindström har scora nest mest av alle i ligaen og Ahlholm tredje mest. Villiam Strøm topper plussminus-statistikken med sine fjorten, mens Røymark er på fjerdeplass med elleve og Brede Csiszar på femteplass med ti i pluss.

 

Det gjenstår tre runder før den andre av i alt seks serieomganger er ferdig og alle lag har møtt hverandre borte og hjemme én gang. Det bør dermed gi en god indikasjon på sluttstillinga, sjøl om skader og form kan variere noe. Allerede på tirsdag er det ny kamp – denne gang mot Stavanger i Forum. Klarer de tre poeng i den kampen så bør de toppe tabellen etter kampa borte mot Stjernen og hjemme mot Ringerike.

 

Vålerengas beste
    Stefan Espeland  
   Rasmus Ahlholm  
  Tobias Lindström  

 

Sparta

Vålerengas hockeyjenter forsøker å vinne serien og topper nå tabellen etter en maktdemonstrasjon i Sarpsborg. De viste dugelig scoringsform og utklassa Særpingene enda mer enn det gutta klarte i garasjen. Tina Scott i undertall, Ingunn Anseth, Anseth igjen, Eline Marie Lervik, Thea Ramsrud Johansen og Lervik igjen sørga for hele 0 – 6 etter første periode. Camilla Bakkene økte i midtperioden før Linn Aakre scora to, det første i overtall, før Scott også satte to nye pinner og Vålerenga til slutt vant kampen hele 0 – 11. Det på tross av at Vålerenga spilte i undertall i fem minutter i tredje periode etter at debutant Frida Arnkvist på dro seg en liten matchstraff.

 

Tosifra er alltid morsomt og hattrick av Tina Scott. Camilla Bakkene gjorde totalt hele seks poeng i kampen, hvilket gjorde at hu kom opp på ni poeng som er likt med Linn Aakre på poengdronninglista. Nå har de en liten spillepause før de møter Stavanger i Jordal Ungdomshall 17. og 18. november i de to første kampa mellom laga denne sesongen.

Tina Scott scora hattrick. Foto: Kenneth Myhre.

 

Frisk

Langt tøffere blei det for U21 Elite som reiste til Askerhallen på lørdag. Frisk er et topplag denne sesongen og det fikk Vålerenga merke. Marcus Ekberg sendte Vålerenga i ledelsen, men Frisk utligna i overtall. Calle Spaberg Olsen sørga allikevel for at det sto 1 – 2 etter første periode. I midtperioden snudde Frisk kampen, men Vålerenga ga seg ikke og Filip Lalande sørga for at laga gikk med 3 – 3 til pause.

 

Midtveis i tredje periode sendte Ekberg Vålerenga opp i ledelsen igjen, men Frisk utligna og dermed blei det spilleforlengelse. Der satte Ekberg like greit punktum med et fullført hattrick. Med to poeng beholdt Vålerenga tabelltoppen, men allerede i morgen er det nytt oppgjør mot de samme pusekattene. Denne gang i Jordal Ungdomshall.

 

Ørn

Vålerenga kom godt i gang og allerede etter tre minutter blei scoring. Marie Dølvik Markussen slo inn i feltet og Marte Berget endra retning på ballen mot mål. Også Veronica Ludvigsen var nære å treffe ballen, men dessverre traff hu ikke og keeper Kristine Nøstmo redda. Det gjorde hu også ett minutt seinere da Dølvik igjen var på farta, dro seg inn i banen og finta vekk to ørnjenter før hu fyra av fra tyve meter. Skuddet var hardt, men gikk dessverre nesten midt i mål; men det var ikke noe tvil om at det var Vålerenga som var giftigst i starten av kampen.

 

Etter åtte minutter burde det også blitt mål. Vålerenga sto høyt og Celin Bizet Ildhusøy snappa ballen fra Cesilie Andreassen og storma i angrep. Inne foran mål hadde hu både Isabell Lehn Herlovsen og Berget. Herlovsen hoppa over ballen og Berget kunne enkelt plassere ballen i nettmaskene med breisida fra åtte meters hold, men i stedet måkte hu ballen ti meter over tverrliggeren.

