Tabelltopp og nedrykksstrid

20.10.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det svinger i Vålerenga og for øyeblikket er det hockeyen som leverer de gode resultatene, mens fotballen sliter. Merkelig. Hockeyen står uten eget anlegg, mens fotballen har en splitter ny stadion. Har man fått det for fint på Valle? Noe er i hvert fall galt og denne helga er kanskje den viktigste kampen rekruttguttas hjemmekamp mot KFUM. Det handler om å unngå nedrykk.

 

Manglerud

Hockeygutta tok ledelsen 1 – 0 hjemme mot de uringule fra Hamar etter et herlig mål av Colin Spaberg Olsen. Etter en elendig midtperiode var gutta heldige at det sto 1 – 1 og på tross av en kjempegod sisteperiode der de vaska isen med  hamarsinger måtte laga ut i spilleforlenging. Det tok 22 sekunder før Stefan Espeland rista av seg Jens Jakobs så han blei liggende på isen å tute. Espeland satte fart inn i angrepssona, spilte til Rasmus Ahlholm som dro med seg de to resterende hamarsingene over til sin venstre side, spilte til høyre der Martin Røymark lada kanonen og hamra inn seiersmålet.

Colin Spaberg Olsen satte Vålerengas første. Foto: André Kjensli.

 

Det gjør at Vålerenga ligger poenget bak de uringule i jakta på årets seriemesterskap – men med én kamp til gode. Det er fire runder igjen før alle lag har spilt like mye igjen etter to serieomganger og Vålerenga starter i garasjen med Manglerud Star på søndag. Ett bånnlag Vålerenga pleier å slite med og det var så vidt det blei tre poeng da laga møttes i Forum.

 

Det betyr gjensyn med Mathias Trygg, Jesper Hoel, Markus Bilstad Pedersen og Fredrik Hagberg Jørgensen. Spillere som ikke nådde opp i Vålerenga. Tre poeng er alt vi ber om.

 

Vålerengas beste
    Colin Spaberg Olsen  
   Steffen Søberg  
  Martin Røymark  

 

Frisk Asker

Vålerengas U21-lag topper tabellen og møter lørdag pusekattene fra Asker på bortebane. En tøff kamp mot serietreeren. Vålerenga ser ut som et knallsterkt lag denne sesongen og det er veldig gledelig. A-stallen er tynn, så utover i sesongen kan det bli mange unggutter som får prøve seg i getligaen. Da er det godt å se at de presterer på øverste hylle.

 

Backer som Joachim Sommer Nielsen og Emil Hybertsen har allerede fått prøve seg noe. Marcus Ekberg har en del spilletid som løper og det er flere som kommer etter. Unge Calle Spaberg Olsen er et talent som kanskje får spilletid allerede i år. Filip Lalande en annen.

 

Kristiansund

Søndag spiller fotballgutta eliteseriekamp mot Kristiansund. Det er sesongens femte siste kamp og Vålerenga kjemper for øyeblikket om plassene fra fem til åtte. En noe skuffende sesong må vi innrømme at det har verdt og med uavgjort sist har ikke Vålerenga lenger teoretisk mulighet til å ta igjen tabelltoppen. Det er seksten poeng opp og bare femten å spille om igjen.

 

Laget har på ingen måte greid å gjøre stadion til et fort. 6 – 4 – 2 er rett og slett ikke bra nok; men verst er det på bortebane der laget har 4 – 3 – 6 i statistikken. Det nytter ikke å skylde på skader heller, det har ikke vært mye av det på sentrale spillere i år. Vålerenga har rett og slett ikke vært gode nok.

 

Seksten mål er slippi inn på hjemmebane. Kun Strømsgodset, Stabæk og Sandefjord har slippi inn flere. Ett mål mer enn Vålerenga. Brann, som har spilt sesongen på en byggeplass har kun slippi inn åtte mål. Det scores også for lite på eget kunstgress. 21 mål er tretten bak Molde. Hvorfor klarer ikke Vålerenga å være gode på eget gress? Klanen eier jo tribunen. Stemninga har vært i taket hver eneste kamp. Gutta har en fin stor garderobe med boblebad og greier. Alt burde ligge til rette.