 

Vålerenga måtte gjøre et bytte allerede etter tretten minutter. Ingrid Schjelderup slo opp en skade og Tina Dalgård kom inn. Vålerenga fortsatte ufortrødent videre. Dalgård tok plass i midtforsvaret og dytta Victoria Ludvigsen opp på midtbanen. Dalgård satte i gang Bizet på høyresida etter seksten minutter. Hu runda Maria Olsvik langs dødlinja, men Olsvik tok armen på halsen til Bizet og dytta henne ned i bakken og ut av banen. En ganske klar straffe som Vålerenga blei snytt for.

 

Trondheims-Ørns første målsjanse kom etter 24 minutter. Olsvik la inn fra høyre og Julie Adserø fikk et lår på ballen inne på femmeteren. Ballen gikk i stolpa og på returen klarte etter hvert Guro  Pettersen kontroll på ballen. Trondheims Ørn kom mer med i kampen etter dette og etter 37 minutter fikk Elin Sørum en skuddmulighet fra tyve meter. Berget blei enkelt dratt av og sjøl om ikke skuddet var all verdens hardt gikk det inn via stolpen.

 

Vålerenga våkna etter sjokket og Herlovsen fikk til et skudd fra førti meter, men det strøyk tverrliggeren på feil side. Nå svingte det fram og tilbake og Adserø fikk en ny stor mulighet da hu kom aleine med Pettersen, men Pettersen gjorde en fin beinparade. Men i stedet så fikk Herlovsen et frispark ti meter fra midtlinja. Herlovsen blei tråkka på hælen og Sherida Spitse så at keeper Nøpstm sto langt ute. Spitse skøyt tidlig og en ordentlig keepertabbe da Nøstmo ikke nådde helt tilbake. Det var Spitses fjerde langskuddforsøk og denne gang datt kula ned tyve centimeter under tverrliggeren. Første gang hu traff og det er tydelig at Vålerenga har gjort hjemmeleksa si for Nøstmo står ofte langt ute. Ørn protesterte på målet, men dommeren fortalte dem som rett er at fotball er best når du følger med. Det var spilt i 43 minutter og Vålerenga gikk til pause med uavgjort.

 

Vålerenga starta andre omgang med et smell. De la om til 4 – 3 – 3 og dytta spissene Berget og Herlovsen ned som indreløpere, mens Bizet blei midtspiss mellom Dalgård og Dølvik. Det fungerte veldig bra og da keeper Pettersen slo langt ut på venstresida til Dalgård allerede ett minutt ut i omgangen kom seiersmålet. Dalgård dempa ballen på første touch og spilte igjennom Herlovsen på den andre. Bizet storma inn mot første stolpe og Dølvik mot bakre stolpe. Sentralt bak dem kom Berget og fikk ballen på straffemerket. Berget breisida ballen inn bak en Nøstmo som sto på feil bein. En ny svak keeperprestasjon for skuddet gikk midt i mål, men så lenge ballen går inn er det greit. Vålerenga hadde snudd kampen.

 

Og Vålerenga fortsatte. De lurte Ørn i angrep. Svanhild Sand forsøkte et skudd, men Andrine Tomter blokkerte skuddet, andreballen havna hos Dalgård som satte i gang Tomter på en kontring. Sand hindra kontringa ved å lage frispark, men Vålerenga tok det raskt. Tomter slo kort til Spitse som spilte igjennom Bizet på venstresida. Inne foran mål fant hu Marie Dølvik Markussen. Som sendte ballen forbi Nøstmo. Det var spilt i 49 minutter og Vålerenga hadde virkelig snudd kampen.

 

Fire minutter seinere var deet show. Spitse kippa ballen gjennom til Bizet som løfta foten høyt nesten over hodet og hælflikka ballen til Berget. Bergets skudd sklei av foten. Hadde hu truffi reint der hadde det blitt et mål som hadde blitt vist i alle sportskavalkader. Tomter gjenvant en ball etter et hjørnespark og fyra av, men uklarte ikke å løfte ballen over Nøstmo. Da var det spilt en knapp time og Vålerenga så langt bedre ut enn Ørn.