 

Men Vålerenga svikter. Kun halvparten av hjemmekampa har endt med seier. Det er fortsatt tre hjemmekamper igjen. De tre må vinnes hvis det skal være sånn nogen lunde grei statistikk på hjemmebane. Uavgjort er to tapte poeng. Det er her forskjellen ligger på Vålerengas syvendeplass og en medalje. Hjemmebane! Vålerenga er kun marginalt bedre hjemme nå enn det de var på Ullevaal Stadion.

 

Søndag er sjansen til å rette opp noe av inntrykket. Været ser ut til å være bra, vårlig egentlig i slutten av oktober. Forhåpentligvis kommer det også en del tilskuere. Snittet i år er 9 500. Tredje best i ligaen. Det er på tide å vise fram det engasjementet på banen også.

 

Ørn

Vålerengas fotballjenter har reist til Trondheim for å møte Ørn i den første kampen deres på ny stadion. Etter å ha vært forvist til Utleira hele sesongen er nå Ørn Arena på Lade ferdig og Vålerenga får æren av å innvie stadion slik at Ørn vil stå med hundre prosent tap på ny arena. En arena som har plass til 600 tilskuere under tak og har kosta 35 millioner kroner å bygge. Det spørs bare hvor lenge det er morsomt for Trondheims Ørn.

 

Igjen har nemlig Norges Fotball Fiender kommi på tanker om at de skal kutte ned Toppserien til åtte lag. Gratulerer! De fire laga som fjernes fra toppserien slik den er i år vil da være Grand Bodø, Lyn, Trondheims Ørn og Avaldsnes. Røa vil være nordligste klubb i Toppserien. Ett lag fra Rogaland, to lag fra Hordaland, ett lag fra Akershus og fem lag fra Oslo blir i så tilfelle sammensetninga. Det gir ikke mening. På Sotahjørnet er vi ganske sikre på at det vil sette norsk fotball flere sjumilssteg tilbake.

 

Det morsomme er at da dette blei presentert for Karen Espelund så innrømma hu at ting ikke er helt ferdig. Rapporten er altså lagi på tegnebordet til Norges Fotball Fiender uten at de har sett på forslaget i sin helhet. Det minner om en viss eliteserierapport de betalte blodpenger for, men så viste det seg at de måtte trekke forslaget og ståa blei at eliteserien forblei på seksten lag – og hva skjer? Joda, to lag i Europa League og Norge klatrer på UEFA-rankinga og FIFA-rankinga.

 

Undertegnede tror ikke et kutt er fornuftig. To av Norges absolutt beste fotballspiller Guro Reiten og Lisa Marie Karlseng Utland hadde hatt utviklingsarenaen sin i førstedivisjon dersom dette hadde blitt innført for fem år sida. Og hvordan vil næringslivet reagere? For første gang ser Norge en positiv utvikling på damesida. Flere og flere klubber klarer å profesjonalisere seg, flere og flere sponsorer kommer til og kampene blir vist av media. Interessen er også økende og stadionfasilitetene bedre. Antallet utenlandsproffer er også økende og etter noen dårlige år i Europa stiger også Norges UEFA-coeffisient på damesida igjen. Per dags dato er LSK Kvinner ranka som det sjette beste laget i Europa i år. Skulle de slå ut Brøndby har de nådd en kvartfinale. Norge klatrer også på FIFA-rankinga og kvalifiserte seg direkte til EM ved å slå selveste Nederland. Å kutte til åtte eller ti lag vil være å rive ned toppserien som produkt. Toppserien har en tilskuerøkning på nesten 30 prosent siden på de siste seks åra. Vålerenga, Stabæk og LSK Kvinner har spilt samtlige av disse sesongene så tallene er sammenlignbare.

 

Tilbake til kampen på lørdag. Ørn har bytta trener. Geir Arne Kristiansen har tatt over for Thomas Dahle, men det er kun midlertidig og det ligger en stillingsannonse etter ny hovedtrener ute på hjemmesida. Ørn har ikke blitt bedre med ny trener. De har tatt tre  poeng på fem kamper og uten Julie Skjeflo Adserøs åtte mål hadde det stått dårlig til med laget denne sesongen.

 

Vålerenga får tilbake Marie Dølvik Markussen som var ute med kort sist, men mangler Emilie Libakken Østerås som spiller EM-kvalik med J16-landslaget. Det blei spilt 4 – 4 – 2 sist og vi antar det blir formasjonen igjen siden Vålerenga har såpass store skadeproblemer og bare to sentrale midtbanespillere tilgjengelige. Det er nå bekrefta at Julie Trustrup Jensen har ryki korsbåndet. I tillegg sliter Jenna Dear med skulderen etter en landskamp og Kine Fløtre med hæl. Vi forventer dette laget mot Trondheims-Ørn:

Guro Pettersen

Camille Levin – Victoria Ludvigsen – Stine Ballisager Pedersen – Andrine Tomter

Celin Bizet Ildhusøy – Ingrid Schjelderup – Sherida Spitse – Marie Dølvik Markussen

Marte Berget – Isabell Lehn Herlovsen

Innbyttere: Melenie Sophie Johansson Watts, Tina Dalgård, Benedikte Sand Birkelund og Anne Lise Olsen.

 

KFUM

Rekruttgutta har ennå ikke klart å sikre plassen i PostNordligaen. Det er litt krise, men laget får en ny mulighet på lørdag da KFUM gjester Valle. KFUM ligger to poeng bak Egersund og Hødd i kampen om kvalikplassen og har Egersund på hjemmebane i siste runde, så de har alle muligheter til å klare det. De har noen gamle vålerenggutter på laget også. Lars Olden Larsen og Dodou Gaye starter mest sannsynlig, mens Alessandro Caroprese og Mohammed Jatta mest sannsynlig starer på benken.

 

For rekruttgutta er det usikkert hvordan laget settes opp med tanke på a-lagets kamp mot Kristiansund dagen etter, men forhåpentligvis lar de alle tilgjengelige a-lagsspillere kjempe om spill. De får jo mest sannsynlig ikke mer enn et kvarter på søndag allikevel og det tåler de. Det betyr at vi forventer at Kristoffer Klaesson og Samúel Kári Friðjónsson som er tilbake fra landslaget gjøres tilgjengelig. Det samme med Aron Dønnum, Abdisalam Ibrahim, Magnus Lekven, Felix Horn Myhre og Ivan Näsberg. Å redde plassen er alfa og omega. Det kan skje med seier på lørdag dersom Arendal vinner hjemme mot Fløy og Vidar gjør det samme mot Stjørdals-Blink.

 

Vi forventer følgende lag mot KFUM:

Kristoffer Klaesson

Leo Cornic – Samúel Kári Friðjónsson – Ivan Näsberg – Oskar Opsahl

Magnus Lekven – Abdisalam Ibrahim

Felix Horn Myhre

Aron Dønnum – Sander Werni – Oliver Valaker Edvardsen

Innbyttere: Petter Karlsen, Harald Martin Hauso, Ulrik Mathisen, Sakarias Opsahl, Kevin Ogudugu, Marcus Victorio og Osame Sahraoui.

 

Hands

Vålerengas håndballgutter står med null poeng etter fire seriekamper. Lørdag møter de undulatene i Jordalhallen. Da må gutta opp i ringa. Det er en glimrende kamp å starte poengfangsten i. Gjenkomsten til førstedivisjon har så langt vært brutal. Søndag spiller damene hjemmekamp mot Ullern. De ligger i motsatt ende av tabellen og kjemper om opprykk til andredivisjon. Ullern er et lag de normalt sett skal slå.

 

Vålerenga i helga:

Lørdag 15:00 Fotball: Trondheims-Ørn – Vålerenga Damer, Toppserien, Ørn Arena

Lørdag 15:00 Fotball: Vålerenga 2 Herrer – KFUM, PostNordligaens avdeling 2, Valle kgb 5

Lørdag 16:00 Hockey: Manglerud Star – Vålerenga Herrer, Getligaen, Manglerud Ishall

Lørdag 16:00 Håndball: Vålerenga Herrer – Lillestrøm, 1. divisjon, Jordalhallen

Lørdag 16:30 Hockey: Frisk Asker – Vålerenga U21, U21 Elite, Askerhallen

Søndag 17:00 Håndball: Vålerenga Damer – Ullern, 3. div avd 2, Jordalhallen

Søndag 18:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Kristiansund, Eliteserien, Valle kgb 5