 

Det fungerte fint i denne andreomgangen med Biet sentralt og Markussen til høyre. De skapte mye og ti minutter før full tid var Bizet farlig frampå. Løp i fra forsvaret, men skuddet gikk dessverre en meter utafor den lengste stolpa. Like etterpå måtte Herlovsen ut med skade og Anne Lise Olsen kom inn. På overtid fikk også Mia Rostad Huse sin toppseriedebut for Vålerenga. Hu kom inn for Bizet. Hu rakk dog aldri å få være nær ballen for Olsen holdt ballen nede ved hjørneflagget.

 

Tre poeng var viktig og Vålerenga er nå oppe i 32 poeng som er to poeng mindre enn laget tok i fjor. Det var da også rekord for Vålerenga. Det er tre poeng for Vålerenga opp til Sandvika på fjerde plass hvilket også vil være ny rekord dersom klubben klarer å ta den. Femteplass fra 2013 er klubbrekorden der. Da tok klubben 32 poeng som de har nå. Er det mulig å ta igjen Sandvika allerede i neste runde? Det er det sjølsagt. I neste runde møter de LSK Kvinner. I det første oppgjøret i flyhangaren på Kjeller tapte Sandvika 6 – 0. Skulle de gjenta den bedriften trenger Vålerenga en tomålsseier mot Arna Bjørnar for å passere Sandvika. Da vil Vålerenga også kun være to poeng bak Arna Bjørnar, som møter serietoer Klepp i siste serierunde. Sesongen er tydeligvis ikke helt over for jentene. Det er fortsatt mulig å ta medalje.

 

Vålerenga stilte med følgende lag mot Trondheims-Ørn:

Guro Pettersen

Camille Levin – Victoria Ludvigsen – Stine Ballisager Pedersen – Andrine Tomter

Celin Bizet Ildhusøy – Ingrid Schjelderup – Sherida Spitse – Marie Dølvik Markussen

Isabell Lehn Herlovsen – Marte Berget

Innbyttere: Tina Dalgård (77 min. for Schjelderup), Anne Lise Olsen (5 min. for Herlosen) og Mia Rostad Huse (overtid for Bizet).

 

Vålerengas beste
    Celin Bizet Ildhusøy  
   Marie Dølvik Markussen  
  Sherida Spitse  

 

Kristiansund

Vålerenga kom best i gang på hjemmebane, men etter at de ikke klarte å omsette fem store målsjanser i mål. Men muligens blei Magnus Retsius Grødem snytt for ett straffespark og den som var inne var dessverre klar offside.

 

Så rakna det i andre omgang. Kristiansund scora på sin første sjanse etter et hjørnespark. Det var elendig markering. Vålerenga jakta ballfører med både Sam Johnson og Magnus Retsius Grødem. Sistnevnte forsøkte å blokkere innlegget, men klarte det ikke. Så stilte Jonatan Tollås Nation seg som en ekstra sikring bak de to som kun hadde én mann å passe på. På første stolpe kom målscoreren. Daniel Fredheim Holm, Felipe Carvalho og Sam Adekugbe sto i ei lita klynge Ingen av dem tok målscoreren eller spilleren som sto midt på femmeteren som også sto klar til å heade et innlegg i mål. Amin Nouri løp for seg sjøl inn mellom to spillere han kunne markert, han burde vel saktens markere mannen på bakre hjørne av vemmeteren som også sto umarkert. Mohammed Abu plasserte seg sånn at en markkryper mot straffefeltet hadde kommi til ledig mann som står klar til å skyte på fjorten meter. Chidera Ejuke sto og så på, mens Bård Finne så ut til å være på vei inn for å hindre den pasninga mot straffemerket. På bildet under ser man alle Vålerengas ti utespillere på defensiv dødball. Odd er der med syv mann. Kun ballfører blei forsøkt stoppa. Vi har markert alle spillerne som var et pasningsalternativ for innleggeren. Dette er markeringsspill fra helvete.

Så kom Kristiansunds andre angrep i kampen. Ejuke mista ballen på midten, mens Vålerenga sto høyt med begge sidebacka og de sprinta hjem som bare f…, men rakk det ikke. Løpet foran Nouri stoppa Fredheim Holm pasningsalternativet på, så høyresida vår var trygg. Mohammed Abu fulgte ikke sin mann på sentral midtbane hvilket førte til et løp inn sentralt mot Tollås Nation, men siden Fredheim Holm tok ut venstrevingen, så var det greit. Tollås hadde kontroll.  Men så er det Felipe Carvalho da. Han ligger på løpet på høyrekanten, men sprinter inn mot spilleren som tas ut av Tollås Nation. Siden Adekugbe var sjanseløs på å innhente det løpet, men hadde kontroll på spilleren som kom på løp bak, så var det kun denne ene spilleren Carvalho hadde som oppgave å dekke opp. Han løp altså vekk fra ham i stedet i tillegg til å oppheve offside. Det blei sjølsagt målscoreren aleine med Adam Larsen Kwarasey. På bildet under har vi markert målscoreren i rødt. De tre andre offensive pasningsalternativene er markert i gult, men de har Vålerenga kontroll på.

Vålerenga bytta ut tre av fire i den bakre firer før årets sesong, men når det er spilt 25 kamper, så bør man vel forvente at de klarer å se angrepsspillere som ikke har ballen i beina og vurdere om de kanskje skal prøve å ta ut noen av dem med litt markering. I stedet følger Vålerengas forsvarsspillere kun etter ballfører. Det har så langt ført til 40 baklengs – omtrent det dobbelte av hva som kreves for å bli seriemester.

 

Det er den første hele sesongen på ny stadion, men Vålerenga har bare tatt 1,69 poeng i snitt på hjemmebane. Det på tross av at laget tok 2,33 poeng på de resterende kampa i 2017 etter at stadion sto klar. Siste halve sesong på Ullevaal Stadion tok Vålerenga 1,77 poeng. Laget har altså ikke blitt noe bedre på hjemmebane på tross av ny stadion. Vi lengter tilbake til 2010 da Vålerenga tok 2,73 poeng per kamp på hjemmebane.

 

Dessverre svikter nå også publikum arenaen. Det går lenge mellom hver gang den fylles og i går var det virkelig glissent på tross av et brukbart oppmøte fra Kristiansund. Vålerenga er elendige på dødballer. Defensive som offensive. Det blir veldig ofte baklengs, men aldri mål rette veien. Med mindre det er i skuddposisjon for Finne.

 

Vålerenga stilte med følgende lag mot Kristiansund:

Adam Larsen Kwarasey

Amin Nouri – Jonatan Tollås Nation – Felipe Carvalho – Sam Adekugbe

Daniel Fredheim Holm – Mohammed Abu

Magnus Retsius Grødem

Chidera Ejuke – Sam Johnson – Bård Finne

Innbyttere: Felix Horn Myhre (25 min. for Grødem) og Abdisalam Ibrahim (12 min. for Fredheim Holm).

 

Vålerengas beste
    Sam Adekugbe  
   Bård Finne  
  Magnus Retsius Grødem  

 

KFUM

Vålerenga 2 stilte med Abdisalam Ibrahim og en delvis invalid Ivan Näsberg i midtforsvaret mot KFUM. Näsberg sliter voldsomt med lysken, men gjorde sine saker ganske bra. Det var verre med Ibrahim som vel burde hatt rødt kort da han fikk frispark og generelt sett brukte for lang tid til å være midtstopper. Det er en rolle han aldri bør testes i igjen.

 

På midtbanen starta Magnus Lekven, mens Felix Horn Myhre blei hvilt. Et ganske katastrofalt valg. Lekven leverte ikke og Vålerenga blei rundspilt i første omgang. En god Kristoffer Klaesson hindra at det sto verre enn 0 – 3 til pause. Sander Werni bomma for øvrig på tom kasse etter å ha blitt servert av Ulrik Mathisen da de to kom aleine med keeper.

 

I andre omgang var det ut med seniorene. Sakarias Opsahl blei flytta ned som stopper og inn kom Harald Martin Hauso. Brede Sandmoen og Joacim Sereba kom også inn. Og med reint juniorlag snudde Vålerenga hele kampbildet. Werni kom igjennom aleine med keeper og blei rivi ned og KFUMs stopper fikk rødt kort. Osame Sahraoui reduserte en gang og Sereba hadde flere gode muligheter. Også Oliver Valaker Edvardsen var nære, men Vålerenga tapte 1 – 3.

 

Dermed er nedrykket meget reelt. Vålerenga 2 ligger nå på nedrykksplass og må vinne borte mot Bryne samtidig som Skeid tar minst ett poeng mot Fløy i Kristiansand. Det er den trettende strake sesongen Vålerenga er oppe i PostNordligaen. Laget rykka opp samme år som de også blei seriemestere – 2005 – etter å ha slått Fredrikstad i kvaliken. De første åra spilte de på Voldsløkka, før Vallhall overtok. I den første hele sesongen på Vålerengas nye stadion ser det altså ut til å bli nedrykk – og det er helt utrolig at det går an.

 

Vålerenga har leid seg bort til nedrykk. Før sesongstart gikk både Kristoffer Hay og Markus Nakkim på utlån til OBOS-ligaen. Siden Enar Jääger var skada, så henta klubben João Meira. Sisteårs juniorene Jonas Levernes og Christian Dahle Borchgrevink spilte sammen med førsteårssenior Nicolay Grimstad i de bakre rekkene – og det gikk fint. Gutta leverte. Vålerenga slapp inn svært få mål. Men så skulle de viktige siste kampa komme. Da Vålerenga skulle ut mot de laga som de absolutt skulle slå for å vinne serien. Da hadde Vålerenga i løpet av sommeren kasta ut Meira og Grimstad og sendt Borchgrevink på et totalt mislykka utlån til HamKam. Så blei først Enar Jääger skada, deretter Jonas Levernes og nå jaggu også Näsberg. Etter at Levernes måtte ut av forsvarsfireren har laget slippi inn nesten tre mål i snitt. Det er ikke så rart. Det er førsteårsjuniorer og en sisteårs guttespiller som har vært der, sammen med midtbanespillere. Og det går ikke. I går satt Leo Cornic på benken for a-laget. En skade på Amin Nouri og han skulle ha kommi inn. Han har kun femten kamper bak seg i PostNordligaen – kun femten ganger har han spilt seniorfotball – så er han altså klar til å gjøre en forsvarsjobb i eliteserien? Det var kanskje noen på Valle som skulle telt opp forsvarsspillere i klubben i sommer da de sendte vekk tre stykker uten at noen andre enn en skadeplaga olding som kom tilbake fra atter et skadeavbrudd og gikk rett inn i et nytt?

 

Vålerenga 2 stilte følgende lag mot KFUM:

Kristoffer Klaesson

Leo Cornic – Abdisalam Ibrahim – Ivan Näsberg – Oskar Opsahl

Sakarias Opsahl – Magnus Lekven

Ulrik Mathisen

Oliver Valaker Edvardsen – Sander Werni – Osame Sahraoui

Innbyttere: Harald Martin Hauso (45 min for Ibrahim), Brede Sandmoen (45 min for Lekven) og Joacim Sereba (45 min for Näsberg).

 

Vålerengas beste
    Kristoffer Klaesson  
   Osame Sahraoui  
  Ulrik Mathisen  

 

Hands

Håndballjentene gikk på et tomålstap 30 – 32 for Ullern på søndag og dermed begynner målet om opprykk fra tredje divisjon allerede å se vanskelig ut. Det er nå fire poeng opp til Kjelsås. Også gutta gikk på et knepent tap 23 – 25 i førstedivisjon for undulatene og dermed ligger de fortsatt sist med null poeng. Det er nå fire poeng opp til sikker plass, så gutta må snart begynne å vinne kamper skal de unngå nedrykk.